Siirry pääsisältöön
Etusivu / Tietopaketit / Stockholm3-tutkimuksen (Pt-STHLM3) avulla arvioidaan hoitoa vaativan eturauhassyövän riskiä
Stockholm3-tutkimuksen (Pt-STHLM3) avulla arvioidaan hoitoa vaativan eturauhassyövän riskiä.

Stockholm3-tutkimuksen (Pt-STHLM3) avulla arvioidaan hoitoa vaativan eturauhassyövän riskiä

Sisällysluettelo

Eturauhassyövän varhaistoteaminen STHLM3-testillä

Eturauhasen merkittävimmät sairaudet ovat eturauhasen liikakasvu (prostatahyperplasia) ja eturauhassyöpä. Eturauhassyöpä on miesten yleisin syöpätyyppi. Suomessa diagnosoidaan vuosittain noin 5000 eturauhassyöpää.

Eturauhassyövän yksilöllisellä varhaistoteamisella pyritään havaitsemaan eturauhassyöpä ennen kuin se on ehtinyt levitä. Varhaistoteamisella pystytään vähentämään etäpesäkkeiden kehittymistä ja eturauhassyöpäkuolleisuutta. Varhaistoteamisessa löydetään uusista jatkotutkimusmenetelmistä huolimatta eturauhassyöpiä, jotka eivät välttämättä muuten olisi tulleet esiin miehen elinaikana. Eturauhassyöpien hoitoihin saattaa myös liittyä haittavaikutuksia, jotka tulevat vuosia ennen itse syövän aiheuttamia haittoja. Kaikki hoidetut eturauhassyövät eivät olisi välttämättä hoitamattominakaan aiheuttaneet eturauhassyöpäkuolemaa, eivätkä hoidot myöskään aina ole parantavia.

Eturauhassyövän varhaistoteamista suositellaan yli 45-vuotialle miehille, jos lähisukulaisilla on todettu eturauhassyöpä tai on muuten tiedossa perinnöllinen alttius eturauhassyövälle. Eturauhassyövän varhaistoteaminen soveltuu myös 50-70-vuotialle miehille, jotka ovat perehtyneet varhaistoteamisen hyötyihin ja haittoihin. Eturauhassyövän varhaistoteaminen voidaan toteuttaa PSA-testillä tai sitä tarkemmalla STHLM3-testillä, joka on Tukholman Karoliinisessa instituutissa kehitetty uusi eturauhassyövän diagnostiikkamenetelmä. STHLM3-testin avulla väärät eturauhassyöpäepäilyt voidaan minimoida ja toisaalta syöpä voidaan todeta varhaisemmassa vaiheessa ja luotettavasti.

STHLM3-testi mahdollistaa PSA-testiä harvemman tutkimusvälin ja siihen liittyy vähemmän jatkotutkimuksien tarvetta. STHLM3-testi voidaan tehdä myös jatkotutkimuksena, jos PSA-arvo on tavanomaista korkeampi (yli 1,5 µg/l). Jos kuitenkin PSA on yli 20 µg/l, on hoitoa vaativa eturauhassyöpä hyvin todennäköinen ja suosittelemme tällöin suoraa yhteydenottoa urologiin jatkotutkimuksia varten.

Stockholm3-tutkimukseen hakeutuminen

Voit tilata tutkimuksen Puhdin kautta ilman lääkärin lähetettä. Tarvittaessa lääkärin konsultaation voi tilata helposti erillisenä palveluna tulosraportilta testin jälkeen.

Tilatessasi tutkimuksen Puhdin kautta, kuuluu tutkimukseen myös PSA:n mittaus, eli PSA-tutkimusta ei tarvitse tilata erikseen.

Kenelle Stockholm3-tutkimusta suositellaan?

STHLM3-testiä suositellaan ensisijaisesti 50-70-vuotiaille miehille, jotka ovat perehtyneet eturauhassyövän varhaistoteamiseen. 45-50-vuotiaille testi soveltuu, jos lähisukulaisilla on todettu eturauhassyöpä tai on muuten tiedossa perinnöllinen alttius eturauhassyövälle. 70-75-vuotiaille miehille testi soveltuu, jos eturauhassyövän riski on aiemmin todettu kohonneeksi ja mies on ikäistään paremmassa kunnossa. Lääkärin harkinnan mukaan myös muun ikäiset voivat käydä testissä. Epäselvissä tilanteissa voit aina kysyä neuvoa lääkäriltäsi.

Tutkimusta ei tehdä miehille, joilla on aikaisemmin todettu tai hoidettu eturauhasen syöpä. Tutkimusta ei myöskään suositella, mikäli oletettavissa oleva elinaika on alle 15 vuotta.

Tutkimuksen kulku

Tutkimus otetaan laboratoriossa verikokeena. Laboratorion näytteenottaja kysyy myös tutkimukseen tarvittavat taustatiedot.

STHLM3-testissä tutkitaan verestä PSA:n eri muotojen ja eräiden muiden proteiinien pitoisuudet sekä perimän eturauhassyövälle altistavat muutokset. Tämän lisäksi kysytään tutkittavan ikä, lähisukulaisilla todettu eturauhassyöpä, aiemmat eturauhasen koepalat ja käytössä oleva eturauhaslääkitys. Näiden tietojen pohjalta algoritmi laskee hoitoa vaativan eturauhassyövän todennäköisyyden.

Varaudu vastaamaan laboratoriossa seuraaviin kysymyksiin:

  1. Ikä
  2. Onko sinulle tehty prostatabiopsia eli koepalan ottoa eturauhasesta (joissa ei todettu syöpää). Milloin?
  3. Onko lähisukulaisesi (isä, veli, poika) sairastanut eturauhassyöpää?
  4. Onko sinulla käytössä lääkitys: alfareduktaasin estäjä (kauppanimeltään esim. Finasterid, Gefina, Proscar, Dutasteride, Dutester, Avodart tai Duodart)?

Joissain tapauksissa testi suosittaa lisätutkimuksia. Lääkäri tekee tällöin lisäselvittelynä eturauhasen ultraäänitutkimuksen ja eturauhasen tunnustelun, joiden tulosten perusteella testi antaa lopullisen suosituksen eturauhasenmagneettikuvauksen ja/tai koepalojen tarpeellisuudesta.

STHLM3-testin tulosten tulkinta

STHLM3-testi antaa helposti ymmärrettävän tuloksen ja selkeän toimintaohjeen. Tuloksia pääset tarkastelemaan Oma Puhti -palvelusta, johon kirjaudutaan verkkopankkitunnuksilla.

Päätutkimuksen (Pt-STHLM) tulos on positiivinen (lisääntynyt riski) tai negatiivinen (ei lisääntynyttä riskiä). Jos tulos on positiivinen, tulee hakeutua urologin tai yleislääkärin vastaanotolle lisätutkimuksiin (eturauhasen tunnusteluun ja ultraäänitutkimukseen tai eturauhasen magneettikuvaukseen ja/tai koepaloihin). Jos tulos on negatiivinen, eturauhassyövän riski on normaali tai matala ja testin uusimista suositellaan tulosten mukaan joko 2 tai 6 vuoden kuluttua.

Positiivinen/negatiivinen-tuloksen lisäksi ilmoitetaan hoitoa vaativan eturauhassyövän todennäköisyys ja PSA-arvo.

Yksittäisitä muista määritetyistä merkkiaineista ei raportoida erillisiä tuloksia.

Stockholm3-tutkimuksen viitearvot

Normaali tulos:

Poikkeava tulos (hoitoa vaativan eturauhassyövän riski):

Jatkotutkimukset

https://www.youtube.com/watch?v=Fix1c6a2GBEu0026t=43s

Yleisimmät kysymykset aiheeseen liittyen

Eturauhasen liikakasvun hoito riippuu oireiden vakavuudesta ja potilaan yleisestä terveydentilasta. Lievissä tapauksissa voidaan suositella elämäntapamuutoksia, kuten säännöllistä liikuntaa ja terveellistä ruokavaliota. Lääkehoito voi auttaa oireiden hallinnassa. Vaikeammissa tapauksissa voidaan harkita kirurgisia toimenpiteitä, kuten laserhoitoa.

Eturauhasen tutkiminen alkaa yleensä perusteellisella anamneesilla ja fyysisellä tutkimuksella, johon kuuluu peräsuolitutkimus. Verikokeet, kuten PSA-testi (prostataspesifinen antigeeni), voivat auttaa arvioimaan eturauhasen tilaa. Tarvittaessa voidaan käyttää kuvantamistutkimuksia, kuten ultraääni tai MRI, tarkemman diagnoosin saamiseksi. Joissakin tapauksissa voidaan suorittaa myös eturauhaskoepala.

PSA-testiä suositellaan miehille yleensä kerran vuodessa yli 50-vuotiaasta alkaen. Jos on suurempi riski sairastua eturauhassyöpään, kuten perhehistoria, testaus voi alkaa aikaisemmin tai tehdä tiheämmin lääkärin suosituksesta.

Eturauhassyövän varhaiset vaiheet ovat usein oireettomia. Myöhemmissä vaiheissa voi ilmetä virtsaamisvaikeuksia, virtsan virtauksen heikkenemistä, veri virtsassa tai siemennesteessä, ja kipua lantion alueella.

Mies ajaa pyörällä sillalla
Tietopaketti

PSA-testi ja arvot

Eturauhasen merkittävimmät sairaudet ovat eturauhasen liikakasvu (prostatahyperplasia) ja eturauhassyöpä.

Miksi Puhti

Helppo – Kotimainen – Nopea

  • Puhti tarjoaa parasta palvelua oman terveyden mittaamiseen ja kehittämiseen.

  • Kaikki testit ilman lääkärin lähetettä.

  • Selkeät paketit ja edullinen hinnoittelu.

  • Näytteenotto Mehiläisen laboratorioissa yli 75 toimipisteessä ympäri Suomen.

  • Suurin osa testeistä analysoidaan Suomessa Mehiläisen laboratorioissa.

  • Tulokset yleensä jo heti seuraavana arkipäivänä.

  • Selkeä ja helppolukuinen tulosraportti.

  • Tarvittaessa voit tilata erikseen Mehiläisen lääkärin neuvonnan testien jälkeen.

  • Saatavilla myös hyvinvointivalmennuksia.

  • Tiedot pysyvät Suomessa korkean turvaluokituksen palvelinsalissa.

AVAINLUVUT

Yli

4 500 000

testiä analysoitu

Palautteen keskiarvo

9,5

Google-tähdet

4,9 / 5

Mediassa nähty

Siirry maksamaan: : 0,00