Puhdin suosituin testipaketti, Puhti-laboratoriopaketti sisältää useita testejä, jotka antavat sinulle monipuolisesti tietoa siitä, miten elimistösi voi. Mukana mm. perusverenkuva, kolesterolit, verensokeri, D-vitamiini, ferritiini, tulehdustila sekä kilpirauhasen, maksan ja munuaisten toimintaa heijastelevat tutkimukset.

D-vitamiini – Suositus, lähteet, viitearvot ja puutos
D-vitamiinia saadaan kesällä varastoon auringonvalosta, mutta varastot eivät yksinään riitä koko pitkää talvikautta.
D-vitamiini lyhyesti
- D3-vitamiinia syntyy iholla auringon paistaessa.
- D2-vitamiinia saadaan ainoastaan ravinnosta.
- Ravintolisä on tärkeä keino turvata D-vitamiinin riittävä saanti. On hyvin yksilöllistä, riittääkö yleisesti suositeltu 10 µg/vrk annostus takaamaan riittävän hyvän D-vitamiinin tason.
- Riittävän D-vitamiinin tason alarajana pidetään 50 nmol/l. Osteoporoosipotilaiden tavoitetaso on 75-120 nmol/l.
- Puhdin kautta pääset D-vitamiinitason mittaukseen ilman lähetettä.
D-vitamiini
D-vitamiinia pidetään yhtenä tärkeistä terveyteen vaikuttavista tekijöistä, johon voimme vaikuttaa itse. D-vitamiini on ihmisen tärkeille elintoiminnoille välttämätön rasvaliukoinen vitamiini, jota tulee saada riittävästi. Muita rasvaliukoisia vitamiineja ovat A-, E– ja K-vitamiini.
Suomessa D-vitamiinia saadaan varastoon kesäaikana, mutta sen pitoisuus laskee pimeinä talvikuukausina eivätkä kesän aikana kertyneet varastot yksinään riitä ylläpitämään pitoisuutta riittävänä.
D-vitamiini hyödyt: mihin D-vitamiinia tarvitaan?
D-vitamiini vaikuttaa ihmisen terveyteen kokonaisvaltaisesti. Se on osallisena ainakin seuraavissa tehtävissä:
- D-vitamiini vaikuttaa kalsiumin imeytymiseen ja luuston terveyteen.
- D-vitamiinia tarvitaan immuunipuolustukseen.
- D-vitamiinia tarvitaan osteoporoosin ehkäisyyn.
- D-vitamiinilla saattaa olla merkitystä myös monissa muissa elimistön toiminnoissa. Näistä tehdään parhaillaan runsaasti tutkimusta.

D-vitamiinin imeytyminen
D-vitamiinin saanti ja imeytyminen on yksilöllistä. D-vitamiinipitoisuuden voi mitata verikokeella. Vertaa laboratoriokokeessa saamiasi tuloksia viitearvoihin ja lisää D-vitamiinilisän annostusta tarvittaessa.
Miten D-vitamiini vaikuttaa luustoon?
Sekä kalsiumin ja D-vitamiinin saanti on tärkeää, jotta luusto pysyy vahvana. Luusto tarvitsee D-vitamiinia, koska vitamiini liittyy luuston terveydelle elintärkeän kalsiumin imeytymisen. Molempien riittävä saanti ehkäisee tehokkaasti osteoporoosia.
Kalsiumia saadaan esimerkiksi seesaminsiemenistä, pavuista, pähkinöistä, tofusta, soijasta, tumman vihreistä lehtikasveista kuten lehtikaalista ja mustakaalista, kaalikasveista sekä maitotuotteista, kuten maidosta, piimästä ja juustosta.
Miten D-vitamiini vaikuttaa mielialaan?
D-vitamiinin ja mielialan välillä ei ole toistaiseksi osoitettu yhteyttä. Pimeään vuodenaikaan liittyy mielialan laskua ja kaamosmasennusta.
Miten D-vitamiini vaikuttaa vastustuskykyyn?
D-vitamiini vaikuttaa immuunipuolustusjärjestelmäämme eli vastustuskykyyn, vaikkakaan tarkka vaikutusmekanismi ei ole vielä tiedossa. Toimiva vastustuskyky suojelee ihmistä taudinaiheuttajia vastaan. Vastustuskyvystä huolehtiminen auttaa pysymään hyvinvoivana ja terveenä.
Vastustuskykyyn voi parhaiten vaikuttaa pitämällä omasta terveydestä huolta elintavoilla (ravinto, liikunta, uni ja stressinhallinta). Erityisesti kannattaa huomioida D-vitamiinin, sinkin ja C-vitamiinin saanti. Tarvittaessa ruokavaliota voi täydentää ravintolisin.
Kuinka D-vitamiini tukee hermoston ja aivojen toimintaa?
D-vitamiinin yhteyttä hermoston ja aivojen sairauksiin (esim. MS-tauti, tarkkaavaisuushäiriöt ADD ja ADHD, muistisairaudet) tutkitaan paljon.
Toistaiseksi ei tiedetä, että D-vitamiinin lisäkäytöllä voitaisiin ennaltaehkäistä niihin liittyviä sairauksia.
Riittävä D-vitamiinin saanti kuitenkin tukee hermoston ja aivojen terveyttä.
Kalaruoat ovat loistavaa ruokaa aivoille: niistä saadaan D-vitamiinia, minkä lisäksi ne sisältävät hyvää pehmeää rasvaa kuten elimistölle tärkeitä omega 3 -rasvahappoja.
Kuinka D-vitamiini vaikuttaa sydän- ja verisuoniterveyteen?
D-vitamiinin on havaittu olevan yhteydessä sydän- ja verisuoniterveyteen. Sen puutos on yhdistetty kohonneeseen riskiin sairastua sydän- ja verisuonisairauksiin, kuten korkeaan verenpaineeseen ja sydäninfarktiin.
Kuinka D-vitamiini vaikuttaa painonhallintaan ja aineenvaihduntaan?
D-vitamiinin saanti voi vaikuttaa myös painonhallintaan ja aineenvaihduntaan. Riittävä D-vitamiinitaso voi auttaa parantamaan insuliiniherkkyyttä ja siten edistää terveellisempää painonhallintaa.
Mistä D-vitamiinia saadaan?
D-vitamiinia saadaan ravinnosta, auringosta ja ravintolisästä.
Suomalaiset saavat D-vitamiinia keskimäärin liian vähän pimeyden vuoksi. Aktiivisen D-vitamiinin esiastetta muodostuu ihossa. Maksassa tämä muuttuu varastomuotoonsa ja munuaisissa edelleen aktiiviseksi D-vitamiiniksi. Myöskään kesällä vitamiinivarastot eivät välttämättä täydenny, koska iho suojataan vaatteilla auringon haitallisilta vaikutuksilta.
D-vitamiinia on melko hankalaa saada ravinnon kautta ihmiselle tarpeellista määrää. D-vitamiinia on luontaisesti esimerkiksi kalassa ja sienissä. Suomessa D3-vitamiinia lisätään nestemäisiin maitovalmisteisiin, kasviperäisiin juomiin (esim. soija- ja kaurajuomat) sekä ravintorasvoihin.
Suomessa suositellaan D-vitamiinilisän käyttöä pimeänä vuoden aikana (alle 18-vuotiaille ja yli 75-vuotiaille ympäri vuoden). Muillekin ravintolisä voi olla tarpeellinen vuoden ympäri. Voit selvittää oman D-vitamiinipitoisuuden Puhdin tutkimuksilla ilman lähetettä.
Missä ruoissa on D-vitamiinia?
D-vitamiinia saadaan auringon lisäksi muutamista ruoka-aineista, muun muassa rasvaisesta kalasta. Muita D-vitamiinipitoisia ruokia ovat esimerkiksi:
- munankeltuaiset
- kalanmaksaöljy
- margariini
- jogurtti
- eräät juustot.
D-vitamiinin lähteet
Alla olevassa taulukossa on esitetty muutamia runsaasti D-vitamiinia sisältäviä ruokia. Määrät on ilmoitettu per 100 g ruoka-ainetta.
ankerias | 25.6 µg |
nahkiainen | 25.6 µg |
siika | 22.1 µg |
silli | 20.5 µg |
kilohaili | 20.3 µg |
silakka | 17 µg |
ahven | 16.8 µg |
suppilovahvero | 15.4 µg |
lahna | 14 µg |
lohi | 10.2 µg |
särki | 10 µg |
margariini | noin 10–20 µg |
muikku | 9.9 µg |
mäti | 9.5 µg |
tonnikala | noin 4–8 µg |
munavoi | 7.2 µg |
kananmunan keltuainen | noin 7 µg |
kanttarelli | 5.8 µg |
korvasieni | 5.8 µg |
rouskut | noin 3–5 µg |
tatit ja haperot | noin 2.6–4.4 µg |
kananmuna | noin 2.2–2.9 µg |
D-vitamiinin lähteet vegaanille
Hyviä D-vitamiinin lähteitä vegaanille ovat esimerkiksi sienet! Kokeile suppilovahveroita, kanttarelleja, korvasieniä, tatteja, haperoita ja rouskuja. Yleensä tarvitaan kuitenkin myös ravintolisää.
D-vitamiinin viitearvot ja tavoitetaso
Jos D-vitamiinipitoisuus on alle 50 nmol/l, merkitsee se vitamiininpuutosta. Vitamiininpuutos lisää luunmurtumien ja osteoporoosin riskiä. Osteoporoosipotilaiden tavoitetaso: 75-120 nmol/l.
Merkintä nmol/l tarkoittaa nanomoolia litrassa.
Laboratoriokokeiden viitearvot vaihtelevat laboratorioittain ja tutkimusten analysointimenetelmästä riippuen. Puhdin näytteet otetaan ja analysoidaan Mehiläisen laboratorioissa.
D-vitamiinin saantisuositus
Ikäryhmä | Kokonaistarve | Vitamiinilisätarve |
2 vk – 2 vuotta | 10 µg/vrk | 10 µg/vrk ympäri vuoden |
2 – 17 vuotta | 10 µg/vrk | 7,5 µg/vrk ympäri vuoden |
18 – 60 vuotta | 10 µg/vrk | 10 µg/vrk tarvittaessa |
61 – 74 vuotta | 10 µg/vrk | 10 µg/vrk tarvittaessa |
yli 75-vuotiaat | 20 µg/vrk | 20 µg/vrk ympäri vuoden |
Merkintä µg/vrk tarkoittaa mikrogrammaa vuorokaudessa.
Erityisesti raskaana olevien ja imettävien naisten tulee kiinnittää huomiota riittävään D-vitamiinin saantiin.
D-vitamiini urheilijalla
Fyysinen aktiivisuus ei suoranaisesti lisää D-vitamiinin tarvetta. D-vitamiini ei suoraan myöskään vaikuta suorituskykyyn. D-vitamiinin puutokseen liittyy kohonnut luiden murtumariski. D-vitamiini vaikuttaa myös vastustuskykyyn, josta urheilijan tulee erityisesti pitää huolta.
Mistä D-vitamiinin puutos johtuu?
D-vitamiinin puutos syntyy, kun vitamiinia ei saada tarpeeksi ravinnosta eikä auringonvalosta. Puutos voi olla yhteydessä myös vitamiinin varastoimiseen liittyvän elimen, kuten maksan tai munuaisen toimintahäiriöön.
Erityistä huomiota vitamiinin saantiin kannattaa kiinnittää seuraavien ryhmien kohdalla:
- Pienet lapset ja raskaana olevat äidit
- Henkilöt, jotka eivät voi oleskella auringossa
- Yli 65-vuotiaat henkilöt
- Ylipainoiset henkilöt
- Tummaihoiset ihmiset pohjoisen olosuhteissa. Tumma iho on kehittynyt vastustamaan auringon vaikutusta päiväntasaajan alueella, mutta auringon vaikutus on pohjoisessa hyvin paljon heikompi.
- Ihmiset, joilla on jokin ravintoaineiden imeytymishäiriö.
- Ihmiset, joille on tehty vatsalaukun ohitusleikkaus
- Laktoosi-intolerantikot
- Kasvissyöjät ja vegaanit
Lapsilla vakavasta D-vitamiinin puutteesta johtuvaa riisitautia ei Suomessa käytännössä enää tavata. Kehitysmaissa riisitautia voi vielä esiintyä.
Voiko D-vitamiinia saada liikaa (D-vitamiini yliannostus)?
Auringon tai ruokavalion kautta ei yleensä voi saada liikaa D-vitamiinia. Ravintolisän kautta nautitusta D-vitamiinista voi joskus harvoin seurata myrkytystila. Tämä kuitenkin koskee vain suurta ja pitkäaikaista käyttöä.
Kun D-vitamiinilisää käytetään suositusten mukaan, riskiä myrkytykseen ei kuitenkaan ole. 100 mikrogrammaa on aikuisten turvallisen päiväannoksen yläraja.
Mistä voin tilata D-vitamiinin mittauksen?
Tilaa D-vitamiinin tutkimus Puhdin verkkokaupasta helposti ilman lääkärin lähetettä.
D-vitamiinin mittaus kuuluu myös seuraaviin paketteihin. Testipakettien avulla saat monipuolisesti tietoa elimistösi tilasta:
- Super Puhti-paketti naiselle
- Super Puhti-paketti miehelle
- Laaja laboratoriopaketti (mies)
- Laaja laboratoriopaketti (nainen)
- Liikkujan laboratoriopaketti (nainen)
- Liikkujan laboratoriopaketti (mies)
- Raskautta suunnittelevan laboratoriopaketti
- Kasvissyöjän ja vegaanin laboratoriopaketti
- 50+ miehen laboratoriopaketti
- 50+ naisen laboratoriopaketti
- Puhti-laboratoriopaketti
Tarvittaessa voit tilata erillisenä palveluna kauttamme myös lääkärin etäkonsultaation tutkimusten jälkeen.
Puhdin kautta saat kaikki tutkimukset ilman lääkärin lähetettä. Nopeasti ja helposti. Näytteenotto yli 75 toimipisteessä 50 eri paikkakunnalla ympäri Suomen. Selkeä tulosraportti.
Yleisimmät kysymykset aiheeseen liittyen
Aikuisille suositeltu D-vitamiinin päiväannos vaihtelee iän, ihonvärin, asuinalueen ja vuodenajan mukaan. Yleisesti ottaen suositus on 10 mikrogrammaa päivässä nuorille ja aikuisille, ja 20 mikrogrammaa päivässä yli 75-vuotiaille. Raskaana oleville ja imettäville suositus on 10 mikrogrammaa päivässä.
D-vitamiinin vaikutukset voivat alkaa näkyä muutamassa päivässä, mutta täydet hyödyt terveydelle ja luustolle saavutetaan yleensä vasta useiden viikkojen tai kuukausien säännöllisen käytön jälkeen. Lyhytaikaiset vaikutukset voivat ilmetä nopeammin, kuten mielialan kohentuminen ja energiatason nousu.
Osteoporoosin ehkäisyyn kuuluu terveelliset elämäntavat, kuten kalsiumin ja D-vitamiinin riittävä saanti, säännöllinen painoa kantava liikunta sekä tupakoinnin ja liiallisen alkoholin käytön välttäminen. Luuston terveyttä voi tukea myös säännöllisillä luuntiheysmittauksilla riskiryhmiin kuuluvilla henkilöillä.
Ihossa D-vitamiinin tuotanto alkaa, kun UVB-säteet auringonvalosta osuvat ihoon. Tämä käynnistää kemiallisen reaktion, joka muuttaa ihossa olevan 7-dehydrokolesterolin D-vitamiiniksi. Tämä prosessi riippuu auringonvalon voimakkuudesta, ihon pigmentaatiosta ja iän myötä vähenevästä kyvystä tuottaa D-vitamiinia.
D-vitamiinitasojen nousu veressä riippuu monista tekijöistä, kuten annostuksesta, yksilöllisestä aineenvaihdunnasta ja auringonvalon saannista. Yleensä merkittävä nousu veren D-vitamiinipitoisuudessa voidaan havaita muutaman viikon säännöllisen käytön jälkeen.
D-vitamiinin ottaminen on suositeltavaa aamulla tai päivän aikana, sillä se voi vaikuttaa valppautta lisäävästi ja häiritä unta, jos sitä otetaan illalla. D-vitamiini auttaa kehoa imeyttämään kalsiumia, joten sen ottaminen aterian yhteydessä, joka sisältää kalsiumia, voi tehostaa sen vaikutusta. Erityisesti talvikuukausina, kun auringonvaloa on vähemmän, D-vitamiinin saanti on tärkeää, jotta kehon D-vitamiinitasot pysyvät riittävinä.
D-vitamiini on tärkeä terveyteen vaikuttava tekijä, johon voimme vaikuttaa itse. D-vitamiini vaikuttaa ihmisen terveyteen kokonaisvaltaisesti. Se vaikuttaa mm. kalsiumin imeytymiseen ja luuston terveyteen. D-vitamiinia tarvitaan myös immuunipuolustukseen ja osteoporoosin ehkäisyyn.

Puhdin laboratoriotestin jälkeen Reetta on kiinnittänyt huomiota riittävään raudan ja D-vitamiinin saantiin
Reetta Kulmala testasi veriarvonsa Puhdin laboratoriotestillä. Puhdin palveluista Reetta valitsi itselleen sopivimman – naisten laajan laboratoriopaketin, johon on valikoitu erityisesti naisten tarpeisiin suunnitellut laajat testit.

4 kuntoilijan tärkeää testiä – Helppoa hyvinvoinnin mittaamista Puhdin avulla
Monet tekijät vaikuttavat päivittäiseen energisyyteemme sekä millainen terveytemme on nyt ja tulevaisuudessa. Oman hyvinvoinnin tueksi on tuotu paljon erilaisia tapoja ylläpitää terveyttä ja

Osteoporoosi – Oireet, yleisyys, ehkäisy ja hoito
Osteoporoosi vaikuttaa luun lujuuteen, mikä voi aiheuttaa luiden helpompaa murtumista. Osteoporoosin riskiin voi vaikuttaa erityisesti liikunnalla ja riittävällä kalsiumin ja D-vitamiinin saannilla.

Esportin Sanna Autio ja Märt Loog testasivat Puhdin laboratoriotestit
Esportin personal trainer Sanna Autio ja Esport Arenan testiasemalla kuntotestaajana työskentelevä Märt Loog testasivat Puhdin palvelun. Lue, mitä mieltä liikunta-alan ammattilaiset ovat oman terveyden mittaamisesta. Tuliko testeissä yllätyksiä?

B12-vitamiini – Lähteet, saantisuositus, puutoksen oireet ja viitearvot
B12-vitamiini eli kobalamiini mahdollistaa perintötekijöiden muodostamisen, tehostaa aineenvaihduntaa ja huolehtii terveestä keskushermostosta.

C-vitamiini – Lähteet, hyödyt, päiväannos ja suositus
Parhaita C-vitamiinin parhaita lähteitä ovat värikkäät hedelmät ja kasvikset, kuten mansikat, mandariinit, sitruunat ja greipit.
Artikkeli päivitetty:
28 elokuun 2024