Skip to content
Etusivu / Tietopaketit / Kalium – Puute, lähteet, tarve ja saantisuositus
Kalium

Kalium – Puute, lähteet, tarve ja saantisuositus

Kaliumia saadaan vihanneksista, hedelmistä ja maitotuotteista.

Kalium lyhyesti

  • Kalium osallistuu sydämen, lihasten, munuaisten ja keskushermoston aineenvaihduntaan sekä hermoimpulssin siirtoon.
  • Kaliumin puute voi aiheuttaa sydämen laajentumista, jolloin sydämen supistuskyky heikkenee.
  • Elimistö ei itse tuota kaliumia, joten sitä on saatava ravinnon kautta.
  • Muun muassa kestävyysurheilijoiden on huolehdittava riittävästä kaliumin saannista.

Sisällysluettelo

Mitä on kalium?

Kalium on elimistölle välttämätön suola. Kalium osallistuu sydämen, lihasten, munuaisten ja keskushermoston aineenvaihduntaan sekä hermoimpulssin siirtoon.

Yhdessä natriumin kanssa kalium vaikuttaa verenpaineeseen ja elimistön nestetasapainoon. Natrium ja kalium toimivat parina, ja niiden välinen tasapaino on tärkeä.

Kalium on kalsiumin ja fosforin jälkeen kehon yleisin kivennäisaine.

Kaliumia on elimistössä noin 130-170 grammaa. Suurin osa tästä on solujen sisäisessä nestetilassa. Vain muutama prosentti on solujen ulkopuolella verenkierrossa, missä sen pitoisuus onkin tarkasti säädelty.

Kaliumin merkitys elimistössä

Kalium on kivennäisaine, eli se on ihmiselle välttämätön. Elimistössä kalium esiintyy 99 prosenttisesti solujen sisällä. Valtaosa kaliumista on lihasten soluissa, mutta noin 20 prosenttia siitä on punasoluissa sekä luiden ja maksan soluissa.

Kalium ja verenpaine

Yhdessä natriumin kanssa kalium kuljettaa vettä, sokeria ja kuona-aineita soluseinämän läpi. Yhdessä ne myös vaikuttavat verenpaineeseen ja elimistön nestetasapainoon. Nämä toiminnot ovat riippuvaisia siitä, mikä natriumin ja kaliumin suhde toisiinsa on.

Suomalaiset nauttivat natriumia ravinnosta saatavan ruokasuolan kautta saantisuosituksia enemmän. Liika suolan saanti kohottaa verenpainetta ja aiheuttaa turvotusta, joten suolaa pyritään vähentämään ruokavaliosta. Monesti kuitenkin tässä vaiheessa kaliumin tärkeys unohtuu. Natriumin ja kaliumin välille syntyy epätasapaino, joka on yleensä oireiden taustalla.

Kalium ja hermosto

Kaliumin tehtävä on osallistua myös hermoimpulssin siirtoon ja lihasten supistumisen säätelyyn.

Hermosto toimii viestinvälittäjänä aivojen ja kehon välillä. Viestit välittyvät hermoimpulssina ja se auttaa säätelemään muun muassa sykettä, refleksejä ja lihasten supistumista. Epätasapaino elimistön kaliumpitoisuudessa voi heikentää lihasten supistumista ja se on erityisen haitallista sydämelle.

Kalium ja munuaiset

Munuaiset säätelevät kaliumin eritystä virtsaan. Vähäinen osa kaliumista poistuu myös ulosteen kautta.

Mistä voin tilata kaliumin tutkimuksen?

Voit tilata kaliumin tutkimuksen P -K yksittäisenä testinä Puhdin verkkokaupasta. Yksittäisiä tutkimuksia voi lisätä valmiisiin Puhdin testipaketteihin. Tällöin näytteenotto hoituu yhdellä kertaa ja saat monipuolisesti tietoa elimistön tilasta.

Kaliumin tutkimus kuuluu seuraaviin testipaketteihin:

Puhdin kautta saat tutkimukset ilman lääkärin lähetettä, ja voit tilata tarvittaessa erikseen lääkärin etäkonsultaation suoraan tulosraportilta.

Mitkä ruoat ovat hyviä kaliumin lähteitä?

Monet ruoka-aineet sisältävät runsaasti kaliumia. Kaliumia saadaan muun muassa:

Mitkä ovat kaliumin saantisuositukset?

Kaliumin saantisuositukset vaihtelevat iän mukaan. Kaliumin saannin suositukset on esitetty alla olevassa taulukossa.

ikäg/vrk
6-11 kk1,1
12-23 kk1,4
2-5v.1,8
6-9 v.2,0
pojat 10-13 v.3,3
pojat ja miehet 14-75 v. (aikuiset)3,5
tytöt 10-13 v.2,9
tytöt ja naiset 14-75 v. (aikuiset)3,1
raskaana olevat ja imettävät äidit3,1

Keho säätelee veren kaliumpitoisuutta

Elimistö ei itse tuota kaliumia, joten sitä on saatava ravinnon kautta.

Ruoasta saadun kaliumin määrä ei vaikuta veriarvoon, koska keho säätelee veren kaliumpitoisuutta. Terveet munuaiset säätelevät kaliumin eritystä tehokkaasti siten, että pienen kaliumsaannin aikana munuaiset tallettavat kaliumia elimistöön ja vastaavasti suuremman saannin aikana kaliumia eritetään virtsan mukana pois elimistöstä.

Veren kaliumpitoisuuden pitää kuitenkin pysyä tietyissä rajoissa, jotta elimistö toimisi normaalisti.

Liian korkea tai matala kaliumtaso saattaa merkitä sairautta. Veren liian suuri tai pieni kaliumpitoisuus johtuu yleensä munuaisten häiriöstä tai tiettyjen lääkeaineiden nauttimisesta. Kaliumvaje voi johtua myös kovasta hikoilusta, oksentelusta, ripulista tai syömishäiriöstä. Myös esimerkiksi runsas ulostuslääkkeiden käyttö tai nesteenpoistovalmisteet voivat aiheuttaa kaliumvajetta. Toisaalta tietyt nesteenpoistolääkkeet voivat aiheuttaa myös korkeaa kaliumia.

Mitä kaliumin puute voi aiheuttaa?

Kaliumin puute voi aiheuttaa sydämen laajentumisen ja lopulta väsymisen, jolloin sydämen supistuskyky heikkenee. Tätä tilaa kutsutaan sydämen vajaatoiminnaksi eli sydän ei jaksa pumpata riittävästi verta aivoille, elimille ja lihaksille.

Liikkujan kaliumin tarve (hikoilu ja kalium)

Raskaan fyysisen suorituksen aikana ihminen hikoilee runsaasti. Hien mukana ihminen menettää vettä ja suoloja. Hikoiluun vaikuttavat ruokavalio, kehon koostumus, geenit ja treenin aikaiseen ilmastoon sopeutuminen. Siksi yksilölliset erot voivat olla suuria ihmisten välillä.

Yleisesti voidaan ajatella, että mitä raskaampi fyysinen suoritus, sitä enemmän kehosta poistuu kaliumia. Kaliumin tehtävä on ruokkia lihaksia niiden jatkuvassa supistustyössä suorituksen aikana. Suorituksen edetessä elimistö menettää kaliumia virtsan ja hikoilun kautta. Tällöin kaliumia ei ole riittävästi verenpaineen säätelyyn ja hermoimpulssien siirtoon.

Matala kalium oireet

Kaliumvaje urheilun ja hikoilun vuoksi voi aiheuttaa:

Hikoilusta johtuen varsinkin esimerkiksi kestävyysurheilijoiden on huolehdittava riittävän kaliumin saannista.

Miksi kaliumarvo tutkitaan?

Kaliummäärityksen avulla voidaan tutkia elimistön neste- ja suolatasapainoa, happo-emästasapainoa tai sitä voidaan käyttää nesteenpoistolääkityksen seurannassa.

Liian korkea tai alhainen kaliumtaso voi olla merkki sairaudesta tai liittyä lääkityksen vaikutuksiin.

Kaliumpitoisuus tutkitaan verikokeen avulla. Tunnistat tutkimuksen koodista P-K.

Kalium viitearvo P-K

Kaliumin viitearvo aikuisille on 3,3 – 4,9 mmol/l.

Viitearvot voivat vaihdella laboratorioittain ja tutkimusten analysointimenetelmästä riippuen. Puhdin näytteet otetaan ja analysoidaan Mehiläisen laboratorioissa.

Korkea kalium

Korkeaa kaliumpitoisuutta voivat aiheuttaa muun muassa:

Hyperkalemia

Hyperkalemia eli veren korkea kaliumpitoisuus johtuu yleensä äkillisesti ilmenneestä munuaissairaudesta. Korkea kaliumpitoisuus altistaa sydämen toimintahäiriöille ja aiheuttaa lihasheikkoutta.

Matala kalium

Matalaa kaliumpitoisuutta voivat aiheuttaa muun muassa:

Hypokalemia

Hypokalemia eli veren alhainen kaliumpitoisuus johtuu yleensä nesteenpoistolääkkeiden eli diureettien käytöstä. Diureetit lisäävät virtsaneritystä, jolloin kaliumiakin menetetään tavallista enemmän. Hypokalemia altistaa sydämen rytmihäiriöille ja aiheuttaa lihasheikkoutta.

Yleisimmät kysymykset aiheeseen liittyen

Nestetasapaino

Nestetasapainon seurantaan kuuluu päivittäisen nesteen saannin ja poistuman tarkkailu. Terve aikuinen tarvitsee päivittäin noin 2-3 litraa vettä. Nestetasapainoa voi seurata myös tarkkailemalla virtsan väriä ja määrää sekä seuraamalla kehon painoa säännöllisesti.

Hiven- ja kivennäisaineet

Aikuisille suositeltu päivittäinen sinkin saantisuositus vaihtelee 7-11 milligramman välillä riippuen sukupuolesta ja iästä. Raskaana oleville ja imettäville naisille suositus on hieman korkeampi. Sinkin liikasaanti voi aiheuttaa haittavaikutuksia, joten päivittäisen saannin tulisi pysyä alle 25 milligrammassa.

Sinkin vaikutusajankohta voi vaihdella yksilöllisesti, mutta yleensä sen vaikutukset alkavat tuntua muutaman päivän kuluessa säännöllisestä käytöstä. Esimerkiksi flunssan oireiden lievittymisessä sinkki voi alkaa vaikuttaa jo 24 tunnin sisällä käytön aloittamisesta, jos sitä otetaan riittävä määrä heti oireiden alkaessa.

Aikuisille suositeltu päivittäinen magnesiumin saanti vaihtelee sukupuolen ja iän mukaan. Yleensä aikuisille miehille suositellaan 350 mg ja naisille 280 mg magnesiumia päivässä. Raskaana olevien ja imettävien naisten tarve voi olla suurempi. On tärkeää huomioida, että magnesiumin tarve voi vaihdella yksilöllisten tekijöiden, kuten terveydentilan ja fyysisen aktiivisuuden mukaan.

Kaliumtason nousu veressä riippuu monista tekijöistä, kuten ruokavaliosta, terveydentilasta ja mahdollisista lääkityksistä. Yleensä kaliumtason korjaaminen ruokavaliomuutosten kautta voi näkyä verikokeissa muutaman päivän kuluessa. Jos kaliumin saanti on ollut riittämätöntä pitkään, tason normalisoituminen voi kestää kauemmin.

Aikuisille suositeltu natriumin saanti on noin 2300 milligrammaa päivässä, mikä vastaa noin teelusikallista suolaa. Liiallinen natriumin saanti voi kuitenkin lisätä verenpainetta ja riskiä sydän- ja verisuonitauteihin. On tärkeää tasapainottaa natriumin saanti ja varmistaa, että se ei ylitä suositeltuja rajoja.

Seleenin ottamisen ajankohta voi vaikuttaa sen imeytymiseen ja hyötyihin. Yleisesti ottaen seleeni kannattaa ottaa aterian yhteydessä, sillä ruoka parantaa sen imeytymistä. On suositeltavaa nauttia seleeniä osana tasapainoista ruokavaliota, joka sisältää runsaasti erilaisia vitamiineja ja kivennäisaineita. Tämä auttaa varmistamaan, että saat seleenistä maksimaalisen hyödyn. Lisäksi on hyvä huomioida, että seleenin ottaminen iltaisin voi häiritä unta joillakin ihmisillä, joten aamupäivä tai aikainen iltapäivä voi olla parempi ajankohta sen nauttimiselle.

Aikuisen ihmisen suositeltu kaliumin saanti on noin 3,1–3,5 milligrammaa päivässä. Tämä määrä voi vaihdella iän, sukupuolen ja terveydentilan mukaan. Riittävä kaliumin saanti on tärkeää, sillä se auttaa ylläpitämään normaalia verenpainetta, lihasten toimintaa ja hermoston terveyttä. Kaliumia saadaan pääasiassa hedelmistä, vihanneksista ja täysjyväviljoista.

Aikuisille suositeltu jodin saantisuositus on 150 mikrogrammaa päivässä. Raskaana oleville ja imettäville naisille suositus on korkeampi, noin 175-200 mikrogrammaa päivässä. Jodin saanti varmistetaan yleensä jodioitua suolaa käyttämällä ja syömällä jodia sisältäviä elintarvikkeita, kuten kalaa ja maitotuotteita.

Aikuisen ihmisen tulisi saada päivittäin noin 800 mg kalsiumia. Tämä määrä voi vaihdella iän, sukupuolen ja elämäntilanteen, kuten raskauden tai imetyksen, mukaan. Kalsium on tärkeä mineraali, joka vahvistaa luita ja hampaita, ja auttaa lihasten sekä hermoston toiminnassa. Riittävä kalsiumin saanti on tärkeää erityisesti kasvuiässä sekä vanhuksille, joiden kalsiumin imeytyminen heikkenee iän myötä.

Kaliumin puute voi ilmetä monina oireina, kuten väsymyksenä, lihaskramppeina, lihasheikkoutena ja sydämen rytmihäiriöinä. Joissakin tapauksissa voi esiintyä myös ummetusta tai tunnottomuutta. Kaliumin puutteen vakavuus ja oireet voivat vaihdella henkilöstä toiseen, ja ne voivat kehittyä vähitellen. On tärkeää tunnistaa nämä oireet ajoissa ja hakeutua tarvittaessa lääkärin hoitoon.

Magnesium on elintärkeä mineraali, joka osallistuu yli 300 entsyymireaktion toimintaan kehossa, tukien muun muassa lihasten ja hermojen toimintaa, energiantuotantoa ja elektrolyyttitasapainoa. Magnesium auttaa myös ylläpitämään normaalia sydämen rytmiä ja on tärkeä luuston ja hampaiden terveydelle. Lisäksi se voi auttaa hallitsemaan verenpainetta ja on tutkittu sen vaikutuksia stressin ja ahdistuksen lievittämisessä.

Aikuisen suositeltu päivittäinen kromin saanti on noin 25-35 mikrogrammaa. Kromi on tärkeä hivenaine, joka edistää makroravinteiden aineenvaihduntaa ja insuliinin toimintaa kehossa. Kromin saanti turvataan yleensä monipuolisella ruokavaliolla.

Mangaani voi vaikuttaa talousveden laatuun antamalla sille metallisen maun ja värjäämällä veden ruskeaksi, mikä voi aiheuttaa värjäytymiä vaatteille ja kodinkoneille. Mangaanipitoisuuden ollessa korkea, vesi voi myös olla terveydelle haitallista, erityisesti lapsille ja raskaana oleville.

mahan turvotus ja pömpötys
Tietopaketti

Vatsan turvotus voi johtua ruokavaliosta

Vatsan turvotus ei useinkaan johdu sairaudesta, vaan tilanteen voi saada kuriin ruokavaliomuutoksilla. Mikä vatsan pömpötystä ja turvottelua aiheuttaa? Mitä ruokia kannattaa välttää tai suosia? Voiko turvotus liittyä sairauteen?

Miksi Puhti

Helppo – Kotimainen – Nopea

  • Puhti tarjoaa parasta palvelua oman terveyden mittaamiseen ja kehittämiseen.

  • Kaikki testit ilman lääkärin lähetettä.

  • Selkeät paketit ja edullinen hinnoittelu.

  • Näytteenotto Mehiläisen laboratorioissa yli 75 toimipisteessä ympäri Suomen.

  • Suurin osa testeistä analysoidaan Suomessa Mehiläisen laboratorioissa.

  • Tulokset yleensä jo heti seuraavana arkipäivänä.

  • Selkeä ja helppolukuinen tulosraportti.

  • Tarvittaessa voit tilata erikseen Mehiläisen lääkärin neuvonnan testien jälkeen.

  • Saatavilla myös hyvinvointivalmennuksia.

  • Tiedot pysyvät Suomessa korkean turvaluokituksen palvelinsalissa.

AVAINLUVUT

Yli

4 500 000

testiä analysoitu

Palautteen keskiarvo

9,5

Google-tähdet

4,9 / 5

Mediassa nähty

Siirry maksamaan: : 0,00