Norovirus on erittäin herkästi tarttuva virus
Mikä on norovirus? Miten se tarttuu? Ja muuta yleistä tietoa herkästi tarttuvasta noroviruksesta tässä artikkelissa.
Lyhyesti noroviruksesta
- Norovirusta esiintyy vain ihmisillä.
- Norovirus on herkästi tarttuva virus, joka aiheuttaa vuosittain epidemioita Suomessa.
- Norovirustartunnan oireita ovat mm. ripuli, pahoinvointi, oksentelu, kuume ja lihassäryt.
Mikä on norovirus?
Norovirusta esiintyy vain ihmisillä, toisin kuin muita ripulia aiheuttavia taudinaiheuttajia, jotka ovat yleisiä myös eläimillä. Se on yksi yleisimmistä maha- ja suolitulehduksen aiheuttajista ja voi levitä nopeasti erityisesti suljetuissa tiloissa, kuten päiväkodeissa, laitoksissa ja sairaaloissa.
Norovirus aiheuttaa vuosittain epidemioita Suomessa. Suurimmillaan norovirustartunnat ovat tammi-toukokuun välisenä aikana. Erityisesti lasten keskuudessa norovirus on merkittävä vatsatautien aiheuttaja, ja se voi levitä nopeasti päiväkodeissa ja kouluissa aiheuttaen laajoja tartuntaketjuja.
Miten norovirus tarttuu?
Norovirus on erittäin herkästi tarttuva virus. Norovirus tarttuu ihmisen ulosteen välityksellä. Se voi tarttua suoraan ihmisestä toiseen, saastuneen ruoan tai juoman kautta, kosketuspintojen kautta tai ilman välityksellä esimerkiksi oksentamisen yhteydessä.
Noroviruksen itämisaika
Noroviruksen itämisaika on 12 tunnista pariin vuorokauteen. Oireille on tyypillistä alkaa hyvin äkillisesti.
Noroviruksen oireet
Tyypillisimmät noroviruksen oireet ovat:
- ripuli
- pahoinvointi
- oksentelu
- kouristava vatsakipu
- lievä kuume tai kuumeinen olo
- lihassärky
Yllämainitut oireet voivat liittyä muihinkin sairauksiin tai tiloihin kuin ruokamyrkytykseen. Mikäli sinulla on oireita tai epäily sairaudesta, hakeuduthan lääkäriin.
Kauan oireet kestävät?
Oireet loppuvat usein hyvin nopeasti. Tyypillisesti noroviruksen aiheuttamat oireet kestävät 1-2 vuorokautta. Vaikka oireet väistyvät, tautia voi silti levittää useiden päivien ajan. Tartuttavuuden katsotaan päättyvän, kun ripulioireet loppuvat.
Mikäli työskentelet elintarvikkeiden parissa, sinun tulisi olla poissa työstä kaksi vuorokautta ripulin ja oksentelun päättymisen jälkeen.
Noroviruksen hoito
Noroviruksen hoito keskittyy oireiden lievittämiseen ja nestehukan ehkäisyyn, sillä virukseen ei ole olemassa erityistä lääkitystä. Tässä muutamia keskeisiä hoitotoimenpiteitä:
- Nesteytys: On tärkeää juoda runsaasti nesteitä kuten vettä, laimeaa mehua tai elektrolyyttijuomia, jotta vältetään kuivuminen. Pienet, usein otetut nestemäärät voivat auttaa pitämään nesteet sisällä, vaikka oksentelu jatkuisi.
- Lepo: Lepääminen auttaa kehoa toipumaan nopeammin. Vältä raskasta fyysistä aktiivisuutta, kunnes oireet ovat täysin väistyneet.
- Ravitsemus: Kun oksentelu ja ripuli ovat vähentyneet, aloita syöminen varovasti kevyillä ja helposti sulavilla ruoilla. Vältä rasvaisia, mausteisia ja raskaita ruokia kunnes olet täysin toipunut.
- Hygienia: Hyvä käsihygienia on tärkeää tartuntojen ehkäisemiseksi. Pese kädet huolellisesti saippualla ja vedellä erityisesti wc-käynnin ja ruokailun yhteydessä. Puhdista myös usein kosketeltavat pinnat kuten ovenkahvat ja hanat.
- Lääkärin konsultointi: Jos oireet ovat erittäin voimakkaita, pitkittyvät tai jos kyseessä on riskiryhmään kuuluva henkilö (esim. pieni lapsi, vanhus tai henkilö, jolla on heikentynyt immuunipuolustus), on syytä ottaa yhteyttä terveydenhuollon ammattilaiseen.
Miten ehkäistä norovirustartunta?
Norovirustartunnan ehkäisyssä korostuu hyvä käsihygienia. Kädet tulee pestä aina lämpimällä vedellä ja saippualla WC-käynnin jälkeen sekä ennen ruoanlaittoa ja ruokailua. Käsidesi ei ole yhtä tehokas noroviruksen tuhoamisessa kuin saippua, joten se ei korvaa käsien saippuapesua.
Norovirus voi säilyä pinnoilla ulkoisista olosuhteista riippuen taudinaiheuttamiskykyisenä useita vuorokausia. Tämän vuoksi huolellinen WC-tilojen, hanojen, ovenkahvojen ja muiden kosketuspintojen pitäminen puhtaana on tärkeää virustartunnan torjuntaan.
Norovirusta vastaan ei ole kehitetty rokotetta.
Naisen laaja laboratoriopaketti on suunnattu sinulle, kun haluat tietää laajemmin oman kehosi hyvinvoinnista. Laboratoriopaketti auttaa sinua tarkistamaan, miten elimistösi voi ja tekemään parempia valintoja terveytesi edistämiseksi. Mukana paketissa mm. ferritiini, verenkuva, kolesterolit ja verensokeri.
Miehen laaja laboratoriopaketti on suunnattu sinulle, kun haluat tietää laajemmin oman kehosi hyvinvoinnista. Laboratoriopaketti auttaa sinua tarkistamaan, miten elimistösi voi ja tekemään parempia valintoja terveytesi edistämiseksi. Mukana paketissa mm. ferritiini, verenkuva, kolesterolit ja verensokeri.
Laboratoriopaketilla saat monipuolisesti tietoa siitä, miten elimistösi voi. Mukana esimerkiksi perusverenkuva, kolesteroliarvot, verensokeri, kalium, natrium, ferritiini ja D-vitamiini.
Laboratoriopaketilla saat monipuolisesti tietoa siitä, miten elimistösi voi. Mukana muun muassa perusverenkuva, kolesteroliarvot, verensokeri, tärkeimmät vitamiinit sekä PSA ja vapaa laskettu testosteroni.
Ravinnon merkitys alkaa jo ennen syntymää aivojen rakentuessa. Läpi elämän pystymme vaikuttamaan aivoihin valintojen, syömämme ruoan ja elintapojen avulla.
Lue lisää
Miten geenit vaikuttavat lääkitykseen? Miten pystyn vaikuttamaan lääkeaineiden haittavaikutuksiin ja niiden ennaltaehkäisyyn? Voiko farmakogenetiikasta olla apua masennuksen hoidossa, sydän- ja verisuonitautien hoidossa tai ikääntyvien monilääkityksen suunnittelussa?
Lue lisää
Ruoan pilkkoutuminen alkaa suussa ja jatkuu mahalaukussa Ruoan pilkkoutuminen alkaa suussa syljen entsyymien ansiosta. Suusta ruoka etenee ruokatorveen ja ruokatorven kautta ruoka kulkeutuu seuraavaksi mahalaukkuun.
Lue lisää
Ilmavaivat ovat epämiellyttäviä, vaikkakin usein vaarattomia. Joskus ilmavaivat ja ilman kiertäminen vatsassa voi olla myös tuskallista ja kivuliasta. Ilmavaivat liittyvät usein tiettyihin ruoka-aineisiin.
Lue lisää
Immuniteetti eli vastustuskyky on elimistön kyky suojautua taudinaiheuttajilta. Mistä vastustuskyky muodostuu ja kuinka siihen voi vaikuttaa? Millä keinoilla immuniteettia voi vahvistaa? Kuinka tartuntataudeilta voi suojautua?
Lue lisää
Artikkeli päivitetty:
27 elokuun 2024