Levottomat jalat, restless legs, RLS (Willis-Ekbomin tauti)
Joskus levottomien jalkojen oireet selittyvät matalalla ferritiinillä ja raudanpuutteella, jolloin raudanpuutteen hoitaminen rautalisällä auttaa yleensä levottomien jalkojen oireisiin.
Levottomat jalat, RLS
- Levottomat jalat -oireisto (restless legs) tunnetaan myös Willis-Ekbomin tautina.
- Levottomiin jalkoihin liittyvät oireet esiintyvät yleensä nukkumaan mennessä.
- Levottomien jalkojen oireiden taustalta voi paljastua matala ferritiini ja raudanpuute.
Mikä on levottomat jalat -oireisto (Willis-Ekbomin tauti)?
Levottomat jalat -oireisto (RLS, restless legs) tunnetaan myös Willis-Ekbomin tautina. Levottomiin jalkoihin liittyy useimmiten jalkojen epämukavia tuntemuksia, jotka pakottavat henkilön liikuttamaan jalkojaan.
Levottomien jalkojen oireyhtymästä puhutaan, kun oireita ilmenee vähintään kolmesti viikossa ja vähintään kolmen kuukauden ajan.
Levottomat jalat ilmenee yleensä levossa ja varsinkin nukkumaan mennessä, mikä tekee oireistosta ikävän haitan unen kannalta. Unen saanti voi häiriintyä levottomien jalkojen oireiden vuoksi.
Unen aikana saattaa esiintyä myös PLMD-oireilua (periodic limb movement disorder, periodinen jaksottainen raajaliikehäiriö) tai näiden kahden oireyhtymän, RLS ja PLMD, sekamuotoa. PLMD:ssa raajoissa esiintyy jaksoittain noin 20 sekunnin väliajoin symmetristä liikettä, joka häiritsee unisykliä.
Jalkojen liikuttelu helpottaa yleensä oireilua. Levottomien jalkojen oireisiin auttaa liikkuminen ja yleensä etenkin kävely.
Pitkäaikainen istuminen voi tuottaa myös hankaluuksia ja oireita voi esiintyä myös päiväsaikaan esimerkiksi pitkän juna-, bussi-, auto- tai lentomatkan aikana. Kävelyyn pakottamisen tunne saattaa olla yöllä dominoiva, minkä vuoksi ihminen nousee yöllä vuoteesta ylös helpottaakseen tuntemuksia.
Joillain oireita voi esiintyä myös käsissä, olkapäissä tai hartioissa. Oireet voivat vaihdella; yhtä polttelee, yhtä pistelee. Toisella voi olla suonenvedon kaltaisia tai kummallisia tuntemuksia raajoissa.
Oireista johtuen palautuminen unen aikana on heikkoa ja ihminen kokee väsymystä niin herätessä kuin päivän aikana.
Muita levottomien jalkojen oireita ovat muun muassa unettomuus ja masennusoireet.
Levottomien jalkojen yleisyys ja esiintyvyys
- Levottomat jalat vaivaa yleensä yli 40-vuotiaita. Oireisto yleistyy iän myötä.
- Noin 5-15 prosentilla väestöstä on levottomat jalat.
- Esiintyvyyteen vaikuttaa osittain perinnöllisyys.
- Levottomat jalat esiintyy enemmän naisilla kuin miehillä. Tämä voi johtua siitä, että naiset kärsivät raudanpuutteesta miehiä enemmän kuukautisten vuoksi.
Levottomat jalat -oireisto voi liittyä raskauteen tai raudan puutteeseen. Raskauden aikainen levottomien jalkojen oireyhtymä menee ohi muutamassa viikossa raskauden jälkeen.
Myös eräät lääkkeet kuten tietyt masennuslääkkeet ja beetasalpaajat voivat aiheuttaa tai pahentaa levottomien jalkojen oireita.
Kahvi ja alkoholi yleensä lisäävät levottomien jalkojen oireita.
Mistä levottomat jalat, RLS, johtuu?
- Sairauden syntymekanismia ei täysin tunneta.
- Tutkimusten mukaan näyttäisi siltä, että kyseessä on neurologinen sairaus, johon liittyy keskushermoston dopamiiniaineenvaihdunnan häiriö.
- Koska rautaa tarvitaan dopamiinijärjestelmän toimintaan, lisää raudanpuute oireita.
- Myös geneettiset tekijät vaikuttavat levottomien jalkojen esiintymiseen.
- Oireilu voi johtua raudanpuutteesta tai muusta sairaudesta.
- Oireilu voi lisääntyä raskauden aikana.
- Yli puolet tapauksista esiintyvät itsenäisinä oireistoina, ilman altistavaa tekijää tai muuta sairautta.
- Syy levottomien jalkojen oireisiin voi olla myös jalkojen hapenpuutteessa.
- Oireyhtymän todennäköisyyttä lisäävät vaikea krooninen munuaissairaus, diabetes, reuma ja fibromyalgia.
Levottomat jalat, raudanpuute ja matala ferritiini
Levottomiin jalkoihin voi usein liittyä raudanpuute ja matala ferritiini, joka kertoo elimistön rautavarastoista. Ferritiinin selvität helposti laboratoriokokeella. Puhdin kautta pääset tutkimukseen helposti ilman lähetettä.
Ferritiinin lisäksi kannattaa tutkia myös täydellinen verenkuva sekä CRP, koska mahdollinen tulehdustila elimistössä nostaa ferritiiniarvoa.
Levottomien jalkojen itsehoito ja ehkäisy
- Säännöllinen liikunta voi auttaa oireisiin. Runsasta liikuntaa juuri ennen nukkumaan menoa kannattaa kuitenkin välttää.
- Kahvia, kofeiinia ja alkoholia kannattaa välttää ennen nukkumaan menoa.
- Unihygieniasta kannattaa huolehtia (rauhallinen makuuhuone, sopiva lämpötila, pimeä huone, hiljaisuus, mukavan tuntuinen vuode ja raikas huone).
- Raudanpuutteen mahdollisuus kannattaa selvittää mittaamalla elimistön rautavarastot.
- Levottomien jalkojen ehkäisemiseksi ei ole varsinaisia keinoja; oireisiin voi vaikuttaa yllä mainituilla keinoilla.
Miten pääsen tutkimuksiin?
Selvitä raudanpuutteen mahdollisuus laboratoriokokeella. Matala ferritiini kertoo raudanpuutteesta, ja tällöin raudanpuute hoidetaan rautalisällä.
Milloin hoitoon?
Mikäli unta parantavat toimenpiteet eikä lisäraudan nauttiminen raudanpuutteeseen auta, ja oireisto häiritsee unta merkittävästi, kannattaa hakeutua lääkäriin. Lääkäri tekee tarvittavat toimenpiteet mm. tutkii alaraajojen verenkierron, hermojen toiminnan ja määrää jatkotutkimuksena esimerkiksi unitutkimuksen. PLMD selvitetään yleensä laajalla unitutkimuksella.
Lähteet
Potilaan lääkärilehti. 9 kysymystä levottomat jalat -oireyhtymästä. 25.3.2015
Potilaan lääkärilehti. Syy levottomiin jalkoihin saattaa olla jalkojen hapenpuutteessa. 4.3.2015
Saarelma, O. Lääkärikirja Duodecim. Levottomat jalat -oireyhtymä. 30.6.2019
Uniliitto. Levottomat jalat – oireyhtymä
Yleisimmät kysymykset aiheeseen liittyen
Ferritiinitaso voi alkaa nousta muutamassa viikossa rautalisän aloittamisesta, mutta merkittävä nousu ja raudan varastojen täydentyminen voi kestää useita kuukausia. Tarkka aika riippuu monista tekijöistä, kuten alkuperäisestä ferritiinitasosta ja raudan saannista.
Ferritiinitasoa voi nostaa syömällä rautapitoisia ruokia, kuten punaista lihaa, pinaattia ja linssejä, sekä ottamalla rautalisää lääkärin ohjeiden mukaan. C-vitamiini auttaa raudan imeytymisessä, joten sen nauttiminen yhdessä rautapitoisten ruokien kanssa on suositeltavaa.
Ferritiinitaso voi laskea nopeasti, jos keho käyttää rautavarastojaan esimerkiksi runsaan verenvuodon tai raudanpuutteen vuoksi. Lasku voi olla merkittävä jo muutamassa viikossa.
Ferritiini mitataan verikokeella, joka otetaan laskimosta. Testi mittaa kehon rautavarastoja ja sitä käytetään arvioimaan raudanpuutetta tai raudan ylikuormitusta.
Ferritiinin viitearvot vaihtelevat iän ja sukupuolen mukaan, mutta yleensä hyväksytty alaraja aikuisilla on noin 30 mikrogrammaa litrassa. Yläraja voi olla jopa 195 mikrogrammaa litrassa.
Raudanpuute voi ilmetä väsymyksenä, heikotuksena, huimauksena ja kalpeutena. Myös hengästymistä ja sydämentykytystä voi esiintyä. Raudanpuutteen diagnosointiin käytetään verikokeita, kuten hemoglobiinin ja ferritiinin mittausta.
Ferritiinitaso laskee vähentämällä raudan saantia ruokavaliosta ja välttämällä rautalisien käyttöä. Joissakin tapauksissa lääkäri voi suositella verenluovutusta raudan ylikuormituksen vähentämiseksi.
Ferritiinitestin tulokset saadaan yleensä jo seuraavana arkipäivänä näytteenotosta, riippuen laboratorion aikataulusta.
Raudanpuutteen korjaantuminen riippuu monista tekijöistä, kuten raudanpuutteen asteesta ja raudan saannista ruokavaliossa tai lisäravinteista. Yleensä oireiden helpottaminen ja rautavarastojen täydentyminen voi kestää useita viikkoja tai kuukausia.
Ferritiini on liian matala, kun sen pitoisuus veressä on alle viitearvojen alarajan, mikä voi viitata raudanpuutteeseen. Tämä voi aiheuttaa väsymystä, heikotusta ja muita oireita.
Ferritiinin nousu kuukaudessa riippuu monista tekijöistä, kuten rautalisän annostuksesta ja henkilön alkuperäisestä ferritiinitasosta. Joissakin tapauksissa nousu voi olla 20-50 mikrogrammaa litrassa kuukaudessa.
Artikkeli päivitetty:
28 elokuun 2024