Hypoglykemia eli alhainen verensokeri
Verensokerista huolehditaan tehokkaimmin pitämällä ruokailuvälit kohtuullisina. Jokainen reagoi verensokerin laskuun eri tavalla.
Alhainen verensokeri eli hypoglykemia
- Hypoglykemia tarkoittaa alhaista verensokeria.
- Verensokeri voi laskea alas myös ilman diabetesta.
- Useimmiten alhainen verensokeri liittyy liian pitkiin ruokailuväleihin.
- Akuuttia alhaista verensokeria voidaan hoitaa sokeripitoisella välipalalla.
Mitä hypoglykemia tarkoittaa?
Hypoglykemia eli alhainen verensokeri on tila, jossa verensokeri laskee liian alas. Se voi liittyä diabetekseen, tai esiintyä silloin, kun syömisestä on kuulunut liian kauan aikaa.
Verensokeria mitataan glukoosin ja pitkäaikaisen sokerin mittauksilla. Usein alhainen verensokeri kuitenkin liittyy juuri tilapäiseen verensokerin putoamiseen, jolloin glukoosi on hyödyllisempi testi.
Hypoglykemiaan voi syömättömyyden lisäksi johtaa myös insuliinihoito, jos insuliinia käytetään liikaa. Tällöin verensokeri voi laskea vaarallisen alas.
On olemassa reaktiivista ja ei-reaktiivista hypoglykemiaa.
Mikä on reaktiivinen hypoglykemia?
Reaktiivinen hypoglykemia esiintyy, kun syömisestä on kulunut muutama tunti. Insuliinin liikatuotanto aiheuttaa tässä tapauksessa hypoglykemian. Reaktiivinen hypoglykemia merkitsee kohonnutta riskiä diabeteksen kehittymiseen.
Mikä on ei-reaktiivinen hypoglykemia?
Ei-reaktiivinen hypoglykemia ei välttämättä liity syömiseen. Joskus se voi liittyä toteamattomaan sairauteen tai lääkitykseen. Runsas alkoholinkäyttö, maksa- ja munuaissairaudet, raskaus ja syömishäiriöt kuten anoreksia voivat aiheuttaa tällaista hypoglykemiaa.
Hypoglykemia (alhainen verensokeri) oireet
Jokainen reagoi verensokerin laskuun eri tavalla. Seuraavat oireet ovat kuitenkin yleisiä:
- tajunnan hämärtyminen
- päänsärky
- äärimmäinen nälän tunne
- keskittymiskyvyttömyys
- hikoilu
- tärinä
- näköongelmat
- muutokset käytöksessä
Alhainen verensokeri voi esiintyä myös ilman mitään oireita. Tällaisille henkilöille säännöllinen syöminen on erityisen tärkeää.
Miten hypoglykemiaa hoidetaan?
- Alhainen verensokeri kehittyy usein yhteydessä sairaustiloihin tai ylipainoon. Huolehdi siis terveydestäsi ja pyri normaalipainoon.
- Perinnöllisyys voi vaikuttaa alhaiseen verensokeriin. Tarkasta, onko suvussasi diabetesta.
- Tee diabetesriskitesti. Sinulla voi olla myös esidiabetes.
- Noudata terveellistä ruokavaliota, johon kuuluvat hitaasti imeytyvät hiilihydraatit, täysjyvä, riittävä määrä proteiinia, hyviä rasvoja ja vain maltillisesti sokeripitoisia tuotteita.
- Pidä ruokailurytmi säännöllisenä. Pieni ateria 2-3 tunnin välein pitää verensokerin tasaisena, jos verensokerin lasku liittyy ruokailuun.
- Pidä aina mukanasi pientä välipalaa, jos olosi heikkenee pitkien ruokailuvälien vuoksi.
- Selvitä syy, minkä vuoksi verensokerisi laskee.
- Akuuttia hypoglykemiaa voidaan hoitaa sokeripitoisella juomalla, hedelmällä tai vaikka suklaalla. Verensokerin laskeminen liian alas voi johtaa jopa tajuttomuuteen.
Yleisimmät kysymykset aiheeseen liittyen
Lääkäriin tulisi hakeutua, jos verensokeri pysyy toistuvasti korkeana, ylittää selvästi henkilökohtaiset tavoitearvot tai jos esiintyy korkean verensokerin oireita, kuten janoa, tiheää virtsaamista tai väsymystä.
Paastoverensokerin alentamiseksi on tärkeää noudattaa tasapainoista ruokavaliota, välttää suuria määriä nopeasti imeytyviä hiilihydraatteja ja lisätä fyysistä aktiivisuutta. Säännöllinen ateriarytmi ja painonhallinta voivat myös auttaa hallitsemaan verensokeritasoja.
Verensokeria voi laskea nopeasti lyhytkestoisella intensiivisellä liikunnalla tai ottamalla lääkärin määräämää nopeavaikutteista insuliinia. On tärkeää keskustella lääkärin kanssa ennen uusien hoitokeinojen kokeilemista.
Verensokeri on liian korkea, kun se ylittää henkilökohtaiset tavoitearvot, jotka lääkäri on asettanut yksilöllisten terveystarpeiden mukaan. Yleisesti ottaen paastosokerin tulisi olla alle 7 mmol/l ja aterian jälkeinen verensokeri alle 10 mmol/l.
Kortisoni voi nostaa verensokeria, ja vaikutuksen suuruus riippuu annoksesta ja yksilöllisistä tekijöistä. Diabeetikoiden on tärkeää seurata verensokeriarvojaan tarkasti kortisonihoidon aikana.
Verensokerin laskunopeus riippuu monista tekijöistä, kuten aikaisemmasta ruokailusta, liikunnasta ja mahdollisesta lääkityksestä. Tyypillisesti verensokeri alkaa laskea muutaman tunnin kuluessa toimenpiteistä.
Verensokeri on liian alhainen, kun se laskee alle 4 mmol/l. Alhainen verensokeri voi aiheuttaa oireita kuten heikotusta, vapinaa, hikoilua, nälkää, sekavuutta ja jopa tajunnan menetystä. Tällaisessa tilanteessa on tärkeää nauttia nopeasti imeytyviä hiilihydraatteja, kuten mehua tai glukoositabletteja, ja hakeutua tarvittaessa lääkärin hoitoon.
Verensokeri mitataan tyypillisesti aamulla paaston jälkeen, ennen aterioita, kaksi tuntia aterioiden jälkeen ja ennen nukkumaanmenoa. Mittaustiheys voi vaihdella henkilön terveydentilan ja hoidon tarpeen mukaan.
Verensokeria voi laskea noudattamalla terveellistä ruokavaliota, lisäämällä fyysistä aktiivisuutta ja hallitsemalla painoa. Lääkityksen säätäminen ja säännöllinen verensokerin seuranta ovat myös tärkeitä.
Korkea verensokeri voi oireilla jatkuvana janona, tiheänä virtsaamisena, väsymyksenä, näön hämärtymisenä ja hitaasti paranevina haavoina. Jos näitä oireita ilmenee, on tärkeää tarkistaa verensokeriarvot ja konsultoida lääkäriä.
Ruokailun jälkeen verensokerin tulisi pysyä alle 10 mmol/l, kun mittaus tehdään kaksi tuntia aterian jälkeen. Tämä raja voi vaihdella yksilöllisten terveyssuositusten mukaan, joten on tärkeää keskustella omista tavoitearvoista lääkärin kanssa.
Puhdin suosituin testipaketti, Puhti-laboratoriopaketti sisältää useita testejä, jotka antavat sinulle monipuolisesti tietoa siitä, miten elimistösi voi. Mukana mm. perusverenkuva, kolesterolit, verensokeri, D-vitamiini, ferritiini, tulehdustila sekä kilpirauhasen, maksan ja munuaisten toimintaa heijastelevat tutkimukset.
Naisen laaja laboratoriopaketti on suunnattu sinulle, kun haluat tietää laajemmin oman kehosi hyvinvoinnista. Laboratoriopaketti auttaa sinua tarkistamaan, miten elimistösi voi ja tekemään parempia valintoja terveytesi edistämiseksi. Mukana paketissa mm. ferritiini, verenkuva, kolesterolit ja verensokeri.
Miehen laaja laboratoriopaketti on suunnattu sinulle, kun haluat tietää laajemmin oman kehosi hyvinvoinnista. Laboratoriopaketti auttaa sinua tarkistamaan, miten elimistösi voi ja tekemään parempia valintoja terveytesi edistämiseksi. Mukana paketissa mm. ferritiini, verenkuva, kolesterolit ja verensokeri.
Mitä hyperglykemian eli korkean verensokerin oireet ovat? Mistä hyperglykemia johtuu ja kuinka tilaa hoidetaan?
Lue lisää
Diabeteksen päätyypit ovat tyypin 1 diabetes, tyypin 2 diabetes ja raskausdiabetes. Ylipaino, epäterveellinen ruokavalio ja vähäinen liikunta altistavat aikuisiän diabetekselle. Kerromme tässä artikkelissa myös, mikä on esidiabetes.
Lue lisää
Esidiabetes on tärkeää tunnistaa, sillä tässä vaiheessa aikuistyypin diabeteksen puhkeaminen on mahdollista useimmiten vielä estää.
Lue lisää
Glukoosi on eräs yleisimmistä sokereista. Veren glukoosiarvo on sama asia kuin verensokeri. Verensokeri voidaan mitata paaston jälkeen tai ilman paastoa. Verensokeri nousee liian korkealle esimerkiksi diabeteksessa.
Lue lisää
Insuliiniresistenssi on metabolinen häiriö, joka liittyy keskeisesti lihavuuteen, tyypin 2 diabetekseen, verenpainetautiin sekä sydän- ja verisuonisairauksiin.
Lue lisää
Sokerihemoglobiini B-HbA1c ilmaisee veren pitkäaikaisen sokeriarvon. Sokerihemoglobiinitesti eli pitkäaikainen sokeri ilmaisee keskimääräisen verensokerin edeltävien 2 – 8 viikon ajalta.
Lue lisää
Artikkeli päivitetty:
2 syyskuun 2024