Keltarauhasen tuottama progesteroni (keltarauhashormoni)
Hormonit ohjaavat hedelmällisyyttä ja lisääntymistä. Yksi näistä hormoneista on keltarauhasen tuottama progesteroni.
Keltarauhanen muodostuu puhjenneen munarakkulan soluista kuukausittain ovulaation jälkeen. Ovulaatio on kuukautiskierron vaihe, jossa munasolu irtoaa ja hedelmöittyminen on mahdollista.
Jos munasolu ei ole hedelmöittynyt, keltarauhanen surkastuu ja progesteronin tuotanto lakkaa, kunnes on seuraavan ovulaation aika.
Tähän tutkimukseen liittyy huomattava virhetulkinnan mahdollisuus ilman oikeaa ajoitusta tai hormonaalisen valmisteen käytön aikana (esim. hormoniehkäisy tai vaihdevuosien hormonihoito). Voit tilata tutkimuksen Puhdin kautta ilman lääkärin lähetettä, mutta keskustele hoitavan lääkärisi kanssa tutkimuksen tarpeellisuudesta ja näytteen oikeasta ajoituksesta.
Mitkä ovat progesteronin tehtävät?
Progesteroni valmistaa naisen elimistön mahdollista raskautta varten ovulaation jälkeen. Se saa kohdun seinämän paksuuntumaan, jotta hedelmöittynyt munasolu voi kiinnittyä siihen. Se myös estää kohdun lihasten supistelua, jotta hedelmöittynyt munasolu ei irtoaisi.
Kun keho tuottaa suuria määriä progesteronia, ovulaatiota ei tapahdu. Näin on esimerkiksi raskauden ja progesteronipitoisten ehkäisyvalmisteiden käytön aikana.
Kuukautiset alkavat, jos progesteronin tuotanto lakkaa, kun munasolu ei ole hedelmöittynyt. Tällöin kohdun limakalvo vuotaa ulos kuukautisvuotona. Jos hedelmöittyminen on kuitenkin tapahtunut, progesteronin tuotanto jatkuu. Se mahdollistaa ravinnon kuljetuksen verisuonia pitkin sikiölle. Lisäksi progesteroni auttaa rintamaidon valmistuksessa.
Kun istukka kasvaa, myös se alkaa tuottaa progesteronia tukien keltarauhasta. Progesteronin pitoisuus pysyy siis korkealla koko raskauden ajan. Tänä aikana ei tule kuukautisia, koska enempää munasoluja ei progesteronin ansiosta irtoa, eikä hedelmöittyminen siksi ole mahdollista.
Joissain erittäin harvinaisissa tapauksissa nainen on tullut raskaaksi oltuaan raskaana jo alun perin, mutta tämän ei käytännössä pitäisi olla mahdollista normaalisti. Progesteronia sisältävät ehkäisyvalmisteet estävät raskauden tavoin munasolun irtoamisen.
Alhainen progesteroni
Riittävä progesteronitaso naisella saa aikaan säännöllisen kuukautiskierron ja mahdollistaa hedelmöittymisen. Jos progesteronia ei ole riittävästi, hedelmöittynyt munasolu ei kykene kiinnittymään kohdun seinämään eikä kasvamaan.
Progesteroni saa raskauden alkamaan ja jatkumaan. Alhaisesta progesteronitasosta kärsivät naiset saavat muita useammin keskenmenoja. Heidän lapsillaan on myös korkeampi riski syntyä ennenaikaisesti.
Liian korkea estrogeenitaso, mikä voi heikentää seksuaalista halukkuutta sekä aiheuttaa painonnousua ja sappikiviä.
Progesteronin viitearvot
Progesteronin viitearvot ovat seuraavat:
Follikkelivaihe (naiset)
alle 3.4 nmol/l
Ovulaatiovaihe (naiset)
2.7-5.2 nmol/l
Luteaalivaihe (naiset)
12-69 nmol/l
Postmenopaussi (naiset)
alle 3 nmol/l
Miehet
alle 3 nmol/l
Kertamittaustulos on naisilla suuntaa antava.
Follikkelivaihe tarkoittaa kuukautiskierron alkupuoliskoa (ensimmäisestä vuotopäivästä ovulaatioon). Follikkelivaiheen ja luteaalivaiheen välissä on ovulaatiovaihe, jolloin ovulaatio tapahtuu. Ovulaatio tapahtuu kierron puolivälin paikkeilla, mutta ovulaation ajankohta voi vaihdella. Luteaalivaihe on kierron jälkimmäinen puolisko (ovulaatiosta seuraavien kuukautisten alkamiseen). Postmenopaussi tarkoittaa menopaussin jälkeisiä vuosia, kun kuukautiset ovat vaihdevuosien jälkeen pysyvästi loppuneet.
Mikäli keltarauhasen toimintaa halutaan tutkia tarkemmin, toistetaan tutkimus kolme kertaa kolmen päivän välein 4–10 päivää ennen kuukautiskierron alkua. Jos näiden kolmen tutkimuksen tulos on yhteensä yli 60 nmol/l, pidetään keltarauhasen toimintaa normaalina. Progesteronin mittauksella voidaan diagnosoida myös kohdunulkoinen raskaus. Raskaus on yleensä kohdunulkoinen, jos arvo on viidennellä raskausviikolla alle 48 nmol/l.
Miten voin nostaa progesteroniarvoani?
Keho tuottaa pääasiassa kaiken tarvitsemansa progesteronin, minkä lisäksi lääkäri voi määrätä valmisteita, joilla sen tasoa voidaan nostaa. Progesteronia ei voi saada esimerkiksi mistään ruoasta; joidenkin ruokien avulla voidaan kuitenkin mahdollisesti auttaa kehoa nostamaan estrogeenin ja progesteronin määrää. Elintavat vaikuttavat progesteronin tuotantoon. Stressin vähentäminen voi auttaa pitämään sen pitoisuuden normaalina. Normaalipainon ylläpitäminen ja riittävä yöuni auttavat hallitsemaan stressiä ja ylläpitämään normaalia hormonitoimintaa ja terveyttä.
Yleisimmät kysymykset aiheeseen liittyen
Hormonikorvaushoidon vaikutukset voivat alkaa tuntua jo muutaman viikon kuluessa hoidon aloittamisesta, mutta täydet vaikutukset saavutetaan yleensä muutaman kuukauden kuluessa. Vasteaika voi vaihdella yksilöllisesti riippuen hoidettavista oireista ja käytetystä hoitomuodosta.
Estrogeenitasoja voi lisätä luonnollisesti tietyillä ruoka-aineilla, kuten pellavansiemenillä, soijatuotteilla ja pähkinöillä, jotka sisältävät fytoestrogeenejä. Myös liikunta ja terveellinen paino voivat auttaa ylläpitämään estrogeenitasoja. Joissakin tapauksissa voidaan käyttää myös hormonikorvaushoitoa, mutta tämä vaatii lääkärin arvion ja seurantaa.
Estrogeeni vaikuttaa monin eri tavoin, kuten edistämällä naisten sukupuoliominaisuuksien kehittymistä, säätelemällä kuukautiskiertoa ja tukemalla luuston terveyttä. Se vaikuttaa myös mielialaan ja kognitiivisiin toimintoihin sekä auttaa ylläpitämään ihon ja hiusten terveyttä.
Estrogeenitasoja mitataan yleensä verikokeella, joka otetaan laboratoriossa. Testi mittaa veren estrogeenipitoisuutta, ja tulokset auttavat arvioimaan hormonitasapainoa ja diagnosoimaan mahdollisia hormonaalisia häiriöitä.
Keltarauhashormoni, eli progesteroni, vaikuttaa monin tavoin naisen kehoon. Se valmistelee kohdun limakalvon raskauteen, rauhoittaa keskushermostoa ja auttaa ylläpitämään normaalia kuukautiskiertoa. Progesteronin tasapaino on tärkeä osa hormonaalista terveyttä ja sen epätasapaino voi aiheuttaa erilaisia oireita, kuten mielialan vaihteluita ja kuukautishäiriöitä.
Estrogeenin vaikutusnopeus riippuu monista tekijöistä, kuten annostuksesta ja yksilöllisistä eroista. Joissakin tapauksissa vaikutukset voivat tuntua muutamassa päivässä, kun taas toisissa tapauksissa vaikutusten huomaaminen voi kestää useita viikkoja.
Hormonikorvaushoidon kesto riippuu yksilöllisistä tarpeista ja oireista. Yleensä hoitoa suositellaan käytettäväksi niin kauan kuin se on hyödyllistä ja turvallista, mutta pitkäaikaisen käytön riskejä ja hyötyjä tulee arvioida säännöllisesti lääkärin kanssa.
Hormonikorvaushoitoa suositellaan yleensä naisille, jotka kärsivät vaihdevuosioireista, kuten kuumista aalloista, yöllisestä hikoilusta ja mielialan vaihteluista. Hoito voi olla myös hyödyllinen muiden hormonaalisten häiriöiden, kuten endometrioosin tai hormonipuutosten hoidossa.
Hormonitasapainon saavuttamiseksi on tärkeää noudattaa terveellisiä elämäntapoja, kuten säännöllistä liikuntaa, tasapainoista ruokavaliota ja riittävää unta. Joissakin tapauksissa voidaan tarvita myös lääkärin määräämää hormonikorvaushoitoa tai muita lääketieteellisiä toimenpiteitä.
Puhdin suosituin testipaketti, Puhti-laboratoriopaketti sisältää useita testejä, jotka antavat sinulle monipuolisesti tietoa siitä, miten elimistösi voi. Mukana mm. perusverenkuva, kolesterolit, verensokeri, D-vitamiini, ferritiini, tulehdustila sekä kilpirauhasen, maksan ja munuaisten toimintaa heijastelevat tutkimukset.
Naisen laaja laboratoriopaketti on suunnattu sinulle, kun haluat tietää laajemmin oman kehosi hyvinvoinnista. Laboratoriopaketti auttaa sinua tarkistamaan, miten elimistösi voi ja tekemään parempia valintoja terveytesi edistämiseksi. Mukana paketissa mm. ferritiini, verenkuva, kolesterolit ja verensokeri.
Progesteroni eli keltarauhashormoni on tärkeä naisen hedelmällisyydelle. Se mahdollistaa raskauden alkamisen ja suojelee raskauden normaalia jatkumista.