Luteinisoiva hormoni (LH) on aivolisäkkeen etulohkon erittämä hormoni, joka säätelee naisten munasarjojen ja miesten kivesten toimintaa sekä raskaaksi tulemista. Toisin sanoen se vaikuttaa kaikilla hedelmällisyyteen, naisilla kuukautiskiertoon ja munasolun irtoamiseen ja miehillä siittiöiden tuotantoon.
Hormonin määrä vaikuttaa myös murrosiän alkamiseen ja murrosiässä tapahtuviin kehon muutoksiin, kuten kuukautisten alkamiseen ja karvoituksen syntymiseen, koska se vaikuttaa sukupuolihormoneihin.
Voit tilata erikseen lääkärin etäkonsultaation helposti suoraan Puhdin tulosraportin lopusta, mikäli haluat keskustella terveydestäsi.
Tutkimus otetaan luonnollisen kuukautiskierron alussa (kierron 3.-5. päivä).
Tulos ei ole luotettava, jos naisella on käytössä hormonaalinen ehkäisyvalmiste (esim. e-pillerit, minipillerit tai ehkäisykapseli). Hormonaalisen ehkäisyvalmisteen käytön yhteydessä tulos ei kuvasta elimistön normaalitilanteen hormonitoimintaa. Suosituksena on tehdä tutkimus aikaisintaan 4 viikkoa ehkäisyvalmisteiden käytön lopettamisesta.
S -LH viitearvot
Viitearvot voivat vaihdella laboratorioittain ja tutkimusten analysointimenetelmästä riippuen.
Aikuisten viitearvot on esitetty taulukossa:
miehet
alle 50v.
2,5 – 7 U/l
miehet
1 – 9 U/l
naiset
Foll.vaihe
2-10 U/l
naiset
Ovul.vaihe
15-80 U/l
naiset
Lut.vaihe
2-12 U/l
naiset
Postmenop.
20-80 U/l
Follikkelivaihe tarkoittaa kuukautiskierron alkupuoliskoa (ensimmäisestä vuotopäivästä ovulaatioon). Follikkelivaiheen ja luteaalivaiheen välissä on ovulaatiovaihe, jolloin ovulaatio tapahtuu. Ovulaatio tapahtuu kierron puolivälin paikkeilla, mutta ovulaation ajankohta voi vaihdella. Luteaalivaihe on kierron jälkimmäinen puolisko (ovulaatiosta seuraavien kuukautisten alkamiseen). Postmenopaussi tarkoittaa menopaussin jälkeisiä vuosia, kun kuukautiset ovat vaihdevuosien jälkeen pysyvästi loppuneet.
Luteinisoiva hormoni naisilla
Luteinisoiva hormoni säätelee naisilla kuukautiskiertoa, saa aikaan ovulaation ja tukee raskauden alkamista ja jatkumista munasolun irtoamisen jälkeen.
Kuukautiskierron ensimmäisellä ja toisella viikolla luteinisoivaa hormonia tarvitaan estradiolin, naissukuhormonin, tuottamiseen munasarjoissa. Tämän tarkoitus on ennakoida ovulaatiota ja parantaa irtoavan munasolun mahdollisuuksia hedelmöittyä.
Kuukautiskierron puolivälissä runsas luteinisoivan hormonin eritys aiheuttaa munasolun irtoamisen eli ovulaation. Luteinisoiva hormoni saa myös keltarauhasen erittämään progesteronia.
Määrittämällä luteinisoivan hormonin pitoisuus kehossa tietyllä hetkellä voidaan määrittää, milloin ovulaatio tapahtuu. Tätä hyödynnetään ovulaatiohetken määrittämiseen.
Naisilla luteinisoivan hormonin pitoisuus tulisi olla viitearvojen sisällä, koska liiallinen määrä voi heikentää hedelmällisyyttä.
Luteinisoiva hormoni miehillä
Luteinisoiva hormoni stimuloi kivesten soluja saaden ne tuottamaan testosteronia. Se tasapainottaa testosteronin tuotantoa, sillä jos testosteronitaso putoaa, luteinisoiva hormoni pyrkii saamaan kehon tuottamaan sitä lisää.
Testosteroni on tärkein mieshormoni. Se saa aikaan miehisten kehonpiirteiden syntymisen ja hedelmällisyyden kannalta välttämättömän sperman muodostumisen.
Miehillä liian korkea luteinisoivan hormonin määrä voi heikentää sperman laatua ja samalla hedelmällisyyttä. Korkea arvo voi johtua siitä, että kiveksissä ei muodostu tarpeeksi testosteronia. Myös alhainen luteinisoivan hormonin määrä vähentää ja heikentää sperman muodostumista.
Yleisimmät kysymykset aiheeseen liittyen
Hormonikorvaushoidon vaikutukset voivat alkaa tuntua jo muutaman viikon kuluessa hoidon aloittamisesta, mutta täydet vaikutukset saavutetaan yleensä muutaman kuukauden kuluessa. Vasteaika voi vaihdella yksilöllisesti riippuen hoidettavista oireista ja käytetystä hoitomuodosta.
Estrogeenitasoja voi lisätä luonnollisesti tietyillä ruoka-aineilla, kuten pellavansiemenillä, soijatuotteilla ja pähkinöillä, jotka sisältävät fytoestrogeenejä. Myös liikunta ja terveellinen paino voivat auttaa ylläpitämään estrogeenitasoja. Joissakin tapauksissa voidaan käyttää myös hormonikorvaushoitoa, mutta tämä vaatii lääkärin arvion ja seurantaa.
Estrogeeni vaikuttaa monin eri tavoin, kuten edistämällä naisten sukupuoliominaisuuksien kehittymistä, säätelemällä kuukautiskiertoa ja tukemalla luuston terveyttä. Se vaikuttaa myös mielialaan ja kognitiivisiin toimintoihin sekä auttaa ylläpitämään ihon ja hiusten terveyttä.
Estrogeenitasoja mitataan yleensä verikokeella, joka otetaan laboratoriossa. Testi mittaa veren estrogeenipitoisuutta, ja tulokset auttavat arvioimaan hormonitasapainoa ja diagnosoimaan mahdollisia hormonaalisia häiriöitä.
Keltarauhashormoni, eli progesteroni, vaikuttaa monin tavoin naisen kehoon. Se valmistelee kohdun limakalvon raskauteen, rauhoittaa keskushermostoa ja auttaa ylläpitämään normaalia kuukautiskiertoa. Progesteronin tasapaino on tärkeä osa hormonaalista terveyttä ja sen epätasapaino voi aiheuttaa erilaisia oireita, kuten mielialan vaihteluita ja kuukautishäiriöitä.
Estrogeenin vaikutusnopeus riippuu monista tekijöistä, kuten annostuksesta ja yksilöllisistä eroista. Joissakin tapauksissa vaikutukset voivat tuntua muutamassa päivässä, kun taas toisissa tapauksissa vaikutusten huomaaminen voi kestää useita viikkoja.
Hormonikorvaushoidon kesto riippuu yksilöllisistä tarpeista ja oireista. Yleensä hoitoa suositellaan käytettäväksi niin kauan kuin se on hyödyllistä ja turvallista, mutta pitkäaikaisen käytön riskejä ja hyötyjä tulee arvioida säännöllisesti lääkärin kanssa.
Hormonikorvaushoitoa suositellaan yleensä naisille, jotka kärsivät vaihdevuosioireista, kuten kuumista aalloista, yöllisestä hikoilusta ja mielialan vaihteluista. Hoito voi olla myös hyödyllinen muiden hormonaalisten häiriöiden, kuten endometrioosin tai hormonipuutosten hoidossa.
Hormonitasapainon saavuttamiseksi on tärkeää noudattaa terveellisiä elämäntapoja, kuten säännöllistä liikuntaa, tasapainoista ruokavaliota ja riittävää unta. Joissakin tapauksissa voidaan tarvita myös lääkärin määräämää hormonikorvaushoitoa tai muita lääketieteellisiä toimenpiteitä.
Puhdin suosituin testipaketti, Puhti-laboratoriopaketti sisältää useita testejä, jotka antavat sinulle monipuolisesti tietoa siitä, miten elimistösi voi. Mukana mm. perusverenkuva, kolesterolit, verensokeri, D-vitamiini, ferritiini, tulehdustila sekä kilpirauhasen, maksan ja munuaisten toimintaa heijastelevat tutkimukset.
Naisen laaja laboratoriopaketti on suunnattu sinulle, kun haluat tietää laajemmin oman kehosi hyvinvoinnista. Laboratoriopaketti auttaa sinua tarkistamaan, miten elimistösi voi ja tekemään parempia valintoja terveytesi edistämiseksi. Mukana paketissa mm. ferritiini, verenkuva, kolesterolit ja verensokeri.
Luteinisoiva hormoni (LH) on sukupuolihormonien tuotantoon vaikuttava aivolisäkkeen erittämä hormoni. Se vaikuttaa estrogeeni- ja testosteronitasoihin ja hedelmällisyyteen. Tutkimus otetaan luonnollisen kuukautiskierron alussa (kierron 3.-5. päivä). Suosituksena on tehdä tutkimus aikaisintaan 4 viikkoa ehkäisyvalmisteiden käytön lopettamisesta.
Ylikunto tarkoittaa sitä, että elimistö ei palaudu rasituksesta riittävästi. Hermosto ja hormonijärjestelmä eivät enää palaa normaalitilaan rasituksen päätyttyä.
TrFeSatTSHRAbS-TPOAb…ABCD…UfSP? Etkö saa tolkkua verikokeiden lyhenteistä? Tässä artikkelissa käymme läpi, mitä verikokeiden nimissä käytetyt lyhenteet tarkoittavat ja mihin tutkimusten kirjainyhdistelmät viittaavat.
Raskaus on useimmille naisille jännittävää ja monesti myös stressaavaa aikaa. Raskauden aikana naisen keho kokee suuria mullistuksia ja myös mieli saattaa olla myllerryksessä.