Skip to content
Etusivu / Tietopaketit / Estradioli (S -E2) on tärkein naissukuhormoni
Nainen hyppii trampoliinilla

Estradioli (S -E2) on tärkein naissukuhormoni

Estradioli on naisen tärkein sukuhormoni, joka säätelee hedelmällisyyttä ja kuukautiskiertoa.

Estradioli

  • Estradioli on tärkein estrogeeni eli naishormoni.
  • Estradiolia on miehen ja naisen kehossa.
  • Estradioli vaikuttaa painonhallintaan, mielialaan ja stressin kokemiseen.
  • Estradiolitasoja voidaan nostaa luonnollisesti ja lääketieteen keinoilla.

Sisällysluettelo

Mikä on estradioli?

Estradioli on tärkein estrogeeni, joka on naissukuhormoni. Estrogeenit vastaavat naisellisten kehonpiirteiden kehittymisestä, lisääntymiskyvystä ja kuukautiskierrosta. Estrogeeni on yleisnimitys ryhmälle naishormoneja. Estrogeeneihin kuuluvat estradiolin (E2) lisäksi estroni (E1) sekä estrioli (E3).

Estradioli muodostuu miessukuhormoni testosteronista. Myös miehen kehossa on estrogeeneja, mutta paljon vähemmän kuin naisilla. Vastaavasti naisen kehossa on vähemmän testosteronia kuin miehillä.

Estradioli on tärkein estrogeeni. Se on tärkeä niin miehen kuin naisenkin seksuaaliterveydelle ja lisääntymiskyvylle. Se tukee normaalia aivotoimintaa ja mielialaa, kilpirauhasen toimintaa sekä luiden ja ihon terveyttä.

Estradioli naisella

Naisella estradiolin pitoisuus tutkitaan monesti vaihdevuosiin liittyen sekä menopaussiin kuuluvien mielialanvaihteluiden vuoksi. Vaihdevuodet alkavat usein 45 ikävuoden jälkeen, mutta estradiolin määrä voi olla alhainen myös nuoremmilla naisilla.

Nuoremmilla alhainen estradioli voi häiritä normaalia kuukautiskiertoa ja aiheuttaa matalaa mielialaa.

Estradioli käynnistää naispuolisilla murrosiän ja saa aikaan naiselliset kehon muodot, kuten rintojen kasvun ja lantion levenemisen. Se saa aikaan sukukypsyyden alkamisen eli ensimmäiset kuukautiset tavallisesti 10 – 17 vuoden iässä, säätelee kuukautiskiertoa ja mahdollistaa raskauden alkamisen hedelmällisessä iässä olevilla.

Kehossa on eniten estradiolia kuukautiskierron ovulaatiovaiheessa. Tällöin suurentuva estradiolimäärä vaikuttaa luteinisoivaan hormoniin (LH) ja munasolu pääsee irtoamaan.

Normaali estradiolin määrä veressä helpottaa raskaaksi tulemista, mutta korkea määrä voi vaikeuttaa sitä. Jotkin ehkäisyvalmisteet perustuvat estradiolin ja progesteronin määrän lisäämiseen.

Estradiolin ansiosta naiset kaljuuntuvat harvemmin kuin miehet, sillä hormoni vaikuttaa hiusten kasvuun ja paksuuteen.

Hormonia voidaan käyttää vaihdevuosien aikaan myös parantamaan ihon kuntoa.

Estradioli miehellä

Myös miehet tarvitsevat jonkin verran estradiolia kyetäkseen lisääntymään ja saadakseen erektion, muodostaakseen spermaa ja ylläpitääkseen seksuaalista halukkuutta.

Liika estradioli kuitenkin aiheuttaa miehillä haluttomuutta ja mahdollisesti rintojen kasvua. Siksi estradiolin ja miessukuhormoni testosteronin pitoisuuksien pitäisi olla tasapainossa.

Estradiolin mittaus S -E2

Estradiolin määrä voidaan mitata verikokeella, jonka tunnistaa nimestä S -E2. Voit tilata estradiolin mittauksen Puhdin verkkokaupasta.
Estradiolin tutkimukseen liittyy huomattava virhetulkinnan mahdollisuus ilman oikeaa ajoitusta tai hormonaalisen valmisteen käytön aikana (esim. hormoniehkäisy tai vaihdevuosien hormonihoito). Voit tilata tutkimuksen Puhdin kautta ilman lääkärin lähetettä, mutta keskustele hoitavan lääkärisi kanssa tutkimuksen tarpeellisuudesta ja näytteen oikeasta ajoituksesta.

Puhdin kautta saat kaikki tutkimukset ilman lääkärin lähetettä. Nopeasti ja helposti. Näytteenotto yli 75 toimipisteessä 50 eri paikkakunnalla ympäri Suomen. Selkeä tulosraportti.

Testin jälkeen voit tilata erikseen lääkärin etäkonsultaation suoraan Puhdin tulosraportilta, mikäli haluat keskustella terveydestäsi.

Estradioli viitearvot S -E2

Estradiolin viitearvot eri-ikäisillä naisilla ja miehillä ja naisilla kuukautiskierron eri vaiheissa.

Naisetnmol/lMiehetnmol/l
Follikkeli-vaihe0,07 – 0,53≥ 14 v< 0,15
Ovulaatio0,23 – 1,31  
Luteaali-vaihe0,20 – 0,79  
Vaihde-vuodet<0,12  

Matala estradioli

Naisen ikääntyessä estradiolin pitoisuus laskee. Estradioli vaikuttaa positiivisesti aivotoimintaan, jaksamiseen ja mielialaan. Alhainen estradiolin määrä tekee naisen alttiimmaksi stressille ja mielialanvaihteluille.

Matala estradioli voi vahingoittaa muistitoimintoja ja aivojen hermosoluja ja lisätä stressin kokemista. Kaikkiin näihin vaivoihin auttaa vaihdevuosien aikana estrogeenihoito.

Korkea estradioli

Hyvin korkea estrogeenin pitoisuus voi joskus vaikuttaa geeneihin, jotka saavat aikaan esimerkiksi rinta- tai kohtusyövän muodostumisen.

Miehillä liian korkea estradioli voi lisätä eturauhassyövän riskiä ja muuttaa kehoa naisellisempaan suuntaan.

Estradiolin vaikutus sydän- ja verisuoniterveyteen

Estradioli vaikuttaa myös sydän- ja verisuoniterveyteen. Se auttaa ylläpitämään verisuonten joustavuutta ja vähentää kolesterolin kertymistä valtimoihin, mikä voi vähentää sydän- ja verisuonitautien riskiä.

Menopaussin jälkeen estrogeenin vähentyessä sen tunnetut myönteiset vaikutukset, kuten veren rasva-arvojen parantuminen, valtimoiden laajeneminen ja verisuonten seinämien tulehduksen vähentyminen, vähenevät. Hormonikorvaushoidolla voidaan kuitenkin parantaa näiden hyötyjen säilymistä.

Estradiolin vaikutus luuston terveyteen

Estradioli vaikuttaa myös luiden terveyteen myönteisesti. Vaihdevuosiin annettava estrogeenihoito kykenee ehkäisemään tehokkaasti luukatoa eli osteoporoosia.

Yleisimmät kysymykset aiheeseen liittyen

Hormonikorvaushoidon vaikutukset voivat alkaa tuntua jo muutaman viikon kuluessa hoidon aloittamisesta, mutta täydet vaikutukset saavutetaan yleensä muutaman kuukauden kuluessa. Vasteaika voi vaihdella yksilöllisesti riippuen hoidettavista oireista ja käytetystä hoitomuodosta.

Estrogeenitasoja voi lisätä luonnollisesti tietyillä ruoka-aineilla, kuten pellavansiemenillä, soijatuotteilla ja pähkinöillä, jotka sisältävät fytoestrogeenejä. Myös liikunta ja terveellinen paino voivat auttaa ylläpitämään estrogeenitasoja. Joissakin tapauksissa voidaan käyttää myös hormonikorvaushoitoa, mutta tämä vaatii lääkärin arvion ja seurantaa.

Estrogeeni vaikuttaa monin eri tavoin, kuten edistämällä naisten sukupuoliominaisuuksien kehittymistä, säätelemällä kuukautiskiertoa ja tukemalla luuston terveyttä. Se vaikuttaa myös mielialaan ja kognitiivisiin toimintoihin sekä auttaa ylläpitämään ihon ja hiusten terveyttä.

Estrogeenitasoja mitataan yleensä verikokeella, joka otetaan laboratoriossa. Testi mittaa veren estrogeenipitoisuutta, ja tulokset auttavat arvioimaan hormonitasapainoa ja diagnosoimaan mahdollisia hormonaalisia häiriöitä.

Keltarauhashormoni, eli progesteroni, vaikuttaa monin tavoin naisen kehoon. Se valmistelee kohdun limakalvon raskauteen, rauhoittaa keskushermostoa ja auttaa ylläpitämään normaalia kuukautiskiertoa. Progesteronin tasapaino on tärkeä osa hormonaalista terveyttä ja sen epätasapaino voi aiheuttaa erilaisia oireita, kuten mielialan vaihteluita ja kuukautishäiriöitä.

Estrogeenin vaikutusnopeus riippuu monista tekijöistä, kuten annostuksesta ja yksilöllisistä eroista. Joissakin tapauksissa vaikutukset voivat tuntua muutamassa päivässä, kun taas toisissa tapauksissa vaikutusten huomaaminen voi kestää useita viikkoja.

Hormonikorvaushoidon kesto riippuu yksilöllisistä tarpeista ja oireista. Yleensä hoitoa suositellaan käytettäväksi niin kauan kuin se on hyödyllistä ja turvallista, mutta pitkäaikaisen käytön riskejä ja hyötyjä tulee arvioida säännöllisesti lääkärin kanssa.

Hormonikorvaushoitoa suositellaan yleensä naisille, jotka kärsivät vaihdevuosioireista, kuten kuumista aalloista, yöllisestä hikoilusta ja mielialan vaihteluista. Hoito voi olla myös hyödyllinen muiden hormonaalisten häiriöiden, kuten endometrioosin tai hormonipuutosten hoidossa.

Hormonitasapainon saavuttamiseksi on tärkeää noudattaa terveellisiä elämäntapoja, kuten säännöllistä liikuntaa, tasapainoista ruokavaliota ja riittävää unta. Joissakin tapauksissa voidaan tarvita myös lääkärin määräämää hormonikorvaushoitoa tai muita lääketieteellisiä toimenpiteitä.

Mies ja nainen käsi kädessä meren rannalla
Tietopaketti

Ylipaino ja lihavuus

Vaikka painoa olisi liikaa, se ei automaattisesti tarkoita huonompaa terveyttä. Mitä parempaa huolta pidät itsestäsi painoindeksistä huolimatta, sitä todennäköisemmin pysyt terveenä.

Miksi Puhti

Helppo – Kotimainen – Nopea

  • Puhti tarjoaa parasta palvelua oman terveyden mittaamiseen ja kehittämiseen.

  • Kaikki testit ilman lääkärin lähetettä.

  • Selkeät paketit ja edullinen hinnoittelu.

  • Näytteenotto Mehiläisen laboratorioissa yli 75 toimipisteessä ympäri Suomen.

  • Suurin osa testeistä analysoidaan Suomessa Mehiläisen laboratorioissa.

  • Tulokset yleensä jo heti seuraavana arkipäivänä.

  • Selkeä ja helppolukuinen tulosraportti.

  • Tarvittaessa voit tilata erikseen Mehiläisen lääkärin neuvonnan testien jälkeen.

  • Saatavilla myös hyvinvointivalmennuksia.

  • Tiedot pysyvät Suomessa korkean turvaluokituksen palvelinsalissa.

AVAINLUVUT

Yli

4 500 000

testiä analysoitu

Palautteen keskiarvo

9,5

Google-tähdet

4,9 / 5

Mediassa nähty

Siirry maksamaan: : 0,00