Kilpirauhasen tutkimuspaketti
Ilman paastoaPaketissa on kaksi tärkeintä testiä, S -TSH ja S -T4-V, jotka kertovat kilpirauhasen toiminnasta. Testipaketti sopii kilpirauhasen toiminnan säännölliseen seurantaan.
Trijodityroniini on aktiivinen kilpirauhashormoni. Sen pitoisuus veressä testataan erityisesti, jos epäillään kilpirauhasen liikatoimintaa.
Trijodityroniini (S -T3-V, P -T3-V) on aktiivinen kilpirauhashormoni, joksi tyroksiini (T4) muuttuu kudoksissa ja kilpirauhasessa.
Kilpirauhasen normaali toiminta on tärkeää elimistön aineenvaihdunnan kannalta.
T3-V-mittausta voidaan käyttää kilpirauhasen liikatoimintaa epäiltäessä, jos TSH ja T4-V eivät vahvista epäilyä. Sitä käytetään joskus myös kilpirauhassyövän jälkeisessä seurannassa.
T3-V-mittausta ei käytetä epäiltäessä kilpirauhasen vajaatoimintaa.
Voit tilata trijodtyroniinin mittauksen Puhdin kautta ilman lääkärin lähetettä, mutta suosittelemme yhteydenottoa lääkäriin sekä tutkimuksen tarpeen arvioimiseksi että tulosten tulkintaa varten.
Kilpirauhasen tuottamat kilpirauhashormonit ovat tyroksiini (T4) ja trijodityroniini (T3). Numero kirjainmerkinnän perässä merkitsee jodiatomien määrää molekyylissä.
Vapaa trijodityroniini on se osa trijodityroniinista, joka ei ole sitoutunut kantajaproteiineihin. Vain pieni osa aineesta kiertää verenkierrossa vapaasti.
Trijodityroniinilla on merkittävä osa elimistön aineenvaihdunnassa. Se on tärkein kilpirauhashormonivaikutusten välittäjä.
Tyroksiini eli T4-hormoni muuttuu trijodityroniiniksi dejodinaatiossa jolloin T4 molekyylistä poistuu yksi jodiatomi (T4 -> T3).
Tietyissä kilpirauhasen liikatoiminnan muodoissa T3:n tuotanto lisääntyy merkittävästi.
Vapaan trijodityroniinin viitearvot ovat kaikille samat:
3,5-6,5 pmol/l.
Viitearvot voivat vaihdella laboratorioittain ja tutkimusten analysointimenetelmästä riippuen. Puhdin näytteet otetaan ja analysoidaan Mehiläisen laboratorioissa.
Korkeat vapaan T3:n arvot voivat johtua hypertyreoosista, eli kilpirauhasen liikatoiminnasta.
Tyroksiinin vaikutus voi alkaa näkyä jo muutaman päivän kuluessa, mutta täydet vaikutukset saattavat ilmetä vasta useiden viikkojen tai kuukausien jälkeen. Tämä riippuu monista tekijöistä, kuten annostuksesta ja yksilöllisistä eroista kilpirauhasen toiminnassa.
Kilpirauhasen vajaatoiminta todetaan verikokeilla, jotka mittaavat TSH- ja T4-vapaa -hormonien pitoisuuksia. Jos TSH on koholla ja T4-vapaa matala, se viittaa vajaatoimintaan.
Kilpirauhasen toimintahäiriöt voivat aiheuttaa monenlaisia oireita, kuten väsymystä, painonmuutoksia, mielialan vaihteluita, kuivaa ihoa ja hiustenlähtöä.
Kilpirauhasen liikatoiminta todetaan samoin kuin vajaatoiminta: verikokeilla, jotka mittaavat TSH:n ja T4-vapaan tasot. Liikatoiminnassa TSH on matala ja T4-vapaa korkea.
Kilpirauhaskokeiden tiheys riippuu tilanteesta. Yleensä seurantakokeet tehdään 6-12 kuukauden välein, mutta hoitovasteen arvioimiseksi ne voidaan tehdä tiheämmin.
Kilpirauhaskokeiden tulokset saadaan yleensä jo seuraavana arkipäivänä.
Kilpirauhaslääkitys aloitetaan yleensä, kun laboratoriotestit osoittavat poikkeavuuksia kilpirauhashormonien tasossa ja potilaalla on oireita.
Kilpirauhasen vajaatoiminta voi aiheuttaa oireita kuten väsymystä, painonnousua, kylmän sietämättömyyttä, ummetusta ja kuivaa ihoa.
Kilpirauhasen vajaatoiminta kehittyy yleensä hitaasti, usein vuosien kuluessa.
Kilpirauhaskoe otetaan verikokeena laskimosta.
Kilpirauhasarvot voivat muuttua muutamassa viikossa, mutta yleensä arvojen muutokset tapahtuvat hitaammin, kuukausien kuluessa.
Kilpirauhaskoe otetaan, kun on epäily kilpirauhasen toimintahäiriöstä tai seurataan jo diagnosoitua kilpirauhassairautta.
Kilpirauhasen vajaatoimintaa hoidetaan tyroksiinikorvaushoidolla, jossa potilaalle annetaan synteettistä tyroksiinia (T4) korvaamaan puuttuvaa hormonia. Hoito räätälöidään yksilöllisesti potilaan tarpeiden mukaan, ja hoidon tehokkuutta seurataan säännöllisillä verikokeilla, joilla mitataan kilpirauhashormonien tasot. Hoito on yleensä elinikäinen.
Paketissa on kaksi tärkeintä testiä, S -TSH ja S -T4-V, jotka kertovat kilpirauhasen toiminnasta. Testipaketti sopii kilpirauhasen toiminnan säännölliseen seurantaan.
S -T3-V, eli trijodityroniini on kilpirauhashormoni joka syntyy T4-hormonista (tyroksiini) dejodinaatiossa.
T4-V eli tyroksiini on kilpirauhashormoni, jonka pitoisuus kertoo kilpirauhasen toiminnasta.
TSH eli tyreotropiini on aivolisäkkeen erittämä kilpirauhasen toimintaa ohjaava hormoni. Tyreotropiini tutkitaan, kun selvitetään kilpirauhasen toimintaa.
Mikä on tyreotropiini, TSH? Tyreotropiini on aivolisäkkeen erittämä, kilpirauhasen toimintaa säätelevä hormoni. Sen merkintätapoja esimerkiksi laboratoriokokeissa ovat S-TSH ja P-TSH. TSH-lyhenne tulee sanoista tyreoideaa (eli kilpirauhasta) stimuloiva hormoni.
Kilpirauhasen vajaatoiminta eli hypotyreoosi vaikuttaa ihmisen kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin. Vajaatoiminta voi aiheuttaa väsymystä, ajattelun hitautta, muistamisen vaikeutta, palelua ja painonnousua, sillä se hidastaa elimistöä.
Liikatoimiva kilpirauhanen saa aineenvaihdunnan toimimaan ylikierroksilla, mikä tekee hermostuneen olon ja nostaa sykettä.
Tyroksiini on kilpirauhasen erittämä hormoni. Jos tyroksiinia on elimistössä liian vähän, kyseessä on kilpirauhasen vajaatoiminta. Jos tyroksiinia on liian paljon, kyseessä on kilpirauhasen liikatoiminta.
TrFeSatTSHRAbS-TPOAb…ABCD…UfSP? Etkö saa tolkkua verikokeiden lyhenteistä? Tässä artikkelissa käymme läpi, mitä verikokeiden nimissä käytetyt lyhenteet tarkoittavat ja mihin tutkimusten kirjainyhdistelmät viittaavat.
Raskaus vaikuttaa siihen, mitä arvoja laboratoriokokeissa voidaan pitää “normaaleina”.
Artikkeli päivitetty:
2 syyskuun 2024