Tässä testipaketissa tutkitaan klamydia, tippuri ja HIV. Tutkimus sisältää sekä veri- että virtsakokeen.
Eturauhastulehdus, eli prostatiitti
Eturauhastulehdus, eli prostatiitti, on eturauhasen tulehdus, joka voi aiheuttaa kipua, virtsaamisvaikeuksia ja muita oireita, ja se voi olla joko akuutti tai krooninen.
Lyhyesti eturauhastulehduksesta
- Eturauhanen eli prostata on miehen sukurauhanen.
- Eturauhastulehdus, eli prostatiitti, on eturauhasen tulehdus, joka voi aiheuttaa monenlaisia oireita ja vaivoja.
- Eturauhastulehdus voi olla joko akuutti tai krooninen.
- Eturauhastulehduksen oireet ja hoito riippuvat sen aiheuttajasta ja syntymekanismista.
Mikä on eturauhanen eli prostata?
Eturauhanen eli prostata on miehen sukurauhanen. Sen tehtävä on tuottaa siemennesteeseen nestemäisiä aineosia. Tämä neste auttaa ravitsemaan ja kuljettamaan siittiöitä siemensyöksyn aikana. Eturauhasen erittämä neste sisältää mm. entsyymejä, proteiineja ja mineraaleja, jotka ovat tärkeitä siittiöiden elinvoimaisuuden ja liikkuvuuden kannalta.
Eturauhanen sijaitsee virtsarakon alapuolella syvällä lantionpohjassa ja virtsaputki kulkee eturauhasen läpi. Tämän vuoksi eturauhasen oireiluun liittyy usein virtsaamisvaivoja. Eturauhasen oireet ovat yleisiä erityisesti iäkkäillä miehillä. Virtsaoireiden taustalla voi olla useita eri syitä, joista eturauhastulehdus voi olla yksi.
Eturauhastulehdus
Eturauhastulehdus eli prostatiitti on eturauhasen tulehdus, joka voi aiheuttaa monenlaisia oireita ja vaivoja. Tämä suhteellisen yleinen sairaus on kuitenkin huonosti tunnettu.
Eturauhastulehdus voi olla joko akuutti tai krooninen, ja sen taustalla voi olla bakteeri-infektio tai muita syitä. Eturauhastulehduksen voi saada missä iässä tahansa, vaikka iäkkäillä miehillä tulehdus on yleisempi.
Akuutti eturauhastulehdus
Akuutin eli äkillisen eturauhastulehduksen taustalla on usein bakteeri-infektio. Bakteerit voivat olla peräisin iholta, sukupuoliyhdynnästä tai lääketieteellisestä toimenpiteestä kuten eturauhasen koepalan otosta. Tulehdukselle altistavia tekijöitä ovat mm. eturauhasen liikakasvu ja virtsaputken häiriöt.
Akuutti eturauhastulehdus on usein voimakasoireinen ja eturauhanen on hyvin aristava. Tyypillisesti akuuttiin tulehdukseen liittyy myös kuumetta.
Krooninen eturauhastulehdus
Krooninen eturauhastulehdus on akuuttia tulehdusta yleisempi. Sen oireet voivat olla moninaisempia ja usein kehittyvät akuuttia tulehdusta hitaammin. Lisäksi pitkittyneet oireet voivat aiheuttaa muita terveysongelmia kuten mielialaoireita. Kroonisesta eturauhasesta käytetään myös nimeä primaarinen eturauhasen kipuoireyhtymä.
Eturauhastulehduksen toteaminen
Eturauhastulehdukselle ei ole olemassa erityistä laboratoriokoetta, vaan diagnoosin tekee lääkäri. Tulehdus todetaan tunnustelemalla peräaukon kautta eturauhasta, joka yleensä aristaa.
Tulehdus eturauhasessa voi virheellisesti nostaa PSA-arvoa. PSA on eturauhasen tuottama proteiini, jonka kohonnut taso voi viitata muihin eturauhasen sairauksiin kuten eturauhasen hyvänlaatuiseen liikakasvuun ja eturauhassyöpään
Tietyt sukupuolitaudit voivat oireilla samankaltaisesti kuin eturauhastulehdus, joten eturauhastulehdusta epäitäessä voi olla aiheellista poissulkea klamydia ja tippuri.
Eturauhastulehduksen oireet
Eturauhastulehduksen oireet voivat vaihdella aiheuttajan ja syntymekanismien mukaan. Akuutissa eturauhastulehduksessa oireet ilmenevät äkillisesti ja ovat usein voimakkaampia, kun taas kroonisessa eturauhastulehduksessa oireet kehittyvät hitaasti ja ovat yleensä lievempiä.
Yleisimpiä oireita ovat:
- alavatsan ja lantion jomotus/polte
- särky kiveksissä tai siittimen päässä
- paineen tunne peräaukon seudulla
- tihentynyt virtsaamisen tarve
- kirvely virtsatessa
- tunne virtsarakon epätäydellisestä tyhjenemisestä
- kipua siemensyöksyn aikana
- kuumeilu
- libidon heikkeneminen
- erektiohäiriöt
Jos tunnet itsesi sairaaksi tai sinulla on oireita, kannattaa hakeutua suoraan lääkäriin. Lääkäri arvioi tilanteen ja valitsee tarvittavat tutkimukset sekä hoidon. Yllä listatut oireet voivat liittyä myös johonkin muuhun tilaan tai sairauteen.
Eturauhastulehduksen hoito
Akuutti eturauhastulehdus vaatii aina lääkärin hoitoa ja se hoidetaan antibiooteilla. Antibioottikuuri kestää yleensä 2-3 viikkoa.
Kroonisen eturauhastulehduksen hoidossa ei aina tarvita lääkärin apua. Hoitoon kuuluu lämmin pukeutuminen, lämpimät istumakylvyt ja liikunta. Kroonista tulehdusta voidaan lievittää käsikauppalääkkeillä, kuten tulehduskipulääkkeillä, sekä lääkärin määräämillä virtsaamista helpottavilla lääkkeillä. Jos tulehduksen aiheuttajaksi todetaan bakteeri, hoitona on 4-6 viikon antibioottikuuri.
Mikäli oireet ovat kehittyneet nopeasti, on tärkeää hakeutua hoitoon mahdollisimman pian, erityisesti jos ilmenee kuumetta tai voimakkaita oireita. Myös pitkäaikaisten oireiden vuoksi on syytä hakeutua tutkimuksiin ja hoitoon, jos itsehoito ei riitä lievittämään oireita.
Eturauhastulehduksen ehkäisy
Eturauhastulehduksen ehkäisyyn voi vaikuttaa useilla tavoilla. Tässä muutamia suosituksia:
- Hyvä hygienia: Pidä huolta hyvästä henkilökohtaisesta hygieniasta erityisesti sukuelinten alueella, jotta bakteerit eivät pääse leviämään.
- Suojattu seksi: Käytä kondomia suojaamaan sukupuolitaudeilta, jotka voivat aiheuttaa eturauhastulehdusta.
- Säännöllinen liikunta: Liikunta parantaa verenkiertoa ja voi auttaa vähentämään kroonisia eturauhaskipuoireita.
- Riittävä nesteytys: Juo riittävästi vettä, jotta virtsarakko ja virtsatiet pysyvät puhtaina.
- Vältä pitkää istumista: Pitkäaikainen istuminen voi painaa eturauhasta ja aiheuttaa oireita. Pidä taukoja ja liiku säännöllisesti.
- Vältä kylmää: Pidä itsesi lämpimänä, erityisesti alavartalon alueella, sillä kylmä voi lisätä tulehdusriskiä.
Seksitautitestit Klamydia ja Tippuri (virtsasta)
Ilman paastoaTässä testipaketissa tutkitaan klamydia ja tippuri. Tutkimus on virtsakoe.
Ehkäisy ja ehkäisymenetelmät
Ehkäisymenetelmistä vain kondomi suojaa sukupuolitaudeilta.
HIV ja HIV-testi
HIV-tartunta voidaan selvittää verikokeella.
Intiimialueen hiivatulehdus – Oireet, hoito ja yleistä tietoa
Kaikki intiimialueen kutina ei ole hiivatulehdusta; tunnista oireet ja hoida vaivasi oikein.
Klamydia ja klamydiatesti
Klamydia Klamydia on selvästi yleisin sukupuoliteitse tarttuvista taudeista Suomessa. Klamydia tarttuu suojaamattomassa emätinyhdynnässä, suuseksissä ja anaaliyhdynnässä. Klamydia voidaan todeta 5 vuorokauden kuluttua tartunnasta.
Tippuri ja tippuritesti
Tippuri Tippuri on Neisseria gonorrhoeae -bakteerin aiheuttama seksitauti. Tippuri tarttuu suojaamattomassa seksissä. Kondomi suojaa oikein käytettynä tippurilta. Jos on ollut suojaamattomassa yhdynnässä ja pohtii sukupuolitaudin mahdollisuutta,
Hedelmällisyys ja raskaaksi tuleminen (naisen ja miehen hedelmällisyys)
Mitkä tekijät voivat vaikuttaa raskaaksi tulemiseen? Miten omaa hedelmällisyyttä voisi tukea?
Artikkeli päivitetty:
27 elokuun 2024