Laboratoriokokeeseen valmistautuminen – Ohjeita ennen näytteenottoa
Verikokeeseen valmistautuminen voi edellyttää esimerkiksi paastoa tai joidenkin lääkkeiden pois jättämistä. Lääkityksen väliin jättämisestä täytyy keskustella lääkärin kanssa.
Ennen verikoetta
- Käy näytteenotossa vain terveenä.
- Alkoholin nauttimista ja tupakointia vältetään jo näytteenottoa edeltävänä päivänä.
- Suuri osa Puhdin testipaketeista ei vaadi paastoa. Paastovaatimuksen näet kyseisen tutkimuksen tilaussivulta.
- Tietyt tutkimukset kuitenkin vaativat paaston. Tunnistat paastoa vaativat tutkimukset pienestä f-kirjaimesta sekä näet listauksen näistä testeistä tällä sivulla. Paastonäytteenottoa varten tulee olla syömättä ja juomatta 8-12 tuntia.
Puhti-testit voit ottaa missä tahansa Mehiläisen laboratoriossa (n. 75 toimipistettä 50 eri paikkakunnalla). Voit katsoa paikkakuntakohtaiset lisätiedot, kuten aukioloajat, ja tehdä varauksen Mehiläisen ajanvarauksesta. Osa laboratorioista vaatii ajanvarauksen.
Muista tilata testit Puhdin verkkokaupasta ennen näytteenottoa.
Huomaathan, että näytteiden analysointimenetelmät, tutkimuskoodit ja ohjeet voivat poiketa toisistaan laboratoriosta riippuen. Puhdin testien näytteet otetaan ja analysoidaan Mehiläisen laboratorioissa. Noudata aina näytteen ottavan laboratorion ohjeita.
Paastoa vaativat verikokeet
Jos lisäät valmiiseen testipakettiin yksittäisiä testejä, tunnistat paastoa vaativat testin lyhenteen edessä olevasta pienestä f-kirjaimesta (esimerkiksi folaatti, fS-Folaat). Jos tilauksessasi on yksikin paastoa vaativa testi, pidä paasto ennen näytteenottoa.
Paastoa vaativia tutkimuksia Puhdin valikoimissa ovat:
- Glukoosi, verensokeri (fP-Gluk)
- Folaatti (fS-Folaat)
- Transferriinin rautakylläisyys (fS-TrFeSat)
- Parathormoni (fP-PTH)
- Transferriini (fS-Transf)
- Rauta (fP-Fe)
- Urea (fP-Urea)
- Fosfaatti (fS-Pi)
- B6-vitamiini (fB-B6-Vit)
- Kasvuhormoni (fS-GH)
- A-vitamiini (fS-A-vit)
- E-vitamiini (fS-E-Vit)
- B1-vitamiini (fB-B1-Vit)
- B2-vitamiini (fB-B2-Vit)
Seuraavat Puhdin testipaketit vaativat paaston:
- Raskautta suunnittelevan laboratoriopaketti
- Laaja raudanpuutteen ja anemian tutkimus
- Kasvissyöjän ja vegaanin laboratoriopaketti
- Raudan imeytymiskoe -testipaketti
- Paastoglukoosi- ja kolesteroliarvot -testipaketti (ei kolesterolitutkimus yksittäin tai muissa testipaketeissa)
- Super Puhti-paketit
- Vitamiinit testipaketti
Tiettyä vuorokaudenaikaa vaativat tutkimukset
Osa verikokeista vaatii tiettyä vuorokaudenaikaa näytteenotolle. Elimistön toiminta ja kehon hormoni- ja yhdistepitoisuus vaihtelevat vuorokaudenajan mukaan, minkä vuoksi ne pyritään ottamaan suositellun näytteenottoajan mukaisesti. Katso tarkat ohjeet tilauksen jälkeen saamastasi sähköpostiviestistä tai tuotesivuilta Puhdin verkkokaupasta. Varaa aika Mehiläisen laboratorioon, jos sinulla on tiettyä vuorokaudenaikaa vaativa testi tai testipaketti.
Tiettyä vuorokaudenaikaa vaativat Puhdin tutkimukset:
- testosteroni (vapaa laskettu tai kokonais-) klo 7–10
- kortisoli (S-Korsol) aamunäyte klo 6–10
- rauta (fP-Fe) klo 7–9
- transferriinin rautakylläisyys (fS-TrFeSat) klo 7–9
- prolaktiini (S-PRL) kahden hereilläolotunnin jälkeen, mieluiten klo 10–14
- antimyllerinhormoni (AMH) Mittaus tehdään yleensä luonnollisen kuukautiskierron alkupuolella. Tutkimusta ei kannata tehdä, jos käytössä on yhdistelmäehkäisyvalmiste esim. ehkäisypillerit, -rengas tai -laastari. Tässä tilanteessa valmistautumisohjeet täytyy tarkistaa lääkäriltä. Usein on tarpeen jättää yhdistelmävalmisteet tauolle. Biotiinilääkityksellä, jossa annos on yli 5 mg/päivä, näyte on otettava vasta 8 tunnin kuluttua lääkeannoksen ottamisen jälkeen. Tutkimusta ei kannata tehdä, jos imettää.
- Klamydia ja tippuri nielusta. Suositus aamunäytteeseen. Ennen näytteenottoa kannattaa välttää syömistä ja juomista (n. 1h ennen näytteenottoa). Myös nikotiinivalmisteita ja kurkkupastilleja kannattaa välttää.
- Raskaustesti virtsasta. Aamunäyte on suositeltavaa. Vältä runsasta juomista ennen näytteenottoa, sillä runsas juominen laimentaa virtsaa ja voi aiheuttaa väärän negatiivisuuden.
- TSH. Näyte otetaan ennen kilpirauhaslääkettä tai neljä tuntia lääkkeenoton jälkeen. Pitoisuus on tasaisin noin klo 10–20 välillä.
- follikkelia stimuloiva hormoni FSH. Tutkimus otetaan luonnollisen kuukautiskierron alussa (kierron 3.-5. päivä). Hormonaalisen ehkäisyvalmisteen (esim. e-pillerit, minipillerit tai ehkäisykapseli) käytön yhteydessä tulos ei kuvasta elimistön normaalitilanteen hormonitoimintaa. Suosituksena on tehdä tutkimus aikaisintaan 4 viikkoa ehkäisyvalmisteiden käytön lopettamisesta
- luteinisoiva hormoni LH Tutkimus otetaan luonnollisen kuukautiskierron alussa (kierron 3.-5. päivä). Suosituksena on tehdä tutkimus aikaisintaan 4 viikkoa ehkäisyvalmisteiden käytön lopettamisesta.
Seuraavat Puhdin testipaketit vaativat näytteenottoa klo 7–10 testosteronin vuoksi:
- Laaja Puhti-laboratoriopaketti (mies)
- Super Puhti-paketti miehelle
- Liikkujan laboratoriopaketti (mies)
- 50+ miehen laboratoriopaketti
Raudan imeytymiskoe – Laboratoriopaketti vaatii näytteenottoa ennen klo.10.00.
- Raudan imeytymisen tutkimus tehdään Mehiläisen laboratorioissa (pois lukien Felicitas, Synsam, Mehiläisen julkiset terveysasemat ja työterveyden toimipisteet).
- Tähän tutkimukseen tulee varata aika Mehiläisen ajanvarauksen kautta.
- Varaa aika laboratorioon aamuksi ennen klo 10, jolloin ensimmäinen näyte otetaan.
- Tutkimus kestää 2 tuntia. Tutkimuksessa otetaan kaksi verikoetta; ensimmäisen jälkeen saat nautittavaksi rauta-annoksen. Huomaathan, että testin aikana ei voi poistua laboratoriosta, tai nauttia esimerkiksi eväitä tai kahvia, koska ne vaikuttavat raudan imeytymiseen.
- Tauota rautalääkitys 3–4 päivää ennen koetta.
- Raudan imeytymiseen vaikuttavat lääkkeet, kuten antibiootit (fluorokinolonit, tetrasykliinit, doksisykliini), tyroksiini, bisfosfonaatit, Parkinson-lääkkeet (levodopa/karpidopa) ja kalsium, tulee ottaa vähintään kolme tuntia ennen koetta tai vasta kokeen jälkeen.
- Ennen näytteenottoa tulee olla vähintään 10 tuntia syömättä ja juomatta. Aamulla saa tarvittaessa ottaa lasin vettä lääkkeiden kanssa.
- Testiä ei tule tehdä akuutin sairauden (esim. flunssa) tai tulehdustilan aikana, koska ferritiini ei tuolloin kuvasta rautavarastoja luotettavasti, mikä haittaa tulosten tulkintaa. Tulethan näytteenottoon vain terveenä. Olethan yhteydessä Mehiläisen ajanvaraukseen, jos haluat vaihtaa aikaa.
Laaja raudanpuutteen ja anemian tutkimuspaketti
Huom! Rautalisä on hyvä tauottaa 1-2 viikkoa ennen näytteenottoa.
Sukupuolitautitestit
Klamydia ja tippuri virtsanäytteestä: Ensivirtsa, ei alapesua ennen näytteenottoa. Ennen näytteenottoa on oltava 2 tuntia virtsaamatta.
Eturauhasen STHLM3-testin näytteenotto-ohjeet
Tutkimus ei vaadi paastoa. Testin voi tehdä mihin vuorokaudenaikaan tahansa. Näytteenoton yhteydessä kerätään lisätietoja tutkimusta varten. Varaudu vastaamaan laboratoriossa seuraaviin kysymyksiin:
- Ikäsi
- Onko sinulle tehty prostatabiopsia eli koepalan ottoa eturauhasesta (joissa ei todettu syöpää). Milloin?
- Onko lähisukulaisesi (isä, veli, poika) sairastanut eturauhassyöpää?
- Onko sinulla käytössä lääkitys: alfareduktaasin estäjä (kauppanimeltään esim. Finasterid, Gefina, Proscar, Dutasteride, Dutester, Avodart tai Duodart)?
Ulostenäyte
Näytettä (kalprotektiini ja salmonella) varten sinun tulee hakea näytepurkki laboratoriosta.
Näyte otetaan kotona. Näytteenottovälineet ja ohjeistus annetaan laboratoriossa.
1-5 g ulostetta (teelusikallinen, enintään puolet näyteastian tilavuudesta) hyvin suljetussa ulostenäytepurkissa. Purkin ulkopinnan tulee olla puhdas. Purkki pakataan tiiviiseen muovipussiin.
Säilyy 3 vrk jääkaapissa, lähetys huoneenlämmössä.
Huom! Testissä Kalprotektiini (F-Calpro) tulisi välttää tulehduskipulääkkeiden käyttöä pari viikkoa ennen testausta, sillä ne voivat vääristää kalprotektiinin tuloksia antamalla väärän positiivisen tuloksen.
Yleisen näytteenotto-ohjeet – Verikokeeseen valmistautuminen
Huolehdimme asiakkaidemme ja henkilökuntamme hyvinvoinnista sekä turvallisuudesta. Käy näytteenotossa vain terveenä. Puhdin verkkosivuilta tehty tilaus on voimassa vuoden, ja voit käydä näytteenotossa, kun sinulle sopii ja olet terve.
Ravinto ja nautintoaineet ennen näytteenottoa
Yleensä verikoe voidaan ottaa aterioinnista riippumatta. Ennen näytteenottoa voi syödä kevyen aterian, mutta kofeiinipitoisten juomien nauttimista on vältettävä (kahvi tai tee).
Jos tutkimus vaatii paastoa, on se mainittu tuotesivulla. Suuri osa Puhdin testipaketeista otetaan ilman paastoa.
Alkoholi ja tupakointi ennen verikoetta
Alkoholin nauttimista ja tupakointia vältetään näytteenottoa edeltävänä päivänä. Nautintoaineet voivat vaikuttaa mm. kehon hormoni- ja entsyymipitoisuuksiin, verensokeriin ja nestetasapainoon.
Fyysinen rasitus ennen verikoetta
Rankka urheilu voi vaikuttaa tuloksiin. Raskasta fyysistä rasitusta suositellaan välttämään näytteenottoa edeltävän vuorokauden aikana. Rasituksessa veren plasmatilavuus, aineenvaihdunta ja solujen läpäisevyys muuttuvat. Tämän seurauksena muun muassa glukoosin ja monien hormonien pitoisuudet muuttuvat.
Ravintolisät ennen verikoetta
Lisäravinteiden nauttimista suositellaan välttämään näytteenottoa edeltävänä päivänä, koska ne saattavat vääristää tutkimustuloksia. Rautalisä on hyvä tauottaa 1-2 viikkoa ennen näytteenottoa rautavarastoja tarkasteltaessa.
Ravintolisänä käytetty kreatiini voi nostaa kreatiniinitasoja. Lisäravinteena kreatiinia käyttävien tulisi pitää viikko taukoa ennen näytteenottoa.
Biotiini kannattaa tauottaa 1 pv ennen näytteenottoa, koska se saattaa häiritä DHEAS sekä SHBG määrityksiä.
Lääkkeet ennen verikoetta
Pääsääntöisesti lääkärin määräämät lääkkeet saa ottaa ennen näytteenottoa. Tarvittaessa voit keskustella lääkityksen tauottamisesta oman hoitavan lääkärisi kanssa.
Jos olet testosteronikorvaushoidossa ja käytät lääkegeeliä, vältä geelin laittamista kyynärvarsiin ennen verikoetta. Geeli kyynärvarressa saattaa vääristää testosteronin näytteenoton tuloksia.
Kilpirauhaslääkitys ja TSH
Näyte otetaan ennen kilpirauhaslääkettä tai neljä tuntia lääkkeenoton jälkeen. Pitoisuus on tasaisin noin klo 10–20 välillä.
Paasto ennen verikoetta
Monet Puhdin testipaketeista otetaan ilman paastoa. Löydät tarkan tiedon tuotesivulta Puhdin verkkokaupasta. Tietyt verikokeet kuitenkin vaativat paastoamista. Paastonäytteenottoa varten tulee olla syömättä ja juomatta 8–12 tuntia. Paasto ei saa ylittää 14 tuntia. Paastonäyte otetaan yleensä aamupäivällä yön yli kestäneen paaston jälkeen.
Näytteenottoa edeltävän paaston aikana ei myöskään voi juoda runsaasti vettä tai virvoitusjuomia. Alkoholi, kahvi, tee ja tupakka voivat vaikuttaa näytteenottoon, joten niitä on suositeltavaa välttää myös paaston aikana. Aamulla ennen näytteenottoa voi juoda lasillisen vettä ja ottaa tarvittavat lääkkeet (lääkitystä ei tule jättää väliin ilman lääkärin ohjeistusta).
Älä kuitenkaan paastoa, ellei tutkimuksen ohjeessa nimenomaan niin pyydetä.
Istu alas ja rauhoitu ennen näytteenottoa
Ennen näytteenottoa on yleensä suositeltavaa istua noin 15 minuuttia, jotta verenkierto ehtii tasaantua.
Miten valmistaudun seurantatestiin?
Pyri nukkumaan, syömään, juomaan, liikkumaan ja työskentelemään normaaliin tapaan testiä edeltävinä päivinä. Esimerkiksi voimakas stressi, suru tai rankka urheilusuoritus voivat vaikuttaa arvoihin.
Puhdin kautta saat laboratoriotutkimukset ilman lääkärin lähetettä. Tältä sivulta löydät ohjeita näytteenottoa ja esimerkiksi mahdollista paastoa varten.
Laboratoriokokeeseen on tärkeää valmistautua oikealla tavalla, jotta voidaan saada luotettavat ja käyttökelpoiset tulokset.
Artikkeli päivitetty:
17 tammikuun 2025