Siirry pääsisältöön
Etusivu / Tietopaketit / Salmonella on yleinen ruokamyrkytyksen aiheuttaja
Nainen ja mies retkellä luonnossa.

Salmonella on yleinen ruokamyrkytyksen aiheuttaja

Salmonellat aiheuttavat suolisto- ja yleisinfektioita, joiden yleisimpiä oireita ovat ripuli ja kuume.

Lyhyesti salmonellasta

  • Salmonella on yksi yleisimmistä ruokamyrkytysten aiheuttajabakteereista.
  • Salmonellat eivät kuulu ihmisen suoliston tyypilliseen mikrobistoon.
  • Tyypillisimmät salmonellainfektion oireet ovat ripuli ja kuume.

Mikä on salmonella?

Salmonella on bakteerisuku, joka on yksi yleisimmistä ruokamyrkytysten aiheuttaja. Salmonellat eivät kuulu ihmisen suoliston tyypilliseen mikrobistoon. Salmonella aiheuttaa ihmisille ja eläimille suolisto– ja yleisinfektioita.

Salmonellatartunta voi johtua saastuneen ruoan tai veden nauttimisesta, ja se on yleinen ruokamyrkytysten aiheuttaja. Tartunnan voi saada esimerkiksi raaoista tai huonosti kypsennetyistä kananmunista, siipikarjasta, lihasta sekä pastöroimattomista maitotuotteista.

Miten salmonella tarttuu?

Salmonella voi tarttua:

Salmonellan riskiryhmät

Erityisessä riskissä salmonellatartunnalle ovat:

Salmonellan yleisyys

Salmonellan yleisyys vaihtelee maittain ja alueittain. Suomessa salmonellatartunnat ovat melko harvinaisia verrattuna moniin muihin maihin. Yleisesti ottaen salmonellatartuntojen määrä on vähentynyt Suomessa viime vuosikymmeninä tehokkaiden elintarvikevalvontatoimien ansiosta. Viime vuosina Suomessa on raportoitu noin 800-3000 salmonellatartuntaa vuosittain.

Salmonellan oireet

Salmonellainfektion yleisimmät oireet ovat ripuli ja kuume. Lisäksi voi esiintyä vatsakipuja, pahoinvointia, oksentelua, päänsärkyä ja lihaskipuja.

Salmonellan oireet alkavat usein 6-72 tunnin kuluessa tartunnasta ja kestävät tyypillisesti 4-7 vuorokautta.

Mikäli epäilet salmonellainfektiota, on tärkeää hakeutua lääkäriin, erityisesti jos oireet ovat vakavia tai jatkuvat pitkään.

Salmonellan jälkitauti

Salmonella voi harvinaisissa tapauksissa kehittää reaktiivisen niveltulehduksen. Syytä tähän ei täysin tiedetä, mutta on ajateltu, että bakteerien rakenteet käynnistävät nivelissä immunologisen reaktion.

Salmonellatartunnan ehkäisy

Salmonellatartunta on mahdollista ehkäistä mm.:

Salmonellan hoito

Salmonellainfektion hoito riippuu oireiden vakavuudesta ja yleisestä terveydentilasta. Salmonellainfektion hoito perustuu riittävään nesteytykseen ja lepoon. Myös antibioottilääkitystä voidaan harkita, mutta se ei ole ensisijainen hoitovaihtoehto.

Antibioottilääkitystä suositellaan mikäli tauti pitkittyy, taudinkuva viittaa yleisinfektioon tai henkilöllä on jokin immuniteettiä heikentävä pitkäaikaissairaus. Myös vauvoille ja vanhuksille antibioottilääkitystä suositellaan.

Salmonellan toteaminen

Salmonellabakteeri voidaan todeta ulostenäytteestä.

Tilaa salmonellatesti Puhdin kautta

Puhdin kautta voit tilata salmonellatestin ulosteesta. Salmonellatesti (ulosteesta) soveltuu esimerkiksi:

Nainen pitelee vatsaansa
Tietopaketti

Kalprotektiini (F-Calpro)

Kalprotektiini on ihmisen elimistössä luontaisesti esiintyvä proteiini. Sen tuotanto lisääntyy erityisesti suoliston tulehdusreaktioiden yhteydessä.

Miksi Puhti

Helppo – Kotimainen – Nopea

  • Puhti tarjoaa parasta palvelua oman terveyden mittaamiseen ja kehittämiseen.

  • Kaikki testit ilman lääkärin lähetettä.

  • Selkeät paketit ja edullinen hinnoittelu.

  • Näytteenotto Mehiläisen laboratorioissa yli 75 toimipisteessä ympäri Suomen.

  • Suurin osa testeistä analysoidaan Suomessa Mehiläisen laboratorioissa.

  • Tulokset yleensä jo heti seuraavana arkipäivänä.

  • Selkeä ja helppolukuinen tulosraportti.

  • Tarvittaessa voit tilata erikseen Mehiläisen lääkärin neuvonnan testien jälkeen.

  • Saatavilla myös hyvinvointivalmennuksia.

  • Tiedot pysyvät Suomessa korkean turvaluokituksen palvelinsalissa.

AVAINLUVUT

Yli

4 500 000

testiä analysoitu

Palautteen keskiarvo

9,5

Google-tähdet

4,9 / 5

Mediassa nähty

Siirry maksamaan: : 0,00