5 vinkkiä lomalle laskeutumiseen ja palautumiseen työstä
Näillä viidellä vinkillä valmistaudut lomaan, jotta saat siitä kaiken irti ja palaudut mahdollisimman hyvin.
Borrelioosille altistaa kävely luonnossa ilman riittävää vaatetussuojaa erityisesti kesäaikaan alueilla, joissa punkkeja on paljon.
Borrelioosi eli Lymen tauti on bakteerivälitteinen infektiotauti, joka syntyy punkin eli puutiaisen pureman välityksellä. Taudin aiheuttavaa borrelia burgdoferi -bakteeria levittävät Ixodes-sukuun kuuluvat punkit.
Bakteeri ei varsinaisesti leviä ihmiseen ja lemmikkeihin alun perin punkista itsestään, vaan pienistä jyrsijöistä, jotka usein kantavat sitä luonnossa. Bakteeri pääsee leviämään, kun punkki puree tartunnan saanutta eläintä, ja sen jälkeen ihmistä tai lemmikkiä.
Borrelioosille altistaa kävely luonnossa ilman riittävää vaatetussuojaa erityisesti kesäaikaan alueilla, joissa punkkeja on paljon.
Punkin purema ei läheskään aina johda borrelioosiin. Lisäksi elimistön puolustusjärjestelmä pystyy torjumaan borrelioosia, joten edes borrelioosia kantavan punkin purema ei aina aiheuta borrelioosia.
Borrelioosin itämisaika punkin puremasta taudin ensioireisiin on 3–30 vuorokautta. Tänä aikana suunnilleen puolelle tartunnan saaneista kehittyy purema-alueelle laajeneva ihottuma, joka on tyypillisesti ympyrän muotoinen.
Ensioireena voi olla myös lymfosyteema, eli hyvälaatuinen punoittava tai sinertävä kasvain esimerkiksi korvalehdessä.
Hoitamaton borrelioosi voi johtaa myöhäisborrelioosiin tai krooniseen borrelioosiin, joka sisältää monenlaisia iho-, hermosto-, nivel- ja sydänoireita.
Pelkkä punkin puremakohtaan ilmestyvä ärsytysreaktio, eli muutaman senttimetrin kokoinen punoitus ei vielä merkitse borreliainfektiota. Sen sijaan yli 5 cm:n läpimittainen, laajeneva punoitus vielä viikon jälkeen puremasta on jo lähes varma merkki infektiosta. Tällöin punaisen alueen keskiosa voi myös vaalentua läiskän kasvaessa. Kasvava ihottuma-alue tunnetaan nimellä erythema migrans, eli vaeltava punoitus.
Kuvatunlaisia läiskiä voi olla tartunnan saaneella myös useita, ja myös muualla iholla kuin puremakohdassa. Punoitus häviää yleensä itsekseen muutaman viikon kuluessa.
Lapsilla ja nuorilla borrelioosin oireena voi olla kasvohermohalvaus.
Hakeudu aina lääkäriin, mikäli epäilet borrelioosin mahdollisuutta.
Tuoreen (akuutin) borrelioosin toteamiseen ei toistaiseksi ole luotettavaa testiä. Tuore borrelioosi todetaan ja hoito aloitetaan rengasihottuman (erythema migrans) perusteella.
Borreliavasta-ainetutkimuksella ei voida selvittää, onko rengasihottuma borrelioosia. Borreliavasta-ainetutkimuksella selvitetään, onko kehon puolustusjärjestelmä joskus kohdannut Borreliabakteerin. Borrelioosin vasta-ainetestin tuloksen tulkinta ei ole yksiselitteistä, eikä borrelioosia voida todeta pelkän vasta-ainetestin perusteella.
Myös terveillä henkilöillä voi esiintyä borrelioosin vasta-aineita, joten varsinkaan apteekista saatavat itsehoitotestit eivät anna täysin varmaa tulosta.
Punkin purema voi aiheuttaa paikallisia oireita, kuten:
Punkki vedetään ulos kehosta tasaisella, ylöspäin suuntautuvalla liikkeellä mahdollisimman läheltä ihon pintaa. Tähän tarkoitukseen myydään apteekeissa erityisiä pinsettejä.
Punkkia ei tule yrittää saada pois rasvan tai hyönteismyrkyn avulla.
Yleensä punkin pureman hoidoksi riittää punkin saaminen irti kehosta. Jos punkki saadaan irrotettua kehosta vuorokauden sisällä puremasta, borrelioosin riski on enää hyvin pieni.
Borrelioositartunta voidaan hoitaa lääkäriltä saatavilla antibiooteilla, joiden avulla tauti saadaan yleensä täysin hoidettua ja kroonisoitumisen riski on hyvin pieni.
Lääkäriin on hakeuduttava uudelleen, ellei ihottuma parane parin viikon aikana tai oireita ilmenee muissa elimissä, kuin missä purema alun perin oli.
Borrelioosia vastaan ei ole olemassa ihmisellä toimivaa rokotetta.
Puutiaisaivokuumerokote ei suojaa punkin puremalta eikä borrelioosilta.
Paras keino suojautua punkin puremalta ja borrelioosilta on välttää punkin puremia käyttämällä kumisaappaita ja pitkiä housuja kosteissa maaston kohdissa, sillä näissä punkit viihtyvät parhaiten. Vaalea vaatetus auttaa huomaamaan punkit helpommin.
Metsässä, mökillä tai muualla ulkona olemisen jälkeen kannattaa koko kehon iho (myös päänahka ja taivealueet) tarkistaa punkkien varalta.
Apteekeista on saatavilla dietyylitoluamidia (DEET) sekä ikaridiinia, jotka suojaavat punkin puremalta. Vaikka näitä aineita käyttäisi suojautumiseen, asianmukainen suojaava vaatetus pitää silti muistaa.
Ihmisen lisäksi myös lemmikit, kuten koirat ja kissat voivat sairastua borrelioosiin. Nämä eivät kuitenkaan yleensä saa taudista oireita. Oireet ovat usein lämpöilyä, ruokahaluttomuutta ja niveltulehduksista johtuvaa ontumista.
Ihminen voi saada tartunnan lemmikin turkissa olleesta punkista vain harvoin, sillä kerran turkista irrotettu punkki ei yleensä pure uudelleen.
Lemmikkejä voi suojella punkin puremaa vastaan apteekista ilman reseptiä saatavilla valmisteilla, jotka tappavat punkin vuorokauden sisällä sen kiinnittymisestä. Koirien kohdalla tämä käsittely kannattaa uusia kuukausittain.
Lemmikkejä voi suojella myös punkkipannoilla, jotka erittävät usean kuukauden ajan ainetta puutiaisia vastaan. Lisäksi koirille on saatavilla suun kautta otettavia purutabletteja.
Koska minkään valmisteen teho ei ole täysin varma, kannattaa lemmikin turkki tarkastaa luonnossa liikkumisen jälkeen päivittäin.
Koirille on olemassa borreliarokote, joka soveltuu yli 12 viikon ikäisille koirille. Kissoille tätä samaa rokotetta ei tule antaa. Rokotetta ei kuitenkaan suositella ainakaan pääasiassa kaupungissa asuville koirille, sillä sen teho tunnetaan melko huonosti.
Borrelioosin diagnosointi perustuu ensisijaisesti oireiden ja mahdollisen punkin pureman historiatietoihin. Diagnoosi vahvistetaan yleensä verikokeella, jossa etsitään Borrelia burgdorferi -bakteerin vasta-aineita.
Borrelioosin oireet voivat vaihdella suuresti, mutta tyypillisimpiä alkuvaiheen oireita ovat ihottuma ja flunssan kaltaiset oireet. Ihottuma, joka tunnetaan nimellä erythema migrans, ilmestyy yleensä punkin puremakohdan lähelle ja leviää renkaan muotoisesti. Muita oireita voivat olla kuume, päänsärky ja väsymys. Jos tautia ei hoideta, se voi edetä ja aiheuttaa nivel-, sydän- ja hermosto-oireita.
Jos punkin puremakohta aiheuttaa voimakasta punoitusta, turvotusta tai kipua, on syytä hakeutua lääkäriin. Myös jos puremasta kehittyy rengasmainen ihottuma tai muita borrelioosin oireita, kuten kuumeilua tai nivelkipuja, tulee ottaa yhteyttä terveydenhuoltoon.
Punkkirokote, eli TBE-rokote, annetaan aluksi kolmen annoksen sarjana, jonka jälkeen suositellaan tehosteannoksia. Ensimmäisen vuoden aikana annetaan kaksi rokotetta 1-3 kuukauden välein ja kolmas annos 5-12 kuukautta toisen jälkeen. Tehoste annetaan 3 vuoden kuluttua ja sen jälkeen 5 vuoden välein. Rokotussuositukset voivat vaihdella alueittain, joten tarkista paikalliset suositukset.
Lapsen kohdalla on syytä hakeutua lääkäriin, jos puremakohta muuttuu punaiseksi, turpoaa tai aiheuttaa kipua. Lisäksi, jos lapsella ilmenee flunssan kaltaisia oireita tai väsymystä pureman jälkeen, on suositeltavaa konsultoida lääkäriä mahdollisen borrelioosin varalta.
Näillä viidellä vinkillä valmistaudut lomaan, jotta saat siitä kaiken irti ja palaudut mahdollisimman hyvin.
Kehittyminen juoksijana edellyttää muutakin kuin pelkkää juoksemista. Oleellista on pitää lihaskunto sellaisella tasolla, että se tukee juoksuharjoittelua.
Moni on kuullut puhuttavan D-vitamiinin ja rauta-arvojen vaikutuksesta hyvinvointiin ja jaksamiseen. Vaikka ruokavalio olisi kunnossa ja liikkuu säännöllisesti, saattaa salakavala vitamiinin tai raudan puutos silti yllättää.
Kuinka virittäytyä lomalle ja vähentää kasaantunutta stressiä? Puhdin blogin vieraskynässä on tällä kertaa äänessä helsinkiläinen joogaopettaja Anna-Mari.
D-vitamiinia saadaan kesällä varastoon auringonvalosta, mutta varastot eivät yksinään riitä koko pitkää talvikautta.
Riittävä uni ja palautuminen ehkäisevät uupumusta ja parantavat suoriutumista sekä elämänlaatua. Mitkä tekijät vaikuttavat hyvään palautumiseen ja unen laatuun?
Artikkeli päivitetty:
2 syyskuun 2024