Skip to content
Etusivu / Tietopaketit / Crohnin tauti (regionaalinen enteriitti)
Crohnin tauti on toinen tulehduksellisista suolistosairauksista.

Crohnin tauti (regionaalinen enteriitti)

Crohnin tauti on pitkäaikainen tulehduksellinen suolistosairaus. Tauti voi esiintyä missä vain ruoansulatuskanavan alueella. Crohnin tautia hoidetaan erikoissairaanhoidossa.

Crohnin tauti

  • Crohnin taudin oireet alkavat yleensä hiljalleen, joten sen löytyminen voi olla vaikeaa.
  • Tupakointi on merkittävä riskitekijä Crohnin taudille.
  • Crohnin tautiin voi liittyä vajaaravitsemusta ja erityisesti seuraavien vitamiinien puutosta: D-vitamiini, folaatti eli B9-vitamiini, B12-vitamiini ja B6-vitamiini.

Sisällysluettelo

Mikä on Crohnin tauti (regionaalinen enteriitti)?

Crohnin tauti on on yksi tulehduksellisista suolistosairauksista. Taudissa esiintyy tulehdusreaktio tietyssä suolen osassa: ohutsuolen loppupäässä tai paksusuolessa tai molemmissa näistä.

Crohnin tauti tunnetaan myös nimellä regionaalinen enteriitti.

Tähän krooniseen tautiin voi liittyä myös häiriöitä suolen ulkopuolisissa elimissä.

Crohnin taudin esiintyvyys

Mikä aiheuttaa Crohnin tautia?

Crohnin taudin syntymisen tarkkaa mekanismia ei tunneta. Arvellaan, että taudin taustalla on synnynnäisiä suolen limakalvon poikkeavuuksia.

Crohnin taudille altistavia tekijöitä ovat:

Crohnin taudin esiintyvyys on ollut huomattavassa kasvussa länsimaissa ja myös erityisesti Suomessa.

Mitkä ovat Crohnin taudin oireet?

Crohnin taudin oireita:

Crohnin tauti on krooninen sairaus. Sen oireet voivat olla jatkuvia tai toistuvia kausittain. Oireet voivat kuitenkin myös välillä hävitä. Crohnin taudin oireet alkavat yleensä pikkuhiljaa, mikä voi vaikeuttaa sairauden löytymistä. Oireet riippuvat tulehduksen laajuudesta ja vaikeusasteesta sekä paikasta.

Mikäli epäilet sairautta, hakeudu lääkäriin. Yllämainitut oireet voivat liittyä myös johonkin muuhun tilaan tai sairauteen.

Crohnin tauti – Ruokavalio ja ravitsemus

Crohnin tautia ei voi parantaa tai ehkäistä ruokavaliolla, mutta jaksamisen ja yleiskunnon kannalta omasta terveydestä kannattaa huolehtia terveellisellä ja monipuolisella ruokavaliolla. Hyvä ravitsemus auttaa pitämään painon normaalina.

Sairauden kohdalla ei tunneta mitään yhtä tiettyä ruokaa tai ruokavaliota, joka lisäisi riskiä sairauteen tai laukaisisi oireet. Yksilöllisiä eroja on ja tietyt ruoat voivat olla yhteydessä henkilön kokemiin ruoansulatuskanavan oireisiin.

Ruokavaliohoito ei silti korvaa Crohnin taudin lääkehoitoa tai kirurgista hoitoa. Yksityiskohtaisen ravitsemusohjauksen suhteen kannattaa kääntyä osaavan ravitsemusterapeutin ja lääkärin puoleen.

Hyvä ravitsemustila myös tukee aktiivivaiheessa (akuuttivaihe) toipumista.

Vajaaravitsemus Crohnin taudissa

Tulehduksellisiin suolistosairauksiin voi liittyä vajaaravitsemusta, joka voi vaikuttaa esimerkiksi jaksamiseen. Arjen väsymyksen taustalla voi olla yksittäisten ravintoaineiden puutteita, kuten alhainen D-vitamiini tai raudanpuute.

Tulehduksellisissa suolistosairauksissa tiettyjen vitamiinien ja kivennäisaineiden tarve saattaa kasvaa. Tämä voi johtua niiden heikentyneestä imeytymisestä tai lisääntyneestä kulutuksesta.

Puutostiloja liittyy enemmän Crohnin tautiin kuin Colitis ulcerosaan.

Tiettyjen ravinteiden imeytyminen voi olla häiriintynyt myös, mikäli tietty osa suolta on poistettu. Esimerkiksi B12-vitamiini imeytyy ohutsuolen loppuosasta ja mikäli ohutsuolen loppuosa, ileum, on poistettu, B12-vitamiinia annetaan imeytymishäiriön vuoksi pistoksena.

Ylipaino ei poissulje vajaaravitsemuksen mahdollisuutta.

Kivennäisaineet ja hivenaineet Crohnin taudissa

Osa kivennäisaineista toimii elimistössä elektrolyytteinä. Niitä menetetään ripulissa, mikä koskee molempia tulehduksellisia suolistosairauksia.

Crohnin taudissa kivennäisaineiden puutosta voi esiintyä heikentyneen imeytymisen seurauksena. Kivennäisaineiden puutosta voi esiintyä myös niiden vähäisen saannin vuoksi.

Tärkeitä kivennäisaineita ovat kalsium, fosfori, magnesium, natrium, kloridi ja kalium sekä pienempinä määrinä tarvittavat hivenaineet, kuten rauta, sinkki ja seleeni.

Vitamiinien puutokset Crohnin taudissa

Crohnin tautiin liittyy yleisimmin seuraavia puutostiloja:

Mikäli kasviksia, marjoja ja hedelmiä syö vain vähän, voi esiintyä myös lievää C-vitamiinin puutosta.

Rasvojen imeytymishäiriö ja sappihappojen puute voivat heikentää rasvaliukoisten vitamiinien imeytymistä:

Crohnin taudin toteaminen

Puhdin valikoimista löydät myös testin F-Calpro. Testiä käytetään Crohnin taudin ja haavaisen koliitin diagnostiikassa.

Luokittelematon koliitti

Joskus sairauden alkuvaiheessa paksusuolessa esiintyvää Crohnin tautia ei voida erottaa haavaisesta paksusuolitulehduksesta. Tällöin puhutaan luokittelemattomasta koliitista.

Osa näistä tapauksista osoittautuu myöhemmin Crohnin taudiksi. Erotusdiagnoosi ei kuitenkaan vaikuta sairauden lääkehoitoon.

Kuinka Crohnin tautia hoidetaan?

Crohnin taudin itsehoito

Monipuolisesta ravitsemuksesta ja terveellisestä ruokavaliosta kannattaa huolehtia, jotta paino pysyy normaalina. Täysipainoinen ravinto auttaa estämään laihtumista ja ylläpitämään hyvää yleiskuntoa.

Sairautta ei voi kuitenkaan ehkäistä tai parantaa ruokavaliolla.

Vakavin tulehduksellisiin suolistosairauksiin liittyvä ravitsemusongelma on vajaaravitsemus.

Crohnin taudin ehkäisy

Crohnin tautia ei voi varsinaisesti ehkäistä, mutta tupakointia välttämällä voi vaikuttaa sairauden puhkeamisen riskiin.

Mitkä ovat Crohnin taudin riskitekijät?

Yleiskuntoa ja tervettä normaalipainoa kannattaa ylläpitää. Tautia ei varsinaisesti voi ehkäistä muilla elintavoilla kuin välttämällä tupakointia.

Crohnin tauti ja tupakointi

Tupakointi lähes kaksinkertaistaa Crohnin taudin sairastumisriskin. Tupakoitsijoilla on suurempi riski sairastua Crohnin tautiin ja tupakoitsijoilla sairaus on usein vaikeampi.

Crohnin tauti ja psyykkiset tekijät

Psyykkisten tekijöiden ei ole todettu aiheuttavan Crohnin tautia. Stressi voi kuitenkin lisätä oireita.

Yleisimmät kysymykset aiheeseen liittyen

IBS:n (ärtyvän suolen oireyhtymä) diagnosointi perustuu oireiden kuvaamiseen ja niiden kestoon. Diagnoosi tehdään usein poissulkemalla muut mahdolliset sairaudet, jotka voivat aiheuttaa samankaltaisia oireita. Lääkäri voi suositella laboratoriotestejä, jotka voivat auttaa arvioimaan elimistön tilaa ja sulkemaan pois muita sairauksia. Diagnoosiin voi kuulua myös potilaan oireiden seurantaa ja ruokavalion vaikutusten arviointia.

Crohnin taudin diagnosointi perustuu oireiden, kliinisten tutkimusten, laboratoriotestien ja kuvantamistutkimusten yhdistelmään. Yleisimmin käytetään tähystystä, jossa suolen limakalvolta otetaan näytteitä histologista tutkimusta varten. Verikokeilla voidaan mitata tulehdusarvoja ja erityisiä vasta-aineita, jotka ovat yleisiä Crohnin taudissa.

Ärtyneen paksusuolen oireita ovat muun muassa vatsakipu, turvotus, kaasun muodostus, ripuli tai ummetus. Oireet voivat vaihdella ja niiden voimakkuus vaihtelee. Monilla potilailla oireet pahenevat stressin tai tiettyjen ruoka-aineiden, kuten rasvaisen tai mausteisen ruoan, nauttimisen jälkeen.

Paksusuolen syövän oireita voivat olla muutokset suolen toiminnassa (kuten ripuli tai ummetus), veri ulosteessa, vatsakipu, väsymys ja laihtuminen ilman selkeää syytä. Oireet voivat vaihdella ja ne ovat usein samankaltaisia muiden suolistosairauksien kanssa.

FODMAP-ruokavalion vaikutukset voivat alkaa näkyä jo muutaman päivän kuluessa, mutta yleensä suositellaan vähintään 3-6 viikon kokeilua, jotta ruokavalion vaikutukset vatsan toimintaan ja oireisiin voidaan arvioida kattavasti. Jokainen henkilö reagoi ruokavalioon yksilöllisesti, joten toisille vaikutukset saattavat tuntua nopeammin kuin toisille.

Tulehduksellinen suolistosairaus (IBD) todetaan usein yhdistelmällä oireiden arviointia, laboratoriotestejä, kuten tulehdusarvojen mittausta, sekä kuvantamistutkimuksia ja suoliston endoskooppista tutkimusta.

Suoliston terveyttä voi parantaa monipuolisella ruokavaliolla, joka sisältää runsaasti kuituja, probiootteja ja vähärasvaisia proteiininlähteitä. Lisäksi on tärkeää juoda riittävästi vettä ja välttää liiallista alkoholin ja prosessoitujen ruokien kulutusta. Säännöllinen liikunta ja stressinhallinta ovat myös avainasemassa suoliston hyvinvoinnin edistämisessä.

Miksi Puhti

Helppo – Kotimainen – Nopea

  • Puhti tarjoaa parasta palvelua oman terveyden mittaamiseen ja kehittämiseen.

  • Kaikki testit ilman lääkärin lähetettä.

  • Selkeät paketit ja edullinen hinnoittelu.

  • Näytteenotto Mehiläisen laboratorioissa yli 75 toimipisteessä ympäri Suomen.

  • Suurin osa testeistä analysoidaan Suomessa Mehiläisen laboratorioissa.

  • Tulokset yleensä jo heti seuraavana arkipäivänä.

  • Selkeä ja helppolukuinen tulosraportti.

  • Tarvittaessa voit tilata erikseen Mehiläisen lääkärin neuvonnan testien jälkeen.

  • Saatavilla myös hyvinvointivalmennuksia.

  • Tiedot pysyvät Suomessa korkean turvaluokituksen palvelinsalissa.

AVAINLUVUT

Yli

4 500 000

testiä analysoitu

Palautteen keskiarvo

9,5

Google-tähdet

4,9 / 5

Mediassa nähty

Siirry maksamaan: : 0,00