Siirry pääsisältöön
Etusivu / Tietopaketit / GFR-tutkimus ja viitearvot (glomerulussuodosnopeus)
Mies ja nainen kävelevät Tuomiokirkon edessä

GFR-tutkimus ja viitearvot (glomerulussuodosnopeus)

Glomerulussuodosnopeus GFR ja munuaisten terveys

  • Glomerulussuodosnopeus (GFR) kuvastaa munuaisten toimintaa.
  • Glomerulussuodosnopeus on tarkempi munuaistoiminnan mittari kuin pelkkä kreatiniini (“munuaisarvo”).
  • Poikkeavan matala GFR viittaa munuaisten vajaatoimintaan.

Sisällysluettelo

Munuaisten tutkimus

Munuaisten toimintaa on jo pitkään arvioitu kreatiniinin määrityksellä. Glomerulussuodosnopeus on kuitenkin tarkempi munuaistoiminnan mittari kuin pelkkä kreatiniini. Tunnistat tutkimuksen koodista Pt-GFRe.

Miksi GFR-tutkimus tehdään?

GFR-tutkimusta käytetään yleensä munuaisten toiminnan arviointiin.

Munuaisten toiminta voi heikentyä sairauksien (esimerkiksi diabetes, kohonnut verenpaine, sydänsairaus) tai joidenkin lääkkeiden seurauksena. Tämän vuoksi munuaisten toimintaa seurataan monen pitkäaikaisen sairauden tai lääkemuutoksien yhteydessä.

Heikentynyt munuaisten toiminta vaikuttaa myös yleisvointiin, ja GFR mitataan sen vuoksi usein poikkeavan voinnin yhteydessä.

Munuaisten tulisi tutkimusta käytettäessä olla vakaassa tilassa, koska tutkimus ei sovellu munuaisten äkillisen vajaatoiminnan arviointiin.

CKD-EPI-kaava

GFR-arvon määrittämiseen on olemassa useita laskukaavoja, kuten CKD-EPI-kaava (Chronic Kidney Disease Epidemiology Collaboration). CKD-EPI-kaava ei sovellu lapsille, vaan sitä käytetään ainoastaan 18 vuotta täyttäneillä aikuisilla. CKD-EPI-kaava ei huomioi henkilön painoa. Laskennan tulos ilmoitetaan normalisoituna aikuisten keskimääräistä kehon pinta-alaa 1,73 m2 kohti.

Cockcroft-Gaultin kaava

GFR-arvo voidaan laskea myös tarkemmalla Cockcroft-Gaultin kaavalla, joka huomioi henkilön painon.

GFR = (140 – ikä) x paino (kg) / a x P-krea (µmol/l), jossa a = miehillä 0,8 ja naisilla 0,95

Mistä voin tilata GFR-tutkimuksen?

Voit tilata tutkimuksen Puhdin kautta ilman lähetettä. Testi kuuluu myös seuraaviin testipaketteihin:

Kaikki Puhdin testit voi tilata ilman lääkärin lähetettä. Tutkimuspaketeilla saat monipuolisesti tietoa elimistösi toiminnasta.

Voit tilata erikseen lääkärin etäkonsultaation helposti suoraan tulosraportin lopusta, mikäli haluat keskustella tuloksistasi ja terveydestäsi, tulokset poikkeavat viitearvoista, sinulla on oireita tai herää epäilys sairaudesta.

GFR viitearvot

18 – 39 vyli 89 ml/min/1,73 m2
40 – 49 vyli 83 ml/min/1,73 m2
50 – 59 vyli 77 ml/min/1,73 m2
60 – 69 vyli 69 ml/min/1,73 m2
≥ 70 vyli 59 ml/min/1,73 m2

GFR-tutkimuksen tulosten tulkinta

Munuaisten toiminta jaetaan GFR-arvon perusteella kuuteen luokkaan. Matala GFR viittaa munuaisten vajaatoimintaan.

yli 90normaali munuaisten toiminta
60 – 89lievä munuaisten vajaatoiminta (ei merkitystä, ellei henkilöllä ilmene muita merkkejä munuaissairaudesta)
45 – 59keskivaikea munuaisten vajaatoiminta
30 – 44kohtalainen munuaisten vajaatoiminta
15 – 29vaikea munuaisten vajaatoiminta
alle 15loppuvaiheen munuaissairaus, dialyysipotilaat

(yksikkö ml/min/1,73m2)

Minkälaiset tekijät voivat vaikuttaa GFR-arvoon?

GFR-arvoon vaikuttavat samat tekijät kuin kreatiniiniin. Kreatiniini on peräisin lihaksista, jonka vuoksi suuri lihasmassa nostaa kreatiniiniarvoa ja vähäinen lihasmassa laskea sitä.

Miehillä kreatiniinia muodostuu enemmän kuin naisilla, sillä miesten lihasmassa on suurempi kuin naisten.

Myös ikä vaikuttaa arvoihin, koska iän myötä munuaisten toiminta heikkenee luonnostaan, ja lihasmassa usein vähenee.

Munuaistoiminnan heikkeneminen ilmenee laskukaavan vuoksi kreatiniiniarvon nousuna, mutta GFR-arvon laskuna.

Ruokavalion vaikutus kreatiniini- ja GFR-arvoon

Henkilöillä, jotka nauttivat runsaasti lihaa, proteiinituotteita tai kreatiinia, plasman kreatiniinipitoisuus voi olla virheellisesti koholla, kun taas pääosin kasvisruokavaliota noudattavilla se voi olla virheellisesti matala.

Yleisimmät kysymykset aiheeseen liittyen

Munuaisongelmat voivat ilmetä muun muassa selkä- tai sivukivuilla, korkealla verenpaineella, virtsan värin muutoksilla ja toistuvilla virtsatieinfektioilla.

Munuaisten vajaatoiminnan oireita ovat esimerkiksi väsymys, turvotukset erityisesti jaloissa ja silmäluomissa, virtsan värin ja määrän muutokset sekä yleinen huonovointisuus.

Munuaisvaurio voi syntyä esimerkiksi pitkäaikaisen korkean verenpaineen, diabeteksen, tiettyjen lääkeaineiden tai myrkyllisten aineiden, kuten raskasmetallien, vaikutuksesta. Myös tulehdukset ja autoimmuunisairaudet voivat vaurioittaa munuaisia.

Munuaisten toimintaa voi tukea terveellisillä elämäntavoilla, kuten riittävällä nesteen saannilla, tasapainoisella ruokavaliolla, säännöllisellä liikunnalla ja välttämällä tupakointia ja liiallista alkoholin käyttöä.

Munuaisten vajaatoiminta todetaan tyypillisesti veri- ja virtsakokeiden avulla, jotka mittaavat munuaisten toimintaa kuvaavia arvoja, kuten kreatiniinia ja ureaa. Tarvittaessa voidaan tehdä myös kuvantamistutkimuksia.

Munuaisten vajaatoiminnan hoito riippuu sen vaikeusasteesta ja syystä. Hoito voi sisältää lääkitystä, ruokavalion muutoksia, nesteen saannin säätelyä ja joissain tapauksissa dialyysihoitoa tai munuaissiirtoa.

Dialyysin tiheys riippuu potilaan terveydentilasta ja lääkärin suosituksesta. Yleisimmin hemodialyysi suoritetaan kolme kertaa viikossa, ja jokainen hoitokerta kestää noin 4 tuntia. Peritoneaalidialyysi voidaan toteuttaa joko manuaalisesti useita kertoja päivässä tai koneellisesti yön aikana, jolloin hoito tapahtuu päivittäin.

Aikuiset virtsaavat keskimäärin 1–2 litraa vuorokaudessa. Virtsan määrä voi vaihdella nesteen saannin, ympäristön lämpötilan ja henkilön terveydentilan mukaan. On tärkeää juoda riittävästi nesteitä päivän aikana ylläpitääkseen hyvää hydratointia ja terveyttä.

Dialyysihoito voidaan toteuttaa kahdella eri tavalla: hemodialyysinä tai peritoneaalidialyysinä. Hemodialyysissä potilaan veri johdetaan koneen läpi, joka suodattaa kuona-aineet ja ylimääräisen nesteen verestä, ja puhdistettu veri palautetaan takaisin potilaaseen. Peritoneaalidialyysissä dialyysineste tuodaan vatsaonteloon katetrin kautta, jossa se kerää kuona-aineet ja ylimääräisen nesteen, ja neste vaihdetaan säännöllisesti.

Keskimäärin aikuiset virtsaavat kerralla noin 200–400 millilitraa. Tämä määrä voi vaihdella henkilöstä toiseen ja riippuu muun muassa juodun nesteen määrästä ja virtsarakon kapasiteetista. On normaalia, että virtsaamistiheys ja -määrät vaihtelevat päivän aikana.

Nainen pitelee vatsaansa
Tietopaketti

Munuaiset ja munuaisten vajaatoiminta

Munuaiset ja munuaisten vajaatoiminta Munuaisilla on elimistössämme useita elintärkeitä tehtäviä. Niiden tärkein tehtävä on huolehtia kuona-aineiden poistosta ja varmistaa, että elimistölle tärkeitä aineita ei pääse virtsan mukana pois elimistöstä.

Diabetes eli sokeritauti
Tietopaketti

Diabetes – Oireet, ruokavalio, hoito ja testit

Diabeteksen päätyypit ovat tyypin 1 diabetes, tyypin 2 diabetes ja raskausdiabetes. Ylipaino, epäterveellinen ruokavalio ja vähäinen liikunta altistavat aikuisiän diabetekselle. Kerromme tässä artikkelissa myös, mikä on esidiabetes.

Miksi Puhti

Helppo – Kotimainen – Nopea

  • Puhti tarjoaa parasta palvelua oman terveyden mittaamiseen ja kehittämiseen.

  • Kaikki testit ilman lääkärin lähetettä.

  • Selkeät paketit ja edullinen hinnoittelu.

  • Näytteenotto Mehiläisen laboratorioissa yli 75 toimipisteessä ympäri Suomen.

  • Suurin osa testeistä analysoidaan Suomessa Mehiläisen laboratorioissa.

  • Tulokset yleensä jo heti seuraavana arkipäivänä.

  • Selkeä ja helppolukuinen tulosraportti.

  • Tarvittaessa voit tilata erikseen Mehiläisen lääkärin neuvonnan testien jälkeen.

  • Saatavilla myös hyvinvointivalmennuksia.

  • Tiedot pysyvät Suomessa korkean turvaluokituksen palvelinsalissa.

AVAINLUVUT

Yli

4 500 000

testiä analysoitu

Palautteen keskiarvo

9,5

Google-tähdet

4,9 / 5

Mediassa nähty

Siirry maksamaan: : 0,00