Lasko eli senkka on yksi vanhimmista ja tunnetuimmista laboratoriokokeista. Vuonna 1917 ruotsalainen tutkija Fåhreus havaitsi, että putkeen imetty veri kerrostuu seistessään. Tämä ilmiö oli suureksi avuksi sen ajan lääkäreille, sillä sen avulla lääkärit kykenivät mittaamaan tulehdusreaktiota laboratoriotestillä.
Mikä on lasko?
Verinäytteestä saatava lasko on arvo, jota käytetään usein erilaisten tautien aktiivisuuden osoittamiseen. Laskoarvo kohoaa etenkin bakteeri-infektioissa, mutta myös sidekudossairauksissa, kudosvaurioissa ja joissain syövissä. Iän myötä lasko nousee tavallisesti hieman ja naisilla laskoarvo on korkeampi kuin miehillä. Lisäksi raskauden aikana lasko voi kohota.
Lasko ei ole kovin käyttökelpoinen tutkimus äkillisesti puhjenneissa tulehdussairauksissa, koska lasko suurenee melko hitaasti useiden päivien kuluessa. Tämänkaltaisissa tilanteissa käyttökelpoisempi tutkimus on nopeasti reagoiva CRP. Tosin kroonisessa tulehduksessa CRP-arvo saattaa olla normaali, mutta lasko kohonnut lähelle sataa.
Lasko onkin hyödyllinen tutkimus monien pitkäaikaisten tulehdussairauksien, kuten nivel- tai lihasreuman hoidon seurannassa. Esimerkiksi nivelreumassa kohonnut laskoarvo merkitsee käynnissä olevaa nivelkalvon tulehtumista.
Puhdin kautta saat kaikki tutkimukset ilman lääkärin lähetettä. Nopeasti ja helposti. Näytteenotto yli 75 toimipisteessä 50 eri paikkakunnalla ympäri Suomen. Selkeä tulosraportti.
Voit lisätä yksittäisiä tutkimuksia valmiisiin testipaketteihin, kuten suosittuun Puhti-laboratoriopakettiin. Yhdellä kertaa onkin hyvä tarkastaa useat terveyteen sekä jaksamiseen liittyvät mittarit.
Testin jälkeen voit tilata erikseen lääkärin etäkonsultaation suoraan Puhdin tulosraportilta, mikäli haluat keskustella terveydestäsi.
Miten lasko tutkitaan?
Lasko tutkitaan kyynärtaipeesta otettavasta verinäytteestä. Tunnistat tutkimuksen koodista B-La. Näytteestä saatava arvo on lasko ja laskon yksikkö ilmoitetaan millimetriä tunnissa (mm/h).
Veri koostuu plasmasta ja verisoluista, joista valtaosa on punasoluja. Tulehduksen aikana vereen ilmaantuu proteiineja, jotka aiheuttavat sen, että punasolut liimautuvat toisiinsa. Reaktiossa on mukana myös hyytymiseen osallistuva fibrinogeeniproteiini. Toisiinsa liimautuneet punasolut muodostavat suurempia kappaleita ja kokkaroituvat näytteenottoputkessa. Kokkaroitunut solumassa valuu putkessa alaspäin.
Vuosikymmenten ajan laskon tutkimiseen käytettiin pitkiä lasisia putkia. Veri imettiin putkeen, johon oli sekoitettu hyytymisenestoainetta eli sitraattia. Lasiputket, joiden kyljissä oli millimetriasteikko, laitettiin pystyasentoon telineeseen odottamaan. Telineessä punasolut erosivat hiljalleen plasmasta ja laskeutuivat alaspäin. Tunnin kuluttua katsottiin, kuinka monta millimetriä punasolut olivat laskeneet. Terveillä ihmisillä punasolut laskeutuivat hitaasti, kun taas tulehdussairauksista kärsivien punasolut laskeutuivat nopeammin.
Tänä päivänä laskon mittaus onnistuu vaivattomasti. Verinäyte otetaan tavallista pidempään näyteastiaan, jossa on sitraattia valmiina. Näyte asetetaan laitteeseen, joka lukee tuloksen jo 30 minuutin kuluttua. Aikaa on lyhennetty vastauksen nopeuttamiseksi, mutta tulos kerrotaan kahdella, sillä laskon yksikkö on edelleen millimetriä tunnissa.
Lasko viitearvot (senkka viitearvot) B-La
Laskon viitearvot aikuisilla:
miehet
alle 50 v.
alle 15 mm/h
miehet
yli 50 v.
alle 20 mm/h
naiset
alle 50 v.
alle 20 mm/h
naiset
yli 50 v.
alle 30 mm/h
Viitearvot voivat vaihdella laboratorioittain ja tutkimusten analysointimenetelmästä riippuen. Puhdin näytteet otetaan ja analysoidaan Mehiläisen laboratorioissa.
Lasko anemiassa
Anemiassa laskon arvo voi virheellisesti kohota liian suureksi, koska anemialle ominainen alhainen hemoglobiini häiritsee menetelmää, jolla lasko mitataan.
Lasko saattaa reagoida herkästi myös vaarattomiin tiloihin, minkä vuoksi kohonneisiin laskoarvoihin suhtaudutaan rauhallisesti. Näissä tilanteissa kohonnut laskoarvo merkitsee vain harvoin hoitoa vaativaa sairautta.
Puhdin suosituin testipaketti, Puhti-laboratoriopaketti sisältää useita testejä, jotka antavat sinulle monipuolisesti tietoa siitä, miten elimistösi voi. Mukana mm. perusverenkuva, kolesterolit, verensokeri, D-vitamiini, ferritiini, tulehdustila sekä kilpirauhasen, maksan ja munuaisten toimintaa heijastelevat tutkimukset.
Naisen laaja laboratoriopaketti on suunnattu sinulle, kun haluat tietää laajemmin oman kehosi hyvinvoinnista. Laboratoriopaketti auttaa sinua tarkistamaan, miten elimistösi voi ja tekemään parempia valintoja terveytesi edistämiseksi. Mukana paketissa mm. ferritiini, verenkuva, kolesterolit ja verensokeri.
Miehen laaja laboratoriopaketti on suunnattu sinulle, kun haluat tietää laajemmin oman kehosi hyvinvoinnista. Laboratoriopaketti auttaa sinua tarkistamaan, miten elimistösi voi ja tekemään parempia valintoja terveytesi edistämiseksi. Mukana paketissa mm. ferritiini, verenkuva, kolesterolit ja verensokeri.
Kokonaisterveyteen vaikuttaa lukematon määrä tekijöitä. Muun muassa terveellinen ruokavalio, liikunta, stressi, uni ja ihmissuhteet vaikuttavat terveyteen ja hyvinvointiin, mutta välillä on hyvä kiinnittää huomiota myös hampaiden ja suun vointiin.
Astma on krooninen keuhkosairaus, joka aiheuttaa hengitysteiden tulehdusta ja supistumista, johtaen hengitysvaikeuksiin, yskään ja hengityksen vinkumiseen.
Diabeteksen päätyypit ovat tyypin 1 diabetes, tyypin 2 diabetes ja raskausdiabetes. Ylipaino, epäterveellinen ruokavalio ja vähäinen liikunta altistavat aikuisiän diabetekselle. Kerromme tässä artikkelissa myös, mikä on esidiabetes.