Punasolujen keskimääräinen hemoglobiinin konsentraatio (E-MCHC)
MCHC-arvo kertoo, kuinka paljon happea kuljettavaa hemoglobiinia on punasolulitrassa.
Punasolujen keskimääräinen hemoglobiinin konsentraatio (MCHC-arvo)
- MCHC-arvo kertoo hemoblobiinin määrän litrassa punasoluja.
- Hemoglobiini on proteiini, joka vastaa hapen kuljetuksesta veressä.
- Hemoglobiiniarvo on alhainen anemioissa.
Punasolujen keskimääräinen hemoglobiinin konsentraatio, MCHC
MCHC (Mean Corpuscular Hemoglobin Concentration) ilmoittaa hemoglobiinin määrän litrassa punasoluja. Hemoglobiini on veren proteiini, joka mahdollistaa punasolujen hapen kuljetuksen elimistön kudoksiin.
Mihin matala MCHC-arvo viittaa?
Jos MCHC-arvo on viitearvoja pienempi, punasolut sisältävät normaalia vähemmän hemoglobiinia ja elimistössä on tällöin raudanpuutostila. Hypokromiset mikrosyyttiset anemiat johtavat yleensä matalaan MCHC-arvoon. Hypokromisen mikrosyyttisen anemian yleisin syy on raudanpuute.
Matalan arvon taustalla voi olla useita tekijöitä, kuten:
- raudan imeytymishäiriöt, jotka voivat johtua mm. hoitamattomasta keliakiasta, Crohnin taudista tai mahalaukun ohituskeikkauksesta
- puutteellinen raudan saanti ruokavaliosta
- pitkään jatkunut veren menetys esimerkiksi runsaiden kuukautisten tai suolistovuodon vuoksi
- hemolyysi eli punasolujen hajoaminen.
Mitä korkea MCHC-arvo tarkoittaa?
Kohonneet MCHC-arvot tarkoittavat, että jokaisessa punasolussa on enemmän hemoglobiinia kuin normaalisti.
Kohonneen MCHC-arvon syynä voi olla muun muassa:
- sirppisolutauti, kuten sirppisoluanemia
- sferosytoosi (harvinainen perinnöllinen sairaus)
- eräät hemoglobinopatiat (verenpunan poikkeavan molekyylirakenteen aiheuttamat sairaudet)
- vakavat palovammat.
Milloin MCHC-arvo tutkitaan?
Arvo tutkitaan erityisesti anemian syiden selvittämiseen ja infektioiden havaitsemiseen.
Yleisimmät kysymykset aiheeseen liittyen
Hemoglobiinin nousu riippuu monista tekijöistä, kuten ruokavaliosta, terveydentilasta ja mahdollisista hoidoista. Yleensä hemoglobiini voi alkaa nousta muutaman päivän kuluessa rautalisän aloittamisesta, mutta merkittävä nousu voi vaatia useita viikkoja.
Hemoglobiinia voi nostaa monin eri tavoin. Tehokkaimpia keinoja ovat rautapitoisen ruokavalion noudattaminen, rautalisien käyttö lääkärin ohjeiden mukaan ja riittävä B12-vitamiinin ja foolihapon saanti. On tärkeää myös varmistaa, että mahdolliset taustalla olevat terveysongelmat, kuten sisäinen verenvuoto, on hoidettu.
Hemoglobiinin laskunopeus riippuu syystä, joka aiheuttaa laskun. Esimerkiksi akuutissa verenvuodossa hemoglobiini voi laskea nopeasti, tunneista päiviin. Kroonisissa tiloissa, kuten raudanpuuteanemiassa, hemoglobiini voi laskea hitaammin, viikkojen tai kuukausien kuluessa.
Hemoglobiinin laskeminen voi olla tarpeen esimerkiksi polysytemia vera -sairaudessa. Tavallisesti hemoglobiinia voidaan laskea verenluovutuksen kautta tai lääkityksellä, joka vähentää punasolujen tuotantoa. Lääkärin konsultaatio on suositeltavaa ennen minkään toimenpiteen aloittamista.
Hemoglobiini mitataan yleensä verikokeella, joka otetaan laskimosta. Testi voidaan suorittaa terveydenhuollon ammattilaisen toimesta laboratoriossa, ja tulokset ovat yleensä saatavilla jo seuraavana päivänä. Mittaus antaa tietoa hemoglobiinin määrästä veressä, mikä on tärkeää monien sairauksien diagnostiikassa ja hoidossa.
Artikkeli päivitetty:
28 elokuun 2024