Siirry pääsisältöön
Etusivu / Tietopaketit / HDL-kolesteroli eli “hyvä” kolesteroli
Mies ja nainen pelaavat padelia

HDL-kolesteroli eli “hyvä” kolesteroli

HDL-kolesterolin riittävä määrä on hyväksi sydänterveydelle.

HDL-kolesteroli eli “hyvä kolesteroli”

  • Hyvä kolesteroli (HDL) ylläpitää sydämen ja verisuonten terveyttä.
  • Hyvän kolesterolin määrää voi lisätä liikunnalla, pyrkimällä normaalipainoon sekä lopettamalla tupakoinnin.
  • Hyvän kolesterolin määrää tutkitaan, jotta voidaan selvittää, kuinka suuri riski henkilöllä on sairastua valtimotautiin.
  • Puhdin kautta pääset kolesterolin mittaukseen ilman lähetettä.

Sisällysluettelo

Mitä tarkoittaa HDL-kolesteroli?

HDL-kolesteroli (High Den­sity Lipop­rotein) tai tutummin hyvä kolesteroli kuljettaa kolesterolia valtimoiden seinämistä ja muista kudoksista takaisin maksaan, jossa se hajoaa. Hyvä kolesteroli ylläpitää sydämen ja verisuonten terveyttä.

Viitearvojen mukainen HDL-kolesteroli yhdistyy yleis- ja sydänterveyteen. Matala HDL-kolesteroli puolestaan on valtimotaudin riskitekijä. Tutkimuksissa ei ole kuitenkaan saatu selvää näyttöä siitä, että HDL-kolesteroli itsessään parantaisi valtimoiden terveyttä. Täten HDL-kolesteroli onkin enemmän sydänterveyden mittari kuin sen varsinainen syytekijä.

HDL-kolesterolin mittaus

HDL-kolesteroli kuuluu lipidit-tutkimukseen. Puhti-laboratoriopaketti sisältää useita eri mittareita, jotka antavat monipuolisesti tietoa siitä, miten elimistösi voi.

Puhdin kautta saat kaikki tutkimukset ilman lääkärin lähetettä. Nopeasti ja helposti. Näytteenotto yli 75 toimipisteessä 50 eri paikkakunnalla ympäri Suomen. Selkeä tulosraportti.

Testin jälkeen voit tilata erikseen lääkärin etäkonsultaation suoraan Puhdin tulosraportilta, mikäli haluat keskustella terveydestäsi.

Mittaa myös lipoproteiinit

Jopa kolesterolipitoisuutta tärkeämpiä sydän- ja verisuonisairauksien riskitekijöitä ovat elimistön rasvoja kuljettavien partikkelien laatu ja lukumäärä. Katso myös lipoproteiinien tutkimuspaketti. Testiä käytetään seuraavissa tilanteissa: sydän- ja verisuonitautien riskin arviointi, dyslipidemioiden selvittely sekä kolesterolia alentavan lääkehoidon seuranta.

Sisältää tutkimukset: apo A1, apo B ja suhdeluku fS-ApoB/A1. Testiä käytetään seuraavissa tilanteissa: sydän- ja verisuonitautien riskin arviointi, dyslipidemioiden selvittely ja kolesterolia alentavan lääkehoidon seuranta.

Mitkä tekijät vaikuttavat HDL-tasoon (hyvään kolesteroliin)?

HDL-kolesterolin tasoon vaikuttavat perimä, sukupuoli ja elintavat.

Naisilla on yleensä suurempi hyvän kolesterolin pitoisuus kuin miehillä, mikä johtuu naissukuhormonista eli estrogeenista. Sukupuolten välinen ero kuitenkin tasoittuu vaihdevuosien jälkeen.

Lisäksi elintavat (erityisesti liikunta) ja ylipaino vaikuttavat merkittävästi hyvän kolesterolin pitoisuuteen veressä.

Mitkä tekijät nostavat hyvää HDL-kolesterolia?

Mitkä tekijät laskevat hyvää HDL-kolesterolia?

Mitkä ovat HDL-kolesterolin tavoitearvot?

Naiset (aikuiset): yli 1,2 mmol/l

Miehet (aikuiset): yli 1 mmol/l

Kokonaiskolesterolin ja HDL-kolesterolin suhde tulisi olla korkeintaan neljä.

Viitearvot vaihtelevat laboratorioittain ja tutkimusten analysointimenetelmästä riippuen. Puhdin näytteet otetaan ja analysoidaan Mehiläisen laboratorioissa.

Kolesterolit LDL ja HDL

Miksi HDL-kolesteroli (“hyvä kolesteroli”) tutkitaan?

Hyvän kolesterolin määrää tutkitaan, jotta voidaan selvittää, kuinka suuri riski henkilöllä on sairastua valtimotautiin. Riski lisääntyy, jos elimistössä ei ole riittävästi hyvää kolesterolia. HDL-kolesterolin tärkein tehtävä on poistaa ylimääräistä kolesterolia elimistöstä. Mikäli HDL-kolesterolia ei ole riittävästi elimistössä ylimääräinen kolesteroli kerääntyy valtimoihin ja siellä ollessaan se voi aiheuttaa tukoksia.

Säännöllisellä kolesterolin mittauksella ja sen perusteella tehtyjen elintapamuutosten avulla voidaan ennaltaehkäistä sydän- ja verisuonitauteja.

Yleisimmät kysymykset aiheeseen liittyen

Kolesterolitasot voivat alkaa laskea jo muutaman viikon sisällä elintapamuutoksista, kuten ruokavalion muutoksesta ja lisääntyneestä liikunnasta. Lääkityksen avulla muutokset voivat näkyä vielä nopeammin.

Kolesterolilääkitys voidaan aloittaa, kun elintapamuutokset eivät ole riittäviä alentamaan korkeita kolesterolitasoja ja henkilöllä on suurentunut riski sydän- ja verisuonitauteihin.

HDL-kolesterolia voi nostaa lisäämällä ruokavalioon terveellisiä rasvoja, kuten pähkinöitä, oliiviöljyä ja rasvaista kalaa, sekä säännöllisellä aerobisella liikunnalla.

Kokonaiskolesteroli lasketaan yhteen HDL-, LDL- ja 20 prosenttia triglyseridien arvosta. Tämä antaa yleiskuvan veren kolesterolitasoista.

LDL-kolesterolia voi laskea vähentämällä ruokavaliossa tyydyttyneiden rasvojen ja kolesterolin määrää, lisäämällä kuituja ja harrastamalla säännöllistä liikuntaa.

Sepelvaltimotauti todetaan yleensä sydämen rasituskokeella, EKG:llä (elektrokardiogrammilla) sekä verikokeilla, jotka mittaavat sydämen merkkiaineita. Joskus voidaan käyttää myös kuvantamistutkimuksia, kuten sydämen ultraääntä tai tietokonetomografiaa.

Kolesterolitasot voivat nousta nopeasti, jopa muutamassa päivässä, jos ruokavalioon lisätään runsaasti kolesterolia ja tyydyttyneitä rasvoja sisältäviä ruokia.

Kolesteroli poistuu elimistöstä maksan kautta, joka muuntaa sen sappeen. Sappi auttaa rasvojen sulattamisessa ja poistuu elimistöstä ulosteen mukana.

Sydän- ja verisuonitautien ehkäisyyn kuuluu terveelliset elämäntavat: tasapainoinen ruokavalio, säännöllinen liikunta, tupakoinnin lopettaminen ja alkoholin kohtuukäyttö. Lisäksi on tärkeää seurata verenpainetta, kolesteroliarvoja ja verensokeria säännöllisesti.

Kolesterolin mittaus suositellaan tehtäväksi vähintään kerran viidessä vuodessa terveille aikuisille. Riskiryhmiin kuuluvien ja kolesterolilääkitystä käyttävien tulisi mitata kolesterolinsa useammin.

LDL-kolesterolin katsotaan olevan liian korkea, kun sen pitoisuus veressä ylittää 3 mmol/l. Korkeat LDL-arvot lisäävät sydän- ja verisuonitautien riskiä, joten niiden hallinta on tärkeää terveyden kannalta.

Kolesterolia voi alentaa syömällä terveellisesti, vähentämällä tyydyttyneiden rasvojen ja kolesterolin saantia, lisäämällä kuitupitoisten ruokien määrää ruokavaliossa ja säännöllisellä liikunnalla.

Kolesteroli on liian korkea, kun kokonaiskolesteroli on yli 5 mmol/l, LDL-kolesteroli yli 3 mmol/l tai HDL-kolesteroli on alle 1 mmol/l miehillä ja alle 1,2 mmol/l naisilla.

Aikuisen tulisi saada alle 200 mg kolesterolia päivässä ruokavaliosta.

Triglyseridien alentamiseksi suositellaan terveellisiä elämäntapoja, kuten säännöllistä liikuntaa, alkoholin käytön vähentämistä, terveellistä ruokavaliota, joka sisältää runsaasti kuituja ja vähän tyydyttyneitä rasvoja, sekä tarvittaessa lääkitystä lääkärin ohjeiden mukaan.

Kolesterolilääkkeet, kuten statiinit, vähentävät maksan kolesterolin tuotantoa ja lisäävät sen poistumista verenkierrosta, mikä alentaa veren kolesterolitasoja.

Sydänterveys (sydämen terveys ja elintavat)
Tietopaketti

Sydän & sydänterveys

Sydämen terveyttä voi tukea tupakoimattomuudella, terveellisellä painonhallinnalla, veriarvojen ja verenpaineen seuraamisella sekä riittävällä liikunnalla.

Miksi Puhti

Helppo – Kotimainen – Nopea

  • Puhti tarjoaa parasta palvelua oman terveyden mittaamiseen ja kehittämiseen.

  • Kaikki testit ilman lääkärin lähetettä.

  • Selkeät paketit ja edullinen hinnoittelu.

  • Näytteenotto Mehiläisen laboratorioissa yli 75 toimipisteessä ympäri Suomen.

  • Suurin osa testeistä analysoidaan Suomessa Mehiläisen laboratorioissa.

  • Tulokset yleensä jo heti seuraavana arkipäivänä.

  • Selkeä ja helppolukuinen tulosraportti.

  • Tarvittaessa voit tilata erikseen Mehiläisen lääkärin neuvonnan testien jälkeen.

  • Saatavilla myös hyvinvointivalmennuksia.

  • Tiedot pysyvät Suomessa korkean turvaluokituksen palvelinsalissa.

AVAINLUVUT

Yli

4 500 000

testiä analysoitu

Palautteen keskiarvo

9,5

Google-tähdet

4,9 / 5

Mediassa nähty

Siirry maksamaan: : 0,00