TSH-reseptori, vasta-aineet (S -TSHRAb)
Ilman paastoaS-TSHRAb-testiä käytetään erilaisten kilpirauhasen liikatoimintaa aiheuttavien tilojen toteamisessa.
Yleinen syy kilpirauhasen liikatoimintaan on Basedowin tauti. Jos kehossa on paljon TSH-hormonin vasta-aineita, viittaa se vahvasti Basedowin tautiin.
S-TSHRAb-testiä käytetään erilaisten kilpirauhasen liikatoimintaa aiheuttavien tilojen toteamisessa. Kilpirauhasen liikatoiminta eli hypertyreoosi on sairaus, jossa kilpirauhashormoneja on elimistössä liikaa. Tästä aiheutuu monenlaisia oireita, kuten sydämentykytystä, korkeaa verenpainetta sekä laihtumista.
Voit tilata S -TSHRAb-testin Puhdin verkkokaupasta. Puhdin palvelun kautta pääset laboratoriokokeisiin ilman lähetettä, ja voit tarvittaessa tilata erikseen lääkärin etäkonsultaation testien jälkeen, mikäli haluat keskustella terveydestäsi.
S -TSHRAb-testiä käytetään erilaisten kilpirauhasen liikatoimintaa aiheuttavien tilojen toteamisessa sekä hypertyreoosin erotusdiagnostiikassa. Lisäksi testistä on hyötyä, kun halutaan selvittää tyreostaattihoidon toimivuutta.
Arvo laskee, kun sairauden lääkehoito on toimiva.
Kilpirauhasen liikatoiminta voi aktivoitua raskauden aikana ja IgG-luokan TSHR-vasta-aineet voivat vaikuttaa sikiöön aiheuttaen tälle hypertyreoosin. Raskaana olevalle tutkimuksesta voi siis olla hyötyä, jos kilpirauhasen liikatoiminnan mahdollisuus on olemassa.
Jotkut TSRH-vasta-aineet voivat myös estää reseptorin toimintaa ja johtaa hypotyreoosiin, kilpirauhasen vajaatoimintaan. Nykyisin käytössä olevat vasta-ainemenetelmät eivät kuitenkaan erota toisistaan reseptorien toimintaa estäviä ja kiihdyttäviä vasta-aineita, vaan näissä tapauksissa diagnoosi tehdään muilla kokeilla ja oireiden perusteella.
Yleinen syy kilpirauhasen liikatoimintaan on Basedowin tauti. Jos kehossa on paljon TSH-hormonin vasta-aineita, viittaa se vahvasti Basedowin tautiin.
Suurimmalla osalla Basedowin taudista tai autoimmuunityreoidiitista kärsivillä ihmisillä todetaan verikokeessa TSRH-vasta-aineita.
Eksofhalmus-oireyhtymässä eli kilpirauhasen liikatoimintaan liittyvässä silmäsairaudessa arvo voi kohota jo ennen kuin kliininen hypertyreoosi muuten olisi todettavissa.
S-TSHRAb -tutkimuksen viitearvot:
Tyroksiinin vaikutus voi alkaa näkyä jo muutaman päivän kuluessa, mutta täydet vaikutukset saattavat ilmetä vasta useiden viikkojen tai kuukausien jälkeen. Tämä riippuu monista tekijöistä, kuten annostuksesta ja yksilöllisistä eroista kilpirauhasen toiminnassa.
Kilpirauhasen vajaatoiminta todetaan verikokeilla, jotka mittaavat TSH- ja T4-vapaa -hormonien pitoisuuksia. Jos TSH on koholla ja T4-vapaa matala, se viittaa vajaatoimintaan.
Kilpirauhasen toimintahäiriöt voivat aiheuttaa monenlaisia oireita, kuten väsymystä, painonmuutoksia, mielialan vaihteluita, kuivaa ihoa ja hiustenlähtöä.
Kilpirauhasen liikatoiminta todetaan samoin kuin vajaatoiminta: verikokeilla, jotka mittaavat TSH:n ja T4-vapaan tasot. Liikatoiminnassa TSH on matala ja T4-vapaa korkea.
Kilpirauhaskokeiden tiheys riippuu tilanteesta. Yleensä seurantakokeet tehdään 6-12 kuukauden välein, mutta hoitovasteen arvioimiseksi ne voidaan tehdä tiheämmin.
Kilpirauhaskokeiden tulokset saadaan yleensä jo seuraavana arkipäivänä.
Kilpirauhaslääkitys aloitetaan yleensä, kun laboratoriotestit osoittavat poikkeavuuksia kilpirauhashormonien tasossa ja potilaalla on oireita.
Kilpirauhasen vajaatoiminta voi aiheuttaa oireita kuten väsymystä, painonnousua, kylmän sietämättömyyttä, ummetusta ja kuivaa ihoa.
Kilpirauhasen vajaatoiminta kehittyy yleensä hitaasti, usein vuosien kuluessa.
Kilpirauhaskoe otetaan verikokeena laskimosta.
Kilpirauhasarvot voivat muuttua muutamassa viikossa, mutta yleensä arvojen muutokset tapahtuvat hitaammin, kuukausien kuluessa.
Kilpirauhaskoe otetaan, kun on epäily kilpirauhasen toimintahäiriöstä tai seurataan jo diagnosoitua kilpirauhassairautta.
Kilpirauhasen vajaatoimintaa hoidetaan tyroksiinikorvaushoidolla, jossa potilaalle annetaan synteettistä tyroksiinia (T4) korvaamaan puuttuvaa hormonia. Hoito räätälöidään yksilöllisesti potilaan tarpeiden mukaan, ja hoidon tehokkuutta seurataan säännöllisillä verikokeilla, joilla mitataan kilpirauhashormonien tasot. Hoito on yleensä elinikäinen.
S-TSHRAb-testiä käytetään erilaisten kilpirauhasen liikatoimintaa aiheuttavien tilojen toteamisessa.
Liikatoimiva kilpirauhanen saa aineenvaihdunnan toimimaan ylikierroksilla, mikä tekee hermostuneen olon ja nostaa sykettä.
Kilpirauhasen vajaatoiminta eli hypotyreoosi vaikuttaa ihmisen kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin. Vajaatoiminta voi aiheuttaa väsymystä, ajattelun hitautta, muistamisen vaikeutta, palelua ja painonnousua, sillä se hidastaa elimistöä.
Jodin puutos aiheuttaa aikuisilla kilpirauhasen laajentumista ja struumaa. Sikiöaikana tai varhaisessa lapsuudessa jodin puute aiheuttaa kasvuhäiriöitä ja jopa henkisen kehityksen jälkeenjääneisyyttä.
1. Kilpirauhasen vajaatoimintaan liittyy usein väsymystä Olo voi olla vetämätön, väsähtänyt ja totaalisen aloitekyvytön. Näihin oireisiin voi joskus tottua. Kuvittelemme helposti niiden olevan vain osa elämää ja tiettyä elämänvaihetta.
Mikä on tyreotropiini, TSH? Tyreotropiini on aivolisäkkeen erittämä, kilpirauhasen toimintaa säätelevä hormoni. Sen merkintätapoja esimerkiksi laboratoriokokeissa ovat S-TSH ja P-TSH. TSH-lyhenne tulee sanoista tyreoideaa (eli kilpirauhasta) stimuloiva hormoni.
Trijodityroniini on aktiivinen kilpirauhashormoni. Sen pitoisuus veressä testataan erityisesti, jos epäillään kilpirauhasen liikatoimintaa.
Artikkeli päivitetty:
2 syyskuun 2024