Skip to content
Etusivu / Tietopaketit / Kilpirauhasen liikatoiminta (hypertyreoosi) – Oireet, arvot ja hoito
Kilpirauhasen liikatoiminta eli hypertyreoosi

Kilpirauhasen liikatoiminta (hypertyreoosi) – Oireet, arvot ja hoito

Liikatoimiva kilpirauhanen saa aineenvaihdunnan toimimaan ylikierroksilla, mikä tekee hermostuneen olon ja nostaa sykettä.

Kilpirauhasen liikatoiminta lyhyesti

  • Kilpirauhasen liikatoiminta kiihdyttää elimistön toimintoja.
  • Kilpirauhasen liikatoiminta nostaa sykettä ja rasittaa sydäntä.
  • Kilpirauhasen liikatoiminnan oireet muistuttavat myös moniin muihin sairauksiin liittyviä oireita.
  • Liikatoiminta ei ole ehkäistävissä elintavoilla.

Sisällysluettelo

Mikä on kilpirauhasen liikatoiminta eli hypertyreoosi?

Hyvin toimiva kilpirauhanen on ihmiselle välttämättömyys. Kilpirauhasen toiminta vaikuttaa ihmisen kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin.

Suomalaisista 1% sairastaa kilpirauhasen liikatoimintaa eli hypertyreoosia, ja noin 4% kilpirauhasen vajaatoimintaa, eli hypotyreoosia. Liikatoiminnassa kilpirauhanen erittää liian paljon kilpirauhashormonia ja vajaatoiminnassa liian vähän. Lievissä kilpirauhasen toimintahäiriöissä liikatoiminnan ja vajaatoiminnan oireet voivat olla hyvin samantapaisia. Tällöin ei ole välttämättä helppo tunnistaa mistä olisi kyse. Väsymys yhdistää kummankin tilan oireita.

Kilpirauhasen liikatoiminta on sairaus, joka saa kehon ikään kuin käymään ylikierroksilla. Olo voi olla levoton, syke korkealla ja paino voi laskea nopeastikin.

Liikatoiminta vaikuttaa myös keskittymiskykyyn ja uneen. Jos laihdut runsaasti ilman, että olet tehnyt muutoksia elintapoihisi tai sinulla on univaikeuksia, voi olla järkevää tarkastaa kilpirauhasarvot.

Kilpirauhasen liikatoiminnan tutkimus

Jos epäilet kilpirauhasen liikatoimintaa, voidaan kilpirauhasen toiminta testata helposti verikokeella. Voit tilata testit Puhdin kautta ilman lääkärin lähetettä. Tulokset saat yleensä heti seuraavana päivänä. Voit tilata erikseen lääkärin etäkonsultaation helposti suoraan tulosraportin lopusta, mikäli haluat keskustella tuloksistasi ja terveydestäsi, tulokset poikkeavat viitearvoista, sinulla on oireita tai herää epäilys sairaudesta.

Kilpirauhasen liikatoiminnan oireet

Kilpirauhasen liikatoiminta voi aiheuttaa monenlaisia oireita. Erilaisia kilpirauhasen liikatoiminnan oireita on listattu alla. Oireita ovat mm.:

Oireet voivat liittyä myös johonkin muuhun tilaan tai sairauteen. Mikäli epäilet sairautta tai sinulla on oireita, hakeudu suoraan lääkäriin.

Miten kilpirauhasen liikatoiminta todetaan?

Kilpirauhasen liikatoimintaa ei todeta pelkkien oireiden perusteella; sairaus todetaan verikokeista mittaamalla kilpirauhashormonien pitoisuus.

Kilpirauhastestit liikatoiminnassa

Kilpirauhasen liikatoimintaa epäiltäessä tutkitaan tyreotropiinin ja vapaan tyroksiinin pitoisuudet veressä.

Kilpirauhasen liikatoiminnassa tyreotropiinin (S-TSH) määrä on pienentynyt ja vapaan tyroksiinin (S-T4-V) määrä on koholla.

Kilpirauhastutkimusten viitearvot

S-TSH TYREOTROPIINI0,4–4,5 mU/l
S-T4-V  TYROKSIINI, VAPAA 11–21 pmol/l

Mistä kilpirauhasen liikatoiminta johtuu?

Basedowin tauti (Gravesin tauti) on yleisin syy kilpirauhasen liikatoimintaan, mutta syitä voi olla myös muita.

Liikatoiminnan syitä:

Kilpirauhasen toiminnan hoitoon määrätyn lääkkeen annostus säädetään verikokeen perusteella lääkärin ohjeen mukaan, eikä annosta pidä muuttaa omatoimisesti.

Kilpirauhasen tulehduksen alkuvaiheessa esiintyy monesti liikatoimintaa, joka ei yleensä vaadi hoitoa. Tulehduksen rauhoittuessa kilpirauhasarvot voivat normalisoitua. Joskus kehittyy kuitenkin kilpirauhasen vajaatoiminta.

Mikä on Basedowin tauti (Gravesin tauti)?

Basedowin tauti, toiselta nimeltään Gravesin tauti, on autoimmuunisairaus eli tila, jossa immuunipuolustusjärjestelmä kääntyy kehoa vastaan. Basedowin taudissa immuunipuolustuksen tuottamat vasta-aineet kohdistuvat kilpirauhaseen ja saavat sen tuottamaan liian suuren määrän kilpirauhashormonia. Basedowin taudissa TSH-reseptorivasta-aineet (TSHRAb) ovat yleensä koholla.

Basedowin tautiin voi liittyä yleisten kilpirauhasen liikatoiminnan oireiden lisäksi turvotusta silmissä ja silmäluomissa. Ainoa silmäoire voi olla tuijottavan näköinen katse. Tupakointi voi voimistaa tätä oiretta. Silmiin liittyvät oireet paranevat yleensä, kun liikatoiminta on saatu hoidon avulla tasapainoon.

Mikä on monikyhmystruuma?

Liikatoimivassa eli toksisessa kyhmystruumassa yksi tai useampi struumakyhmy tuottaa liikaa kilpirauhashormoneja.

Monikyhmystruuma oli ennen yleisin liikatoiminnan syy, mutta nykyään se on hyvin harvinainen. Se oli yleinen ennen 1950-lukua. Ruokavalio sisälsi tuolloin liian vähän jodia, mikä aiheuttaa struumaa. Jodin saanti on tämän jälkeen parantunut, esimerkiksi koska sitä lisätään ruokasuolaan. Nykyään jodia saadaan ruokavaliosta yleensä riittävästi.

Subakuutti (ohimenevä) tyreoidiitti (kilpirauhastulehdus)

Tyreoidiitti tarkoittaa kilpirauhastulehdusta. Kilpirauhastulehdus voi ilmaantua äkillisesti. Alussa tyreoidiitti oireilee kuten kilpirauhasen liikatoiminta. Lisäksi oireisiin voi kuulua kaulakipua, kuumetta ja kilpirauhasen aristusta. Tyreoidiitin aikana TSH-arvo on matala ja T4-V korkea. Tulehdusarvot, kuten CRP ja lasko, ovat usein myös koholla. Tyreoidiitti hoidetaan kortisonilääkityksellä.

Kilpirauhastulehdusta voi seurata ohimenevä kilpirauhasen vajaatoiminta, joka vaatii hoitoa, mikäli oireita ilmenee.

Kilpirauhasen liikatoiminnan hoito

Kilpirauhasen liikatoimintaa hoidetaan yleensä lääkkeillä, leikkauksella ja radiojodihoidolla.

Kilpirauhasen liikatoiminnan lääkehoito

Kilpirauhasen liikatoiminnan hoitoon käytetään pääasiassa liiallisen kilpirauhashormonien tuotantoa vähentäviä lääkkeitä, joita kutsutaan tyreostaateiksi.

Hoidon alkuvaiheessa beetasalpaajalääkkeillä voidaan lievittää kilpirauhasen liikatoiminnan oireita kuten verenpainetta, sydämen sykettä ja vapinaa.

Kilpirauhasen liikatoiminnan radiojodihoito

Kilpirauhasen liikatoiminta voidaan pysäyttää radiojodihoidolla. Hoidon jälkeen kuitenkin syntyy joskus kilpirauhasen vajaatoiminta, jota hoidetaan tyroksiinilääkityksellä. Radiojodihoito voi pahentaa silmäoireita.

Kilpirauhasen liikatoiminnan leikkaushoito

Kilpirauhasen liikatoiminnan leikkaushoito, eli tyreoidektomia, on yksi vaihtoehto kilpirauhasen liikatoiminnan hoitamiseksi. Tämä hoitomuoto voi olla tarpeen, jos muut hoitomuodot eivät ole tarpeeksi tehokkaita tai ei sovi henkilölle. Leikkaushoito voi olla myös ensisijainen hoitomuoto tietyissä tilanteissa, kuten suurten kilpirauhaskyhmyjen tai kilpirauhassyövän yhteydessä. Tyreoidektomiassa kilpirauhanen leikataan usein kokonaan pois ja tämän jälkeen aloitetaan tyroksiinilääkitys. Kilpirauhanen voidaan poistaa myös osittain.

Mitä tarkoittaa subkliininen hypertyreoosi?

Subkliininen hypertyreoosi tarkoittaa varsinaisen kilpirauhasen liikatoiminnan esiastetta. Subkliinisessä hypertyreoosissa TSH on matala, mutta T4-V ja T3-V ovat vielä viitealueella.

Lääkehoitoa voidaan harkita jo esiastevaiheessa. TSH:n toistomittaukset ovat kuitenkin usein tarpeen. Hoidon aloitusta puoltavat korkea ikä, struuma, hypertyreoosin oireet, eteisvärinä tai muu sydänsairaus sekä osteoporoosi.

Voiko kilpirauhasen liikatoimintaan vaikuttaa elintavoilla?

Kilpirauhasen liikatoimintaa ei ole mahdollista välttää elintavoilla. Terveelliset elintavat tukevat kilpirauhasen normaalia toimintaa ja elimistön hyvinvointia. Esimerkiksi tupakointi ja runsas kahvin juominen voivat kiihdyttää elimistöä, mikä voi pahentaa oloa kilpirauhasen liikatoiminnan yhteydessä.

Kilpirauhasen liikatoimintaa vai jotain muuta?

Kuten kilpirauhasen vajaatoimintakin, myös kilpirauhasen liikatoiminta muistuttaa oireiltaan monia muita sairauksia tai tiloja.

Jos laboratoriokokeissa ei todeta kilpirauhasen liikatoimintaa, voi kyse olla esimerkiksi joku seuraavista:

Yleisimmät kysymykset aiheeseen liittyen

Tyroksiinin vaikutus voi alkaa näkyä jo muutaman päivän kuluessa, mutta täydet vaikutukset saattavat ilmetä vasta useiden viikkojen tai kuukausien jälkeen. Tämä riippuu monista tekijöistä, kuten annostuksesta ja yksilöllisistä eroista kilpirauhasen toiminnassa.

Kilpirauhasen vajaatoiminta todetaan verikokeilla, jotka mittaavat TSH- ja T4-vapaa -hormonien pitoisuuksia. Jos TSH on koholla ja T4-vapaa matala, se viittaa vajaatoimintaan.

Kilpirauhasen toimintahäiriöt voivat aiheuttaa monenlaisia oireita, kuten väsymystä, painonmuutoksia, mielialan vaihteluita, kuivaa ihoa ja hiustenlähtöä.

Kilpirauhasen liikatoiminta todetaan samoin kuin vajaatoiminta: verikokeilla, jotka mittaavat TSH:n ja T4-vapaan tasot. Liikatoiminnassa TSH on matala ja T4-vapaa korkea.

Kilpirauhaskokeiden tiheys riippuu tilanteesta. Yleensä seurantakokeet tehdään 6-12 kuukauden välein, mutta hoitovasteen arvioimiseksi ne voidaan tehdä tiheämmin.

Kilpirauhaskokeiden tulokset saadaan yleensä jo seuraavana arkipäivänä.

Kilpirauhaslääkitys aloitetaan yleensä, kun laboratoriotestit osoittavat poikkeavuuksia kilpirauhashormonien tasossa ja potilaalla on oireita.

Kilpirauhasen vajaatoiminta voi aiheuttaa oireita kuten väsymystä, painonnousua, kylmän sietämättömyyttä, ummetusta ja kuivaa ihoa.

Kilpirauhasen vajaatoiminta kehittyy yleensä hitaasti, usein vuosien kuluessa.

Kilpirauhaskoe otetaan verikokeena laskimosta.

Kilpirauhasarvot voivat muuttua muutamassa viikossa, mutta yleensä arvojen muutokset tapahtuvat hitaammin, kuukausien kuluessa.

Kilpirauhaskoe otetaan, kun on epäily kilpirauhasen toimintahäiriöstä tai seurataan jo diagnosoitua kilpirauhassairautta.

Kilpirauhasen vajaatoimintaa hoidetaan tyroksiinikorvaushoidolla, jossa potilaalle annetaan synteettistä tyroksiinia (T4) korvaamaan puuttuvaa hormonia. Hoito räätälöidään yksilöllisesti potilaan tarpeiden mukaan, ja hoidon tehokkuutta seurataan säännöllisillä verikokeilla, joilla mitataan kilpirauhashormonien tasot. Hoito on yleensä elinikäinen.

Miksi Puhti

Helppo – Kotimainen – Nopea

  • Puhti tarjoaa parasta palvelua oman terveyden mittaamiseen ja kehittämiseen.

  • Kaikki testit ilman lääkärin lähetettä.

  • Selkeät paketit ja edullinen hinnoittelu.

  • Näytteenotto Mehiläisen laboratorioissa yli 75 toimipisteessä ympäri Suomen.

  • Suurin osa testeistä analysoidaan Suomessa Mehiläisen laboratorioissa.

  • Tulokset yleensä jo heti seuraavana arkipäivänä.

  • Selkeä ja helppolukuinen tulosraportti.

  • Tarvittaessa voit tilata erikseen Mehiläisen lääkärin neuvonnan testien jälkeen.

  • Saatavilla myös hyvinvointivalmennuksia.

  • Tiedot pysyvät Suomessa korkean turvaluokituksen palvelinsalissa.

AVAINLUVUT

Yli

4 500 000

testiä analysoitu

Palautteen keskiarvo

9,5

Google-tähdet

4,9 / 5

Mediassa nähty

Siirry maksamaan: : 0,00