Siirry pääsisältöön
Etusivu / Tietopaketit / Transferriini (fS-Transf) ja sen rautakylläisyys (fS-TrFeSat)
Nainen vehreässä kesäisessä maisemassa

Transferriini (fS-Transf) ja sen rautakylläisyys (fS-TrFeSat)

Transferriini on valkuaisaine, joka sitoo elimistössä olevaa rautaa ja kuljettaa sitä elimistössä. Transferriinin rautakylläisyys puolestaan kertoo, kuinka paljon transferriinissä on rautaa.

Transferriini ja transferriinin rautakylläisyys

  • Transferriini on raudan kuljettajaproteiini.
  • Transferriinin määrä on raudanpuuteanemiassa koholla.
  • Raudanpuuteanemia on maailman yleisin ravintoainepuutos.
  • Riittävästä raudan saannista on mahdollista huolehtia syömällä tarpeeksi rautapitoisia ruokia sekä raudan imeytymistä edistävää C-vitamiinia.

Sisällysluettelo

Transferriini ja sen rautakylläisyys (transferriinin rautakyllästeisyys)

Transferriini (fS-Transf) on valkuaisaine, joka sitoo elimistössä olevaa rautaa ja kuljettaa sitä elimistössä. Transferriinin rautakylläisyys (fS-TrFeSat) kertoo, miten paljon transferriinissä on rautaa.

Jos ihmisellä on raudanpuute, transferriinin määrä on koholla, mutta sen rautakylläisyys on matala. Tämä tarkoittaa, että vaikka kuljettajaproteiineja olisi riittävän paljon, niiden sisällä on liian vähän rautaa elimistön tarpeisiin nähden.

Transferriinimääritykset ovat parhaimpia yksittäisiä laboratoriokokeita raudanpuuteanemian diagnosoinnissa. Raudanpuute lisää transferriinireseptorien määrää punasolujen esiasteissa.

Rauta vaikuttaa olennaisesti vireystilaan ja jaksamiseen. Raudanpuutteessa ihminen hengästyy helposti, on päivisin väsynyt ja usein iholtaan kalpea. Väsymys on raudanpuuteanemian yleisin oire.

Raudan tehtävät elimistössä

Raudalla on monia tärkeitä tehtäviä elimistössä:

Miten huolehdin riittävästä raudansaannista?

Rauta-arvojen mittaaminen

Hemoglobiini (B-Hb) eli verenpuna, ferritiini (S-Ferrit) ja hematokriitti (B-Hrk) ovat testejä, joita käytetään raudanpuuteanemioiden toteamisessa. Veren rakenteesta ja mahdollisesta raudanpuutteesta voi antaa viitteitä myös täydellinen verenkuva.

Raudanpuutteelle altistavia tekijöitä ovat esimerkiksi runsas alkoholinkäyttö, tupakointi, raskaus sekä myös kasvisruokavalio tai vegaaninen ruokavalio, jos niissä ei kiinnitetä raudan saantiin tarpeeksi huomiota.

Transferriinin viitearvot fS-Transf

Transferriinin viitearvot (aikuiset): 2,0–3,6 g/l

Transferriinin rautakylläisyyden viitearvot fS-TrFeSat

Transferriinin rautakylläisyyden viitearvot (aikuiset): 17 – 52 %

Viitearvot voivat vaihdella laboratorioittain ja tutkimusten analysointimenetelmästä riippuen. Puhdin näytteet otetaan ja analysoidaan Mehiläisen laboratorioissa.

Mistä voin tilata transferriinin ja sen rautakylläisyyden mittauksen?

Voit tilata transferriinin ja transferriinin rautakylläisyyden mittauksen ilman lääkärin lähetettä Puhdin verkkokaupasta. Transferriinin rautakylläisyyden tutkimus fS-TrFeSat sisältää transferriinin (fS-Transf) ja raudan arvot (fS-Fe).

Yleisimmät kysymykset aiheeseen liittyen

Ferritiinitaso voi alkaa nousta muutamassa viikossa rautalisän aloittamisesta, mutta merkittävä nousu ja raudan varastojen täydentyminen voi kestää useita kuukausia. Tarkka aika riippuu monista tekijöistä, kuten alkuperäisestä ferritiinitasosta ja raudan saannista.

Ferritiinitasoa voi nostaa syömällä rautapitoisia ruokia, kuten punaista lihaa, pinaattia ja linssejä, sekä ottamalla rautalisää lääkärin ohjeiden mukaan. C-vitamiini auttaa raudan imeytymisessä, joten sen nauttiminen yhdessä rautapitoisten ruokien kanssa on suositeltavaa.

Ferritiinitaso voi laskea nopeasti, jos keho käyttää rautavarastojaan esimerkiksi runsaan verenvuodon tai raudanpuutteen vuoksi. Lasku voi olla merkittävä jo muutamassa viikossa.

Ferritiini mitataan verikokeella, joka otetaan laskimosta. Testi mittaa kehon rautavarastoja ja sitä käytetään arvioimaan raudanpuutetta tai raudan ylikuormitusta.

Ferritiinin viitearvot vaihtelevat iän ja sukupuolen mukaan, mutta yleensä hyväksytty alaraja aikuisilla on noin 30 mikrogrammaa litrassa. Yläraja voi olla jopa 195 mikrogrammaa litrassa.

Raudanpuute voi ilmetä väsymyksenä, heikotuksena, huimauksena ja kalpeutena. Myös hengästymistä ja sydämentykytystä voi esiintyä. Raudanpuutteen diagnosointiin käytetään verikokeita, kuten hemoglobiinin ja ferritiinin mittausta.

Ferritiinitaso laskee vähentämällä raudan saantia ruokavaliosta ja välttämällä rautalisien käyttöä. Joissakin tapauksissa lääkäri voi suositella verenluovutusta raudan ylikuormituksen vähentämiseksi.

Ferritiinitestin tulokset saadaan yleensä jo seuraavana arkipäivänä näytteenotosta, riippuen laboratorion aikataulusta.

Raudanpuutteen korjaantuminen riippuu monista tekijöistä, kuten raudanpuutteen asteesta ja raudan saannista ruokavaliossa tai lisäravinteista. Yleensä oireiden helpottaminen ja rautavarastojen täydentyminen voi kestää useita viikkoja tai kuukausia.

Ferritiini on liian matala, kun sen pitoisuus veressä on alle viitearvojen alarajan, mikä voi viitata raudanpuutteeseen. Tämä voi aiheuttaa väsymystä, heikotusta ja muita oireita.

Ferritiinin nousu kuukaudessa riippuu monista tekijöistä, kuten rautalisän annostuksesta ja henkilön alkuperäisestä ferritiinitasosta. Joissakin tapauksissa nousu voi olla 20-50 mikrogrammaa litrassa kuukaudessa.

Miksi Puhti

Helppo – Kotimainen – Nopea

  • Puhti tarjoaa parasta palvelua oman terveyden mittaamiseen ja kehittämiseen.

  • Kaikki testit ilman lääkärin lähetettä.

  • Selkeät paketit ja edullinen hinnoittelu.

  • Näytteenotto Mehiläisen laboratorioissa yli 75 toimipisteessä ympäri Suomen.

  • Suurin osa testeistä analysoidaan Suomessa Mehiläisen laboratorioissa.

  • Tulokset yleensä jo heti seuraavana arkipäivänä.

  • Selkeä ja helppolukuinen tulosraportti.

  • Tarvittaessa voit tilata erikseen Mehiläisen lääkärin neuvonnan testien jälkeen.

  • Saatavilla myös hyvinvointivalmennuksia.

  • Tiedot pysyvät Suomessa korkean turvaluokituksen palvelinsalissa.

AVAINLUVUT

Yli

4 500 000

testiä analysoitu

Palautteen keskiarvo

9,5

Google-tähdet

4,9 / 5

Mediassa nähty

Siirry maksamaan: : 0,00