Siirry pääsisältöön
Etusivu / Tietopaketit / Ientulehdus – Oireet, hoito ja ennaltaehkäisy
Mies ja nainen luontopolulla

Ientulehdus – Oireet, hoito ja ennaltaehkäisy

Hoitamaton ientulehdus saattaa johtaa hampaiden kiinnityskudosten vaurioitumiseen eli parodontiittiin.

Sisällysluettelo

Mikä on ientulehdus (gingiviitti)?

Ientulehdus on suun sairaus, joka johtuu bakteeriplakin eli hammaskiven kerääntymisestä ienrajaan ja hammasväleihin. Ientulehduksessa hammasta ympäröivä ien tulehtuu.

Mistä ientulehdus johtuu?

Useimmiten ientulehdus johtuu hampaiden riittämättömästä puhdistuksesta.

Ientulehduksen ennaltaehkäisy

Ientulehdusta hoidetaan ja estetään pitämällä hampaiden pinnat puhtaana bakteeriplakista. Hampaat harjataan huolellisesti kaksi kertaa päivässä. Hammasvälit puhdistetaan päivittäin. Jos ikenet vuotavat harjatessa verta, tulee alue puhdistaa normaalia useammin ja huolellisemmin parin päivän ajan. Makeisten ja makeiden juomien runsasta käyttöä vältetään. Hammastarkastuksessa tai suuhygienistillä tulee käydä säännöllisesti.

Ientulehduksen oireet

Ientulehduksen oireita ovat yleensä ikenen punoitus, arkuus ja kipu, veren vuotaminen ikenestä esimerkiksi hampaita harjatessa, paha maku suussa ja pahanhajuinen hengitys.

Ientulehduksen hoito

Ientulehdus tulee hoitaa asianmukaisesti. Edennyt ientulehdus vaatii tilanteesta riippuen käynnin suuhygienistin tai hammaslääkärin luona. Käynnillä puhdistetaan ikenet ja poistetaan hammaskivi. Pitkälle edenneen ientulehduksen hoito vaatii hammaslääkärin tai erikoishammaslääkärin suorittaman puhdistuksen. Syvällä hampaan juuressa oleva ientulehdus voi vaatia ienleikkauksen.

Hoitamaton ientulehdus

Hoitamaton ientulehdus saattaa johtaa hampaiden kiinnityskudosten vaurioitumiseen eli parodontiittiin. Tämän seurauksena hammas alkaa heilua ja se voi jopa irrota. Hoitamaton ientulehdus lisää muun muassa sydän- ja aivoinfarktin riskiä.

Lue myös: 10 syytä pitää huolta hampaista – Suun hyvinvointi osana kokonaisterveyttä

Yleisimmät kysymykset aiheeseen liittyen

Hammaskivi johtuu plakin kovettumisesta hampaan pinnalle, kun sitä ei poisteta säännöllisellä harjauksella ja hammasvälien puhdistuksella.

Ientulehduksen hoitoon on tärkeää noudattaa hyvää suuhygieniaa. Harjaa hampaat kahdesti päivässä fluorihammastahnalla ja käytä hammasvälien puhdistukseen hammaslankaa tai väliharjoja. Vältä tupakointia ja alkoholin liiallista käyttöä, sillä ne voivat pahentaa ientulehdusta. Jos ientulehdus jatkuu tai pahenee, on suositeltavaa kääntyä hammaslääkärin puoleen, joka voi tarvittaessa tehdä ammattimaisen puhdistuksen tai määrätä sopivia hoitoja. Säännölliset hammaslääkärikäynnit auttavat myös ennaltaehkäisemään ientulehduksen uusiutumista.

Hammastarkastuksen suositeltava tiheys riippuu henkilön iästä, suun terveydentilasta ja riskitekijöistä. Aikuisille yleinen suositus on käydä hammastarkastuksessa vähintään kerran joka toinen vuosi. Jos sinulla on suurentunut riski suun sairauksille, kuten ientulehdus tai karies, hammaslääkäri saattaa suositella useampia käyntejä vuodessa. Lapsilla ja nuorilla suositellaan yleensä vuosittaista tarkastusta, jotta mahdolliset ongelmat voidaan havaita ja hoitaa ajoissa.

Miksi Puhti

Helppo – Kotimainen – Nopea

  • Puhti tarjoaa parasta palvelua oman terveyden mittaamiseen ja kehittämiseen.

  • Kaikki testit ilman lääkärin lähetettä.

  • Selkeät paketit ja edullinen hinnoittelu.

  • Näytteenotto Mehiläisen laboratorioissa yli 75 toimipisteessä ympäri Suomen.

  • Suurin osa testeistä analysoidaan Suomessa Mehiläisen laboratorioissa.

  • Tulokset yleensä jo heti seuraavana arkipäivänä.

  • Selkeä ja helppolukuinen tulosraportti.

  • Tarvittaessa voit tilata erikseen Mehiläisen lääkärin neuvonnan testien jälkeen.

  • Saatavilla myös hyvinvointivalmennuksia.

  • Tiedot pysyvät Suomessa korkean turvaluokituksen palvelinsalissa.

AVAINLUVUT

Yli

4 500 000

testiä analysoitu

Palautteen keskiarvo

9,5

Google-tähdet

4,9 / 5

Mediassa nähty

Siirry maksamaan: : 0,00