Siirry pääsisältöön
Etusivu / Tietopaketit / Endometrioosi – Oireet, hoito ja yleistä tietoa
Endometrioosi: oireet ja hoito

Endometrioosi – Oireet, hoito ja yleistä tietoa

Yleisiä endometrioosin oireita ovat kivuliaat kuukautiset ja alavatsakipu, ulostamis- tai virtsaamiskipu, yhdyntäkivut, vuotohäiriöt (tiputteluvuoto) ja lapsettomuus.

Endometrioosi

  • Endometrioosi on gynekologinen sairaus, joka aiheuttaa kipuja.
  • Sairauden tarkkaa syytä ei tunneta.
  • Endometrioosia hoidetaan aktiivisesti, koska se vaikuttaa paitsi hedelmällisyyteen myös naisen elämänlaatuun.
  • Endometrioosista johtuvaa lapsettomuutta voidaan hoitaa.

Sisällysluettelo

Mikä endometrioosi on?

Endometrioosi eli kohdun limakalvon sirottumatauti on yleinen gynekologinen sairaus, joka aiheuttaa kroonisia kipuja, kuten kuukautiskipuja. Endometrioosissa kohdun limakalvon kaltaista kudosta esiintyy kohdun ulkopuolella (tavallisimmin kohdun ja sen sivukudosten, munasarjojen, virtsarakon tai suoliston pinnoilla). Endometrioosipesäkkeet aiheuttavat kudokseen kroonisen tulehdusreaktion.

Endometrioosin esiintyvyys ja perinnöllisyys

Endometrioosia esiintyy jopa 10 prosentilla hedelmällisessä iässä olevista naisista. Perimällä näyttää olevan huomattava merkitys endometrioosin synnyssä, mutta myös ympäristötekijät vaikuttavat sairauden puhkeamiseen.

Endometrioosin oireet

Yleisiä endometrioosin oireita ovat kivuliaat kuukautiset ja alavatsakipu, ulostamis- tai virtsaamiskipu, yhdyntäkivut, vuotohäiriöt (tiputteluvuoto) ja lapsettomuus. Joissain tapauksissa tauti voi olla vähäoireinen ja ainoa endometrioosin oire voi olla lapsettomuus. Endometrioosin oireet riippuvat usein endometrioosipesäkkeiden sijainnista. Jos sinulla on oireita, ota yhteyttä lääkäriin.

Oireita voi esiintyä jo murrosiästä alkaen. Vaihdevuosi-iässä endometrioosi puolestaan yleensä lopulta rauhoittuu.

Endometrioosin ehkäisy

Endometrioosia ei voida ehkäistä, mutta sen oireisiin ja kasvuun voidaan vaikuttaa ehkäisypillereillä. Myös hormonikierukka näyttää estävän endometrioosin pahenemista. Raskaudet ja pitkä imetysaika vähentävät endometrioosin riskiä.

Endometrioosin hoito

Endometrioosiin ei ole olemassa parantavaa hoitoa, mutta oireita voidaan yleisimmin helpottaa tehokkaasti. Endometrioosin etenemistä pystytään hidastamaan käyttämällä hormonaalisia ehkäisyvalmisteita ja kipuja voidaan hoitaa kipulääkkeillä.

Joissain tapauksissa harkitaan leikkaushoitoa.

Hoito suunnitellaan yksilöllisesti huomioiden naisen ikä, aikaisemmat leikkaukset ja raskaustoive.

Endometrioosi voi myös rauhoittua joskus itsestään.

Jos kuukautiskivut ovat voimakkaita, kannattaa gynekologiin aina hakeutua.

Endometrioosi ja raskaus

Suuri osa endometrioosipotilaista tulee spontaanisti raskaaksi, mutta endometrioosi voi aiheuttaa lapsettomuutta, koska se voi heikentää munasarjojen ja munatorvien toimintaa. Endometrioosista johtuvaa lapsettomuutta voidaan hoitaa. Mitä vaikeampi endometrioosi on, sitä enemmän se heikentää hedelmällisyyttä.

Lue myös:

Endometrioosi / Mehiläinen

Endometrioosi ja hedelmällisyys / Felicitas Mehiläinen

Yleisimmät kysymykset aiheeseen liittyen

Hiivatulehdus todetaan tyypillisesti oireiden perusteella, kuten kutina, kirvely ja valkoinen, kokkareinen vuoto. Lääkäri voi myös ottaa näytteen emättimen eritteestä, joka voidaan tutkia mikroskoopilla tai lähettää laboratorioon viljeltäväksi, jotta hiivasienen läsnäolo voidaan varmistaa.

Endometrioosin diagnosointi tapahtuu yleensä useiden eri menetelmien avulla. Aluksi lääkäri suorittaa gynekologisen tutkimuksen ja keskustelee oireista. Ultraäänitutkimus on yleinen tapa havaita mahdolliset endometrioosipesäkkeet. Jos epäilyt vahvistuvat, voidaan tehdä laparoskopia, joka on kirurginen toimenpide, missä pieni kamera viedään vatsaonteloon tarkastelemaan endometrioosin esiintymistä. Joskus voidaan käyttää myös magneettikuvausta. Diagnoosi varmistetaan usein kudosnäytteen, eli biopsian, avulla.

Bakteerivaginoosi todetaan yleensä oireiden perusteella ja vahvistetaan laboratoriotesteillä. Lääkäri voi ottaa emättimen limakalvolta näytteen, joka tutkitaan mikroskoopilla epänormaalin bakteerikasvun varalta. Lisäksi voidaan tehdä pH-testi, sillä bakteerivaginoosissa emättimen pH on usein koholla.

Hiivatulehdus hoidetaan yleensä paikallisilla sienilääkkeillä, kuten voiteilla tai emätinpuikoilla, jotka sisältävät esimerkiksi klotrimatsolia tai flukonatsolia. Vaikeammissa tai toistuvissa tapauksissa voidaan käyttää suun kautta otettavia sienilääkkeitä. On tärkeää noudattaa lääkärin ohjeita ja hoitosuunnitelmaa.

Hiivatulehduksen kesto vaihtelee yksilöllisesti. Hoitamattomana oireet voivat jatkua pitkään, mutta asianmukaisella hoidolla, kuten antifungaalisilla voiteilla tai tableteilla, oireet voivat helpottaa jo muutamassa päivässä. Joissakin tapauksissa oireet voivat toistua, jolloin on suositeltavaa konsultoida lääkäriä.

Hiivatulehdus voi kehittyä, kun emättimen normaali mikrobisto häiriintyy, esimerkiksi antibioottikuurin, raskauden, diabeteksen tai heikentyneen immuunijärjestelmän seurauksena. Myös tiukat vaatteet ja liiallinen hygienian harjoittaminen voivat edistää hiivatulehduksen syntyä.

Bakteerivaginoosin hoitoon käytetään antibiootteja, jotka voidaan ottaa joko suun kautta tai paikallisesti emättimeen laitettavina voiteina tai emätinpuikkoina. Hoidon kesto ja valmiste valitaan yksilöllisesti. On tärkeää noudattaa lääkärin antamia ohjeita ja käyttää lääkkeitä ohjeiden mukaan, vaikka oireet häviäisivät ennen kuurin loppumista.

Hiivatulehdus katsotaan parantuneeksi, kun oireet, kuten kutina, kirvely ja epänormaali vuoto, ovat kokonaan hävinneet. Täydellinen oireiden häviäminen voi kestää muutamasta päivästä viikkoon hoidon aloittamisesta. Jos oireet jatkuvat hoidosta huolimatta, on suositeltavaa ottaa yhteyttä lääkäriin.

Bakteerivaginoosin ehkäisyyn kuuluu terveiden elämäntapojen ylläpitäminen ja emättimen normaalin bakteerikannan suojeleminen. Vältä liiallista intiimialueen pesua saippualla, käytä hengittäviä alusvaatteita ja vältä douchingia. Tasapainoinen ruokavalio ja probioottien käyttö voivat myös auttaa ylläpitämään emättimen terveellistä mikroflooraa.

Miksi Puhti

Helppo – Kotimainen – Nopea

  • Puhti tarjoaa parasta palvelua oman terveyden mittaamiseen ja kehittämiseen.

  • Kaikki testit ilman lääkärin lähetettä.

  • Selkeät paketit ja edullinen hinnoittelu.

  • Näytteenotto Mehiläisen laboratorioissa yli 75 toimipisteessä ympäri Suomen.

  • Suurin osa testeistä analysoidaan Suomessa Mehiläisen laboratorioissa.

  • Tulokset yleensä jo heti seuraavana arkipäivänä.

  • Selkeä ja helppolukuinen tulosraportti.

  • Tarvittaessa voit tilata erikseen Mehiläisen lääkärin neuvonnan testien jälkeen.

  • Saatavilla myös hyvinvointivalmennuksia.

  • Tiedot pysyvät Suomessa korkean turvaluokituksen palvelinsalissa.

AVAINLUVUT

Yli

4 500 000

testiä analysoitu

Palautteen keskiarvo

9,5

Google-tähdet

4,9 / 5

Mediassa nähty

Siirry maksamaan: : 0,00