Sukupuolihormoneja sitova globuliini (SHBG) on tärkein sukupuolihormoneja sitova proteiini. Näitä hormoneja ovat testosteroni eli mieshormoni ja estradioli eli naishormoni. SHBG auttaa sukupuolihormoneja kulkemaan verenkierron mukana ympäri elimistöä.
Maksa tuottaa SHBG:ta, josta se leviää ympäri kehoa. SHBG:n tuotanto vaihtelee läpi elämän. Pääasiassa sen tuotantoon vaikuttavat hormonaaliset ja aineenvaihdunnalliset tekijät, mutta myös geneettiset erot voivat vaikuttaa SHBG-pitoisuuteen.
SHBG:n pitoisuutta säätelee androgeenien eli mieshormonien ja estrogeenien eli naishormonien välinen tasapaino. Androgeenien tehtävä on vähentää pitoisuutta ja estrogeenit kohottavat sitä. Sen vuoksi naisten SHBG-pitoisuus on korkeampi kuin miehillä.
Miksi SHBG-arvo tutkitaan?
Veren SHBG-pitoisuutta tutkitaan verinäytteen avulla. Tunnistat tutkimuksen koodista S-SHBG.
SHBG tuloksen tulkinta ei ole yksinkertaista, ja siihen vaikuttaa moni tekijä. Suosittelemme aina olemaan yhteydessä lääkäriin epäiltäessä sairautta tai tilaa, johon liittyy SHBG:n mittauksen tarve.
Tulos ei ole luotettava, jos naisella on käytössä hormonaalinen ehkäisyvalmiste (esim. e-pillerit, minipillerit tai ehkäisykapseli). Hormonaalisen ehkäisyvalmisteen käytön yhteydessä tulos ei kuvasta elimistön normaalitilanteen hormonitoimintaa. Suosituksena on tehdä tutkimus aikaisintaan 4 viikkoa ehkäisyvalmisteiden käytön lopettamisesta.
Mitkä ovat SHBG:n viitearvot?
Miehillä on sidottu 60% testosteronin ja 20% estradiolin kokonaismäärästä SHBG:hen. Naisilla vastaavat luvut ovat 80% ja 37%.
Vapaana eli biologisesti aktiivisina osina verenkierrossa on steroidihormoneista vain 1-3%.
Biologisesti aktiivisella tarkoitetaan esimerkiksi yhdisteitä, jotka vaikuttavat ihmisen kudoksiin tai elimiin joko hyödyllisesti tai haitallisesti.
SHBG:n pitoisuus vaikuttaa huomattavasti vapaan testosteronin pitoisuuteen. Mitä pienempi SHBG-pitoisuus on, sitä suurempi on vapaan steroidihormonin määrä.
Viitearvot vaihtelevat laboratorioittain ja tutkimusten analysointimenetelmästä riippuen.
SHBG viitearvot, naiset
naiset 20-50 v.
32-128 nmol/l
naiset yli 50 v.
27-128 nmol/l
SHBG viitearvot, miehet
miehet 20-50 v.
18-54 nmol/l
miehet yli 50 v.
21-77 nmol/l
nmol/l = nanomoolia litrassa
Mitkä tekijät kohottavat SHBG:ta?
Kokosimme yleisimmät tekijät, jotka kohottavat SHBG:ta. Niitä ovat muun muassa:
Raskaus kohottaa SHBG-pitoisuutta moninkertaiseksi normaalitasoon verrattuna.
Estrogeenit. Monet ehkäisyvalmisteet sisältävät estrogeenia ja niiden nauttiminen kohottaa SHBG:ta.
Hypertyreoosi eli kilpirauhasen liikatoiminta nostaa rajusti SHBG-pitoisuutta. SHBG-tasot palaavat kuitenkin normaalille tasolle, kun kilpirauhasen liikatoiminnan hoito aloitetaan.
Ikä. Miehillä SHBG-pitoisuus kohoaa iän myötä.
Hypogonadismi eli testosteronin puutos miehillä.
Paasto tai voimakas painonpudotus.
Mitkä tekijät vähentävät SHBG:ta?
Yleisimmät tekijät, jotka vähentävät SHBG-pitoisuutta ovat muun muassa:
Hyperandrogenismi eli mieshormonin liikavaikutus naisilla. Tämä on yleensä seurausta lisämunuaisten liikatoiminnasta.
Mikäli veren SHBG-pitoisuus on alhainen, elimistö hyödyntää enemmän verenkierrossa vapaina olevia hormoneja.
Yleisimmät kysymykset aiheeseen liittyen
Testosteronitasoja voi yrittää nostaa luonnollisesti nukkumalla riittävästi, harjoittamalla lihaskuntoa parantavaa liikuntaa, välttämällä liiallista alkoholin käyttöä ja ylläpitämällä terveellistä ruokavaliota. Joissakin tapauksissa voidaan harkita myös lääkinnällisiä keinoja, kuten testosteronikorvaushoitoa.
Testosteronigeelin vaikutus alkaa yleensä näkyä muutaman päivän kuluessa säännöllisestä käytöstä. Täydet vaikutukset voivat kuitenkin ilmetä vasta useiden viikkojen tai kuukausien jälkeen.
Testosteronin mittaaminen tapahtuu verikokeella, joka otetaan yleensä aamulla, koska testosteronin taso on korkeimmillaan aamutunneilla.
Testosteronireseptin saaminen edellyttää lääkärissä käyntiä, jossa tehdään tarvittavat tutkimukset ja verikokeet. Lääkäri arvioi testosteronihoidon tarpeen ja määrää reseptin, jos se katsotaan tarpeelliseksi.
Testosteroni vaikuttaa monin tavoin, kuten edistämällä lihasmassan ja luuston vahvistumista, tukemalla seksuaalista toimintaa ja vaikuttamalla mielialaan ja energiatasoihin.
Testosteronia voidaan saada lääkärin määräämänä lääkehoitona, joka voi olla esimerkiksi geeli, injektio tai tabletti. Lääkäri arvioi tarpeen testosteronihoidolle perusteellisen tutkimuksen ja verikokeiden perusteella.
Testosteronitasot voivat laskea iän myötä, yleensä alkaen 30-40 vuoden iästä. Myös stressi, huono ravitsemus ja tietyt sairaudet voivat alentaa
Testosteronin vaikutukset voivat alkaa näkyä jo muutaman viikon kuluessa hoidon aloittamisesta, mutta täydet vaikutukset saavutetaan tyypillisesti vasta useiden kuukausien jälkeen.
Testosteronin taso on yleensä korkeimmillaan aamulla, erityisesti nuorilla miehillä. Taso laskee päivän mittaan ja on alimmillaan illalla.
Hormonitasapainon saavuttamiseksi on tärkeää noudattaa terveellisiä elämäntapoja, kuten säännöllistä liikuntaa, tasapainoista ruokavaliota ja riittävää unta. Joissakin tapauksissa voidaan tarvita myös lääkärin määräämää hormonikorvaushoitoa tai muita lääketieteellisiä toimenpiteitä.
Testosteroni on miehen tärkein sukupuolihormoni. Vapaan testosteronin määritys kertoo aktiivisen, vapaana verenkierrossa olevan testosteronin pitoisuuden. Sisältää testit: kokonaistestosteroni (S-Testo), vapaa testosteroni (S-Testo-VL) ja SHBG eli sukupuolihormoneja sitova globuliini.
SHGB:tä, eli sukupuolihormoneja sitovaa globuliinia syntyy maksassa. Sen tuotantoa säätelevät sukupuoli- ja kilpirauhashormonit, insuliini ja ruokavalio. Huom! Käytössä oleva hormonaalinen lääkitys vaikuttaa tulokseen arvioitaessa tutkittavan luonnollista hormonitoimintaa.