Siirry pääsisältöön
Etusivu / Tietopaketit / Uraatti (P-Uraat) tarkoittaa virtsahappoa
Uraatti

Uraatti (P-Uraat) tarkoittaa virtsahappoa

Uraatti tarkoittaa virtsahappoa. Sen pitoisuus veressä voi nousta esimerkiksi alkoholinkäytön ja ylipainon vuoksi aiheuttaen kihtiä.

Sisällysluettelo

Korkea veren uraattipitoisuus lisää riskiä sairastua kihtiin

Kihti on sairaus, jossa uraattikiteitä muodostuu niveliin ja joskus myös muihin kudoksiin. Mitä korkeampi uraatti- eli kihtiarvo on, sitä helpommin kiteitä muodostuu. Diagnoosiin ei kuitenkaan riitä pelkkä uraattiarvon kohoaminen – kihti on todennäköinen silloin, kun potilaalla on oireita isovarpaassa, nilkassa tai polvessa ja uraattiarvo on koholla.

Kihtidiagnoosi varmistetaan tutkimalla nivelnestettä.

Elintapojen muutoksella voidaan ehkäistä kihtiä tehokkaasti. Kulmakiviä ovat veren uraattipitoisuutta pienentävä ruokavalio, painonhallinta ja alkoholijuomien, varsinkin oluen, runsaan käytön välttäminen.

Lievästi kohonnut uraatti

Lievästi kohonnut veren uraattipitoisuus on hyvin tyypillistä, eikä pelkkä arvon suureneminen ole nykyisen tutkimustiedon perusteella vielä haitallista. Se kuitenkin voi liittyä esimerkiksi alkoholin liikakäyttöön tai vyötärölihavuuteen.

Uraattiarvon kohoamista aiheuttavat myös esimerkiksi epäterveelliset ruokailutottumukset, vähäinen fyysinen aktiivisuus ja tiettyjen lääkkeiden käyttö.

Uraatti (P-Uraat) tutkimus

Voit tilata uraatin tutkimuksen P-Uraat Puhdin kautta. Tutkimus ei vaadi paastoa.

Puhdin palvelun kautta pääset laboratoriokokeisiin ilman lähetettä, ja voit tarvittaessa tilata erikseen lääkärin etäkonsultaation testien jälkeen, mikäli haluat keskustella terveydestäsi.

Yksittäisiä testejä on helppo lisätä samaan tilaukseen esimerkiksi laajemman testipaketin kanssa. Näin näytteenotto onnistuu yhdellä kertaa ja saat monipuolisesti tietoa elimistön toiminnasta. Yhdellä kertaa onkin hyvä tarkastaa useat terveyteen sekä arkiseen jaksamiseen liittyvät mittarit.

P-Uraat viitearvot

miehetyli 18 v.230 – 480 µmol/l
naiset18 – 49 v.155 – 350 µmol/l
naisetyli 50 v.155 – 400 µmol/l

Viitearvot voivat vaihdella laboratorioittain ja tutkimusten analysointimenetelmästä riippuen. Puhdin näytteet otetaan ja analysoidaan Mehiläisen laboratorioissa.

Yleisimmät kysymykset aiheeseen liittyen

Munuaisongelmat voivat ilmetä muun muassa selkä- tai sivukivuilla, korkealla verenpaineella, virtsan värin muutoksilla ja toistuvilla virtsatieinfektioilla.

Munuaisten vajaatoiminnan oireita ovat esimerkiksi väsymys, turvotukset erityisesti jaloissa ja silmäluomissa, virtsan värin ja määrän muutokset sekä yleinen huonovointisuus.

Munuaisvaurio voi syntyä esimerkiksi pitkäaikaisen korkean verenpaineen, diabeteksen, tiettyjen lääkeaineiden tai myrkyllisten aineiden, kuten raskasmetallien, vaikutuksesta. Myös tulehdukset ja autoimmuunisairaudet voivat vaurioittaa munuaisia.

Munuaisten toimintaa voi tukea terveellisillä elämäntavoilla, kuten riittävällä nesteen saannilla, tasapainoisella ruokavaliolla, säännöllisellä liikunnalla ja välttämällä tupakointia ja liiallista alkoholin käyttöä.

Munuaisten vajaatoiminta todetaan tyypillisesti veri- ja virtsakokeiden avulla, jotka mittaavat munuaisten toimintaa kuvaavia arvoja, kuten kreatiniinia ja ureaa. Tarvittaessa voidaan tehdä myös kuvantamistutkimuksia.

Munuaisten vajaatoiminnan hoito riippuu sen vaikeusasteesta ja syystä. Hoito voi sisältää lääkitystä, ruokavalion muutoksia, nesteen saannin säätelyä ja joissain tapauksissa dialyysihoitoa tai munuaissiirtoa.

Dialyysin tiheys riippuu potilaan terveydentilasta ja lääkärin suosituksesta. Yleisimmin hemodialyysi suoritetaan kolme kertaa viikossa, ja jokainen hoitokerta kestää noin 4 tuntia. Peritoneaalidialyysi voidaan toteuttaa joko manuaalisesti useita kertoja päivässä tai koneellisesti yön aikana, jolloin hoito tapahtuu päivittäin.

Aikuiset virtsaavat keskimäärin 1–2 litraa vuorokaudessa. Virtsan määrä voi vaihdella nesteen saannin, ympäristön lämpötilan ja henkilön terveydentilan mukaan. On tärkeää juoda riittävästi nesteitä päivän aikana ylläpitääkseen hyvää hydratointia ja terveyttä.

Dialyysihoito voidaan toteuttaa kahdella eri tavalla: hemodialyysinä tai peritoneaalidialyysinä. Hemodialyysissä potilaan veri johdetaan koneen läpi, joka suodattaa kuona-aineet ja ylimääräisen nesteen verestä, ja puhdistettu veri palautetaan takaisin potilaaseen. Peritoneaalidialyysissä dialyysineste tuodaan vatsaonteloon katetrin kautta, jossa se kerää kuona-aineet ja ylimääräisen nesteen, ja neste vaihdetaan säännöllisesti.

Keskimäärin aikuiset virtsaavat kerralla noin 200–400 millilitraa. Tämä määrä voi vaihdella henkilöstä toiseen ja riippuu muun muassa juodun nesteen määrästä ja virtsarakon kapasiteetista. On normaalia, että virtsaamistiheys ja -määrät vaihtelevat päivän aikana.

Miksi Puhti

Helppo – Kotimainen – Nopea

  • Puhti tarjoaa parasta palvelua oman terveyden mittaamiseen ja kehittämiseen.

  • Kaikki testit ilman lääkärin lähetettä.

  • Selkeät paketit ja edullinen hinnoittelu.

  • Näytteenotto Mehiläisen laboratorioissa yli 75 toimipisteessä ympäri Suomen.

  • Suurin osa testeistä analysoidaan Suomessa Mehiläisen laboratorioissa.

  • Tulokset yleensä jo heti seuraavana arkipäivänä.

  • Selkeä ja helppolukuinen tulosraportti.

  • Tarvittaessa voit tilata erikseen Mehiläisen lääkärin neuvonnan testien jälkeen.

  • Saatavilla myös hyvinvointivalmennuksia.

  • Tiedot pysyvät Suomessa korkean turvaluokituksen palvelinsalissa.

AVAINLUVUT

Yli

4 500 000

testiä analysoitu

Palautteen keskiarvo

9,5

Google-tähdet

4,9 / 5

Mediassa nähty

Siirry maksamaan: : 0,00