Laboratoriokokeiden tulokset ja viitearvot
Viitearvot
- Laboratoriokokeen tulos on todennäköisesti “normaali”, jos se on viitearvojen sisällä.
- Noin 5 prosentilla tutkittavista arvo voi kuitenkin olla viitteiden ulkopuolella, vaikka henkilö olisi terve.
- Epäselvissä tilanteissa kannattaa silti aina olla yhteydessä ammattilaiseen. Lääkäri arvioi kokonaistilanteen ja katsoo tarpeen mahdollisille kontrollikokeille.
Laboratoriokokeiden tulosten tulkinta ja viitearvot
Laboratoriokokeen tulos voi olla alle tai yli viitearvojen ilman, että henkilö olisi sairas. Hieman poikkeava arvo ei siis välttämättä suoraan tarkoita sairautta. Toisaalta on mahdollista, että tietty sairaus ei näy laboratoriokokeissa poikkeavina arvoina.
Eri laboratorioilla on käytössä eri viitearvoja testaus- ja analysointimenetelmien eroista johtuen. Tästä syystä eri laboratorioiden tutkimustuloksia ei voi aina verrata suoraan keskenään. Puhdin tutkimukset otetaan ja analysoidaan pääosin Mehiläisen laboratorioissa ja käytössä on näin ollen Mehiläisen viitearvot. (Muutama tutkimus lähetetään analysoitavaksi kumppanilaboratorioihimme.)
Viitearvot vaihtelevat myös muun muassa iän ja sukupuolen mukaan. Siksi tutkimuksissa on eri viitearvot naisille ja miehille ja eri ikäisille. Myös esimerkiksi raskaus (ks. Miten raskaus vaikuttaa veriarvoihin) tai tietyt lääkitykset voivat vaikuttaa siihen, mitä arvoa voidaan pitää ”normaalina”, vaikka tulos ei olisi viitearvojen sisällä. Tiettyjen tutkimusten viitearvot voivat vaihdella myös vuorokauden ajan tai esimerkiksi kuukautiskierron mukaan.
Joskus lääkäri voi antaa omat tavoitearvot, joihin tulee pyrkiä. Esimerkiksi diabeetikolla on omat tavoitearvot kolesterolin suhteen. Nämä tavoitearvot ovat normaalia “tiukemmat”. Mikäli olet saanut lääkäriltäsi omat suositusarvot, noudata niitä. Puhdin raportilla tulokset esitetään terveen väestön viite- ja tavoitearvoihin vertailtuna.
Myös paasto vaikuttaa viitearvoihin; esimerkiksi kolesterolissa olemme siirtyneet paastottomiin kokeisiin, jolloin myös viitearvot ovat muuttuneet. Puhdin raportissa kerrotaan lisätiedoissa molempien tilanteiden viitearvot.
Mitä laboratoriokokeiden viitearvo tarkoittaa?
Viitearvot tarkoittavat tulosten vaihteluväliä eli viiteväliä, jonka sisällä oleva tulos on niin sanotusti normaali. Osassa tutkimuksista, kuten kolesterolimittauksissa, puhutaan viitearvojen sijaan tavoitearvoista.
Kuten nimi vihjaa, kyse on nimenomaan viitteellisistä arvoista. Viitearvot eivät siis ole kiveen hakattuja rajoja, jotka suoraan kertoisivat sairaudesta tai terveydestä. Osalla tulos voi olla viitearvojen sisällä (usein kuitenkin lähellä ylä- tai alarajaa), vaikka heillä olisi sairaus. Toisaalta tulos voi olla hieman viitearvoa suurempi tai pienempi, vaikka henkilö olisi terve.
Mihin viitearvot perustuvat?
Viitearvot on määritelty tutkimalla suuri joukko terveitä ihmisiä. Saaduista tuloksista on laskettu viitearvot niin, että 95 prosentilla terveiden ihmisisten arvoista sijoittuu viitealueelle. Näin ollen noin 5 prosentilla tulos voi olla viitearvojen ulkopuolella, vaikka ihminen on terve.
Puhdin kautta pääset laboratoriokokeisiin ilman lähetettä – Milloin lääkäriin?
Puhdin kautta pääset laboratoriokokeisiin ilman lääkärin lähetettä. Lääkärin puoleen on kuitenkin hyvä kääntyä aina, jos herää epäilys sairaudesta, on oireita tai oma terveys mietityttää. Puhdin tutkimukset tilataan netistä ja sen jälkeen voi käydä näytteenotossa Mehiläisen laboratoriossa. Tulokset saat Oma Puhti -raportille, jossa arvot esitetään visuaalisesti viitearvoihin vertailtuna ja lisätietojen kera.
Puhdin tulosraportilla tulos on aina kerrottu numeroarvona, mutta sen lisäksi myös punaisella ja vihreällä esityksenä. Punainen merkitsee, että tulos on viitearvojen ulkopuolella. Vihreä tarkoittaa, että tulos on viitearvoissa. Osassa testeissä (kuten ferritiini) on myös keltainen alue, joka merkitsee pientä poikkeamaa viitearvoista. Tulosraportilla kerrotaan myös, mitä kyseinen tutkimus mittaa. Samaa arvoa useasti mitattaessa tulokset päivittyvät samaan visuaaliseen esitykseen, joten omaa kehitystä on helppo seurata.
Tarvittaessa Puhdin tulosraportin kautta voi tilata erikseen lääkärin neuvonnan. Terveyshuolia voidaan käydä läpi chatissa, perinteisellä vastaanotolla lääkärikeskuksessa tai vaikka puhelimitse; Mehiläisen asiantuntijat auttavat mielellään. Puhdin kautta otettujen laboratoriokokeiden tulokset välittyvät myös Oma Mehiläiseen ja Kantaan.
Tuloksista on hyvä keskustella lääkärin kanssa, mikäli niistä herää kysymyksiä. Tällaisessa tilanteessa tulokset on hyvä käydä lääkärin kanssa läpi tuoreeltaan.
Voit myös aloittaa Mehiläisen hyvinvointivalmennuksen ammattilaisten ohjaamana oman terveytesi edistämiseksi!
Puhti helpottaa laboratoriokokeisiin pääsyä, mutta myös helpottaa tulosten tulkintaa. Puhdin tulosraportti on mahdollisimman selkeä ja näet raportilta omat tuloksesi helposti. Joskus voi kuitenkin käydä mielessä, että osaankohan tulkita sittenkään niitä omia tuloksiani riittävän hyvin? Mihin tulisi kiinnittää huomiota? Miten Puhti helpottaa tulosten tulkintaa ja kuinka Matti Meikäläinen tai Maija Mehiläinen saa tuloksista kaiken oleellisen irti?
Lue lisää
Puhdin kautta tehtyjen verikokeiden tulokset tulevat helppolukuiselle raportille Oma Puhti-osioon. Haluamme nimenomaan helpottaa veriarvojen tulkintaa ja siksi tulosraportista on tehty mahdollisimman selkeä.
Lue lisää
Näet yhteenvedosta helposti, kuinka suuri osa tuloksistasi on viitearvojen sisäpuolella. Yhteenveto on nähtävillä myös aiemmissa laboratoriotuloksissa.
Lue lisää
Verikokeeseen valmistautuminen voi edellyttää esimerkiksi paastoa tai joidenkin lääkkeiden pois jättämistä. Lääkityksen väliin jättämisestä täytyy keskustella lääkärin kanssa.
Lue lisää
TrFeSatTSHRAbS-TPOAb…ABCD…UfSP? Etkö saa tolkkua verikokeiden lyhenteistä? Tässä artikkelissa käymme läpi, mitä verikokeiden nimissä käytetyt lyhenteet tarkoittavat ja mihin tutkimusten kirjainyhdistelmät viittaavat.
Lue lisää
Puhdin testipaketeissa paastoamista on vaatinut lähinnä kolesterolimittaus. Kolesterolin osalta nykysuositus on, että mittaus tehdään ilman paastoa. Tämä on ollut jo käytäntönä esimerkiksi Mehiläisessä ja myös osalla julkisen puolen laboratorioista.
Lue lisää
Artikkeli päivitetty:
1 maaliskuun 2024