Hematokriitti (B-Hkr) on punasolujen suhteellinen osuus
Koska hematokriitti ilmaisee punasolujen osuuden koko verestä, sen alhainen määrä tarkoittaa anemiaa.
Hematokriitti (B-Hkr)
- Hematokriitti ilmaisee punasolujen osuuden koko veren tilavuudesta.
- Hematokriitti tutkitaan täydellisen verenkuvan yhteydessä.
Hematokriitti (Hkr)
Hematokriitti (Hkr) on punasolujen suhteellinen osuus koko veren tilavuudesta.
Kuten hemoglobiinin, myös hematokriitin arvo vaihtelee hieman vuorokaudenajan mukaan. Arvot ovat korkeimmillaan aamulla ja laskevat illalla. Hematokriitti tutkitaan esimerkiksi perusverenkuvan ja täydellisen verenkuvan yhteydessä.
Mitkä ovat hematokriitin viitearvot (B-HKR)?
Hematokriitti ilmaistaan prosentteina. Esimerkiksi 25 prosentin hematokriitti tarkoittaa, että veren punasoluja on 25 millilitraa 100 millilitrassa verta.
Hematokriitin viitearvot (B-HKR):
- miehet: 39–50 %
- naiset: 35–46 %
Viitearvot voivat vaihdella laboratorioittain ja tutkimusten analysointimenetelmästä riippuen. Puhdin näytteet otetaan ja analysoidaan Mehiläisen laboratorioissa.
Korkea hematokriitti
Korkea hematokriittiarvo voi johtua esimerkiksi liiallisesta punasolumäärästä eli polysytemiasta. Polysytemia voi joi johtua veri-, keuhko- tai sydänsairaudesta tai tilapäisestä syystä, kuten oleskelusta ohuessa vuoristoilmassa.
Eräät äkilliset tilanteet, kuten elimistön kuivumistila, palovammat tai pitkään kestävä fyysinen rasitus voivat nostaa hematokriittiarvoja. Myös runsas tupakointi ja EPO-hormonin käyttö nostavat hematokriittiarvoa.
Matala hematokriitti
Matala hematokriitti kertoo, että punasolujen määrä on normaalia alhaisempi koko veren tilavuuteen nähden. Se voi johtua joko liian pienestä punasolujen määrästä tai liian suuresta muun veren määrästä.
Milloin hematokriitti tutkitaan?
Hematokriitti tutkitaan perusverenkuvan ja täydellisen verenkuvan yhteydessä. Puhdin kautta pääset laboratoriokokeisiin ilman lähetettä. Tarvittaessa voit tilata erikseen lääkärin etäkonsultaation suoraan Puhdin tulosraportilta.
Yleisimmät kysymykset aiheeseen liittyen
Punasolut
Punasolut elävät ihmisen elimistössä keskimäärin 120 päivää. Tämän jälkeen ne hajoavat pääasiassa pernassa, jossa niiden rauta otetaan talteen ja käytetään uusien punasolujen valmistukseen. Punasolujen elinikä voi vaihdella eri ihmisillä ja eri olosuhteissa, mutta 120 päivää on yleisesti hyväksytty keskiarvo.
Verenkuva
Täydellinen verenkuva otetaan yleensä silloin, kun halutaan saada kattava kuva henkilön yleisestä terveydentilasta tai kun on tarve seurata tiettyjä terveyteen liittyviä muutoksia. Täydellinen verenkuva voi auttaa tunnistamaan erilaisia tiloja, kuten anemiaa.
MCV:n (keskimääräinen punasolujen tilavuus) laskunopeus riippuu siitä, mikä on aiheuttanut muutoksen. Esimerkiksi raudanpuutteen hoidossa MCV voi alkaa laskea muutaman viikon kuluessa rautalisän aloittamisesta. Jos MCV:n muutos johtuu muista terveydellisistä syistä, kuten vitamiinipuutoksista tai luuytimen sairauksista, laskunopeus voi vaihdella.
Makrosytoosin hoito keskittyy yleensä perussyyn hoitamiseen. Jos makrosytoosi johtuu B12-vitamiinin tai foolihapon puutteesta, hoitoon kuuluu näiden vitamiinien täydentäminen. Jos taas taustalla on alkoholin käyttö, suositellaan alkoholin käytön vähentämistä tai lopettamista. Lääkäri voi myös määrätä muita hoitoja riippuen makrosytoosin syystä.
Aikuisessa ihmisessä on keskimäärin noin viisi litraa verta. Veren määrä voi vaihdella yksilöllisesti, ja se on noin 6-8% ihmisen kokonaispainosta. Veren määrä on tärkeä, sillä se kuljettaa happea ja ravinteita kehon eri osiin ja auttaa poistamaan kuona-aineita.
Jos trombosyyttien määrä on liian korkea, on tärkeää selvittää ja hoitaa tämän tilan taustalla olevat syyt. Yleisiä keinoja trombosyyttien määrän hallitsemiseksi ovat hydratoituminen ja veren ohentajien, kuten aspiriinin, käyttö lääkärin ohjeiden mukaan. Joissakin tapauksissa voidaan käyttää myös muita lääkkeitä tai toimenpiteitä, kuten veren ohennuslääkkeitä tai verenkierron parantamiseen tähtääviä hoitoja. On tärkeää keskustella lääkärin kanssa ennen minkään hoitokeinon aloittamista.
Artikkeli päivitetty:
2 syyskuun 2024