Ferritiini on ensisijainen tutkimus, jos epäillään raudanpuutetta.
Raudanpuutetta on syytä epäillä, jos ferritiiniarvo on alle 15–30 µg/l ja henkilöllä on tyypillisiä raudanpuutteen oireita ja hän kuuluu raudanpuutteen riskiryhmään.
Pitkään jatkunut raudanpuute johtaa anemiaan.
Ferritiinin ja raudanpuutteen tutkimukset onnistuvat Puhdin kautta ilman lähetettä.
Ferritiini on ensisijainen tutkimus, josta mahdollinen raudanpuute selviää. Lisäksi rautapitoisuutta ja anemiaa voidaan selvittää hemoglobiinin mittauksella; matala hemoglobiini viittaa anemiaan.
Rauta on elimistön parhaiten kierrätettyjä aineita. Raudan tärkeimpiin tehtäviin kuuluu hapen kuljettaminen elimiin. Suurin osa raudasta kuluu punasolujen muodostamiseen ja hapen kuljettamiseen keuhkoista kudoksiin.
Elimistön raudasta 80 prosenttia on toiminnallista (hemoglobiinissa 70 prosenttia, myoglobiinissa 10 % ja entsyymeissä alle 1 prosentti). Varastoraudan osuus on 20 prosenttia (ferritiiniä ja hemosideriiniä).
Ferritiinin mittaus S-Ferrit
Ferritiinipitoisuuden mittauksella voidaan määrittää rautavarastot. Ferritiinillä voidaan todeta heikot rautavarastot ennen kuin on kehittynyt raudanpuuteanemia. Matalien rautavarastojen korjaamisella voidaan ehkäistä raudanpuuteanemian kehittymistä.
Ferritiini on ensisijainen tutkimus, jos raudanpuutetta epäillään esimerkiksi väsymyksen ja vetämättömän olon vuoksi.
Puhdin kautta pääset tutkimukseen ilman lähetettä.
Raudanpuute
Raudanpuute on yksi maailman yleisimmistä ravintoainepuutoksista. Yksinkertaistettuna raudanpuute tarkoittaa sitä, että rautaa menetetään enemmän kuin sitä saadaan ravinnosta.
Raudanpuuteanemia
Anemia tarkoittaa matalaa hemoglobiinia. Anemian yleisin syy on raudanpuute. Raudanpuuteanemian tavallisimpia oireita ovat väsymys ja heikentynyt fyysinen suorituskyky. Arviolta 25–40 prosentilla naisista on jossain elämänsä varrella raudanpuuteanemia. Vaikka tila voi koskea ketä tahansa, miehillä ja lapsilla se on harvinainen.
Raudanpuute ilman anemiaa
Mikäli hemoglobiini on normaali ja vain ferritiini on alhainen, puhutaan kansankielessä raudanpuutteesta ilman anemiaa. Tämä tarkoittaa sitä, että rautavarastot ovat heikot. Tällöin on hyvä selvittää, mistä tila johtuu, jotta siitä ei seuraa anemiaa.
Naisilla tavallisin syy vähäisiin rautavarastoihin on runsaat kuukautiset. Rautaa voidaan menettää myös minkä tahansa muun verenvuodon takia. Syy voi olla myös, että rauta ei imeydy riittävästi (esim. keliakian tai muun suolistosairauden vuoksi).
Alhainen ferritiini ja raudanpuute – oireet
Raudanpuuteanemian ja alhaisen ferritiinin oireet ovat moninaisia; raudanpuuteanemia on todellinen kameleontti oireiden aiheuttajana. Oireet voivat johtua myös muista tekijöistä kuin raudanpuuteanemiasta. Oireet ovat sitä voimakkaampia, mitä pahempi anemia on. Raudanpuuteanemia ja alhainen ferriitiini voi aiheuttaa esimerkiksi seuraavia oireita:
Oireet voivat liittyä myös johonkin muuhun tilaan tai sairauteen.
Mikäli epäilet sairautta tai sinulla on oireita, hakeudu suoraan lääkäriin.
Raudanpuutteen riskiryhmät
Raudanpuutteen riskiryhmiä on useita. Raudanpuutetta esiintyy usein esimerkiksi hedelmällisessä iässä olevilla naisilla, iäkkäillä, urheilijoilla sekä verenvuotojen tai verenluovutuksen yhteydessä. Raudanpuutetta esiintyy etenkin seuraavissa ryhmissä:
naiset, joiden kuukautisvuoto on runsasta (yli 2–3 vuotopäivänä runsas vuoto)
henkilöt, joilla on raudan imeytymiseen liittyvä häiriö tai muu suoliston sairaus, kuten keliakia
henkilöt, joilla on ollut runsaita verenvuotoja esimerkiksi onnettomuuksien, leikkausten, synnytyksen tai pitkän aikaa vertavuotaneiden peräpukamien vuoksi
henkilöt, jotka ovat luovuttaneet toistuvasti verta
vanhukset ja iäkkäät (heikon ravitsemuksen tai sairauksien vuoksi)
raskaana olevat naiset (raskaus lisää raudan tarvetta)
urheilijat (rankka urheilu lisää raudan tarvetta).
Mitkä ovat ferritiinin tehtävät ja miten se toimii?
Ferritiinin tehtävä on toimia raudan varastoijana. Ferritiini myös kuljettaa rautaa elimistössä.
Ferritiini varastoi elimistön raudan. Jos tätä varastoijaproteiinia on elimistössä liian vähän, myös rautapitoisuus on matala.
Rauta ei kierrä verenkierrossa vapaana, vaan ferritiinin ja transferriinin sisällä. Näin se pääsee paikkaan, jossa sitä tarvitaan. 10 prosenttia elimistön raudasta kulkee ferritiinin ja 90 prosenttia transferriinin sisällä.
Tulehdustiloissa ferritiinin pitoisuus voi nousta, joten ferritiinimittausta raudanpuutteen arvioinniksi ei kuitenkaan tästä syystä kannata tehdä sairaana.
Matala ferritiiniarvo merkitsee yleensä raudanpuutetta.
Mikä vaikuttaa elimistön rautavarastoihin?
Rautavarastojen määrään vaikuttavat monen muun tekijän lisäksi vuorokaudenaika ja naisilla kuukautiskierron vaihe, joten rautapitoisuus ei ole elimistössä jatkuvasti sama. Raudan fysiologinen poistuma elimistöstä (ilman verenvuotoa ja pois lukien naisilla kuukautiset) on erittäin vähäinen. Rautaa menetetään ihon, suolen ja virtsateiden solujen hilseilyn myötä 0,5–1 mg vuorokaudessa.
Runsas kuukautisvuoto on yleisin syy suomalaisen naisen raudanpuuteanemiaan. Rautavarastoihin vaikuttavat myös muun muassa verenluovutukset ja kaikki verenvuodot.
Viitearvot (ferritiinin raja-arvot)
Paljonko ferritiinin pitäisi olla? Mikä on liian alhainen ferritiini?
Puhdin testeissä käytetyt viitearvot on esitetty alla olevissa taulukoissa. Merkintä µg/l tarkoittaa mikrogrammaa litrassa.
Testituloksen tunnistat koodeista S-Ferrit ja P-Ferrit. Ensimmäinen kirjain viittaa siihen, onko tulos analysoitu seerumista (S) vain plasmasta (P). Menetelmällä ei ole merkitystä testin laadun kannalta, mutta viitearvot saattavat olla erilaiset. Puhdin ferritiinitestit analysoidaan veren seerumista.
Viitearvot vaihtelevat laboratorioittain ja tutkimusten analysointimenetelmästä riippuen. Puhdin näytteet otetaan ja analysoidaan Mehiläisen laboratorioissa.
Mitkä ovat ferritiinin viitearvot (S-Ferrit) aikuisilla?
Aikuisilla ferritiinin viitearvot ovat seuraavat:
Naiset
15–125 µg/l
Miehet
20–195 µg/l
Uusimpien tutkimusten perusteella on kuitenkin hyväksytty raudanpuutteen osoittajaksi ferritiinin raja-arvo 30 µg/l. Raudanpuutetta on syytä epäillä, jos ferritiiniarvo on alle 15–30 µg/l ja henkilöllä on tyypillisiä raudanpuutteen oireita ja hän kuuluu raudanpuutteen riskiryhmään (esimerkiksi runsaat kuukautiset, useita synnytyksiä, pitkäaikainen protonipumpun estäjälääkitys, säännölliset verenluovutukset).
Yli 100 µg/l ferritiiniarvot sulkevat raudanpuuteanemian mahdollisuuden yleensä pois.
Ferritiini lapsella
Käännythän pienten lasten tutkimusten tarpeen arvioimisen suhteen aina suoraan lääkärin puoleen. Suosittelemme keskustelemaan lääkärin kanssa tilanteesta ja tarpeesta laboratoriokokeille. Lapsen rautalisän aloittamisesta kannattaa aina keskustella lääkärin kanssa.
Mikä on hyvä ferritiiniarvo naisella?
Naisilla ferritiinin viitearvot ovat 15–125 µg/l, mutta raudanpuutteen raja-arvona ferritiinille pidetään nykyään yleensä arvoa 30 µg/l. Jos ferritiinin arvo on yli 100 µg/l, voidaan useimmiten sulkea raudanpuuteanemian mahdollisuus pois. Naisilla miehiä alempi viitearvo johtuu muun muassa kuukautisvuodosta, jonka aikana rautapitoisuus ja ferritiini laskevat verenvuodon vuoksi.
Miksi ferritiini tutkitaan?
Syitä, joiden vuoksi ferritiinipitoisuuden määritys tehdään:
elimistön rautavarastojen arviointi
raudanpuutteen toteaminen, jos henkilöllä on anemiaa tai hän kuuluu riskiryhmään
anemioiden erottaminen toisistaan – onko kyseessä raudanpuuteanemia vai muusta syystä johtuva anemia
rautavalmistehoidon seuranta, jos raudanpuutteeseen on ollut käytössä rautavalmiste ja sen tehoa halutaan seurata
Voit tilata ferritiinin mittauksen Puhdin verkkokaupasta. Pelkän ferritiinin mittaus ei vaadi paastoa. Ferritiinin kanssa tulisi aina mitata CRP-tulehdusarvo (tulehdustilassa ferritiiniarvo on usein normaalia korkeampi) ja verenkuva (sis. hemoglobiini ja punasoluindeksit). Olemme koonneet näistä mittareista raudanpuutteen testipaketin.
Mikäli haluat tietää enemmän oman elimistön rauta-arvoista, kannattaa tutustua laajaan raudanpuutteen ja anemian tutkimuspakettiin. Mukana on ferritiini, seerumin rauta, transferriini, transferriinin rautakyllästeisyys, B12-vitamiini, folaatti, CRP, hemoglobiini ja täydellinen verenkuva.
Tarvitaanko ferritiinin mittaamiseen lääkärin lähete?
Puhdin kautta tilatessa et tarvitse lääkärin lähetettä ferritiinin mittaukseen. Testin jälkeen voit tilata erikseen lääkärin etäkonsultaation suoraan Puhdin tulosraportilta, mikäli kaipaat apua tulosten tulkintaan, sinulla herää epäilys sairaudesta tai sinulla on oireita.
Ferritiinin määritys raskautta suunniteltaessa
Raskautta suunniteltaessa ferritiini voidaan tutkia, koska rautavarastojen olisi hyvä olla kunnossa raskauden alkaessa. Raskauden aikana raudan tarve kasvaa ja synnytyksen yhteydessä menetetään verta. Nämä voivat johtaa raudanpuuteanemiaan.
Ferritiini raskausaikana (raudanpuute raskaana)
Raskauden aikana äiti tarvitsee normaalia enemmän rautaa. Raskaana naisen elimistön tulee tuottaa punasoluja myös sikiön tarpeisiin. Tällöin rautaa tarvitaan enemmän. Äidin rautavarastot voivat siksi huveta raskauden myötä. Erityisesti tilanne, jossa naisella on ollut runsaat kuukautiset ja takanaan useita synnytyksiä (ja/tai verenluovutuksia), voi altistaa raudanpuutteelle.
Veren määrä lisääntyy jopa 40 prosenttia raskauden aikana. Veri laimenee, koska veriplasman määrä lisääntyy punasolujen määrää enemmän. Punasolujen lisääntynyt tuotanto vaatii enemmän rautaa.
Varsinkin loppuraskaudesta sikiön punasolutuotantoon tarvitaan rautaa. Raskaudenaikainen anemia johtuu yleisimmin raudanpuutteesta. Alhainen hemoglobiini, punasolujen pieni koko ja pienentynyt plasman ferritiinipitoisuus viittaavat siihen.
Raudan lisääntyneen tarpeen lisäksi taustalta saattaa löytyä imeytymishäiriöitä, kuten keliakia.
Raskauden aikana aloitetaan herkästi rautalääkitys, jos hemoglobiini laskee.
Masennus ja raudanpuutteeseen liittyvä anemia
Raudanpuuteanemiaan saattaa liittyä alavireisyyttä, mielialan laskua tai masennuksen kaltainen olotila. Ei kuitenkaan ole tutkimusnäyttöä siitä, että raudanpuute ilman anemiaa aiheuttaisi masennusta.
Ferritiini ja levottomat jalat
Levottomien jalkojen hoidossa ferritiini on perustutkimus. Jos kärsii levottomista jaloista ja ferritiini on alle 70 µg/l, todennäköisesti lisäraudasta on apua oireiden hoidossa.
Onko raudanpuute periytyvää?
Tunnetaan periytyvä raudanpuute, joka on harvinainen. Odottavan äidin raudanpuuteanemia vaikuttaa lapsen rautavarastoihin, mutta tila korjaantuu yleensä itsestään lapsen kasvaessa.
Alhainen ferritiini
Alhainen ferritiini viittaa raudanpuutteeseen. Mikä sitten aiheuttaa raudanpuutetta?
Mistä matala ferritiiniarvo johtuu?
Raudanpuutteen voi aiheuttaa:
vähäinen raudan saanti ruokavaliosta
raudan menetys verenvuodossa tai
lisääntynyt raudan tarve.
Normaalia alhaisempi ferritiinitaso johtuu siitä, että elimistössä ei ole riittävästi rautaa.
Rautaa menetetään verenvuotojen kuten kuukautisten mukana, minkä vuoksi raudanpuuteanemia on erityisen yleistä naisilla. Mitä nuorempi nainen on, sitä todennäköisempää on, että raudanpuutteen taustalla on runsaat kuukautiset.
Raudan tarve lisääntyy kasvuiässä sekä raskauden aikana sekä paljon liikkuvilla.
Pitkään jatkunut raudanpuute johtaa anemiaan.
Vegaanin ruokavalio tai kasvisruokavalio saattaa sisältää vain vähän rautapitoisia ruokia. Kasvisten sisältämä rauta imeytyy huonommin kuin eläinkunnan tuotteista saatava hemirauta, mutta toisaalta kasvisten runsas C-vitamiinipitoisuus parantaa raudan imeytymistä.
Runsas maitotuotteiden käyttö saattaa johtaa siihen, että rautaa ei imeydy riittävästi. Muun muassa maitotuotteiden kalsium heikentää raudan imeytymistä.
Anoreksiassa saattaa esiintyä muiden ravintoaineiden puutosten lisäksi raudanpuutetta.
Raudan imeytyminen saattaa häiriintyä myös tiettyjen lääkeaineiden takia.
Imeytymishäiriöt, kuten keliakia, saattavat aiheuttaa raudanpuutetta. Myös keliakian mahdollisuus olisi hyvä poissulkea raudanpuutteen tutkimusten yhteydessä.
Miten voin nostaa ferritiinitasoa?
Matalan ferritiinitason syy tulee aina selvittää oikean hoidon saamiseksi. Ferritiiniarvot pyritään saamaan lähelle normaalia tasoa ensisijaisesti elintavoilla ja suun kautta nautittavalla rautavalmisteella. Jos raudanpuute johtuu runsaista kuukautisista, on niiden hoito ensisijaista. Muutoin raudan runsas menetys jatkuu edelleen, eikä lisäraudan käyttäminen riitä korvaamaan menetettyä rautaa.
Rauta imeytyy sitä tehokkaammin, mitä suurempi sen puute on.
Tutkimusten mukaan suun kautta nautittavien rautavalmisteiden nauttimista voidaan harventaa vain joka toiselle päivälle. Tämä voi auttaa erityisesti mahdollisessa vatsan oireilussa.
Rautavarastojen korjaaminen on hidasta ja rautalisää suositellaan käytettävän pitkään. Suun kautta nautittavia rautalisiä suositellaankin käytettävän ainakin kuukausia tai jopa 6–12 kuukautta. Tarkasta henkilökohtainen ohjeistus kuitenkin lääkäriltäsi. Puhdin palvelun kautta voi tilata erikseen lääkärin etäkonsultaation tutkimusten jälkeen.
Hemoglobiinipitoisuus voi asettua viitearvoihin nopeastikin, viikkojen tai kuukausien kuluessa. Rautavarastot saattavat puolestaan täyttyä vasta noin puolen vuoden aikana.
Suonensisäistä rautahoitoa tarvitaan harvoin, mutta tietyissä tapauksissa se on tarpeen. Terveelle henkilölle suositaan kuitenkin aina ensisijaisesti suun kautta nautittavia rautalisiä.
Anemia voi johtua muustakin kuin raudanpuutteesta
Anemiassa veren hemoglobiiniarvo on normaalia alhaisempi. Anemioiden erottaminen toisistaan on tärkeää oikean hoidon saamiseksi. Anemian yleisin syy on raudanpuute, mutta taustalla voi olla myös B12-vitamiinin tai folaatin puutos.
B12-vitamiinin puutoksen yleisimpiä oireita ovat ajatteluun ja muistamiseen liittyvät kognitiiviset oireet, lihasheikkous ja tunto-oireet.
Foolihapon eli folaatin (B9-vitamiinin) puutteen voi välttää noudattamalla monipuolista ruokavaliota ja välttämällä liikaa alkoholin käyttöä.
B12-vitamiinin puutetta tavataan pääasiassa ikääntyneillä ja vegaaneilla. Yhdellä kymmenestä yli 65-vuotiaasta suomalaisesta on todettu B12-vitamiinin puute. Nuorilla B12-vitamiinin puute on harvinaisempi. Kasvisruokavaliota noudattavan ja erityisesti vegaanin tulee nauttia B12-vitamiinia sisältävää ravintolisää, sillä tätä vitamiinia saadaan vain eläinperäisistä tuotteista.
Anemioiden erottaminen toisistaan on tärkeää.
B12-vitamiinin tai folaatin puutos voi johtaa yhteen anemian tyyppiin, megaloblastiseen anemiaan. Tässä anemian muodossa punasolut ja niiden esiasteet luuytimessä ja veressä ovat tavallista suurempia (verenkuvassa suuri MCV-arvo, punasoluindeksit). Tämän vuoksi tätä anemiaa kutsutaan megaloblastiseksi anemiaksi.
Pernisiöösissä anemiassa on kyse B12-vitamiinin imeytymättömyydestä.
Iäkkäillä ihmisillä B12-vitamiinin puutteen syy on yleensä vitamiinin imeytymisen häiriö. Tämän saattaa aiheuttaa surkastuttava mahalaukun tulehdus eli atrofinen gastriitti.
B12-vitamiinin ja foolihapon pitoisuudet elimistössä on mahdollista testata verikokeella anemioiden erottamiseksi. Laaja raudanpuutteen ja anemian tutkimuspaketti sisältää myös B12-vitamiinin ja folaatin mittaukset.
Raudanpuute ja lihominen – liittyykö painonnousu raudanpuutteeseen?
Raudanpuute ja painonnousu eivät ole suoraan yhteydessä toisiinsa, mutta raudanpuutteella voi olla epäsuoria vaikutuksia, jotka saattavat vaikuttaa painoon.
Yleishyvinvoinnin ja jaksamisen laskiessa ei energiaa riitä myöskään aktiivisuuteen ja liikuntaan, jolloin paino herkästi nousee. Elintapoja on hyvä tarkastella kokonaisuutena, kun pohditaan syitä painonnousuun. Raudanpuute itsessään ei aiheuta painonnousua. Paino ei myöskään automaattisesti putoa korjaamalla raudanpuute.
Raudanpuutteen hoito
Raudanpuutteen hoito perustuu siihen, mikä sen aiheuttaa. Runsaiden kuukautisten hoitaminen on ensisijaista, mikäli se on raudanpuutteen syynä. Raudanpuutetta voidaan hoitaa tehokkaasti sekä ruokavaliolla että ravintolisin.
Rautapitoisia ruokia voi lisätä ruokavalioon.
Raudan imeytymistä lisääviä ruokia voi lisätä.
Raudan imeytymistä haittaavia ruokia ja juomia voidaan välttää.
Tarvittaessa käyttöön otetaan suun kautta nautittava rautalisä.
Suonensisäistä rautalisää käytetään raudanpuutteen hoitoon harvoin.
Miten ruokavalio vaikuttaa raudanpuutteeseen?
Elimistön rautapitoisuuteen voi vaikuttaa ravinnon avulla. Rautaa on saatava ruokavaliosta. Raudanpuutteesta kärsivän kannattaa suosia ruokaa, joka sisältää paljon rautaa. Jos ruokailutottumusten muuttaminen ei ole mahdollista tai se on vaikeaa, on mahdollista ottaa rinnalle rautapitoinen ravintolisä.
Raudanpuuteanemiassa pelkkä ruokavalion muuttaminen ei riitä ja tarvitaan rautalisää.
Rauta imeytyy parhaiten eläinkunnan tuotteista. Rautaa voi kuitenkin saada riittävästi myös kasvikunnan tuotteista.
Rautaa sisältävien ruokien yhteydessä kannattaa nauttia C-vitamiinipitoisia ruokia, kuten kasviksia, marjoja ja hedelmiä. C-vitamiini edistää raudan imeytymistä. Erityisen paljon C-vitamiinia sisältävät esimerkiksi mustaherukat.
Eräät aineet, kuten maitotuotteiden sisältämä kalsium, tee ja kahvi heikentävät raudan imeytymistä ravinnosta. Kannattaa siis nauttia imeytymistä estävät ruoka-aineet erillään rautapitoisista ruoista.
Erityisesti runsaasti liikkuvien ja raskaana olevien tulisi pitää huolta raudan saannista.
Raudan saantisuositukset ravinnosta on esitetty alla olevassa taulukossa:
Ikä ja sukupuoli
Määrä / vrk
Aikuinen nainen
15 mg
Aikuinen mies
9 mg
Yli 60-vuotias
9 mg
Alle 10-vuotias
8-9 mg
Nuoret 10-17 v.
11 mg
Keskimäärin vain 10 prosenttia ravinnosta saatavasta raudasta imeytyy elimistön käyttöön.
Miehen rautavarastot ovat noin 3,8 grammaa ja naisen 2,3 grammaa.
Rauta elää punasolujen mukana. Punasoluista noin prosentti vuorokaudessa hajoaa ja muodostuu uudelleen.
Ravintolisät raudanpuutteen hoidossa
Jos puutostila on vakava, eikä sitä voida hoitaa pelkällä ruokavaliolla, käytetään hoidossa yleensä ravintolisiä. Raudanpuutosanemiassa hoitona on aina rautalisä, mutta myös raudanpuutteen aiheuttaja tulee korjata. Raudanpuute nimittäin uusiutuu helposti.
Rautavalmisteita ei kuitenkaan tule käyttää turhaan tai varmuuden vuoksi. Mikäli rautavarastot ovat kunnossa, ei rautalisän käytöstä ole hyötyä. Päinvastoin pitkään jatkunut rautalisän käyttö voi aiheuttaa raudan liiallista kertymistä elimistöön.
Rautavalmisteita on olemassa erilaisia vahvuuksia. Kannattaa selvittää, millainen valmiste sopii juuri omaan tilanteeseen. Valmisteissa oleva rauta on yleensä rautaisen suolan muodossa. Suuri osa rautavalmisteista voi aiheuttaa sivuoireena vatsavaivoja, joten vatsan hyvinvointia on hyvä seurata niiden käytön aikana. Voi kokeilla myös vatsaystävällisempiä rautavalmisteita tai pienempää annosta. Seuraa kuitenkin lääkäriltäsi saamiasi ohjeita raudanpuutteen hoitoon.
Toinen tärkeä valmiste raudanpuutteen korjaamiseen on C-vitamiinilisä, joka lisää raudan imeytymiskykyä. Yleensä C-vitamiinia saadaan kuitenkin riittävästi ravinnosta, ja tärkeää onkin ajoittaa raudan ja C-vitamiinipitoisen ruoan nauttiminen samaan aikaan.
Onko suurista rauta-annoksista haittaa?
Suurilla rauta-annoksilla (esimerkiksi apteekissa yleisesti myytävät annokset 100 mg rautaa) on myös haittapuolia. Useimmiten ne nimittäin aiheuttavat oireita maha-suolikanavassa. Vatsan oireet voivat olla esimerkiksi vatsakipua, ripulia, ilmavaivoja ja turvottelua. Rautalisien haittavaikutukset ovat yksilöllisiä. Jos ongelmia ilmenee, kannattaa kokeilla toista valmistetta.
Kuinka nopeasti raudanpuute korjaantuu (ferritiini nousee)?
Raudanpuutetta hoidetaan korjaamalla sen aiheuttanut tekijä ja täydentämällä rautavarastot. Rautavarastojen täydentyminen voi viedä kuukausia tai jopa yli puoli vuotta. Yleensä rautalisää tulee syödä jopa 6–12 kuukautta. Varmista kuitenkin ohjeet aina lääkäriltä yksilöllisesti. Puhdin palvelun kautta voi tilata erikseen lääkärin etäkonsultaation mittausten jälkeen. Raudanpuutteen tutkimuksella voit selvittää myös rautavarastojen tilan rautalisän käytön jälkeen. Rautavalmistetta (kuten muitakaan ravintolisiä) ei tule käyttää yli suositusten.
Suonensisäinen rautahoito; milloin rautainfuusio?
Raudanpuutetta hoidetaan yleensä suun kautta nautittavin rautavalmistein. Valmisteita on useita eri merkkejä ja niiden sopivuus selvitetään ennen suonensisäistä hoitoa. Suonensisäinen rautahoito voi kuitenkin tulla joissain tapauksissa kyseeseen.
Suonensisäisen rautainfuusion käytöllä on näyttöä sydämen vajaatoimintapotilailla ja tulehduksellisissa suolistosairauksissa, kun rautavarastot ovat merkittävän alhaiset.
Suonensisäistä rautahoitoa voidaan harkita myös, jos henkilöllä on vaikea raudanpuuteanemia, jos tapaus on kiireellinen (esimerkiksi ennen suurta leikkausta), tai jos merkittävän raudanpuuteanemian hoito suun kautta otettavilla valmisteilla ei onnistu. Raudan imeytymistä voidaan tutkia raudan imeytymiskokeella.
Korkea ferritiini
Ferritiini voi olla myös koholla. Korkea ferritiini voi oireilla erilaisilla oireilla, jotka saattavat muistuttaa raudanpuutetta ja matalaa ferritiiniä. Raudan liiallinen määrä on harvinainen tila. Rautaa voi kuitenkin kertyä elimistöön, jos sitä imeytyy normaalia enemmän sairauteen liittyen. Toistuvat verensiirrot sekä runsas ja pitkäaikainen lisäraudan käyttö voivat johtaa raudan liialliseen kertymiseen elimistöön.
Mitä haittaa korkeasta ferritiiniarvosta voi olla?
Ferritiiniarvo voi kohota esimerkiksi sairauden tai tulehduksen myötä. Korkea arvo voi tuntua esimerkiksi vatsakipuna, sydämen rytmihäiriöinä, heikkouden tunteena, lihaskipuna sekä selittämättömänä väsymyksenä. Korkean ferritiinin syy tulee aina selvittää lääkärin ohjauksessa. Rautaa ei tule syödä lisäravinteena yli suosituksen.
Mistä korkea ferritiini johtuu? Mikä nostaa ferritiiniä?
Ferritiini voi nousta myös elimistön tulehdustilan tai sairauden yhteydessä, jolloin se ei välttämättä kuvasta riittäviä rautavarastoja. Esimerkkejä tulehdustiloista:
tulehdukset
maksavauriot
nivelreuma
muut tulehdussairaudet.
Korkeat ferritiiniarvot voivat johtua myös hemokromatoosista eli perinnöllisestä raudanvarastoitumistaudista.
Hemokromatoosi eli raudanvarastoitumistauti
Hemokromatoosi eli raudanvarastoitumistauti on tila, jossa elimistö varastoi liikaa rautaa. Tilassa henkilöllä on raudan varastointiin vaikuttava geenimutaatio, joka lisää raudan imeytymistä elimistöön suoliston kautta.
Miten pääsen ferritiinin ja raudanpuutteen tutkimukseen ilman lääkärin lähetettä?
Ferritiinin ja raudanpuutteen tutkimukset onnistuvat Puhdin kautta ilman lähetettä. Näytteenotto yli 75 toimipisteessä 50 eri paikkakunnalla ympäri Suomen! Voit tilata erikseen lääkärin etäkonsultaation helposti suoraan tulosraportin lopusta, mikäli haluat keskustella tuloksistasi ja terveydestäsi, tulokset poikkeavat viitearvoista, sinulla on oireita tai herää epäilys sairaudesta.
Yleisimmät kysymykset aiheeseen liittyen
Ferritiinitaso voi alkaa nousta muutamassa viikossa rautalisän aloittamisesta, mutta merkittävä nousu ja raudan varastojen täydentyminen voi kestää useita kuukausia. Tarkka aika riippuu monista tekijöistä, kuten alkuperäisestä ferritiinitasosta ja raudan saannista.
Ferritiinitasoa voi nostaa syömällä rautapitoisia ruokia, kuten punaista lihaa, pinaattia ja linssejä, sekä ottamalla rautalisää lääkärin ohjeiden mukaan. C-vitamiini auttaa raudan imeytymisessä, joten sen nauttiminen yhdessä rautapitoisten ruokien kanssa on suositeltavaa.
Ferritiinitaso voi laskea nopeasti, jos keho käyttää rautavarastojaan esimerkiksi runsaan verenvuodon tai raudanpuutteen vuoksi. Lasku voi olla merkittävä jo muutamassa viikossa.
Ferritiini mitataan verikokeella, joka otetaan laskimosta. Testi mittaa kehon rautavarastoja ja sitä käytetään arvioimaan raudanpuutetta tai raudan ylikuormitusta.
Ferritiinin viitearvot vaihtelevat iän ja sukupuolen mukaan, mutta yleensä hyväksytty alaraja aikuisilla on noin 30 mikrogrammaa litrassa. Yläraja voi olla jopa 195 mikrogrammaa litrassa.
Raudanpuute voi ilmetä väsymyksenä, heikotuksena, huimauksena ja kalpeutena. Myös hengästymistä ja sydämentykytystä voi esiintyä. Raudanpuutteen diagnosointiin käytetään verikokeita, kuten hemoglobiinin ja ferritiinin mittausta.
Ferritiinitaso laskee vähentämällä raudan saantia ruokavaliosta ja välttämällä rautalisien käyttöä. Joissakin tapauksissa lääkäri voi suositella verenluovutusta raudan ylikuormituksen vähentämiseksi.
Ferritiinitestin tulokset saadaan yleensä jo seuraavana arkipäivänä näytteenotosta, riippuen laboratorion aikataulusta.
Raudanpuutteen korjaantuminen riippuu monista tekijöistä, kuten raudanpuutteen asteesta ja raudan saannista ruokavaliossa tai lisäravinteista. Yleensä oireiden helpottaminen ja rautavarastojen täydentyminen voi kestää useita viikkoja tai kuukausia.
Ferritiini on liian matala, kun sen pitoisuus veressä on alle viitearvojen alarajan, mikä voi viitata raudanpuutteeseen. Tämä voi aiheuttaa väsymystä, heikotusta ja muita oireita.
Ferritiinin nousu kuukaudessa riippuu monista tekijöistä, kuten rautalisän annostuksesta ja henkilön alkuperäisestä ferritiinitasosta. Joissakin tapauksissa nousu voi olla 20-50 mikrogrammaa litrassa kuukaudessa.
Puhdin suosituin testipaketti, Puhti-laboratoriopaketti sisältää useita testejä, jotka antavat sinulle monipuolisesti tietoa siitä, miten elimistösi voi. Mukana mm. perusverenkuva, kolesterolit, verensokeri, D-vitamiini, ferritiini, tulehdustila sekä kilpirauhasen, maksan ja munuaisten toimintaa heijastelevat tutkimukset.
Riittävä raudan saanti vaikuttaa muun muassa jaksamiseen, mielialaan, yleisvointiin ja sydämen toimintaan. Testipakettiin on valittu raudanpuutteen tarkasteluun ferritiinin lisäksi myös kaksi muuta hyödyllistä testiä; tulehdusarvo CRP ja verenkuva.
Riittävä raudan saanti vaikuttaa muun muassa jaksamiseen, mielialaan ja yleisvointiin. Laajan raudanpuutteen ja anemian tutkimuksen tuloksena saat tärkeimmät arvot, jotka liittyvät rautaan, rautavarastoihin ja anemiaan.
Moni on kuullut puhuttavan D-vitamiinin ja rauta-arvojen vaikutuksesta hyvinvointiin ja jaksamiseen. Vaikka ruokavalio olisi kunnossa ja liikkuu säännöllisesti, saattaa salakavala vitamiinin tai raudan puutos silti yllättää.
B12-vitamiinin puutostila voi aiheutua vuosien myötä. Oireet hiipivät usein pikkuhiljaa. B12-vitamiinin puutoksen aiheuttajana on yleensä puutteellinen ruokavalio (huolimattomasti koostettu kasvis- tai vegaaniruokavalio) tai imeytymishäiriö. B12-vitamiinia saadaan eläinperäisestä ravinnosta.
Heidi Lehikoinen hakeutui Puhdin testeihin selvittääkseen hyvinvointinsa tilaa ja saadakseen selville omaan terveyteen ja jaksamiseen liittyviä arvoja. Heidi työskentelee viestinnän yrittäjänä ja häntä kiinnosti erityisesti,
Puhdin kautta tehtyjen verikokeiden tulokset tulevat helppolukuiselle raportille Oma Puhti-osioon. Haluamme nimenomaan helpottaa veriarvojen tulkintaa ja siksi tulosraportista on tehty mahdollisimman selkeä.