Ummetus – Oireet, hoito ja ruokavalio
Ummetuksen hoito perustuu elintapojen muuttamiseen. Tärkeitä tekijöitä ovat riittävä veden juonti, kuitupitoinen ruokavalio, liikkuminen ja säännöllinen ulostamisrytmi. Vatsan ja suoliston oireiden taustalla voi olla useita eri syitä.
Ummetus lyhyesti
- Ummetus tarkoittaa harventunutta suolen toimintaa.
- Ummetuksen hoito perustuu elintapojen, kuten ruokavalion, muuttamiseen.
- Ummetus on myös yksi ärtyvän suolen oireyhtymän ja kilpirauhasen vajaatoiminnan oireista.
- Myös stressi voi aiheuttaa ummetusta.
Mitä ummetus on?
Ummetus on harventunutta suolen toimintaa. Normaalisti ihmisen suoli tyhjenee noin 8-72 tunnin välein. Mikäli suoli tyhjenee harvemmin kuin kolme kertaa viikossa, kyseesssä on ummetus. Myös mikäli ulostus on niin kiinteää, että ulostaminen on useimpina kertoina vaikeaa, saattaa kyseesssä olla ummetus.
Mistä ummetus johtuu?
Ummetus on myös yksi ärtyvän suolen oireyhtymän ja kilpirauhasen vajaatoiminnan oireista. Joissain psyyken häiriöissä vatsan toiminta saattaa olla hidastunutta. Tällaisia sairauksia ovat esimerkiksi anoreksia nervosa ja masennus. Myös krooninen stressi voi aiheuttaa ummetusta, ja toisaalta myös ripulia.
Miten ummetukseen voi vaikuttaa?
Suolen toimintaan ja tyhjentymiseen voi vaikuttaa oleellisesti elämäntavoilla. Liikkuminen, kävely ja riittävä veden juominen sekä monipuolinen, terveellinen ruokavalio ja kuidut auttavat suolen normaalia toimintaa. Pitkään istuminen ei tee suoliston toiminnalle hyvää. Ulostamisen pidättäminen ei ole hyväksi: suoli voi tällöin oppia tyhjenemään harvoin.
Monet lääkkeet, kuten nesteenpoistolääkkeet, saattavat aiheuttaa ummetusta.
Raudanpuutteessa käytettävät ravintolisät saattavat aiheuttaa ummetusta. Saatavilla on myös vatsaystävällisiä rautavalmisteita.
Ummetuksen yleisyys
Ummetusta esiintyy eniten iäkkäillä, mutta lyhytaikainen ummetus voi joskus koskea ketä tahansa.
Kuinka ummetusta hoidetaan (ummetuksen itsehoito)?
Ummetuksen hoito perustuu elintapojen muuttamiseen. Tärkeitä tekijöitä ovat riittävä veden juonti, kuitupitoinen ruokavalio, liikkuminen ja säännöllinen ulostamisrytmi. Toissijaisesti voidaan apuna käyttää myös tiettyjä lääkkeitä ja muita toimenpiteitä.
Ummetuksen hoitoon ja elintapojen muuttamiseen kannattaa varata aikaa; muutos ei tapahdu välttämättä päivissä tai viikoissa. Elintapojen vaikutus suolen toimintaan saattaa näkyä vasta kuukauden-parin päästä.
Muutosten tulee olla pysyviä, jotta ummetus saadaan pitkäaikaisesti hoidettua.
Ruokavalio ummetuksen hoitoon – huolehdi erityisesti kuidusta ja vedestä
Juo riittävän paljon vettä ja syö kuitupitoisia kasviksia, viljatuotteita, hedelmiä, marjoja ja muita kasvikunnan tuotteita. Ravinnon kuidut lisäävät suolen sisältöä, sitovat vettä, kuohkeuttavat ulostetta ja näin vähentävät ummetusta.
Kaikissa kasvikunnan tuotteissa on kuitua ja niitä saa syödä huoletta. Suomalaiset saavat keskimäärin liian vähän kuitua ruokavaliostaan.
Kuitua voi myös lisätä ruokavalioon käyttämällä esimerkiksi leseitä tai pellavansiemenrouhetta, mikäli se sopii vatsallesi. Kuitulisän käytön aloittaminen voi aiheuttaa ensialkuun hieman ilmavaivoja tai vatsanväänteitä. Sen käyttö kannattaa aloittaa hiljalleen määrää lisäten.
Kuitulisän käytön yhteydessä tulee aina myös nauttia riittävän paljon vettä. Leseet tai siemenrouheen käyttö on suositeltavaa myös liottamalla ne ensin veteen tai muuhun nesteeseen. Kuitulisää voi sekoittaa myös esimerkiksi smoothien tai sokerittoman jogurtin joukkoon.
Mikäli ummetus liittyy ärtyvän suolen oireyhtymään, kuituvalmisteeksi tulee valita psylliumia sisältävä tuote. Myös muut liukoista kuitua sisältävät kuituvalmisteet sopivat useimmille.
Ummetuksen itsehoitona voi myös syödä esimerkiksi luumuja ja viikunoita, jotka lisäävät suolen toimintaa.
Vaikean ummetuksen hoitoon voi myös kysyä lisää apuja apteekista.
Myös liikunta auttaa ummetukseen
Liikunta auttaa ummetukseen. Liikkuminen voi hyvin olla kevyempää liikkumista kuten kävelylenkki. Kaikki muutkin pienemmät annokset hyötyliikuntaa ovat erittäin suositeltua. Vatsan toimintaa auttaa, kun antaa keholle liikettä useasti päivässä.
Kuinka ummetusta voi ehkäistä?
Ummetusta voidaan ehkäistä monin samoin tavoin kuin sitä voidaan hoitaa. Liikkuminen ja runsaskuituinen, kasvispitoinen ruokavalio sekä riittävä veden juominen auttavat ummetukseen.
Yleisimmät kysymykset aiheeseen liittyen
Ummetus voi olla vaarallista, jos siihen liittyy voimakasta kipua, verenvuotoa ulostamisen yhteydessä, laihtumista tai muita äkillisiä oireita, kuten kuumetta. Jos ummetus kestää yli kolme viikkoa tai sen oireet pahenevat, on syytä kääntyä lääkärin puoleen. Pitkittynyt ummetus voi johtaa suoliston toiminnan häiriöihin ja vakavampiin terveysongelmiin.
Vatsan toiminnan nopeuttamiseksi on useita tehokkaita keinoja. Ensinnäkin, lisää kuitupitoisten ruokien, kuten täysjyväviljojen, hedelmien ja vihannesten, määrää ruokavaliossasi. Kuitu auttaa suoliston toimintaa ja edistää säännöllistä suolen toimintaa. Toiseksi, juo riittävästi vettä päivittäin, sillä nestehukka voi hidastaa suoliston toimintaa. Kolmanneksi, säännöllinen liikunta auttaa suolistoa toimimaan tehokkaammin. Lopuksi, vältä liiallista stressiä, sillä se voi vaikuttaa negatiivisesti suoliston toimintaan.
Ummetuksen hoitoon kuuluu ensisijaisesti ruokavalion ja elämäntapojen muutokset, kuten kuidun lisääminen ruokavalioon, riittävä nesteen saanti ja säännöllinen liikunta. Laksatiivit eli ummetuslääkkeet voivat auttaa oireiden lievittämisessä, mutta niitä tulisi käyttää vain lääkärin ohjeistuksen mukaan. Jos ummetus on toistuvaa tai siihen liittyy muita oireita, on tärkeää konsultoida lääkäriä, jotta voidaan selvittää mahdolliset taustalla olevat syyt ja saada kohdennettua hoitoa.
Ilmavaivat ovat epämiellyttäviä, vaikkakin usein vaarattomia. Joskus ilmavaivat ja ilman kiertäminen vatsassa voi olla myös tuskallista ja kivuliasta. Ilmavaivat liittyvät usein tiettyihin ruoka-aineisiin.
Lue lisää
Ruoan pilkkoutuminen alkaa suussa ja jatkuu mahalaukussa Ruoan pilkkoutuminen alkaa suussa syljen entsyymien ansiosta. Suusta ruoka etenee ruokatorveen ja ruokatorven kautta ruoka kulkeutuu seuraavaksi mahalaukkuun.
Lue lisää
Keliakiassa suolisto ei siedä viljatuotteiden (vehnä, ruis, ohra) sisältämää gluteenia. Keliakian hoitomuotona on gluteeniton ruokavalio.
Lue lisää
Kudostransglutaminaasitestiä käytetään keliakian tutkimisessa.
Lue lisää
Hieman alle viidesosa suomalaisista saa vatsakipuja, ilmavaivoja ja muita kiusallisia oireita laktoosia sisältävistä maitotuotteista. Jos kärsit vastaavista vaivoista, sinulla voi olla laktoosi-intoleranssi.
Lue lisää
Ihmisen suolisto Suolisto on osa ihmisen ruoansulatuselimistöä. Suoliston osina voidaan erottaa ohutsuoli ja paksusuoli. Peräsuoli on paksusuolen viimeinen osa.
Lue lisää
Artikkeli päivitetty:
2 syyskuun 2024