Siirry pääsisältöön
Etusivu / Tietopaketit / Kalsium – Lähteet, saantisuositus, tutkimus ja viitearvot
Mies ja nainen luontopolulla

Kalsium – Lähteet, saantisuositus, tutkimus ja viitearvot

Riittävä kalsiumin saanti kannattaa huomioida jo nuorena ja läpi elämän, sillä se on tehokas keino välttää osteoporoosi.

Kalsium lyhyesti

  • Kalsium on luustomme tärkein rakennusaine.
  • Kalsiumin puute aiheuttaa luuston heikentymistä ja haurastumista.
  • Iso osa veren kalsiumista kulkee sitoutuneena albumiiniproteiiniin.
  • Vaikka kaikkien luut huokoistuvat ikääntyessä, on osteoporoosi naisilla selvästi yleisempi kuin miehillä.

Sisällysluettelo

Kalsiumin merkitys: Miten kalsium vaikuttaa terveyteen?

Kalsium on luustomme tärkein rakennusaine. Arviolta 99 prosenttia kalsiumin kokonaismäärästä on luukudoksissa. Se on välttämätön myös monissa aineenvaihdunnan reaktiossa ja lisäksi se osallistuu lihas- ja hermosolujen toiminnan säätelyyn sekä veren hyytymisprosessiin.

Kalsiumia esiintyy veressä kolmessa eri muodossa: sidottuna albumiiniin, yhdisteenä bikarbonaatin, sitraatin ja fosfaatin kanssa sekä vapaina ioneina.

Kalsiumin aineenvaihduntaa säätelevät lisäkilpirauhashormoni eli parathormoni, D-vitamiini ja kalsitoniini.

Yhdessä D-vitamiinin kanssa kalsium huolehtii lujan luuston rakentumisesta. D-vitamiini parantaa kalsiumin imeytymistä. Tärkeimmät D-vitamiinin lähteet ovat kala ja auringon UV-säteily. Elimistö muodostaa D3-vitamiinia ihon altistuessa auringon UV-säteille.

Pieni osa kalsiumista osallistuu solujen sisäiseen viestintäjärjestelmään, jolla on keskeinen merkitys esimerkiksi monien hormonien vaikutukselle. Solunulkoisessa tilassa elimistö säätelee veren kalsiumpitoisuutta tarkasti, koska muutokset pitoisuudessa aiheuttavat häiriöitä hermoston ja lihasten toimintaan.

Kalsium - mistä tiedän, saanko sitä riittävästi?

Jos elimistö ei saa riittävästi kalsiumia ravinnon kautta, sitä irrotetaan luustosta, jossa sitä on aina saatavilla verenkiertoon. Kalsiumin puute aiheuttaa luuston heikentymistä ja haurastumista.

Mistä voin tilata kalsiumin tutkimuksen?

Iso osa veren kalsiumista kulkee sitoutuneena albumiiniproteiiniin. P-Ca-Albk-tutkimuksessa selviää albumiiniin sitoutuneen kalsiumin määrä veressä. Yksittäisiä testejä voi lisätä valmiisiin Puhdin valmiisiin tutkimuspaketteihin helposti.

Mitkä ovat kalsiumin saantisuositukset?

Kalsium on kivennäisaine, jonka tarve vaihtelee eri ikäkausina. Lapsilla kasvu ja kehittyminen suurentaa kalsiumin tarvetta ja silloin kalsiumia hyödynnetään ravinnosta runsaasti. Aikuisella vain noin kymmenesosa ravinnosta saatavasta kalsiumista imeytyy.

Ikämg/vrk
alle 6 kkäidinmaito tai äidinmaitokorvike
6-11 kk540
1-5 v600
6-9 v700
10-18 v900
aikuiset800
raskaana olevat ja imettävät äidit900

Raskauden aikana kalsiumia kuluu sikiön tarpeisiin ja imetyksen aikana.

Ihmisen ikääntyessä kalsiumin imeytyminen heikkenee. Elimistö irrottaa puuttuvan kalsiumin luustosta lisäämällä lisäkilpirauhashormonin eli parathormonin eritystä. Tämä on yksi tekijä, joka altistaa osteoporoosille, josta kerromme lisää hieman edempänä.

Mitkä ovat hyviä kalsiumin lähteitä?

Mistä saa paljon kalsiumia? Hyviä kalsiumin lähteitä ovat esimerkiksi kaura-, pähkinä-, soija- tai riisipohjaiset juomat ja jugurtit, joihin on lisätty kalsiumia, tofu, tahini, kala, soija, pavut, tummanvihreät lehtivihannekset, appelsiini, mustaherukka, kaalikasvit ja maitotuotteet.

Alla on listattu hyviä kalsiumin lähteitä (määrä on ilmoitettu per 100 g tuotetta).

Kuivattu nokkonen2 830.0 mg
Kuivattu basilika2 240.0 mg
Unikonsiemen1 608.3 mg
Kuivattu oregano1 576.0 mg
Juusto, keskiarvo939.7 mg
Seesaminsiemen960.2 mg
Merilevä900.0 mg
Sulatejuusto695.0 mg
Tofu683.0 mg
Tahini, seesamtahna680.0 mg
Chiansiemen623.6 mg
Fetajuusto480.0 mg
Halloumijuusto435.0 mg
Sardiini430.0 mg
Maitosuklaa400.0 mg
Silakka368.6 mg
Kuivattu mustaherukkajauhe310.0 mg
Siankärsämö296.0 mg
Manteli276.0 mg
Herneenverso250.0 mg
Falafel246.0 mg
Lehtikaali240.0 mg
Pellavansiemen234.3 mg
Muikku192.0 mg

Suomalaisten kalsiumista lähes kaksi kolmasosaa nautitaan maitovalmisteiden ja niitä sisältävien tuotteiden kautta.

Kalsium imeytyy ruuasta paremmin kuin tablettina nautittuna ja siksi sen saannista on tärkeä huolehtia päivän aterioilla.

Miksi kalsiumarvo tutkitaan?

Kalsiumin määrityksellä voidaan tutkia, onko veren kalsiumpitoisuus liian alhainen tai korkea. Veren kalsiumpitoisuutta tutkitaan verinäytteestä myös sellaisten tautien diagnosoimiseen, jotka voivat vaikuttaa luustoon, hampaisiin, sydämeen, hermostoon tai munuaisiin. Lisäksi veren kalsiumpitoisuutta voidaan mitata, jos henkilöllä epäillään lisäkilpirauhasen tai kilpirauhasen liikatoimintaa.

Tunnistat tutkimuksen koodista P-Ca.

Mitkä ovat kalsiumarvon viitearvot (P-Ca)?

P-Ca eli kalsiumin tutkimuksen viitearvot ovat aikuisille 2,15-2,51 mmol/l.

Yksikkö mmol/l = millimoolia litrassa

Albumiinikorjatun kalsiumin viitearvot ovat samat kuin kalsiumin (P-Ca) tutkimuksessa.

Korkea kalsiumarvo

Korkeaa veren kalsiumpitoisuutta kutsutaan hyperkalsemiaksi. Tavallisesti sen aiheuttaa lisäkilpirauhashormonin liikatoiminta, jolloin luusta siirtyy liikaa kalsiumia vereen.

Lisäksi korkeaa kalsiumarvoa voivat aiheuttaa muun muassa:

Matala kalsiumarvo

Matalaa veren kalsiumpitoisuutta kutsutaan hypokalsemiaksi, joka johtuu parathormonin puutteesta. Hypokalsemiaan voi myös johtaa merkittävästi vähentynyt D-vitamiinin saanti tai sen häiriintynyt imeytyminen, jota voi ilmetä esimerkiksi keliakian yhteydessä.

Lisäksi matalaa kalsiumpitoisuutta voivat aiheuttaa muun muassa:

Mitä kalsiumin puute aiheuttaa?

Kolmeenkymmeneen ikävuoteen asti luuta syntyy enemmän kuin sitä hajoaa, joten luun lujuus lisääntyy. Sen jälkeen luut huokoistuvat, koska luuta hajoaa enemmän kuin syntyy. Jos luut huokoistuvat niin paljon, että luu murtuu vähäisestäkin vammasta, puhutaan osteoporoosista.

Vaikka kaikkien luut huokoistuvat ikääntyessä, on osteoporoosi naisilla selvästi yleisempi kuin miehillä. Huokoistuminen kiihtyy erityisesti vaihdevuosien jälkeen, koska estrogeenin eli naishormonin vajaus kiihdyttää kalsiumin katoa luista.

Perinnölliset tekijät vaikuttavat siihen, että toisilla luun tiheys kasvaa nuorena suuremmaksi tai myöhemmällä iällä se hajoaa nopeammin kuin muilla. Myös henkilöillä, joilla on aikaisemmin ollut luunmurtumia, todetaan usein myöhemmällä iällä osteoporoosia. Aikaisempi luunmurtuma ei ole varsinaisesti riski osteoporoosiin, mutta se voi kieliä luun lujuuden heikentymisestä.

Lisäksi on paljon muita tekijöitä, jotka lisäävät osteoporoosin riskiä. Näitä ovat muun muassa:

Osteoporoosidiagnoosin jälkeen on huolehdittava riittävän kalsiumin ja D-vitamiinin saannista sekä liikunnasta.

Lääkehoito aloitetaan aina, jos henkilöllä todetaan osteoporoosiin liittyvä murtuma. Tavallisesti osteoporoosin lääkehoitona käytetään bisfosfonaattilääkettä, joita nautitaan suun kautta kerran viikossa tai kerran kuukaudessa. Bisfosfonaattilääkkeet estävät luun hajoamista ja voivat jopa lisätä luun mineraalipitoisuutta.

Suonensisäisesti voidaan käyttää tsoledronihappoa, jota annetaan vain kerran vuodessa.

Osteoporoosin hoito on pitkäaikainen ja sen avulla pyritään vähentämään luunmurtumien vaaraa.

Kalsium tutkimus

P-Ca-Albk-tutkimuksessa selviää albumiiniin sitoutuneen kalsiumin määrä veressä.

Voit tilata myös pelkän kalsiumin tutkimuksen Puhdin verkkokaupasta. Veren kalsiumin pitoisuuden mittauksella ei voida arvioida ravinnon kalsiumin saannin riittävyyttä eikä myöskään yksiselitteisesti luustoterveyttä. Iso osa veren kalsiumista kulkee sitoutuneena albumiiniproteiiniin, joten kalsiumin määrittämiseksi tarvitaan myös albumiinin määrän testaaminen.

Yleisimmät kysymykset aiheeseen liittyen

Aikuisen ihmisen tulisi saada päivittäin noin 800 mg kalsiumia. Tämä määrä voi vaihdella iän, sukupuolen ja elämäntilanteen, kuten raskauden tai imetyksen, mukaan. Kalsium on tärkeä mineraali, joka vahvistaa luita ja hampaita, ja auttaa lihasten sekä hermoston toiminnassa. Riittävä kalsiumin saanti on tärkeää erityisesti kasvuiässä sekä vanhuksille, joiden kalsiumin imeytyminen heikkenee iän myötä.

Osteoporoosin ehkäisyyn kuuluu terveelliset elämäntavat, kuten kalsiumin ja D-vitamiinin riittävä saanti, säännöllinen painoa kantava liikunta sekä tupakoinnin ja liiallisen alkoholin käytön välttäminen. Luuston terveyttä voi tukea myös säännöllisillä luuntiheysmittauksilla riskiryhmiin kuuluvilla henkilöillä.

Kalsium on luonnollisesti esiintyvä mineraali, jota löytyy lehmän ruokavaliosta, kuten rehusta ja vedestä. Kun lehmä syö kalsiumia sisältäviä ruokia, se imeytyy lehmän verenkiertoon ja siirtyy maitorauhasiin, josta se erittyy osana maitoa. Maitotuotteet, kuten maito, juusto ja jogurtti, ovatkin tunnettuja kalsiumin lähteitä ihmisravinnossa. Kalsiumin pitoisuus maidossa voi vaihdella lehmän ruokavalion ja terveydentilan mukaan.

Miksi Puhti

Helppo – Kotimainen – Nopea

  • Puhti tarjoaa parasta palvelua oman terveyden mittaamiseen ja kehittämiseen.

  • Kaikki testit ilman lääkärin lähetettä.

  • Selkeät paketit ja edullinen hinnoittelu.

  • Näytteenotto Mehiläisen laboratorioissa yli 75 toimipisteessä ympäri Suomen.

  • Suurin osa testeistä analysoidaan Suomessa Mehiläisen laboratorioissa.

  • Tulokset yleensä jo heti seuraavana arkipäivänä.

  • Selkeä ja helppolukuinen tulosraportti.

  • Tarvittaessa voit tilata erikseen Mehiläisen lääkärin neuvonnan testien jälkeen.

  • Saatavilla myös hyvinvointivalmennuksia.

  • Tiedot pysyvät Suomessa korkean turvaluokituksen palvelinsalissa.

AVAINLUVUT

Yli

4 500 000

testiä analysoitu

Palautteen keskiarvo

9,5

Google-tähdet

4,9 / 5

Mediassa nähty

Siirry maksamaan: : 0,00