Siirry pääsisältöön
Etusivu / Tietopaketit / Lipoproteiini B (fS-LipoB)
Mies ja nainen padelkentällä (vain jalat näkyvät)

Lipoproteiini B (fS-LipoB)

Apolipoproteiini B tutkitaan, sillä etenkin ylipainoisilla, diabeetikoilla sekä munuaissairailla sen määrä sekä suhde apolipoproteiini A:han vaikuttavat sydän- ja verisuonitautiriskiin.

ApoB, Lipoproteiini B (fS-LipoB)

  • Apolipoproteiinit ovat lipoproteiinien tärkeimpiä rakenneosia.
  • Kohonnut ApoB-arvo liittyy kohonneeseen sydän- ja verisuonisairausriskiin.
  • Kohonnut ApoB-arvo ei näy tavallisissa kolesterolimittauksissa.
  • Erityistä hyötyä ApoB-mittauksesta voi olla ylipainoisille ja diabeetikoille.

Sisällysluettelo

Lipoproteiini B (fS-LipoB)

Verenkierrossa kolesteroli ja muut rasvat sekä rasvan kaltaiset aineet kulkevat lipoproteiinipartikkeleissa, joita ovat esimerkiksi pahana kolesterolina tunnettu LDL ja hyvänä kolesterolina tunnettu HDL.

Apolipoproteiini B on LDL-kolesterolipartikkelin tärkein proteiiniosa. Kun apolipoproteiinien pitoisuus mitataan, saadaan selville arvio siitä, miten paljon verenkierrossa on kolesterolipartikkeleja.

Apolipoproteiinien lukumäärä sekä suhde toisiinsa vaikuttavat sydän- ja verisuonitautiriskiin ja kolesterolilääkehoidon onnistumiseen erityisesti ylipainoisilla ja diabeetikoilla.

Apolipoproteiinien tehtäviin kuuluvat lipidien hajoamiseen tarvittavien entsyymien valmistaminen, lipoproteiinien rakenne-elementteinä toimiminen sekä reseptoreihin liittyminen, jotta lipoproteiinit pääsevät liittymään soluihin.

Miksi apolipoproteiini B mitataan?

Apolipoproteiini B tutkitaan, sillä etenkin ylipainoisilla, diabeetikoilla sekä munuaissairailla sen määrä sekä suhde apolipoproteiini A:han vaikuttavat sydän- ja verisuonitautiriskiin.

Ylipaino, metabolinen oireyhtymä ja tyypin 2 diabetes ovat yleistyneet. Näissä riskiryhmissä perinteiset kolesterolimittaukset voivat olla joko vain lievästi koholla tai normaaleja, vaikka sairauksien riski olisi olemassa. Näissä tilanteissa on tärkeää tietää kolesterolia kuljettavien partikkelien lukumäärä ja suhde toisiinsa.

Korkea ApoB:n määrä on haitallista terveydelle – mitä suurempi lukema, sitä suurempi on riski sairastua sydän- ja verisuonitauteihin. ApoA1:n sopiva määrä kuitenkin vähentää riskiä sairastua sydän- ja verisuonitauteihin. ApoA1 on osa HDL:ää, joka tunnetaan myös “hyvänä” kolesterolina. HDL:n tehtävä on poistaa ylimääräiset ja haitalliset rasvamolekyylit verisuonista, jotka muuten aiheuttaisivat ateroskleroosia (valtimonkovettumistauti).

Tavoitearvot fS-LipoB

fS-LipoB -tutkimuksen tavoitearvo sekä miehille että naisille on alle 0.9 g/l.

LDL-kolesterolin, non-HDL-kolesterolin ja apoB:n tavoitearvot valtimotautiriskien luokituksen mukaan

LDL-kolesterolin, non-HDL-kolesterolin ja apoB:n tavoitearvot valtimotautiriskien luokituksen mukaan on esitetty alla olevassa taulukossa [Käypä Hoito 2020].

ValtimotautiriskiLDL [nmol/l]non-HDL [nmol/l]ApoB [g/l]
Kohtalainen< 2,6< 3,4< 1,0
Suuri< 1,8< 2,6< 0,80
Erityisen suuri< 1,4< 2,2< 0,65

Miten ApoB-tutkimus eroaa perinteisestä kolesterolimittauksesta?

Suorissa HDL- ja LDL-kolesterolimääritysmenetelmissä erotellaan ApoB:tä sisältävät lipoproteiinit muista lipoproteiineista. Tämän jälkeen arvioidaan lipoproteiinien sisältämän hyvän ja pahan kolesterolin perusteella sitä, kuinka paljon suojaavia ja haitallisia hiukkasia on. Apolipoproteiinien mittauksessa mitataan lipoproteiinien tärkeimpien rakenneosien eli ApoB:n ja ApoA-I:n määrät.

Apolipoproteiini B-tutkimus mittaa kaikkien aterogeenisten lipoproteiinien määrän. Aterogeeninen tarkoittaa ateroskleroosia eli valtimotautia aiheuttavaa.

FINRISKI 2007-tutkimusaineiston mukaan ApoA1-pitoisuus oli pienin diabeetikoilla sekä lihavilla henkilöillä, joiden painoindeksi eli BMI oli yli 30 kg/m2. Lihavilla oli sitä vastoin myös suurin ApoB-pitoisuus.

Kuka hyötyy ApoB-mittauksesta?

ApoB-mittaus sopii sydän- ja verisuonitautiriskin arviointiin henkilöille, jotka haluavat selvittää oman riskinsä. Erityistä hyötyä mittauksesta voi olla ylipainoisille miehille ja diabetesta sairastaville naisille. FINRISK 2007-aineistossa kokonaiskolesteroli- ja LDL-mittaukset olivat erityisesti heillä samalla tasolla kuin terveillä, mutta ApoB-pitoisuus oli terveitä koehenkilöitä suurempi.

Voiko ApoB-arvoon vaikuttaa elintavoilla?

Korkea ApoB-arvo liittyy usein maksan kohonneeseen triglyseridien määrään. Jos sydän- ja verisuonitauteja sekä diabetesta sairastava välttää tyydyttynyttä rasvaa ja lisää samalla nopeasti imeytyvien hiilihydraattien osuutta ruokavaliossaan, hiilihydraatit voivat lisätä maksan triglyseridimäärää. Tämä puolestaan nostaa ApoB-arvoa. Myös ylipainoon ja metaboliseen oireyhtymään liittyvä insuliiniresistenssi pystyy samaan.

Vaikka LDL-kolesterolin määrä saataisiin laskuun ruokavaliomuutoksilla, sydän- ja verisuonitautien riskin kannalta ateroskleroosia eli valtimotautia aiheuttavien lipoproteiinien kokonaismäärä on olennaisempi. LDL-hiukkasten kolesterolipitoisuus vaihtelee, kuten samalla myös LDL-kolesterolien aterogeenisuus.

Nopeasti imeytyvien hiilihydraattien kohtuullinen nauttiminen sekä verensokeritasapainosta huolehtiminen voivat auttaa ApoB-arvon kontrolloinnissa. Samoin sydän- ja verisuonitauteja ehkäisevät terveelliset elintavat, eli tupakoimattomuus, kohtuullisen vähärasvainen mutta riittävä ravinto, riittävä liikunta sekä alkoholinkäytön kohtuullisuus.

Yleisimmät kysymykset aiheeseen liittyen

Kolesterolitasot voivat alkaa laskea jo muutaman viikon sisällä elintapamuutoksista, kuten ruokavalion muutoksesta ja lisääntyneestä liikunnasta. Lääkityksen avulla muutokset voivat näkyä vielä nopeammin.

Kolesterolilääkitys voidaan aloittaa, kun elintapamuutokset eivät ole riittäviä alentamaan korkeita kolesterolitasoja ja henkilöllä on suurentunut riski sydän- ja verisuonitauteihin.

HDL-kolesterolia voi nostaa lisäämällä ruokavalioon terveellisiä rasvoja, kuten pähkinöitä, oliiviöljyä ja rasvaista kalaa, sekä säännöllisellä aerobisella liikunnalla.

Kokonaiskolesteroli lasketaan yhteen HDL-, LDL- ja 20 prosenttia triglyseridien arvosta. Tämä antaa yleiskuvan veren kolesterolitasoista.

LDL-kolesterolia voi laskea vähentämällä ruokavaliossa tyydyttyneiden rasvojen ja kolesterolin määrää, lisäämällä kuituja ja harrastamalla säännöllistä liikuntaa.

Sepelvaltimotauti todetaan yleensä sydämen rasituskokeella, EKG:llä (elektrokardiogrammilla) sekä verikokeilla, jotka mittaavat sydämen merkkiaineita. Joskus voidaan käyttää myös kuvantamistutkimuksia, kuten sydämen ultraääntä tai tietokonetomografiaa.

Kolesterolitasot voivat nousta nopeasti, jopa muutamassa päivässä, jos ruokavalioon lisätään runsaasti kolesterolia ja tyydyttyneitä rasvoja sisältäviä ruokia.

Kolesteroli poistuu elimistöstä maksan kautta, joka muuntaa sen sappeen. Sappi auttaa rasvojen sulattamisessa ja poistuu elimistöstä ulosteen mukana.

Sydän- ja verisuonitautien ehkäisyyn kuuluu terveelliset elämäntavat: tasapainoinen ruokavalio, säännöllinen liikunta, tupakoinnin lopettaminen ja alkoholin kohtuukäyttö. Lisäksi on tärkeää seurata verenpainetta, kolesteroliarvoja ja verensokeria säännöllisesti.

Kolesterolin mittaus suositellaan tehtäväksi vähintään kerran viidessä vuodessa terveille aikuisille. Riskiryhmiin kuuluvien ja kolesterolilääkitystä käyttävien tulisi mitata kolesterolinsa useammin.

LDL-kolesterolin katsotaan olevan liian korkea, kun sen pitoisuus veressä ylittää 3 mmol/l. Korkeat LDL-arvot lisäävät sydän- ja verisuonitautien riskiä, joten niiden hallinta on tärkeää terveyden kannalta.

Kolesterolia voi alentaa syömällä terveellisesti, vähentämällä tyydyttyneiden rasvojen ja kolesterolin saantia, lisäämällä kuitupitoisten ruokien määrää ruokavaliossa ja säännöllisellä liikunnalla.

Kolesteroli on liian korkea, kun kokonaiskolesteroli on yli 5 mmol/l, LDL-kolesteroli yli 3 mmol/l tai HDL-kolesteroli on alle 1 mmol/l miehillä ja alle 1,2 mmol/l naisilla.

Aikuisen tulisi saada alle 200 mg kolesterolia päivässä ruokavaliosta.

Triglyseridien alentamiseksi suositellaan terveellisiä elämäntapoja, kuten säännöllistä liikuntaa, alkoholin käytön vähentämistä, terveellistä ruokavaliota, joka sisältää runsaasti kuituja ja vähän tyydyttyneitä rasvoja, sekä tarvittaessa lääkitystä lääkärin ohjeiden mukaan.

Kolesterolilääkkeet, kuten statiinit, vähentävät maksan kolesterolin tuotantoa ja lisäävät sen poistumista verenkierrosta, mikä alentaa veren kolesterolitasoja.

Nainen pyöräilee kesäisessä Helsingissä
Tietopaketti

Non-HDL-kolesteroli

Puhdin kolesterolimittauksissa raportoidaan myös laskennallinen non-HDL-kolesteroli. Non-HDL kuuluu kolesterolien tutkimukseen (veren rasva-arvot eli lipidit). Tutkimus sisältyy useisiin Puhdin laboratoriopaketteihin.

Miksi Puhti

Helppo – Kotimainen – Nopea

  • Puhti tarjoaa parasta palvelua oman terveyden mittaamiseen ja kehittämiseen.

  • Kaikki testit ilman lääkärin lähetettä.

  • Selkeät paketit ja edullinen hinnoittelu.

  • Näytteenotto Mehiläisen laboratorioissa yli 75 toimipisteessä ympäri Suomen.

  • Suurin osa testeistä analysoidaan Suomessa Mehiläisen laboratorioissa.

  • Tulokset yleensä jo heti seuraavana arkipäivänä.

  • Selkeä ja helppolukuinen tulosraportti.

  • Tarvittaessa voit tilata erikseen Mehiläisen lääkärin neuvonnan testien jälkeen.

  • Saatavilla myös hyvinvointivalmennuksia.

  • Tiedot pysyvät Suomessa korkean turvaluokituksen palvelinsalissa.

AVAINLUVUT

Yli

4 500 000

testiä analysoitu

Palautteen keskiarvo

9,5

Google-tähdet

4,9 / 5

Mediassa nähty

Siirry maksamaan: : 0,00