Kreatiniini muodostuu lihaksissa energia-aineenvaihdunnan reaktiossa kreatiinista. Elimistö ei pysty hyödyntämään kreatiniinia, vaan se siirtyy lihaksista vereen ja sieltä munuaisiin, jossa se suodattuu virtsaan.
Miksi kreatiniini tutkitaan?
Veren kreatiniinipitoisuus kuvaa yleisesti munuaisten toimintaa, sillä kreatiniiniarvo nousee, jos sen erittyminen häiriintyy munuaisissa. Normaalisti ihminen tuottaa kreatiniinia suurin piirtein saman verran eri päivinä.
Kreatiniini mitataan, kun halutaan selvittää tai seurata munuaisten toimintaa. Se mitataan, kun tutkitaan elimistön yleistä terveydentilaa, selvitetään poikkeavien oireiden syitä, munuaisiin vaikuttavien sairauksien yhteydessä (esim. vakavat infektiot, diabetes, verenpainetauti, muut sydän- ja verisuonisairaudet) sekä munuaisiin mahdollisesti vaikuttavien lääkkeiden aloituksen tai annosmuutoksen yhteydessä. Kreatiniinin lievä nousu ei yleensä aiheuta oireita tai tuntemuksia.
Mistä voin tilata kreatiniinin tutkimuksen?
Munuaisten toimintaa on jo pitkään mitattu kreatiniinin määrityksellä. Glomerulussuodosnopeus on kuitenkin tarkempi munuaistoiminnan mittari kuin pelkkä Krea-tutkimus. Katso Krea – ja Pt-GFRe-tutkimus, joka sisältää kreatiniinin ja laskennallisen GFR-arvon. Puhdin kautta saat kaikki tutkimukset ilman lähetettä.
Tutkimus kuuluu seuraaviin Puhdin testipaketteihin:
Kaikki Puhdin testit voi tilata ilman lääkärin lähetettä. Tutkimuspaketeilla saat monipuolisesti tietoa elimistösi toiminnasta.
Voit tilata erikseen lääkärin etäkonsultaation helposti suoraan tulosraportin lopusta, mikäli haluat keskustella tuloksistasi ja terveydestäsi, tulokset poikkeavat viitearvoista, sinulla on oireita tai herää epäilys sairaudesta.
Kreatiniini viitearvot (fP/P-Krea)
Kreatiniinin määrä riippuu lihasmassasta. Miehillä kreatiniinia muodostuu enemmän kuin naisilla. Nuorilla, lihaksikkailla miehillä kreatiniinipitoisuus voi olla yli viitearvojen, vaikka heidän munuaisensa ovat terveet. Kohonneen kreatiniinipitoisuuden syy tulee kuitenkin aina selvittää.
Sukupuolen lisäksi viitearvoihin vaikuttavat merkittävästi myös ikä, koska iän myötä munuaisten toiminta heikkenee ja glomerulussuodos pienenee. Terveellä henkilöllä kreatiniinin pitoisuus pysyy kuitenkin iästä huolimatta vakaana, koska vanhetessa myös lihasmassa vähenee.
Naiset > 18 v
alle 90 µmol/l
Miehet > 18 v
alle 100 µmol/
Viitearvot vaihtelevat laboratorioittain ja tutkimusten analysointimenetelmästä riippuen. Puhdin näytteet otetaan ja analysoidaan Mehiläisen laboratorioissa.
Korkea kreatiniini
Veren korkea kreatiniinipitoisuus voi olla merkki munuaisten vajaatoiminnasta.
Pitoisuus kohoaa munuaisten vajaatoiminnassa. Vaikeassa vajaatoiminnassa kreatiniiniarvo voi kohota 500–1000 µmol/l ja ylikin, jolloin saatetaan tarvita jopa dialyysihoitoa eli keinomunuaishoitoa.
Munuaisten vajaatoiminnan lisäksi kreatiniini voi olla koholla myös seuraavien syiden takia:
runsas lihan, proteiinien tai kreatiinin saanti ruokavaliossa.
Veren korkea kreatiniinipitoisuus voi aiheuttaa oireita, kuten väsymystä, ruokahaluttomuutta, muutoksia virtsan koostumuksessa tai virtsaamistarpeessa, huonovointisuutta ja lihaskramppeja.
Matala kreatiniini
Matalaa kreatiniiniarvoa voivat aiheuttaa muun muassa:
Munuaisongelmat voivat ilmetä muun muassa selkä- tai sivukivuilla, korkealla verenpaineella, virtsan värin muutoksilla ja toistuvilla virtsatieinfektioilla.
Munuaisten vajaatoiminnan oireita ovat esimerkiksi väsymys, turvotukset erityisesti jaloissa ja silmäluomissa, virtsan värin ja määrän muutokset sekä yleinen huonovointisuus.
Munuaisvaurio voi syntyä esimerkiksi pitkäaikaisen korkean verenpaineen, diabeteksen, tiettyjen lääkeaineiden tai myrkyllisten aineiden, kuten raskasmetallien, vaikutuksesta. Myös tulehdukset ja autoimmuunisairaudet voivat vaurioittaa munuaisia.
Munuaisten toimintaa voi tukea terveellisillä elämäntavoilla, kuten riittävällä nesteen saannilla, tasapainoisella ruokavaliolla, säännöllisellä liikunnalla ja välttämällä tupakointia ja liiallista alkoholin käyttöä.
Munuaisten vajaatoiminta todetaan tyypillisesti veri- ja virtsakokeiden avulla, jotka mittaavat munuaisten toimintaa kuvaavia arvoja, kuten kreatiniinia ja ureaa. Tarvittaessa voidaan tehdä myös kuvantamistutkimuksia.
Munuaisten vajaatoiminnan hoito riippuu sen vaikeusasteesta ja syystä. Hoito voi sisältää lääkitystä, ruokavalion muutoksia, nesteen saannin säätelyä ja joissain tapauksissa dialyysihoitoa tai munuaissiirtoa.
Dialyysin tiheys riippuu potilaan terveydentilasta ja lääkärin suosituksesta. Yleisimmin hemodialyysi suoritetaan kolme kertaa viikossa, ja jokainen hoitokerta kestää noin 4 tuntia. Peritoneaalidialyysi voidaan toteuttaa joko manuaalisesti useita kertoja päivässä tai koneellisesti yön aikana, jolloin hoito tapahtuu päivittäin.
Aikuiset virtsaavat keskimäärin 1–2 litraa vuorokaudessa. Virtsan määrä voi vaihdella nesteen saannin, ympäristön lämpötilan ja henkilön terveydentilan mukaan. On tärkeää juoda riittävästi nesteitä päivän aikana ylläpitääkseen hyvää hydratointia ja terveyttä.
Dialyysihoito voidaan toteuttaa kahdella eri tavalla: hemodialyysinä tai peritoneaalidialyysinä. Hemodialyysissä potilaan veri johdetaan koneen läpi, joka suodattaa kuona-aineet ja ylimääräisen nesteen verestä, ja puhdistettu veri palautetaan takaisin potilaaseen. Peritoneaalidialyysissä dialyysineste tuodaan vatsaonteloon katetrin kautta, jossa se kerää kuona-aineet ja ylimääräisen nesteen, ja neste vaihdetaan säännöllisesti.
Keskimäärin aikuiset virtsaavat kerralla noin 200–400 millilitraa. Tämä määrä voi vaihdella henkilöstä toiseen ja riippuu muun muassa juodun nesteen määrästä ja virtsarakon kapasiteetista. On normaalia, että virtsaamistiheys ja -määrät vaihtelevat päivän aikana.
Kreatiniiniarvon perusteella arvioidaan munuaisten toimintaa. Pt-GFRe-tutkimus kertoo, kuinka hyvin munuaiset pystyvät puhdistamaan verta eli poistamaan ylimääräisen veden ja kuona-aineet elimistöstä. Sisältää 2 arvoa, kreatiniinin ja laskennallisen GFR-arvon.
Super Puhti-paketti naiselle sisältää yli 40 eri mittaria, jotka antavat sinulle monipuolisesti tietoa siitä, miten elimistösi voi. Mukana mm. verenkuva, verensokeri, tulehdusarvo, kolesterolit, vitamiineja, kivennäisaineita sekä maksan, munuaisen ja kilpirauhasen toimintaa heijastelevia tutkimuksia.
Super Puhti-paketti miehelle sisältää lähes 50 eri mittaria, jotka antavat sinulle monipuolisesti tietoa siitä, miten elimistösi voi. Mukana mm. verenkuva, verensokeri, tulehdusarvo, kolesterolit, vitamiineja, kivennäisaineita, testosteroni sekä maksan, munuaisen ja kilpirauhasen toimintaa heijastelevia tutkimuksia. Näytteenotto aamulla klo 7-10.
Munuaiset ja munuaisten vajaatoiminta Munuaisilla on elimistössämme useita elintärkeitä tehtäviä. Niiden tärkein tehtävä on huolehtia kuona-aineiden poistosta ja varmistaa, että elimistölle tärkeitä aineita ei pääse virtsan mukana pois elimistöstä.
Diabeteksen päätyypit ovat tyypin 1 diabetes, tyypin 2 diabetes ja raskausdiabetes. Ylipaino, epäterveellinen ruokavalio ja vähäinen liikunta altistavat aikuisiän diabetekselle. Kerromme tässä artikkelissa myös, mikä on esidiabetes.