Siirry pääsisältöön
Etusivu / Tietopaketit / Tyreotropiini (TSH) on kilpirauhasen toimintaa säätelevä hormoni
Tyreotropiini TSH hormoni

Tyreotropiini (TSH) on kilpirauhasen toimintaa säätelevä hormoni

Tyreotropiini TSH

  • Tyreotropiini eli TSH on ensisijainen tutkimus, jonka avulla kilpirauhasen toimintahäiriö todetaan.
  • Tyreotropiini mahdollistaa tyroksiinin tuotannon.
  • Tyreotropiini voidaan tutkia esimerkiksi väsymysoireiden vuoksi.

Sisällysluettelo

Mikä on tyreotropiini, TSH?

Tyreotropiini on aivolisäkkeen erittämä, kilpirauhasen toimintaa säätelevä hormoni. Sen merkintätapoja esimerkiksi laboratoriokokeissa ovat S-TSH ja P-TSH. TSH-lyhenne tulee sanoista tyreoideaa (eli kilpirauhasta) stimuloiva hormoni. Jotta kilpirauhanen voi tuottaa kilpirauhashormoni tyroksiinia, on veressä oltava riittävästi tyreotropiinia.

Tyreotropiinin pitoisuus on ensisijainen tutkimus epäiltäessä kilpirauhasen vajaa– tai liikatoimintaa. Näiden tilojen oireita ovat muun muassa muutokset painossa, väsymys, matala tai korkea verenpaine sekä muutokset mielialassa.

TSH-arvo kilpirauhasen vajaatoiminnassa

Kilpirauhasperäisessä vajaatoiminnassa (hypotyreoosi), joka on yleisin vajaatoiminnan tyyppi, TSH:n määrä veressä kasvaa. Kun tyroksiinin määrä veressä vähenee, aivolisäke huomaa sen ja lisää TSH:n tuotantoa. Tämän tarkoitus on saada kilpirauhanen tuottamaan enemmän tyroksiinia. Vajaatoiminta oirehtii paleluna, painon nousuna, ihon kuivuutena, masentuneisuutena ja ajattelun hidastumisena.

TSH-arvo kilpirauhasen liikatoiminnassa

Kilpirauhasen liikatoiminnassa (hypertyreoosi) TSH:n pitoisuus on päinvastoin pienentynyt, kun taas T4-v (vapaa tyroksiini) ja T3-v (trijodityroniini) ovat suurentuneet. Liikatoiminnan oireet ovat osin päinvastaisia kuin vajaatoiminnan oireet (esimerkiksi painon lasku ja nopea sydämen syke), mutta myös liikatoiminta aiheuttaa vajaatoiminnan tapaan huonovointisuutta.

Mistä voin tilata tyreotropiinin tutkimuksen?

Voit tilata tyreotropiinin tutkimuksen Puhdin verkkokaupasta. Tutkimus kuuluu myös seuraaviin testipaketteihin:

Kaikki Puhdin testit ovat tilattavissa ilman lääkärin lähetettä. Voit tilata erikseen lääkärin etäkonsultaation helposti suoraan tulosraportin lopusta, mikäli haluat keskustella tuloksistasi ja terveydestäsi, tulokset poikkeavat viitearvoista, sinulla on oireita tai herää epäilys sairaudesta.

Kilpirauhaslääkitys ja näytteenotto

Näyte otetaan ennen kilpirauhaslääkettä tai neljä tuntia lääkkeenoton jälkeen. Pitoisuus on tasaisin noin klo 10–20 välillä.

TSH viitearvot

Tyreotropiinin viitearvot (S-TSH) ovat seuraavat:

Aikuiset ja yli 16-vuotiaat0,4 – 4,5 mU/l

TSH-pitoisuus vaihtelee päivän aikana, joka on normaalia. Pitoisuus on korkeimmillaan yöllä ja aikaisin aamulla; pitoisuus laskee iltapäivää kohden.

Vuorotyö vaikuttaa TSH-pitoisuuteen. Pysyvästi yötyötä tekevillä näyte suositellaan otettavan muutaman tunnin sisällä heräämisen jälkeen, kello 8–18 välillä.

Viitearvot vaihtelevat laboratorioittain ja tutkimusten analysointimenetelmästä riippuen. Puhdin näytteet otetaan ja analysoidaan Mehiläisen laboratorioissa.

Korkea TSH-arvo

Korkea TSH-arvo voi viitata seuraaviin tiloihin:

Matala TSH-arvo

Matala TSH-arvo voi viitata seuraaviin tiloihin:

TSH-arvo ja raskaus

Raskauden aikana alhaisemmat TSH-arvot ovat yleisiä, mutta tällä ei yleisesti ottaen ole kliinistä merkitystä.

Raskauden aikana hypotyreoosia sairastavan äidin TSH-arvon tavoite on yleensä alle 2,5 mU/l.

TSH-arvo ja ikääntyminen

Iän myötä TSH-pitoisuudet voivat luonnollisesti nousta, joten vanhemmilla ihmisillä viitearvot voivat olla korkeammat. Tämä on tärkeää ottaa huomioon arvioitaessa kilpirauhasen toimintaa vanhemmilla henkilöillä.

Milloin tyreotropiini mitataan?

TSH-pitoisuus veressä tutkitaan hypertyreoosin ja hypotyreoosin diagnosoimiseksi, sekä kilpirauhasen hormonien korvaushoidon tehokkuuden arvioimiseksi. Tutkimus voidaan tehdä myös, kun kilpirauhasen terveydentila halutaan selvittää.

Jos on perinnöllinen alttius kilpirauhassairaudelle, kannattaa arvo mitata ajoissa.

Väsymys, painonnousu ja muut kilpirauhasen liika– tai vajaatoimintaan liittyvät oireet ovat hyviä syitä mitata tyreotropiiniarvo.

Verikoe tehdään tyroksiinihoidon kuluessa säännöllisesti, jotta sen toimivuudesta voidaan varmistua. Kilpirauhasen toimintahäiriöiden tutkimiseksi TSH:n mittaus on ensisijainen, mutta ei ainoa tutkimus.

Jos TSH-pitoisuus on viitearvojen ulkopuolella, on vapaan T4-hormonin määrittäminen tarpeen. Tyreotropiini on erittäin herkkä tyroksiinihormonipitoisuuden muutoksille.

Seuraavissa tapauksissa tyreotropiinin tutkiminen ei anna luotettavaa tulosta:

Kaikki Puhdin tutkimukset ovat saatavilla ilman lähetettä. Voit tilata erikseen lääkärin etäkonsultaation helposti suoraan tulosraportin lopusta, mikäli haluat keskustella tuloksistasi ja terveydestäsi, tulokset poikkeavat viitearvoista, sinulla on oireita tai herää epäilys sairaudesta.

Yleisimmät kysymykset aiheeseen liittyen

Tyroksiinin vaikutus voi alkaa näkyä jo muutaman päivän kuluessa, mutta täydet vaikutukset saattavat ilmetä vasta useiden viikkojen tai kuukausien jälkeen. Tämä riippuu monista tekijöistä, kuten annostuksesta ja yksilöllisistä eroista kilpirauhasen toiminnassa.

Kilpirauhasen vajaatoiminta todetaan verikokeilla, jotka mittaavat TSH- ja T4-vapaa -hormonien pitoisuuksia. Jos TSH on koholla ja T4-vapaa matala, se viittaa vajaatoimintaan.

Kilpirauhasen toimintahäiriöt voivat aiheuttaa monenlaisia oireita, kuten väsymystä, painonmuutoksia, mielialan vaihteluita, kuivaa ihoa ja hiustenlähtöä.

Kilpirauhasen liikatoiminta todetaan samoin kuin vajaatoiminta: verikokeilla, jotka mittaavat TSH:n ja T4-vapaan tasot. Liikatoiminnassa TSH on matala ja T4-vapaa korkea.

Kilpirauhaskokeiden tiheys riippuu tilanteesta. Yleensä seurantakokeet tehdään 6-12 kuukauden välein, mutta hoitovasteen arvioimiseksi ne voidaan tehdä tiheämmin.

Kilpirauhaskokeiden tulokset saadaan yleensä jo seuraavana arkipäivänä.

Kilpirauhaslääkitys aloitetaan yleensä, kun laboratoriotestit osoittavat poikkeavuuksia kilpirauhashormonien tasossa ja potilaalla on oireita.

Kilpirauhasen vajaatoiminta voi aiheuttaa oireita kuten väsymystä, painonnousua, kylmän sietämättömyyttä, ummetusta ja kuivaa ihoa.

Kilpirauhasen vajaatoiminta kehittyy yleensä hitaasti, usein vuosien kuluessa.

Kilpirauhaskoe otetaan verikokeena laskimosta.

Kilpirauhasarvot voivat muuttua muutamassa viikossa, mutta yleensä arvojen muutokset tapahtuvat hitaammin, kuukausien kuluessa.

Kilpirauhaskoe otetaan, kun on epäily kilpirauhasen toimintahäiriöstä tai seurataan jo diagnosoitua kilpirauhassairautta.

Kilpirauhasen vajaatoimintaa hoidetaan tyroksiinikorvaushoidolla, jossa potilaalle annetaan synteettistä tyroksiinia (T4) korvaamaan puuttuvaa hormonia. Hoito räätälöidään yksilöllisesti potilaan tarpeiden mukaan, ja hoidon tehokkuutta seurataan säännöllisillä verikokeilla, joilla mitataan kilpirauhashormonien tasot. Hoito on yleensä elinikäinen.

Miksi Puhti

Helppo – Kotimainen – Nopea

  • Puhti tarjoaa parasta palvelua oman terveyden mittaamiseen ja kehittämiseen.

  • Kaikki testit ilman lääkärin lähetettä.

  • Selkeät paketit ja edullinen hinnoittelu.

  • Näytteenotto Mehiläisen laboratorioissa yli 75 toimipisteessä ympäri Suomen.

  • Suurin osa testeistä analysoidaan Suomessa Mehiläisen laboratorioissa.

  • Tulokset yleensä jo heti seuraavana arkipäivänä.

  • Selkeä ja helppolukuinen tulosraportti.

  • Tarvittaessa voit tilata erikseen Mehiläisen lääkärin neuvonnan testien jälkeen.

  • Saatavilla myös hyvinvointivalmennuksia.

  • Tiedot pysyvät Suomessa korkean turvaluokituksen palvelinsalissa.

AVAINLUVUT

Yli

4 500 000

testiä analysoitu

Palautteen keskiarvo

9,5

Google-tähdet

4,9 / 5

Mediassa nähty

Siirry maksamaan: : 0,00