50+ naisen laboratoriopaketti
Ilman paastoaLaboratoriopaketilla saat monipuolisesti tietoa siitä, miten elimistösi voi. Mukana esimerkiksi perusverenkuva, kolesteroliarvot, verensokeri, kalium, natrium, ferritiini ja D-vitamiini.
Ravitsemus vaikuttaa merkittävästi ikääntyvän terveyteen ja toimintakykyyn. Hyvällä ravitsemustilalla voidaan vaikuttaa niin sairauksien ennaltaehkäisyyn kuin niistä toipumiseen.
Iän mukanaan tuomat sairaudet vaikuttavat ravitsemuksen erityistarpeisiin. Terveelle ikääntyvälle henkilölle pätevät samat ravitsemukselliset tarpeet ja suositukset kuin muille aikuisille. Ikääntyvän kannattaa huomioida erityisesti riittävä energiansaanti kokonaisuudessaan ja riittävä D-vitamiinin sekä proteiinin saanti.
Tahaton painonlasku ei ole tarkoituksenmukaista vaan sitä tulee ehkäistä. Alipaino voi johtaa aliravitsemukseen, jolloin kaikkia ravintoaineita tai edes energiaa ei saada tarpeeksi. Ikääntyvien terveydelle voi olla hyödyllisempää jopa hieman työikäisiä korkeampi painoindeksi.
Muun muassa seuraavat ravintoaineet on hyvä erikseen huomioida:
Aliravitsemustilalla on monenlaisia vaikutuksia. Vähäinen proteiinin saanti, vähäinen pehmeän rasvan määrä ja liian alhainen D-vitamiinitaso voivat aiheuttaa lihaskatoa. Heikko ravitsemustila voi johtaa myös toimintakyvyn heikkenemiseen ja infektiokierteeseen.
Monet ikääntyneet käyttävät säännöllisesti lääkkeitä, jotka voivat vaikuttaa ruokahaluun, ruoansulatukseen tai ravintoaineiden imeytymiseen. On tärkeää keskustella lääkärin kanssa mahdollisista ravitsemukseen liittyvistä sivuvaikutuksista ja tarvittaessa tehdä muutoksia ruokavalioon.
Ikääntyessä ihmisen kyky hyödyntää auringon UV-säteilyä D-vitamiinin lähteenä heikkenee. Usein iän myötä myös vietetään enemmän aikaa sisätiloissa. Luuston haurastumista voidaan ehkäistä riittävällä kalsiumin ja erityisesti riittävällä D-vitamiinin saannilla. Varsinkin D-vitamiinista on usein vajetta, mikä vaikuttaa kalsiumin imeytymiseen.
D-vitamiinin suositus ikääntyneelle:
Laboratoriokokeessa D-vitamiinin viitearvon alaraja on 75 nmol/l.
Ikääntyville kalsiumin saantisuositus on 800 milligramma/vrk. Tämä suositus täyttyy esimerkiksi kolmesta lasillisesta maitoa, piimää, viiliä tai jogurttia ja 2–3 viipaleesta juustoa. Mikäli ruokavaliossa on niukasti maitotuotteita, suositellaan kalsiumlisää.
Hemoglobiini on anemian mittari. Hemoglobiinipitoisuus vaihtelee iän mukaan. Ikääntyessä miesten hemoglobiinitasot tavallisesti laskevat, naisten puolestaan yleensä nousevat. Kumpikaan muutos ei kuitenkaan ole pelkän iän vuoksi merkittävä. Yleisin anemian aiheuttaja on raudanpuutos. Anemian merkittävin oire on väsymys.
Ferritiinin eli varastoraudan määrä kertoo, onko henkilöllä raudanpuute tai onko sellainen syntymässä. Raudanpuutetta on syytä epäillä, jos ferritiiniarvo on alle 15–30 µg/l ja henkilöllä on tyypillisiä raudanpuutteen oireita ja hän kuuluu raudanpuutteen riskiryhmään. Yli 100 µg/l ferritiiniarvot sulkevat raudanpuuteanemian mahdollisuuden yleensä pois.
Anemia voi johtua myös esimerkiksi B12-vitamiinin tai folaatin puutteesta. B12-vitamiinin puutetta esiintyy ikääntyneillä. Folaatin puutos voi olla mahdollinen, mikäli ruokavalio ei ole riittävän monipuolinen tai käyttää runsaasti alkoholia.
Ikä voi tuoda mukanaan niin ali- kuin ylipaino. Jo työikäisenä omiin elintapoihin tulee kiinnittää huomiota, erityisesti mikäli on ylipainoinen tai sairastunut elintapasairauksiin.
Alipainoisuus voi olla erityisesti hyvin iäkkäiden henkilöiden haasteena. Liian pienestä ruokamäärästä ei saada ylipäätään tarpeeksi energiaa, mutta ei myöskään riittävästi proteiineja ja ravintoaineita. Tästä voi seurata laihtumista ja aliravitsemusta.
Ikääntyneen ruokavalion tulee sisältää energiaa vähintään 1 600 kcal päivässä. Vuorokauden kaloritarpeen saa täyteen esimerkiksi kolmesta ateriasta ja kahdesta tai kolmesta välipalasta. Energiamäärää voidaan tarvittaessa lisätä esimerkiksi kasviöljyillä tai sopivilla välipaloilla.
Suomalaiset saavat proteiinia ruokavaliostaan keskimäärin riittävästi, mutta tämä ei koske kaikkia ikääntyviä. Ruokahalun vähetessä ja ruokailutottumusten muuttuessa päivittäinen proteiinin tarve voi jäädä täyttymättä.
Proteiinia on hyvä lisätä jokaiselle päivän aterialle, välipalat mukaan lukien. Niukka proteiinin saanti voi aiheuttaa lihaskatoa, mikä heikentää liikunta- ja toimintakykyä sekä kehon hallintaa ja lisää kaatumisten ja murtumien riskiä.
On myös hyvä huomata, että ruokahalu voi laskea iän myötä. Tähän voi vaikuttaa myös mielialan lasku, sairaudet, runsas lääkitys tai muistisairaus. Muistisairaus voi vaikuttaa myös niin, että ruokaileminen unohtuu. Iän myötä myös suun ja ienten ongelmat voivat hankaloittaa syömistä.
Muista myös muut terveyttä tukevat elintavat: vähäinen alkoholin käyttö, tupakoinnin välttäminen, liikunta, sosiaaliset suhteet, yhdessä syöminen sekä raittiissa ilmassa ulkoilu.
Alkoholin vaikutukset ikääntyneille ovat erityisen haitallisia. Se lisää muun muassa kaatumisen riskiä, häiritsee elimistön sokeritasapainoa ja voi vaikuttaa lääkkeiden vaikutusmekanismeihin. Ikääntyvien alkoholin annosmäärä ei saisi ylittää viikossa yli seitsemää annosta eikä kerralla tulisi juoda yli kolmea annosta.
Kokonaisvaltainen hyvinvointi on tärkeää terveyden ylläpitämisessä. Vinkkejä terveyden edistämiseen ikääntyville:
Puhdin kautta voit tilata laboratoriokokeet ilman lääkärikäyntiä ja lähetettä.
50+ testipaketeissa on mukana muun muassa perusverenkuva, kolesteroliarvot, verensokeri, ferritiini, tärkeimmät vitamiinit D ja B12, tulehdusarvo sekä maksan, munuaisten ja kilpirauhasen tutkimukset.
Laboratoriopaketilla saat monipuolisesti tietoa siitä, miten elimistösi voi. Mukana esimerkiksi perusverenkuva, kolesteroliarvot, verensokeri, kalium, natrium, ferritiini ja D-vitamiini.
Laboratoriopaketilla saat monipuolisesti tietoa siitä, miten elimistösi voi. Mukana muun muassa perusverenkuva, kolesteroliarvot, verensokeri, tärkeimmät vitamiinit sekä PSA ja vapaa laskettu testosteroni.
A-vitamiini on välttämätön monille kehon normaaleille toiminnoille: luun kasvulle, ihon terveydelle, immuunijärjestelmälle ja näkökyvylle.
Ravinnon merkitys alkaa jo ennen syntymää aivojen rakentuessa. Läpi elämän pystymme vaikuttamaan aivoihin valintojen, syömämme ruoan ja elintapojen avulla.
Terveellisen ruokavalion voi koota monella eri tavalla, eli vain yhtä tiettyä täydellistä ruokavaliota ei ole olemassa.
Rasvamaksa liitetään usein alkoholismiin, mutta myös runsas ylipaino rasvoittaa maksaa.
Sydämen terveyttä voi tukea tupakoimattomuudella, terveellisellä painonhallinnalla, veriarvojen ja verenpaineen seuraamisella sekä riittävällä liikunnalla.
Sydän- ja verisuonitaudit ovat niin perimä- kuin elintapaperäisiä sairauksia, joiden syntyyn voidaan usein vaikuttaa elintavoilla.
Artikkeli päivitetty:
27 elokuun 2024