Skip to content
Etusivu / Tietopaketit / Hepatiitti A ja B rokote
Hepatiitti ja hepatiittirokote

Hepatiitti A ja B rokote

Tämä artikkeli käsittelee hepatiitti A- ja B-viruksien aiheuttamia maksatulehduksia ja niitä vastaan kehitettyjä rokotteita.

Hepatiitti A ja B rokote

  • A-hepatiittivirus kosketustartuntana tai ruoan/juoman välityksellä
  • B-hepatiittivirus tarttuu ihmisestä toiseen veren ja sukupuoliyhteyden välityksellä sekä virusta kantavasta äidistä sikiöön.
  • A- ja B-hepatiittiviruksia vastaan on kehitetty tehokkaat rokotteet.
  • Yhdistelmähepatiittirokotetta suositellaan etenkin paljon matkustaville henkilöille.
  • Hepatiittirokotteet kuuluvat osalle väestöä rokotusohjelmaan.

Yleistä hepatiitista

Hepatiitti on yleisnimitys maksatulehdukselle, jonka aiheuttajina voivat olla hepatiitti- tai muut virukset, alkoholi, lääkkeet ja myrkyt. Tässä artikkelissa käsitellään vain A- ja B-hepatiitteja. Hepatiittiviruksia on useita, A.n ja B:n lisäksi esimerkiksi C, D ja E. Tällä hetkellä A- ja B-hepatiittia vastaan on olemassa rokotteet.

Hepatiitti A

Hepatiitti A-viruksen (HAV) aiheuttama infektio on yleinen heikon hygieniatason maissa ja trooppisissa maissa. Hepatiitti A-virus tarttuu ulosteen välityksellä kosketustartuntana tai viruksen saastuttaman veden tai ruoan kautta. HAV ei jää elimistöön krooniseksi, vaan tauti paranee usein 2-4 viikossa.

Hepatiitti B

Hepatiitti B-virus (HAB) tarttuu suojaamattomassa seksissä sekä veren välityksellä. HAB voi aiheuttaa kroonisen maksatulehduksen, maksakirroosin tai maksasyövän. Osa HAB-infektion saaneista jää viruksen kantajiksi, jolloin vakavammat seuraukset voivat ilmetä vasta myöhemmin. HAB tarttuu suojaamattomassa seksissä sekä veren välityksellä (esim. yhteiskäytössä olevien ruiskujen ja neulojen välityksellä) Muita mahdollisia reittejä ovat verensiirto kehitysmaissa sekä toimenpiteet, kuten akupunktio, tatuointi ja lävistykset, joissa ei ole huolehdittu riittävästä hygieniasta

Hepatiitin oireet

Hepatiitti A:n oireet alkavat aikuisilla usein äkillisesti ja ensioireisiin liittyvät muun muassa pahoinvointi ja ruokahaluttomuus. Myös kuume ja vatsakipu ovat tyypillisiä sairastuneen oireita. Ihon ja silmien muuttuminen keltaiseksi tapahtuu muutaman päivän kuluttua ensioireiden alkamisesta. Tämä johtuu siitä, että vaurioitunut maksa ei kykene hajottamaan hemoglobiinin hajoamistuotetta, bilirubiinia. Lapsilla tauti voi olla oireeton.

Hepatiitti B on suurimmalla osalla sairastuneista oireeton. Noin 40 prosenttia saa oireina pahoinvointia, ripulia, oksentelua tai vatsakipua, ihon ja silmien keltaisuutta sekä joskus myös lihas- ja nivelkipuja. On yleistä, että oireet häviävät parissa viikossa. Harvinaisessa tapauksessa tartunta voi johtaa maksan kuolioon. HBV-infektio voi kroonistua, joka voi aiheuttaa maksan vajaatoimintaa, joka edelleen lisää maksakirroosin sekä maksasyövän riskiä.

Hepatiitin hoito

Hepatiitti A:han ei ole olemassa lääkitystä. Tautiin ei ole siis hoitoa, vaan se paranee itsestään, vaikkakin aikuisella siihen voi mennä kuukausia. Joskus sairaalahoito voi olla tarpeellinen.

Hepatiitti B paranee usein itsestään, mutta sairaalahoito voi olla tarpeellista, mikäli oireilu on hyvin voimakasta. Krooniseen HBV:n voidaan käyttää lääkitystä, jonka tavoite on vähentää virusten määrää ja siten estää kroonisen tulehduksen syntyä. Lääkehoito ei kuitenkaan poista virusta.

Hepatiittirokotteet

Hepatiitti A- ja B-virustartuntoja vastaan on kehitetty rokotteet, jotka suojaavat tehokkaasti taudeilta. Rokotteita on saatavilla sekä vain A- ja B-hepatiittia vastaan että yhdistelmärokote, jossa rokotetaan näitä molempia viruksia vastaan.

Yhdistelmärokotetta suositellaan etenkin paljon matkustaville. Yhdistelmähepattiittirokote on jaettu kolmeen rokotuskertaan. Kaksi ensimmäistä annosta annetaan kuukauden välillä toisistaan ja kolmas annos kuuden kuukauden päästä ensimmäistä annoksesta. Hepatiittirokote on tämänhetkisen tiedon mukaan elinikäinen, eli tehosterokotuksia ei näiden kolmen annoksen jälkeen tarvita.

Tyypillisiä rokotteen haittavaikutuksia ovat rokotuskohdan ohimenevä aristus ja punoitus sekä päänsärky, huonovointisuus ja väsymys. Harvinaisempia oireita ovat kuume, iho-oireet ja muut yliherkkyysoireet. Jatkorokotuksia paikallis- ja yleisoireet eivät estä. Rokotetta ei kuitenkaan voida antaa henkilölle, joka on saanut anafylaktisen reaktion edellisestä A- ja B-rokoteannoksesta.

Rokotteen saavat ilmaiseksi henkilöt, joilla on suurentunut riski saada hepatiitti A- ja B-tartunta. Nämä henkilöt ovat säännöllistä hoitoa saavat, verenvuototautia sairastavat, pistettäviä huumeita käyttävät sekä heidän kumppanit ja perheenjäsenet sekä miehet, joilla on seksiä miesten kanssa.

Hepatiittirokotteet Mehiläiseltä

Voit hakeutua hepatiittirokotukseen Mehiläisen kautta. Varaa aika helposti netistä.

Miksi Puhti

Helppo – Kotimainen – Nopea

  • Puhti tarjoaa parasta palvelua oman terveyden mittaamiseen ja kehittämiseen.

  • Kaikki testit ilman lääkärin lähetettä.

  • Selkeät paketit ja edullinen hinnoittelu.

  • Näytteenotto Mehiläisen laboratorioissa yli 75 toimipisteessä ympäri Suomen.

  • Suurin osa testeistä analysoidaan Suomessa Mehiläisen laboratorioissa.

  • Tulokset yleensä jo heti seuraavana arkipäivänä.

  • Selkeä ja helppolukuinen tulosraportti.

  • Tarvittaessa voit tilata erikseen Mehiläisen lääkärin neuvonnan testien jälkeen.

  • Saatavilla myös hyvinvointivalmennuksia.

  • Tiedot pysyvät Suomessa korkean turvaluokituksen palvelinsalissa.

AVAINLUVUT

Yli

4 500 000

testiä analysoitu

Palautteen keskiarvo

9,5

Google-tähdet

4,9 / 5

Mediassa nähty

Siirry maksamaan: : 0,00