Triglyseridit (Trigly) ovat energian varalähteitä
Kohonneita triglyseridiarvoja tarvitsee harvoin alentaa lääkkeillä, sillä elintapojen muuttaminen on ensisijainen hoitokeino.
Triglyseridit lyhyesti
- Elimistö muuttaa ravinnosta saatavat kalorit, joita ei käytetä heti, triglyserideiksi.
- Kohonnut triglyseridipitoisuus harvoin aiheuttaa mitään oireita, mutta pitkään jatkuessaan se saattaa aiheuttaa vakavia sydän- ja verisuonitauteja.
- Kohonneen triglyseridiarvon ensisijainen hoitokeino on elintapojen muuttaminen.
- Puhdin kautta pääset kolesteroliarvojen mittaukseen ilman lähetettä.
Triglyseridit (Trigly)
Triglyseridit ovat veressä kiertäviä rasvoja, jotka ovat merkittävä energian varalähde elimistössä. Elimistö tallentaa ylimääräisen triglyseridin rasvakudokseen, ja solut käyttävät niitä polttoaineenaan.
Kohonnut veren triglyseridipitoisuus voi altistaa vakaville sydän- ja verisuonitaudeille.
Mitä veren triglyseridit ovat?
Triglyseridi muodostuu glyserolista ja siihen liittyneestä kolmesta rasvahaposta. Elimistön solut, etenkin maksasolut valmistavat sitä itsestään, mutta sitä saadaan myös ravinnon kautta. Ravinnosta saatava rasva, kuten öljyt, voi ja eläimen rasva lihassa koostuvat pääasiassa triglyseridirasvasta. Ne pilkkoutuvat ohutsuolessa ja imeytyvät verenkiertoon elimistön hyödynnettäväksi.
Elimistö muuttaa ravinnosta saatavat kalorit, joita ei käytetä heti, triglyserideiksi. Sitten elimistö tallettaa triglyseridit rasvasoluihin, jotta elimistöllä on riittävästi energiaa myös ruokailujen välillä.
Triglyseridit eivät suoraan kerry valtimoiden seinämiin, mutta suurentunut triglyseridipitoisuus lisää sydän- ja verisuonitautien riskiä.
Miksi veren triglyseridiarvo tutkitaan?
Triglyseridiarvo kertoo, kuinka paljon veressä on mittaushetkellä triglyseridirasvoja, joita elimistö käyttää polttoaineena.
Kohonnut triglyseridipitoisuus harvoin aiheuttaa mitään oireita, mutta pitkään jatkuessaan se saattaa aiheuttaa vakavia sydän- ja verisuonitauteja. Säännöllisellä triglyseridiarvon mittauksella voidaan ennaltaehkäistä vakavia tauteja ja tarvittaessa tehostaa itsehoitoa.
Triglyseridipitoisuus saattaa suurentua hyvin rasvaisen aterian jälkeen. Välittömästi aterian jälkeen otettu veriseerumi saattaa olla sakeaa ja maitomaista suuren triglyseridipitoisuuden vuoksi.
Triglyseridiarvo selvitetään kolesteroliarvoja (lipidit) mitattaessa. Puhdin kautta pääset kolesterolin mittauksiin ilman lääkärin lähetettä.
Testin jälkeen voit tilata erikseen lääkärin etäkonsultaation suoraan Puhdin tulosraportilta, mikäli haluat keskustella terveydestäsi.
Mitkä ovat triglyseridien tavoitearvot?
tavoitearvo yli 18 v. (aikuiset) | alle 2 mmol/l |
Jos olet paastonnut ennen näytteenottoa, viitearvo on alle 1,7 mmol/l.
Mikä aiheuttaa kohonneen triglyseridiarvon?
- Vyötärölihavuus ja siihen liittyvät rasva-aineenvaihdunnan häiriöt maksassa.
- Runsas alkoholin käyttö. Alkoholi vaikuttaa haitallisesti maksan aineenvaihduntaan.
- Runsas nopeiden hiilihydraattien nauttiminen eli ruuat ja juomat, jotka nostavat nopeasti verensokeria ja insuliinitasoa syömisen jälkeen.
- Huonossa hoitotasapainossa oleva diabetes.
Mitä korkealle triglyseridipitoisuudelle voi tehdä?
Veren triglyseridipitoisuuteen voidaan vaikuttaa elintavoilla paljon tehokkaammin kuin kolesteroliarvoon. Kohonneita triglyseridiarvoja tarvitsee harvoin alentaa lääkkeillä, sillä elintapojen muuttaminen on ensisijainen itsehoitokeino.
Seuraavat toimet alentavat veren triglyseridipitoisuutta:
- Painon pudottaminen ja painonhallinta ovat vyötärölihavien tärkeimpiä toimenpiteitä triglyseridipitoisuuden vähentämiseksi.
- Alkoholin käytön vähentäminen.
- Nopeiden hiilihydraattien vähentäminen. Nopeat hiilihydraatit nostavat verensokeria ja insuliinitasoa nopeasti syömisen jälkeen.
- Kovan eläinperäisen rasvan käytön vähentäminen ja pehmeän rasvan käytön lisääminen.
- Huolehdi, että saat riittävästi ravintoakuitua. Kuitua saadaan vain kasviperäisestä ruoasta, esimerkiksi hedelmistä, kasviksista, täysjyväviljoista, siemenistä, sienistä ja pähkinöistä. Ravintokuitu voi vähentää rasvan ja sokerin imeytymistä ohutsuolessa, mikä auttaa vähentämään triglyseridien määrää veressä.
- Muista liikkua säännöllisesti, vähintään 30 minuuttia päivittäin useamman kerran viikossa. Liikunta lisää hyvän kolesterolin määrää elimistössä, mikä voi auttaa alentamaan veren triglyseridipitoisuutta.
Miten pääsen triglyseridiarvon tutkimukseen?
Tutustu Puhti-laboratoriopakettiin (sis. lipidit eli kolesteroliarvot). Testipaketti sisältää useita eri mittareita, jotka antavat monipuolisesti tietoa siitä, miten elimistösi voi.
Veren triglyseridiarvon tutkimus kuuluu mm. seuraaviin testipaketteihin:
- Super Puhti-paketti naiselle
- Super Puhti-paketti miehelle
- Laaja Puhti-laboratoriopaketti (nainen)
- Laaja Puhti-laboratoriopaketti (mies)
- 50+ naisen laboratoriopaketti
- 50+ miehen laboratoriopaketti
- Liikkujan laboratoriopaketti (nainen)
- Liikkujan laboratoriopaketti (mies)
- Puhti-laboratoriopaketti
Kaikki tutkimukset ovat saatavilla Puhdin kautta ilman lääkärin lähetettä. Helposti ja nopeasti. Selkeä tulosraportti.
Yleisimmät kysymykset aiheeseen liittyen
Kolesterolitasot voivat alkaa laskea jo muutaman viikon sisällä elintapamuutoksista, kuten ruokavalion muutoksesta ja lisääntyneestä liikunnasta. Lääkityksen avulla muutokset voivat näkyä vielä nopeammin.
Kolesterolilääkitys voidaan aloittaa, kun elintapamuutokset eivät ole riittäviä alentamaan korkeita kolesterolitasoja ja henkilöllä on suurentunut riski sydän- ja verisuonitauteihin.
HDL-kolesterolia voi nostaa lisäämällä ruokavalioon terveellisiä rasvoja, kuten pähkinöitä, oliiviöljyä ja rasvaista kalaa, sekä säännöllisellä aerobisella liikunnalla.
Kokonaiskolesteroli lasketaan yhteen HDL-, LDL- ja 20 prosenttia triglyseridien arvosta. Tämä antaa yleiskuvan veren kolesterolitasoista.
LDL-kolesterolia voi laskea vähentämällä ruokavaliossa tyydyttyneiden rasvojen ja kolesterolin määrää, lisäämällä kuituja ja harrastamalla säännöllistä liikuntaa.
Sepelvaltimotauti todetaan yleensä sydämen rasituskokeella, EKG:llä (elektrokardiogrammilla) sekä verikokeilla, jotka mittaavat sydämen merkkiaineita. Joskus voidaan käyttää myös kuvantamistutkimuksia, kuten sydämen ultraääntä tai tietokonetomografiaa.
Kolesterolitasot voivat nousta nopeasti, jopa muutamassa päivässä, jos ruokavalioon lisätään runsaasti kolesterolia ja tyydyttyneitä rasvoja sisältäviä ruokia.
Kolesteroli poistuu elimistöstä maksan kautta, joka muuntaa sen sappeen. Sappi auttaa rasvojen sulattamisessa ja poistuu elimistöstä ulosteen mukana.
Sydän- ja verisuonitautien ehkäisyyn kuuluu terveelliset elämäntavat: tasapainoinen ruokavalio, säännöllinen liikunta, tupakoinnin lopettaminen ja alkoholin kohtuukäyttö. Lisäksi on tärkeää seurata verenpainetta, kolesteroliarvoja ja verensokeria säännöllisesti.
Kolesterolin mittaus suositellaan tehtäväksi vähintään kerran viidessä vuodessa terveille aikuisille. Riskiryhmiin kuuluvien ja kolesterolilääkitystä käyttävien tulisi mitata kolesterolinsa useammin.
LDL-kolesterolin katsotaan olevan liian korkea, kun sen pitoisuus veressä ylittää 3 mmol/l. Korkeat LDL-arvot lisäävät sydän- ja verisuonitautien riskiä, joten niiden hallinta on tärkeää terveyden kannalta.
Kolesterolia voi alentaa syömällä terveellisesti, vähentämällä tyydyttyneiden rasvojen ja kolesterolin saantia, lisäämällä kuitupitoisten ruokien määrää ruokavaliossa ja säännöllisellä liikunnalla.
Kolesteroli on liian korkea, kun kokonaiskolesteroli on yli 5 mmol/l, LDL-kolesteroli yli 3 mmol/l tai HDL-kolesteroli on alle 1 mmol/l miehillä ja alle 1,2 mmol/l naisilla.
Aikuisen tulisi saada alle 200 mg kolesterolia päivässä ruokavaliosta.
Triglyseridien alentamiseksi suositellaan terveellisiä elämäntapoja, kuten säännöllistä liikuntaa, alkoholin käytön vähentämistä, terveellistä ruokavaliota, joka sisältää runsaasti kuituja ja vähän tyydyttyneitä rasvoja, sekä tarvittaessa lääkitystä lääkärin ohjeiden mukaan.
Kolesterolilääkkeet, kuten statiinit, vähentävät maksan kolesterolin tuotantoa ja lisäävät sen poistumista verenkierrosta, mikä alentaa veren kolesterolitasoja.
Artikkeli päivitetty:
2 syyskuun 2024