Siirry pääsisältöön
Etusivu / Tietopaketit / Verenpaine – Mittaus ja arvot
Verenpaine

Verenpaine – Mittaus ja arvot

Omaa verenpainetta kannattaa ruveta seuraamaan säännöllisesti nelikymppisenä.

Verenpaineen mittaus lyhyesti

  1. Verenpaine tarkoittaa painetta valtimoverisuonissa.
  2. Korkeaa verenpainetta ei voi varsinaisesti tuntea, se tulee mitata.
  3. Verenpaine on korkea, jos se ylittää 140/90 mmHg.
  4. Elintavat ja perimä vaikuttavat verenpaineeseen.

Sisällysluettelo

Verenpaineen mittaus

Verenpainetta ei juurikaan voi tuntea, mutta se voidaan mitata verenpainemittarilla. Korkeakaan verenpaine ei välttämättä aiheuta mitään oireita. Verenpaine kannattaa aika ajoin mitata, jotta mahdolliset muutokset verenpaineessa huomioidaan riittävän ajoissa. Verenpainetta kannattaa seurata vähintään 40-vuotiaasta lähtien. Verenpainemittarin voi hankkia kotiin tai mittauksen voi käydä tekemässä esimerkiksi apteekissa.

Mitä ovat systolinen ja diastolinen verenpaine?

Verenpaineessa isompi luku on systolinen eli yläpaine ja pienempi luku diastolinen eli alapaine.

Normaali verenpaine

Verenpaine on normaali, kun se on alle 130/85 mmHg.

Korkea verenpaine (hypertensio)

Korkea verenpaine tarkoittaa, että mittaus ylittää arvon 140/90 mmHg. Korkea verenpaine on riskitekijä muille sairauksille. Korkea verenpaine on maailmanlaajuisesti eniten terveitä elinvuosia vähentävä riskitekijä.

Verenpaine

Korkean verenpaineen alentaminen

Kohonnutta verenpainetta voi alentaa muun muassa vähentämällä suolan ja liiallisen alkoholin käyttöä sekä pudottamalla painoa, mikäli on ylipainoinen. Terveelliset elämäntavat ja kokonaisvaltainen elämäntapamuutos auttavat niin korkeaan verenpaineeseen kuin moniin muihinkin sairauksiin. Perimä vaikuttaa elintapojen ohella verenpaineeseen. Korkea verenpaine kannattaa hoitaa ajoissa ennen kuin muita ongelmia ilmaantuu.

Tarvittaessa kohonnutta verenpainetta hoidetaan lääkkein. Paineet 160/100 mmHg vaativat jo pikaista lääkärissäkäyntiä ja yleensä aina lääkityksen aloittamista.

Alhainen verenpaine

Alhainen verenpaine ei yleensä ole haitaksi, mutta se voi aiheuttaa esimerkiksi huimausta.

Yleisimmät kysymykset aiheeseen liittyen

Matalan verenpaineen hoitoon voi kuulua riittävä nesteytys ja suolan käytön lisääminen kohtuudella. Myös säännöllinen, maltillinen liikunta ja usein pieniä aterioita sisältävä ruokavalio voivat auttaa nostamaan verenpainetta. Jos matala verenpaine aiheuttaa oireita, kuten huimausta tai pyörtymistä, on hyvä keskustella lääkärin kanssa.

Jos sinulla on erittäin korkea verenpaine, yli 180/120 mmHg, ja samanaikaisesti esiintyy muita oireita kuten rintakipua, päänsärkyä, näköhäiriöitä tai huimausta, on syytä hakeutua välittömästi päivystykseen. Korkea verenpaine voi olla hengenvaarallinen tila, joka vaatii nopeaa hoitoa.

Suolan vähentäminen ruokavaliossa voi alentaa verenpainetta jo muutamassa viikossa. Suolan saannin vähentäminen parantaa verenpaineen hallintaa ja voi auttaa alentamaan verenpainelääkityksen tarvetta. On suositeltavaa pyrkiä noudattamaan enintään 5-6 grammaa suolaa päivässä.

Verenpaineen mittaus on suositeltavaa tehdä säännöllisesti, erityisesti jos sinulla on riskitekijöitä verenpaineen nousulle tai olet saanut diagnoosin korkeasta verenpaineesta. Mittaus tulisi tehdä rauhallisessa tilanteessa, istuen ja lepäämisen jälkeen. Parhaiten verenpaineen kehitystä seurataan mittaamalla se samaan aikaan päivästä, useamman päivän ajan.

Verenpaine merkitään kahdella numerolla: ylempi (systolinen) arvo kertoo sydämen supistumisvaiheen paineen ja alempi (diastolinen) arvo sydämen lepovaiheen paineen. Esimerkiksi verenpainearvo 120/80 mmHg tarkoittaa, että systolinen paine on 120 mmHg ja diastolinen paine 80 mmHg. Yksikkö mmHg tarkoittaa elohopeamillimetriä.

Verenpaineen alapaineen katsotaan olevan liian alhainen, jos se laskee alle 60 mmHg. Tämä voi aiheuttaa oireita kuten huimausta, heikotusta tai pyörtymistä, erityisesti nopeasti noustessa.

Diabetes eli sokeritauti
Tietopaketti

Diabetes – Oireet, ruokavalio, hoito ja testit

Diabeteksen päätyypit ovat tyypin 1 diabetes, tyypin 2 diabetes ja raskausdiabetes. Ylipaino, epäterveellinen ruokavalio ja vähäinen liikunta altistavat aikuisiän diabetekselle. Kerromme tässä artikkelissa myös, mikä on esidiabetes.

Miksi Puhti

Helppo – Kotimainen – Nopea

  • Puhti tarjoaa parasta palvelua oman terveyden mittaamiseen ja kehittämiseen.

  • Kaikki testit ilman lääkärin lähetettä.

  • Selkeät paketit ja edullinen hinnoittelu.

  • Näytteenotto Mehiläisen laboratorioissa yli 75 toimipisteessä ympäri Suomen.

  • Suurin osa testeistä analysoidaan Suomessa Mehiläisen laboratorioissa.

  • Tulokset yleensä jo heti seuraavana arkipäivänä.

  • Selkeä ja helppolukuinen tulosraportti.

  • Tarvittaessa voit tilata erikseen Mehiläisen lääkärin neuvonnan testien jälkeen.

  • Saatavilla myös hyvinvointivalmennuksia.

  • Tiedot pysyvät Suomessa korkean turvaluokituksen palvelinsalissa.

AVAINLUVUT

Yli

4 500 000

testiä analysoitu

Palautteen keskiarvo

9,5

Google-tähdet

4,9 / 5

Mediassa nähty

Siirry maksamaan: : 0,00