Skip to content
Hem / Artiklar / E-vitamin skyddar cellerna mot oxidation
Mies ja nainen pelaavat padelia

E-vitamin skyddar cellerna mot oxidation

E-vitamin, eller tokoferol, är en antioxidant som skyddar kroppen mot oxidativ stress. Att få i sig rekommenderade mängder av E-vitamin, särskilt från hälsosam kost, stödjer hälsan.

Kort om E-vitamin

  • E-vitamin skyddar kroppen mot åldrande och sjukdomar.
  • E-vitaminbrist beror oftast på en ensidig kost.
  • E-vitaminintag sker främst genom växtbaserade livsmedel.
  • En balanserad kost är det bästa sättet att se till att du får i dig tillräckligt med E-vitamin.

Vad är E-vitamin?

E-vitamin fördröjer åldrandet och försämring av hälsan genom att motverka skadliga fria radikaler i kroppen. Det är nödvändigt för normal funktion av flera organ, aktivering av enzymer och normala neurologiska funktioner.

E-vitaminintag sker främst genom kosten genom konsumtion av växtbaserade produkter som vissa oljor, nötter, spannmål och frukter. Det kan också intas som kosttillskott vid behov.

E-vitamin är ett fettlösligt vitamin som finns i mat och kosttillskott.

Rekommenderat dagligt intag av E-vitamin

Det dagliga rekommenderade intaget kan variera beroende på kön och ålder. Rekommenderat dagligt intag:

Män10 mg/dag
Kvinnor8 mg/dag
Under graviditet10 mg/dag
Under amning11 mg/dag

Riskgrupper för E-vitaminbrist

E-vitaminbrist är relativt ovanligt och beror oftast på dålig kost.

Personer som är underviktiga, såsom de med ätstörningar, kan drabbas av brist. Även kontinuerlig, tung fysisk ansträngning som ökar E-vitaminbehovet kan leda till brist.

Även störningar i fettabsorptionen och snabb omfattande celldöd, såsom vävnadsnekros, kan orsaka brist.

Andra riskgrupper för E-vitaminbrist inkluderar:

Symtom på E-vitaminbrist

Symtom på allvarlig E-vitaminbrist inkluderar:

Symtom uppstår vanligtvis först efter att bristen har varat i flera år.

Hur man säkerställer tillräckligt intag av E-vitamin?

En varierad kost är det bästa sättet att säkerställa ett tillräckligt E-vitaminintag.

Under graviditet och amning är en mångsidig och hälsosam kost särskilt viktig. E-vitamin, liksom andra vitaminer, bör intas enligt rekommendationerna genom kosten.

Källor till E-vitamin i maten

E-vitamin finns främst i växtbaserade livsmedel, men även i vissa havslevande djur och animaliska produkter.

Följande livsmedel är goda källor till E-vitamin, med innehåll per 100 g:

D-vitamiini lähteet, suositukset, mittaus, viitearvot
Artikel

D-vitamin är extra viktigt för oss nordbor

D-vitamin bildas i huden när du vistas i solen under sommaren och lagras i kroppen för att hålla dig frisk och kry. Men lagren räcker ibland inte över den mörka vintersäsongen och det är därför bra att hålla koll på sina D-vitaminnivåer så att man vet när man ska komplettera med kosttillskott.

Gå till varukorgen: : 82,70