Jäykkäkouristus ja jäykkäkouristusrokote
Jäykkäkouristusrokote on syytä pitää ajan tasalla, sillä vain voimassa oleva rokote suojaa jäykkäkouristukselta. Tartunnan voi saada esimerkiksi haavan tai eläimen pureman kautta.
Jäykkäkouristus ja jäykkäkouristusrokote
- Jäykkäkouristus on Clostridium tetani -bakteerin tuottaman myrkyn aiheuttama vakava, mutta Suomessa erittäin harvinainen sairaus.
- Tartunta tapahtuu, kun maaperän bakteeria joutuu haavaan.
- Jäykkäkouristusta vastaan on kehitetty tehokas rokote, joka vaatii tietyin väliajoin tehosteen.
- Kaikki tarvitsevat voimassa olevan rokotussuojan jäykkäkouristusta vastaan.
- Jäykkäkouristusrokotteen suoja on tarpeellinen etenkin eläinten puremissa ja likaisen haavan yhteydessä.
Mikä on jäykkäkouristus?
Jäykkäkouristus on tetanusbakteerin (Clostridium tetani) tuottaman myrkyn aiheuttama tauti. Kyseistä tautia aiheuttava bakteeri viihtyy erityisesti maaperässä ja eläinten suolistossa. Jo pienikin määrä tetanusbakteerin tuottamaa myrkkyä elimistössä aiheuttaa lihasten kouristuksia ja halvausoireita. Pitkälle edennyt jäykkäkouristus aiheuttaa hengityslihasten lamaa.
Nykyisin rokotusten ansiosta jäykkäkouristus on Suomessa erittäin harvinainen. Jos epäilet saaneesi tartunnan, on tärkeää hakeutua välittömästi lääkärin hoitoon.
Mistä jäykkäkouristuksen voi saada?
Clostridium tetani on maaperässä yleinen bakteeri. Lisäksi eläinten, kuten koiran suussa voi esiintyä bakteeria. Jäykkäkouristus leviää yleensä haavojen kautta, erityisesti syvien haavojen, jotka ovat saastuneet maaperällä, pölyllä tai eläinten ulosteilla. Esimerkiksi naulan astuminen jalkaan, syvät viillot tai puremahaavat voivat olla riskitekijöitä.
Jäykkäkouristuksen oireet
Jäykkäkouristuksen oireet johtuvat Clostridium tetani -bakteerin tuottamasta toksiinista, joka vaikuttaa hermostoon ja aiheuttaa lihaskouristuksia. Oireet voivat alkaa muutaman päivän tai jopa viikkojen kuluttua altistumisesta.
Tyypillisiä jäykkäkouristuksen oireita ovat:
- Lihasjäykkyys ja -kouristukset: Ensimmäiset oireet ovat usein lihasjäykkyys ja -kouristukset, erityisesti leuan ja niskan alueella. Tämä voi johtaa “lukkiutuneeseen leukaan”, joka vaikeuttaa suun avaamista.
- Niskan jäykkyys: Niskan lihakset voivat jäykistyä, mikä voi vaikeuttaa pään liikuttamista.
- Nielemisvaikeudet: Nielemisvaikeudet voivat ilmetä, kun kurkun lihakset kouristuvat.
- Vatsalihasten jäykkyys: Vatsalihakset voivat jäykistyä ja aiheuttaa kipua.
- Kouristukset: Vakavammissa tapauksissa voi esiintyä kivuliaita, tahattomia lihaskouristuksia koko kehossa. Nämä kouristukset voivat olla niin voimakkaita, että ne voivat aiheuttaa luiden murtumia.
- Hengitysvaikeudet: Jos hengityslihakset kouristuvat, se voi johtaa hengitysvaikeuksiin ja jopa hengityksen pysähtymiseen.
- Autonomisen hermoston oireet: Jäykkäkouristus voi vaikuttaa myös autonomiseen hermostoon, mikä voi aiheuttaa epäsäännöllistä sydämen sykettä, korkeaa verenpainetta ja hikoilua.
- Kuume ja hikoilu: Kuume ja runsas hikoilu voivat myös olla oireita.
Jäykkäkouristuksen hoito
Jäykkäkouristus on vakava tila, joka vaatii välitöntä lääkärinhoitoa. Hoitoon kuuluu yleensä haavan puhdistus, antibiootit, jäykkäkouristusmyrkyn vasta-aineet ja oireenmukainen hoito, kuten lihasrelaksantit ja hengitystuki. Paras tapa ehkäistä jäykkäkouristusta on rokottautuminen ja haavojen huolellinen puhdistaminen.
Jäykkäkouristusrokote
Jäykkäkouristusrokotuksen suoja on syytä olla voimassa aina, sillä se on ainoa keino suojautua kyseistä tautia vastaan. Jäykkäkouristusrokote kuuluu kansalliseen rokotusohjelmaan. Lapsille se annetaan neuvolassa ja koulussa. Tämän jälkeen tehoste annetaan aikuisiässä 65-vuotiaaksi saakka 20 vuoden välein ja tämän jälkeen 10 vuoden välein. Tehosterokote voidaan antaa aikaisemminkin esimerkiksi tapaturmatilanteessa tai mikäli aikaisemman rokotuksen ajankohdasta on epävarmuutta. Rokotuksen minimiväli on kaksi vuotta.
Jäykkäkouristusrokotteen haittavaikutukset
Jäykkäkouristusrokote on hyvin siedetty, mutta se voi aiheuttaa rokotuskohdan ohimenevää aristusta ja punoitusta sekä päänsärkyä, huonovointisuutta ja väsymystä.
Jäykkäkouristusrokote Mehiläiseltä
Voit hakeutua jäykkäkouristusrokotukseen julkisen terveydenhuollon tai esimerkiksi Mehiläisen kautta. Lue lisää rokotuksesta ja varaa aika helposti Mehiläisen nettisivujen kautta.
Yleisimmät kysymykset aiheeseen liittyen
Jäykkäkouristusrokotteen suoja kestää yleensä noin 10 vuotta. Suositus on uusia rokote 10 vuoden välein, ja tietyissä tilanteissa, kuten vakavissa haavoissa, voi olla tarpeen antaa tehosterokote, jos edellisestä rokotuksesta on kulunut yli 5 vuotta.
Jäykkäkouristusrokote tulisi ottaa mahdollisimman pian haavan saamisen jälkeen, erityisesti jos haava on syvä tai likainen. Jos henkilöllä ei ole täyttä rokotesuojaa tai edellisestä rokotuksesta on kulunut yli 10 vuotta, rokote annetaan yleensä 48 tunnin kuluessa.
Punkkirokote, eli TBE-rokote, annetaan aluksi kolmen annoksen sarjana, jonka jälkeen suositellaan tehosteannoksia. Ensimmäisen vuoden aikana annetaan kaksi rokotetta 1-3 kuukauden välein ja kolmas annos 5-12 kuukautta toisen jälkeen. Tehoste annetaan 3 vuoden kuluttua ja sen jälkeen 5 vuoden välein. Rokotussuositukset voivat vaihdella alueittain, joten tarkista paikalliset suositukset.
Jäykkäkouristus ei tartu ihmisestä toiseen, vaan se aiheutuu Clostridium tetani -bakteerin itiöiden pääsystä haavaan. Bakteeri on yleinen maaperässä ja pölyssä, ja se voi aktivoida itiönsä hapettomissa olosuhteissa, kuten syvissä, likaisissa haavoissa.
Oletko aloittamassa juoksemisen ensimmäistä kertaa tai pitkän tauon jälkeen? Miten juoksuharrastus kannattaa aloittaa? Mitä pitää muistaa ja mitä kannattaa välttää? Lue fysioterapeutin listaamat tärkeät vinkit ennen juoksemisen aloittamista!
Lue lisää
B12-vitamiinin puutostila voi aiheutua vuosien myötä. Oireet hiipivät usein pikkuhiljaa. B12-vitamiinin puutoksen aiheuttajana on yleensä puutteellinen ruokavalio (huolimattomasti koostettu kasvis- tai vegaaniruokavalio) tai imeytymishäiriö. B12-vitamiinia saadaan eläinperäisestä ravinnosta.
Lue lisää
Kokonaisterveyteen vaikuttaa lukematon määrä tekijöitä. Muun muassa terveellinen ruokavalio, liikunta, stressi, uni ja ihmissuhteet vaikuttavat terveyteen ja hyvinvointiin, mutta välillä on hyvä kiinnittää huomiota myös hampaiden ja suun vointiin.
Lue lisää
Artikkeli päivitetty:
2 syyskuun 2024