Skip to content
Etusivu / Tietopaketit / Hemoglobiini (B-Hb) – Mittaus ja viitearvot
Nainen kantaa vihanneskoria

Hemoglobiini (B-Hb) – Mittaus ja viitearvot

Alhainen hemoglobiini voi merkitä anemiaa ja aiheuttaa esimerkiksi väsymysoireilua.

Hemoglobiinin mittaus B-Hb

  • Hemoglobiini on punasolujen rakenneaine, johon happi sitoutuu. Se myös aiheuttaa veren punaisen värin.
  • Hemoglobiini tutkitaan aina verenkuvan yhteydessä.
  • Hemoglobiiniarvosta voidaan päätellä, onko henkilöllä anemia.
  • Anemiaan liittyy monenlaisia oireita, mutta oireista ei voida suoraan päätellä, minkä tyypin anemiasta on kyse.

Sisällysluettelo

Mitä hemoglobiini B-Hb on?

Hemoglobiini on rautapitoinen happea sitova proteiini, joka kuljettaa happea keuhkoista kudoksiin ja hiilidioksidia takaisin keuhkoihin. Hemoglobiinin ansiosta veri saa punaisen värinsä. Sen tärkein tehtävä on hapen kuljettaminen elimistössä esimerkiksi lihaksiin ja sydämeen.

Hemoglobiini tutkitaan osana verenkuvaa, joka on yleinen tutkimus eri oireiden selvittelyssä.

Anemiaa epäiltäessä hemoglobiini on ensisijainen tutkimus. Anemian yleisin muoto on raudanpuuteanemia. Raudanpuuteanemia näkyy esimerkiksi kalpeutena ja väsymyksenä. Muita raudanpuuteanemian oireita ovat muun muassa fyysisen suorituskyvyn ja yleiskunnon heikkeneminen, sydämentykytys, hengästyminen, huimaus ja heikotus.

Raudanpuutetta epäiltäessä on hyvä selvittää myös ferritiini (ensisijainen raudanpuutteen osoittaja) ja tulehdustila ( CRP), joka puolestaan vaikuttaa ferritiiniarvoon.

hemoglobiini mittaus ja viitearvot

Hemoglobiinin viitearvot

Hemoglobiinin viitearvot ovat miehellä ja naisella eri. Hemoglobiinin pitoisuus ilmoitetaan Suomessa yksikössä grammaa per litra (g/l).

Hemoglobiinin viitearvot naisilla

Naisilla hemoglobiinin viitearvot ovat 117–155 g/l. Naisilla on keskimäärin alhaisempi hemoglobiini kuin miehillä. Arvo vaihtelee elämäntilanteen mukaan. Esimerkiksi hedelmällisessä iässä olevalla naisella kuukautiset saatavat vaikuttaa hemoglobiiniin. Hemoglobiinitaso on yksilöllinen jokaiselle.

WHO:n määritelmän mukaan hemoglobiinin alaraja-arvo naisilla on 120 g/l.

Raja-arvot vaihtelevat hieman laboratorioittain menetelmästä riippuen.

Hemoglobiinin viitearvot miehillä

Miehillä hemoglobiinin viitearvot ovat 134–167 g/l. Yleisesti ottaen miehillä on korkeampi hemoglobiini kuin naisilla (murrosiän jälkeen).

WHO:n määritelmän mukaan hemoglobiinin alaraja-arvo miehillä on 130 g/l.

Raja-arvot vaihtelevat hieman laboratorioittain menetelmästä riippuen.

Alhainen hemoglobiini

Matala hemoglobiini liittyy anemiaan. Anemiassa veren hemoglobiiniarvo on normaalia alhaisempi. Anemian löytyminen on aina poikkeava löydös ja anemian syy tulee aina selvittää. Yleisimmin kyseessä on raudanpuutosanemia, mutta taustalla voi olla myös jokin muu sairaus.

Hemoglobiini ja anemian vaikeusaste

Hemoglobiinipitoisuudet B-Hb (g/L) ja anemian vaikeusasteen luokittelu (WHO:n mukaan) on esitetty alla olevassa taulukossa.

 lievähuomattavavaikea
nainen 15–65 v.110–11980–110<80
raskaana oleva100–10970–99<70
mies 15–65 v.110–12980–110<80

Mitkä ovat alhaisen hemoglobiinin oireet?

Alhainen hemoglobiini merkitsee anemiaa. Anemia eli verenvähyys aiheuttaa yleensä yleistä väsymystä, ruumiillisen suorituskyvyn heikkenemistä, huimauksen tunnetta ja hengästymistä.

Anemian oireet ovat sitä voimakkaammat, mitä vaikeampi anemia on.

Lievän anemian oireet:

Vaikean anemian oireet:

Alhainen hemoglobiini vanhuksella

Anemia yleistyy iäkkäämmillä pääosin koska anemiaa aiheuttavat sairaudet yleistyvät ja ravitsemus yksipuolistuu.

Vanhuksilla ruokavalio voi usein olla puutteellinen. Iäkkäillä voi esiintyä raudanpuuteanemiaa, jolloin hemoglobiini on tästä syystä alhainen. Iäkkään henkilön on hyvä kiinnittää raudan lisäksi huomiota myös esimerkiksi proteiinin, B12-vitamiinin ja folaatin riittävään saantiin.

Hemoglobiinin nostaminen ja anemian ehkäisy

Ensin tulee selvittää, mistä syystä anemia johtuu.

Raudanpuutetta voidaan ehkäistä tarpeeksi rautaa sisältävällä ruokavaliolla. Myös kasvissyöjät ja vegaanit voivat saada ravinnon kautta tarpeeksi rautaa, vaikka kasviperäinen rauta imeytyy eläinperäistä rautaa huonommin. Mikäli rautavarastot tyhjenevät, seuraa tästä raudanpuuteanemia. Tilan taustalla on usein muitakin syitä kuin liian vähän rautaa sisältävä ruokavalio.

Ensisijainen raudan lähde on ruoka, mutta mikäli ruokavalio ei riitä korjaamaan rautavajetta, voidaan rautaa ottaa myös ravintolisänä.

Raudanpuuteanemiassa tarvitaan aina hoitomuotona rautalisää. Ruokavalio on hyvä korjata samalla aikaa. Rautapitoisten ruokien lisäksi on hyvä kiinnittää huomiota raudan imeytymiseen vaikuttaviin tekijöihin. Joissain tapauksissa raudanpuuteanemian hoidossa käytetään suonensisäistä rautainfuusiota.

Tulehduskipulääkkeiden järkevällä käytöllä voidaan vähentää mahalaukun verenvuodon vaaraa.

Ruokavalion osalta kannattaa riittävän raudansaannin ohella varmistaa myös riittävä B12-vitamiinin ja folaatin saanti. Erityisesti vegaanit ja iäkkäät voivat kärsiä B12-vitamiinin puutteesta. Folaatin puutteellinen saanti ruokavaliosta on yleistä suomalaisilla.

Mikäli haluat tietää monipuolisesti oman elimistön rauta-arvoista, kannattaa tutustua laajaan raudanpuutteen ja anemian tutkimuspakettiin. Mukana on ferritiini, seerumin rauta, transferriini, transferriinin rautakyllästeisyys, B12-vitamiini, folaatti, CRP, hemoglobiini ja punasoluindeksit (täydellinen verenkuva).

Korkea hemoglobiini

Hemoglobiiniarvo voi olla myös liian korkea.

Mistä korkea hemoglobiini johtuu?

Korkeat hemoglobiiniarvot voivat johtua:

Hemoglobiini voi ylittää viitearvot silloin, kun elimistön hapensaanti on pitkään tavallista vähäisempää. Tällöin hemoglobiinin määrän suureneminen on reaktio liian vähäiseen hapen saantiin. Tästä syystä vuoristossa asuvilla on keskimäärin suurempi hemoglobiiniarvo kuin muilla.

Kroonisessa keuhkosairaudessa hapen kuljetus vereen häiriintyy, ja hemoglobiiniarvo voi suurentua.

Pienellä osalla ihmisiä hemoglobiini on luonnostaan korkea.

Urheilijan hemoglobiini

Rauta on tärkeää urheilijalle ja sen saantiin tulee kiinnittää erityistä huomiota. Paljon liikkuvilla ja tavoitteellisesti urheilevilla raudan tarve kasvaa.

Tavoitteellisesti treenaava urheilija voi hyötyä hemoglobiinin mittauksesta etenkin mikäli voinnissa tai suorituksissa on muutoksia. Samalla voi mitata rauta-arvot. Hemoglobiini kuljettaa happea lihaksille. Hemoglobiini yksistään ei kuitenkaan kerro kaikkea myöskään urheilijan rautatilaneesta. Hemoglobiini laskee vasta, kun raudanpuutos on jatkunut pitkään.

Viitearvoissa oleva hemoglobiini ei poissulje heikkoja rautavarastoja. Rautavarastojen tila selviää ensisijaisesti tutkimalla ferritiiniarvo.

Hemoglobiini voi siis toisin sanoen olla normaali, vaikka rautavarastot olisivat puutteelliset. Tilanne korjataan ensisijaisesti ruokavaliolla.

Puhdin liikkujan laboratoriopaketit (miehelle ja naiselle) sisältävät myös monia muita urheilijalle tärkeitä mittareita, joilla saat monipuolisesti tietoa elimistön tilasta.

Milloin hemoglobiini tutkitaan?

Hemoglobiini on yleisimpiä verikokeita; hemoglobiini tutkitaan aina muun muassa perusverenkuvan yhteydessä. 

Puhdin kautta tutkimuksiin pääsee suoraan ilman lääkärin lähetettä. Perusverenkuva kuuluu yleisimpiin Puhdin laboratoriopaketteihin.

Voit tilata erikseen lääkärin etäkonsultaation helposti suoraan tulosraportin lopusta, mikäli haluat keskustella tuloksistasi ja terveydestäsi, tulokset poikkeavat viitearvoista, sinulla on oireita tai herää epäilys sairaudesta.

Yleisimmät kysymykset aiheeseen liittyen

Hemoglobiinin nousu riippuu monista tekijöistä, kuten ruokavaliosta, terveydentilasta ja mahdollisista hoidoista. Yleensä hemoglobiini voi alkaa nousta muutaman päivän kuluessa rautalisän aloittamisesta, mutta merkittävä nousu voi vaatia useita viikkoja.

Hemoglobiinia voi nostaa monin eri tavoin. Tehokkaimpia keinoja ovat rautapitoisen ruokavalion noudattaminen, rautalisien käyttö lääkärin ohjeiden mukaan ja riittävä B12-vitamiinin ja foolihapon saanti. On tärkeää myös varmistaa, että mahdolliset taustalla olevat terveysongelmat, kuten sisäinen verenvuoto, on hoidettu.

Hemoglobiinin laskunopeus riippuu syystä, joka aiheuttaa laskun. Esimerkiksi akuutissa verenvuodossa hemoglobiini voi laskea nopeasti, tunneista päiviin. Kroonisissa tiloissa, kuten raudanpuuteanemiassa, hemoglobiini voi laskea hitaammin, viikkojen tai kuukausien kuluessa.

Hemoglobiinin laskeminen voi olla tarpeen esimerkiksi polysytemia vera -sairaudessa. Tavallisesti hemoglobiinia voidaan laskea verenluovutuksen kautta tai lääkityksellä, joka vähentää punasolujen tuotantoa. Lääkärin konsultaatio on suositeltavaa ennen minkään toimenpiteen aloittamista.

Hemoglobiini mitataan yleensä verikokeella, joka otetaan laskimosta. Testi voidaan suorittaa terveydenhuollon ammattilaisen toimesta laboratoriossa, ja tulokset ovat yleensä saatavilla jo seuraavana päivänä. Mittaus antaa tietoa hemoglobiinin määrästä veressä, mikä on tärkeää monien sairauksien diagnostiikassa ja hoidossa.

Miksi Puhti

Helppo – Kotimainen – Nopea

  • Puhti tarjoaa parasta palvelua oman terveyden mittaamiseen ja kehittämiseen.

  • Kaikki testit ilman lääkärin lähetettä.

  • Selkeät paketit ja edullinen hinnoittelu.

  • Näytteenotto Mehiläisen laboratorioissa yli 75 toimipisteessä ympäri Suomen.

  • Suurin osa testeistä analysoidaan Suomessa Mehiläisen laboratorioissa.

  • Tulokset yleensä jo heti seuraavana arkipäivänä.

  • Selkeä ja helppolukuinen tulosraportti.

  • Tarvittaessa voit tilata erikseen Mehiläisen lääkärin neuvonnan testien jälkeen.

  • Saatavilla myös hyvinvointivalmennuksia.

  • Tiedot pysyvät Suomessa korkean turvaluokituksen palvelinsalissa.

AVAINLUVUT

Yli

4 500 000

testiä analysoitu

Palautteen keskiarvo

9,5

Google-tähdet

4,9 / 5

Mediassa nähty

Siirry maksamaan: : 0,00