NAD+ Antaa tietoa NAD+-tasoistasi. Yleinen NAD-tasojen mittaaminen voi antaa kokonaiskuvan solujen energiantuotannosta ja aineenvaihdunnasta. Huom! Näytteenotto vain ma-to.

NAD-molekyyli on keskeinen aineenvaihdunnan säätelijä, NADMED-testi
NAD-molekyyli on keskeinen aineenvaihdunnan säätelijä, joka vaikuttaa solujen energiantuotantoon ja DNA:n korjaukseen. Sen tasapainon häiriöt voivat johtaa terveysongelmiin.
Lyhyesti NADMED:stä
- NAD:t ja niiden johdannaiset (nikotiiniamidinukleotidit) ovat keskeisiä koentsyymejä solujen energia-aineenvaihdunnassa, signaloinnissa ja DNA:n korjauksessa.
- Glutationi on tärkeä molekyyli, jolla solumme neutraloivat mitokondrioiden toiminnan sivutuotteena syntyviä happiradikaaleja, jotka ovat solulle haitallisia.
- NAD-tasojen on havaittu liittyvän useisiin metabolisiin, lihaksiston toimintaan ja hermoston terveyttä rappeuttaviin sairauksiin.
- NADMED-testi mahdollistaa kaikkien neljän NAD:n johdannaisen ja kahden glutationin eristämisen ja mittaamisen.
- NADMED-menetelmällä näiden metaboliittien mittaaminen on mahdollista tehokkaasti.
Mikä on NAD?
NAD-molekyyli on välttämätön, keskeinen aineenvaihdunnan säätelijä, joka esiintyy soluissa neljässä eri muodossa: NAD+, NADH, NADP+ ja NADPH. Näiden muotojen välinen tasapaino vaikuttaa mm. solujen aineenvaihduntaan, ravintoaineiden muuntamiseen käyttökelpoiseen muotoon, energiantuotantoon ja DNA:n ylläpitoon ja korjaukseen.
Ihmisen solut tuottavat NAD:ia ja sen johdannaisia ravinnosta saatavan B3-vitamiinin eri muodoista (niasiini, nikotiiniamidi ja nikotiiniamidiribosidi), sekä aminohappo tryptofaanista. Solut myös kierrättävät käytettyjä NAD-molekyylejä.
Koska ihmisen kokonaisvaltainen aineenvaihdunta muodostuu sadoista NAD:n säätelemistä reaktioista, NAD-tasapainon pitkäaikaiset häiriöt voivat aiheuttaa erilaisia terveysongelmia. Myös erilaiset terveysongelmat voivat vaikuttaa NAD-tasapainoon vaikuttaen näin edelleen muihin elimistön tärkeisiin toimintoihin.
Mikä on glutationi?
Glutationi on tärkeä molekyyli, jolla solumme neutraloivat mitokondrioiden toiminnan sivutuotteena syntyviä happiradikaaleja, jotka ovat solulle haitallisia. Glutationien taso riippuu osittain haitallisten happiradikaalien määrästä, joten glutationitasot kertovat elimistön puolustuskyvystä. Glutationit kuuluvat antioksidantteihin, joita saadaan mm. ravinnosta.
Matala NAD-arvo
Aliravitsemus voi olla syynä NAD-puutokseen puutteellisen B3-vitamiinin saannin vuoksi. B3-vitamiinia saadaan mm. eläinperäisistä tuotteista (liha, kala, muna, maitotuotteet), kokojyväviljoista ja pähkinöistä.
B3-vitamiinin saantisuositus on naisilla 14 mg/vrk ja miehillä 18 mg/vrk.
Tautitilanteissa NAD+:n määrä tai sen suhde muihin muotoihin voi olla madaltunut, sillä erilaiset elimistön korjausprosessit kuluttavat NAD:ia.
Madaltuneita NAD-tasoja (tai NAD+/NADH ja NADP+/NADPH -suhteita) on havaittu muun muassa seuraavissa tiloissa tai sairauksissa:
- anemia
- sydämen valtimotauti, rappeumataudit, kardiomyopatiat
- sydämen vajaatoiminta
- tulehdukselliset sairaudet, kuten nivelreuma
- hermostorappeumasairaudet, kuten Parkinsonin tauti
- lihasten rappeuma tai surkastuminen.
Myös tietyt perinnölliset sairaudet kuten mitokondriaaliset lihassairaudet sekä synnynnäiset NAD-puutostaudit voivat aiheuttaa NAD-puutostiloja.
Korkea NAD-arvo
NAD:n tarve voi kasvaa esimerkiksi pidemmän paaston tai liikunnan aikana, mikä nostaa NAD+/NADH-suhdetta ja aktivoi energia-aineenvaihduntaa sekä kudosten korjausta.
Liian korkeat NAD-tasot on yhdistetty aineenvaihdunnan sairauksiin ja ne voivat olla seurausta liiallisesta B3-vitamiinivalmisteiden käytöstä.
Miten vaikuttaa omaan NAD-arvoon?
Hyvät elämäntavat edistävät kehon NAD-tasapainoa. Liikunta nostaa veren ja lihasten NAD-tasoja ikään katsomatta, ja säännöllinen liikunta voi kohottaa alhaisia NAD-tasoja.
Lisäravinteena käytettävien B3-vitamiinin eri muotojen (Niasiini, nikotiiniamidi ja nikotiiniamidiribosidi) on havaittu nostavan veren NAD-pitoisuuksia. B3-vitamiinilisästä voi olla hyötyä matalien NAD-tasojen nostamisessa, mutta on huolehdittava, että NAD-tasot eivät nouse solun toiminnan kannalta edullista pitoisuutta korkeammaksi.
NADMED-testi
Puhdin kautta voit testata NAD-arvosi sekä saada tietoa elimistösi NAD-tasapainosta. NADMED-testi mahdollistaa kaikkien neljän NAD:n ja kahden glutationin eristämisen ja mittaamisen verikokeen avulla. NADMED-menetelmä on tehokas tapa mitata nämä metaboliitit.
Pääset Puhdin kautta laboratoriotesteihin ilman lääkärin lähetettä. Tilaa testi Puhdin verkkosivuilta ja käy näytteenotossa lähimmässä Mehiläisen laboratoriossa. Tilaus on voimassa vuoden ostohetkestä.
Mitä NADMED-testi kertoo?
NADMED-testin avulla voidaan saada tietoa useista sairauksia ja terveydentilan poikkeamista, jotka liittyvät solujen energiantuotannon ja aineenvaihdunnan häiriöihin.
Tässä on joitakin esimerkkejä, joissa NADMED-testi voi tarjota arvokasta tietoa:
- Neurodegeneratiiviset sairaudet: Näissä sairauksissa solujen energiantuotanto on usein heikentynyt, ja NAD-tasojen muutokset voivat olla merkki taudin etenemisestä.
- Sydän- ja verisuonitaudit: NAD-tasojen analysointi voi antaa viitteitä sydän- ja verisuonitautien, kuten sydäninfarktin ja aivohalvauksen, riskitekijöistä. Alhaiset NAD-tasot voivat myös viitata sydämen rappeumasairauksiin sekä solujen heikentyneeseen kykyyn tuottaa energiaa, mikä voi johtaa sydän- ja verisuonitautien kehittymiseen.
- Metaboliset häiriöt: Näissä solujen aineenvaihdunta on usein häiriintynyt, ja NAD-tasojen muutokset voivat olla merkki aineenvaihdunnan ongelmista.
- Krooninen väsymysoireyhtymä: NAD-tasojen analysointi voi antaa arvokasta tietoa kroonisen väsymysoireyhtymän hoitoon, jossa potilaat kokevat jatkuvaa väsymystä ja uupumusta. Alhaiset NAD-tasot voivat viitata solujen energiantuotannon häiriöihin.
Yleisiä kysymyksiä aiheeseen liittyen
Ravinnosta saatu B3-vitamiini muuttuu kehossamme aktiiviseen muotoonsa, NAD-biomolekyyleiksi. Biomolekyyli on molekyyli, joka on välttämätön elävien organismien rakenteelle ja toiminnalle. NAD:t (nikotiiniamidiadeniinidinukleotidit) ovat koentsyymejä, jotka ovat välttämättömiä aineenvaihdunnalle. NAD:t löytyvät jokaisesta elävästä solusta. NAD:sta on neljä erilaista tyyppiä: NAD+, NADH, NADP+ ja NADPH.
Glutationi on molekyyli, joka neutraloi solun mitokondrion toiminnan sivutuotteena syntyviä haitallisia happiradikaaleja. Glutationien taso riippuu osittain haitallisten happiradikaalien määrästä, joten glutationitasot kertovat elimistön puolustuskyvystä. Glutationit kuuluvat antioksidantteihin, joita saadaan mm. ravinnosta.
Puhdin verkkokaupan kautta voit tilata itsellesi NADMED-mittauksen. Tilauksen jälkeen saat selkeät ohjeet näytteenottoon.
NADMED-mittaus on huomattavasti tehokkaampi kuin muut markkinoilla olevat NAD-mittaukset, sillä NADMED pystyy erottelemaan kaikki neljä NAD-muotoa toisistaan sekä mittaamaan niiden määrät tarkasti.
Perinteiset NAD-mittaustavat ovat joko kalliita, hitaita tai epätarkkoja. NADMED-menetelmä tarjoaa nopean, tarkan ja kustannustehokkaan tavan mitata kaikki neljä NAD-muotoa (NAD+, NADH, NADP+, NADPH) sekä glutationit.
NAD+ Only – mikäli haluat tietää vain NAD+-tasosi. Alhainen NAD+:n taso saattaa johtua esim. sairaudesta tai tulehduksesta.
NAD+/NADH – Antaa tietoa NAD+- ja NADH-tasoistasi sekä kertoo niiden välisestä suhteesta. Näitä molekyylejä mitataan usein yhdessä, koska ne ovat NAD:n hapettuneita ja pelkistyneitä muotoja, joita kumpaakin tarvitaan terveeseen energiantuotantoon. NAD+/NADH-suhde on hyvä mittari mitokondrioiden ja samalla koko aineenvaihdunnan toiminnasta.
NAD+/NADH + NADP+/NADPH – Tämä testi mahdollistaa kaikkien neljän NAD:n eristämisen ja mittaamisen. NADP+ ja NADPH ovat NAD:n fosforyloituja muotoja ja osallistuvat erityisesti anabolisiin reaktioihin, kuten rasvahappojen ja kolesterolin synteesiin.
NAD+/NADH + NADP+/NADPH + GSH/GSSG – Tämä testi mahdollistaa kaikkien neljän NAD:n ja kahden glutationin eristämisen ja mittaamisen. Glutationi on antioksidantti, joka osallistuu solujen vaurioiden ehkäisemiseen ja vastustuskyvyn ylläpitoon.
Kyseessä on verikoe, joka otetaan Mehiläisen laboratorioissa ympäri Suomen. NADMED-menetelmän analyysi tehdään kokoverestä.
Ei, sinun ei ole pakko antaa mitään taustatietoja. Voit kuitenkin halutessasi kirjata ylös käytössä olevat lääkkeet, perussairaudet, kuten diabetes, tai energiatasoihisi liittyviä kysymyksiä ja havaintoja, sillä nämä tiedot voivat auttaa ymmärtämään NAD-tasojen mahdollisia vaihteluita.
Optimaalinen näytemäärä on 150–200 mikrolitraa (μl) eli hyvin pieni määrä. Mikrolitra (μl) vastaa 0,000001 litraa eli 1 mikrolitra on miljoonasosa litrasta.
NADMED-testi ei vaadi paastoa. Voit siis syödä ja juoda ennen näytteenottoa normaalisti. Vältäthän kuitenkin kofeiini- ja nikotiinituotteiden käyttöä ennen näytteenottoa.
Tulokset NADMED-testistä ovat saatavilla yleensä 10 arkipäivän kuluessa näytteenotosta.
NAD-tasot normalisoidaan tilavuuden mukaan (lopullinen pitoisuus on μM). Yksikkö μM tarkoittaa mikromoolia litrassa (mikromooli per litra). Yksi mikromooli (μmol) on yhtä kuin miljoonasosa moolista, eli 1 μM = 1 μmol/litra. Tulosten yhteydessä raportilla ilmoitetaan kunkin osatestin viitearvoalueet, joihin tulosta voi suhteuttaa.
Antaa tietoa NAD+- ja NADH-tasoistasi sekä kertoo niiden välisestä suhteesta. Näitä molekyylejä mitataan usein yhdessä, koska ne ovat NAD:n hapettuneita ja pelkistyneitä muotoja. Huom! Näytteenotto vain ma-to.
Tämä testi mahdollistaa kaikkien neljän NAD:n eristämisen ja mittaamisen. Huom! Näytteenotto vain ma-to.
Tämä testi mahdollistaa kaikkien neljän NAD:n ja kahden glutationin eristämisen ja mittaamisen. Glutationi on aine, joka suojaa kehoa vaurioilta, joita voivat aiheuttaa myrkyt ja haitalliset molekyylit. Se auttaa myös pitämään kehon puhtaana ja tukee vastustuskykyä. Huom! Näytteenotto vain ma-to.

Aivot toimivat laadukkaalla ravinnolla
Ravinnon merkitys alkaa jo ennen syntymää aivojen rakentuessa. Läpi elämän pystymme vaikuttamaan aivoihin valintojen, syömämme ruoan ja elintapojen avulla.

Sydän & sydänterveys
Sydämen terveyttä voi tukea tupakoimattomuudella, terveellisellä painonhallinnalla, veriarvojen ja verenpaineen seuraamisella sekä riittävällä liikunnalla.

Ateroskleroosi eli valtimotauti (“verisuonten kalkkeutuminen”)
Useimmat valtimotaudin riskitekijät liittyvät elämäntapoihin, vaikka myös perimällä on jonkin verran merkitystä.
Artikkeli päivitetty:
26 maaliskuun 2025