Siirry pääsisältöön
Etusivu / Tietopaketit / Zoonoosit
Nainen selailee Puhdin verkkokauppaa puhalimesta.

Zoonoosit

Zoonoosi tarkoittaa eläimestä ihmiseen tarttuvaa tautia.

Zoonoosit lyhyesti

  • Zoonoosit ovat tartuntatauteja, jotka leviävät eläimistä ihmisiin. Tunnettuja zoonooseja ovat esimerkiksi malaria, lintuinfluenssa ja borrelioosi.
  • Zoonoosit voivat levitä suoraan eläinten kautta tai välillisesti hyttysten välityksellä tai saastuneen ruoan ja veden kautta.
  • Zoonoosien ehkäisyyn kuuluvat rokotukset, hygieeniset käytännöt, eläinten terveydenhuolto ja kansanterveydelliset toimenpiteet.

Mitä zoonoosit ovat?

Zoonoosit ovat sairauksia tai tartuntatauteja, jotka leviävät eläimistä ihmisiin. Zoonoosit voivat levitä suoraan eläinten kautta tai välillisesti esimerkiksi hyttysten välityksellä tai saastuneen ruoan ja veden kautta.

Erilaisia zoonooseja

Zoonoosien oireet

Zoonoosien oireet voivat vaihdella lievistä flunssan kaltaisista oireista vakaviin sairauksiin kuten aivokalvontulehdukseen tai verenmyrkytykseen. Oireet riippuvat taudinaiheuttajasta ja tartuntatavasta.

Zoonoosien hoito

Hoito vaihtelee taudinaiheuttajan mukaan. Bakteeriperäiset zoonoosit voidaan usein hoitaa antibiooteilla, kun taas virusperäisiin zoonooseihin ei välttämättä ole spesifistä hoitoa, vaan hoito keskittyy oireiden lievittämiseen. Joihinkin virusperäisiin zoonooseihin, kuten influenssaan, on olemassa rokotteita.

Zoonoosien riskiryhmät

Zoonoosit voivat vaihdella oireettomista hengenvaarallisiin, ja tietyt ihmisryhmät ovat erityisen alttiita näille taudeille. Eläinten kanssa työskentelevillä henkilöillä on suurempi riski saada zoonoosi. Vakavan sairauden riski kasvaa myös, jos immuunijärjestelmä on heikentynyt esimerkiksi sairauden tai lääkityksen vuoksi. Raskaana olevat naiset, vanhukset ja pienet lapset kuuluvat riskiryhmiin.

Raskaus ja zoonoosit

Merkittävimmät zoonoosit raskauden kannalta Suomessa ovat listerioosi ja toksoplasmoosi.

Listerioosi

Listerioosi on Listeria-bakteerin aiheuttama sairaus, jonka oireet voivat vaihdella lievästä ripulista vakavaan verenmyrkytykseen ja aivokalvontulehdukseen. Listeria on erityisen vaarallinen sikiölle, sillä se voi aiheuttaa vakavan infektion, joka lisää merkittävästi keskenmenon ja sikiökuoleman riskiä.

Listerioosin ehkäisemiseksi raskaana olevan tulisi välttää pastöroimattomia maitotuotteita, raakoja ja huonosti kypsennettyjä lihoja, valmiiksi viipaloituja leikkeleitä ja makkaroita sekä raakoja mereneläviä.

Toksoplasmoosi

Toksoplasmoosi on kissassa elävän Toxoplasma gondii -nimisen loisen aiheuttama sairaus. Toksoplasmoosi voi olla oireeton tai aiheuttaa yleisoireita kuten väsymystä ja lievää kuumeilua. Myös kaulan imusolmukkeet voivat olla turvonneet. Mitä varhaisemmassa vaiheessa raskautta toksoplasmoosiin sairastuu, sitä haitallisempaa se on sikiölle ja voi johtaa keskenmenoon tai sikiökuolemaan. Myöhemmässä vaiheessa raskautta saatu toksoplasmoosi voi aiheuttaa sikiölle synnynnäisen toksoplasmoosin, joka voi aiheuttaa erilaisia ongelmia kuulon heikentymisestä kehityshäiriöihin.

Toksoplasmoosin ehkäisemiseksi raskauden aikana on suositeltavaa välttää raakoja ja huonosti kypsennettyjä lihoja. Pese hedelmät ja vihannekset huolellisesti, käytä käsineitä puutarhatöissä ja vältä kissanhiekan käsittelyä.

Jos tunnet itsesi sairaaksi tai sinulla on oireita, kannattaa hakeutua suoraan lääkäriin. Lääkäri arvioi tilanteen ja valitsee tarvittavat tutkimukset sekä hoidon. Yllä listatut oireet voivat liittyä myös johonkin muuhun tilaan tai sairauteen.

Miten ehkäistä zoonooseja?

Zoonooseja ehkäistään monin eri tavoin kuten rokotuksilla, hygienialla, eläinten terveydenhuollolla ja kansanterveydellisillä toimenpiteillä. Rokotukset ovat tehokas tapa suojautua useilta virusperäisiltä zoonooseilta. Käsien pesu saippualla ja vedellä on tärkeä keino estää taudinaiheuttajien leviämistä. Ruoan huolellinen kypsentäminen ja elintarvikkeiden oikea säilytys vähentävät riskiä saada zoonooseja saastuneen ruoan kautta.

Eläinten säännöllinen rokottaminen ja terveydenhuolto ovat keskeisiä zoonoosien ehkäisyssä, erityisesti lemmikkieläinten ja tuotantoeläinten osalta. Lisäksi kansanterveydelliset toimenpiteet ovat tärkeitä zoonoosien hallinnassa.

Miksi Puhti

Helppo – Kotimainen – Nopea

  • Puhti tarjoaa parasta palvelua oman terveyden mittaamiseen ja kehittämiseen.

  • Kaikki testit ilman lääkärin lähetettä.

  • Selkeät paketit ja edullinen hinnoittelu.

  • Näytteenotto Mehiläisen laboratorioissa yli 75 toimipisteessä ympäri Suomen.

  • Suurin osa testeistä analysoidaan Suomessa Mehiläisen laboratorioissa.

  • Tulokset yleensä jo heti seuraavana arkipäivänä.

  • Selkeä ja helppolukuinen tulosraportti.

  • Tarvittaessa voit tilata erikseen Mehiläisen lääkärin neuvonnan testien jälkeen.

  • Saatavilla myös hyvinvointivalmennuksia.

  • Tiedot pysyvät Suomessa korkean turvaluokituksen palvelinsalissa.

AVAINLUVUT

Yli

4 500 000

testiä analysoitu

Palautteen keskiarvo

9,5

Google-tähdet

4,9 / 5

Mediassa nähty

Siirry maksamaan: : 0,00