Punasolujen keskimääräinen hemoglobiinin määrä (E-MCH)
Hemoglobiinin määrää punasolussa laskevat tietyt anemiat, kun taas maksasairaudet, alkoholin liikakäyttö ja kilpirauhasen liikatoiminta saavat sen kohoamaan.
Punasolujen keskimääräinen hemoglobiinin määrä (MCH)
- MCH-testissä tutkitaan hemoglobiinin määrä yhdessä punasolussa.
- Testiä käytetään anemioiden toteamisessa.
- Anemiat, kuten raudanpuuteanemia, aiheuttavat yleisimpänä oireena voimakasta väsymystä.
Mikä on MCH?
MCH (Mean Corpuscular Hemoglobin) on punasolujen keskimääräinen hemoglobiinin määrä. MCH kertoo, kuinka paljon yksi punasolu sisältää hemoglobiinia. Hemoglobiini on veren proteiini, joka mahdollistaa punasolujen hapen kuljetuksen elimistön kudoksiin.
Mihin MCH-arvoa käytetään?
MCH-arvoa käytetään erityisesti anemian tutkimisessa.
E-MCH viitearvot
E-MCH viitearvo on sekä naisilla että miehillä (aikuisilla) 27-33 %. Viitearvot voivat vaihdella laboratorioittain ja tutkimusten analysointimenetelmästä riippuen. Puhdin näytteet otetaan ja analysoidaan Mehiläisen laboratorioissa.
Matala MCH-arvo
Matalassa MCH-arvossa on yleensä kyse mikrosyyttisestä anemiasta. Mikrosyyttisissä anemioissa punasolut ovat liian pieniä, eivätkä voi kuljettaa mukanaan niin paljon hemoglobiinia kuin niiden tulisi.
Yleisin mikrosyyttinen anemia on raudanpuuteanemia, joka aiheutuu esimerkiksi pitkään jatkuneesta veren menetyksestä runsaiden kuukautisten tai suolistovuodon vuoksi.
MCH-arvo voi olla normaalia pienempi myös hypokromisessa anemiassa. Tässä anemian tyypissä verenpunan määrä on vähentynyt suhteellisesti enemmän kuin punasolujen.
Korkea MCH-arvo
Korkea MCH-arvo on yleensä merkki makrosyyttisestä anemiasta. Tila ilmenee, kun verisolut ovat liian suuria esimerkiksi B12-vitamiinin tai folaatin puutteen vuoksi.
Korkea MCH-arvo voi johtua myös seuraavista tekijöistä:
- maksasairaudet
- kilpirauhasen liikatoiminta
- runsas alkoholinkäyttö
- syöpähoitojen kompilikaatiot
- infektioiden komplikaatiot
- liian paljon estrogeenia sisältävä lääkitys
Milloin MCH tutkitaan?
MCH tutkitaan täydellisen verenkuvan yhteydessä ja sitä käytetään erityisesti anemian syiden selvittämiseen.
Miten pääsen tutkimukseen?
Tutustu Puhdin testipaketteihin:
- Puhti-laboratoriopaketti (kertoo elimistön yleisestä terveydentilasta monipuolisesti)
- Laaja raudanpuutteen ja anemian tutkimuspaketti (soveltuu raudanpuutteen ja anemian tutkimiseen)
Molempiin tutkimuspaketteihin kuuluu täydellinen verenkuva.
Puhdin kautta saat kaikki tutkimukset ilman lääkärin lähetettä. Nopeasti ja helposti. Näytteenotto yli 75 toimipisteessä 50 eri paikkakunnalla ympäri Suomen. Selkeä tulosraportti.
Puhdin palvelun kautta pääset laboratoriokokeisiin ilman lähetettä, ja voit tarvittaessa tilata erikseen lääkärin etäkonsultaation testien jälkeen, mikäli haluat keskustella terveydestäsi.
Yleisimmät kysymykset aiheeseen liittyen
Hemoglobiinin nousu riippuu monista tekijöistä, kuten ruokavaliosta, terveydentilasta ja mahdollisista hoidoista. Yleensä hemoglobiini voi alkaa nousta muutaman päivän kuluessa rautalisän aloittamisesta, mutta merkittävä nousu voi vaatia useita viikkoja.
Hemoglobiinia voi nostaa monin eri tavoin. Tehokkaimpia keinoja ovat rautapitoisen ruokavalion noudattaminen, rautalisien käyttö lääkärin ohjeiden mukaan ja riittävä B12-vitamiinin ja foolihapon saanti. On tärkeää myös varmistaa, että mahdolliset taustalla olevat terveysongelmat, kuten sisäinen verenvuoto, on hoidettu.
Hemoglobiinin laskunopeus riippuu syystä, joka aiheuttaa laskun. Esimerkiksi akuutissa verenvuodossa hemoglobiini voi laskea nopeasti, tunneista päiviin. Kroonisissa tiloissa, kuten raudanpuuteanemiassa, hemoglobiini voi laskea hitaammin, viikkojen tai kuukausien kuluessa.
Hemoglobiinin laskeminen voi olla tarpeen esimerkiksi polysytemia vera -sairaudessa. Tavallisesti hemoglobiinia voidaan laskea verenluovutuksen kautta tai lääkityksellä, joka vähentää punasolujen tuotantoa. Lääkärin konsultaatio on suositeltavaa ennen minkään toimenpiteen aloittamista.
Hemoglobiini mitataan yleensä verikokeella, joka otetaan laskimosta. Testi voidaan suorittaa terveydenhuollon ammattilaisen toimesta laboratoriossa, ja tulokset ovat yleensä saatavilla jo seuraavana päivänä. Mittaus antaa tietoa hemoglobiinin määrästä veressä, mikä on tärkeää monien sairauksien diagnostiikassa ja hoidossa.
Artikkeli päivitetty:
28 elokuun 2024