Ihmisen paino suhteutetaan pituuteen painoindeksin (BMI, Body Mass Index, kg/m2) avulla. Painoindeksi kertoo mahdollisesta ali- tai ylipainosta ja se soveltuu käyttöön suurimmalla osalla aikuisia.
Normaalipainoksi on valittu alue, jossa ihmisen terveys on parhaimmillaan. Ei kuitenkaan ole olemassa tarkasti määriteltävää ihannepainoa ja normaalipainon alue onkin varsin laaja.
Pitkäaikainen painonhallinta on terveyden kannalta parasta. Ylipainon vähentämisestä saa monenlaisia terveyshyötyjä: esimerkiksi riski ylipainoon liittyviin sairauksiin pienenee, elämänlaatu ja jaksaminen voivat kohentua, uni saattaa parantua ja mahdollisesti voi päästä eroon sairauksiin liittyvistä lääkityksistä.
Painoindeksin laskeminen (BMI laskukaava)
Miten painoindeksi lasketaan? Painoindeksissä paino jaetaan pituuden neliöllä (paino : (pituus × pituus)). Painoindeksiä laskettaessa paino ilmaistaan kiloina ja pituus metreinä.
Esimerkiksi 170-senttisen ja 85 kiloa painavan henkilön painoindeksi lasketaan seuraavasti: 85 : (1,70 × 1,70) = 85 : 2,89 = 29,4
Painoindeksi tulkitaan alla olevan taulukon mukaan. Esimerkkitapauksessa painoindeksi 29,4 merkitsisi lievää lihavuutta.
Painoindeksin tulkinta (painoindeksi taulukko)
Käytä painoindeksin tulkinnassa apuna seuraavaa taulukkoa:
alle 17
vaarallinen aliravitsemus
alle 18,5
liiallinen laihuus, alipaino
18,5–25
normaali paino
25–30
ylipaino eli lievä lihavuus
30–35
merkittävä lihavuus
35–40
vaikea lihavuus
yli 40
sairaalloinen lihavuus
Paljonko on normaalipainoisen painoindeksi BMI?
Kuten ylläolevasta taulukosta voidaan tulkita, on normaalipainoisen painoindeksi 18,5–25 välillä.
Mikä on ylipainon raja?
Painoindeksin mukaan henkilö on ylipainoinen, mikäli painoindeksi on yli 25 (aikuiset).
Kenelle painoindeksi soveltuu?
Painoindeksi soveltuu käytettäväksi yli 18-vuotiailla.
Yli 65-vuotiailla painoindeksi voi olla hieman yli 25 ilman että sairauksien vaara suurenee; normaali painoindeksi heillä on välillä 23–29.
Painoindeksi ei aina kerro totuutta
Joskus painoindeksi voi esimerkiksi olla normaalialueella, mutta vatsaontelon sisälle on kertynyt liikaa rasvaa. Tämä selviää mittaamalla vyötärön ympärysmitta.
Joskus puolestaan isot lihakset lisäävät painoa, vaikka rasvakudosta ei olisi liikaa. Tällöin voidaan saada virheellinen tulos, vaikka ihminen ei olisi ylipainoinen.
Myös nesteen kertyminen elimistöön voi tuottaa virheellisen tuloksen. Ylimääräistä nestettä pitää olla kuitenkin merkittävästi ennen kuin se vaikuttaa painoindeksiin. Tällöin sen syynä on jokin sairaus.
Yleisimmät kysymykset aiheeseen liittyen
Paino voi vaikuttaa merkittävästi hedelmällisyyteen. Sekä alipaino että ylipaino voivat häiritä hormonitoimintaa, mikä voi vaikeuttaa raskauden alkamista. Ylipaino voi lisäksi aiheuttaa insuliiniresistenssiä, joka on yhteydessä ovulaatiohäiriöihin. Tasapainoinen paino edistää hormonitasapainoa ja parantaa hedelmällisyyden mahdollisuuksia.
Painoindeksin (BMI) laskeminen tapahtuu jakamalla paino kilogrammoina pituuden neliöllä metreissä. Kaava on BMI = paino kg / (pituus m)². Tämä antaa käsityksen siitä, onko painosi terveyden kannalta suositeltavalla tasolla suhteessa pituuteesi.
Ylipainoiseksi katsotaan henkilö, jonka painoindeksi (BMI) on 25 tai suurempi. Ylipainon katsotaan alkavan, kun painoindeksi ylittää 25, ja lihavuus alkaa, kun indeksi ylittää 30. Ylipaino voi lisätä riskiä monille terveysongelmille, kuten sydän- ja verisuonitaudeille, tyypin 2 diabetekselle ja tietyille syövän muodoille.
Puhdin suosituin testipaketti, Puhti-laboratoriopaketti sisältää useita testejä, jotka antavat sinulle monipuolisesti tietoa siitä, miten elimistösi voi. Mukana mm. perusverenkuva, kolesterolit, verensokeri, D-vitamiini, ferritiini, tulehdustila sekä kilpirauhasen, maksan ja munuaisten toimintaa heijastelevat tutkimukset.
Laboratoriopaketilla saat monipuolisesti tietoa siitä, miten elimistösi voi. Mukana esimerkiksi perusverenkuva, kolesteroliarvot, verensokeri, kalium, natrium, ferritiini ja D-vitamiini.
Laboratoriopaketilla saat monipuolisesti tietoa siitä, miten elimistösi voi. Mukana muun muassa perusverenkuva, kolesteroliarvot, verensokeri, tärkeimmät vitamiinit sekä PSA ja vapaa laskettu testosteroni.
Vuodesta 2014 asti fitness-urheilussa kilpaillut Riina Kivikoski kiinnostui oman terveyden mittaamisesta miettiessään, miten tiukka kisadieetti ja kova treenaaminen vaikuttavat omaan terveyteen.
Monet tekijät vaikuttavat siihen, miten energisiä olemme arjessa tai urheillessa ja minkälaiseksi terveytemme muodostuu tulevaisuudessa. Esimerkiksi vitamiinitasot ja rauta-arvot vaikuttavat siihen, miten jaksamme.
Pimeä vuodenaika ei houkuttele ulos lenkille. Kun pimeys alkaa melkein heti työpäivän päätyttyä, ei ulos huvittaisi lähteä edes jumppaan tai kuntosalille. Tämä on ymmärrettävää,
Ylikunto tarkoittaa sitä, että elimistö ei palaudu rasituksesta riittävästi. Hermosto ja hormonijärjestelmä eivät enää palaa normaalitilaan rasituksen päätyttyä.
Riittävä uni ja palautuminen ehkäisevät uupumusta ja parantavat suoriutumista sekä elämänlaatua. Mitkä tekijät vaikuttavat hyvään palautumiseen ja unen laatuun?