Super Puhti-paketti naiselle sisältää yli 40 eri mittaria, jotka antavat sinulle monipuolisesti tietoa siitä, miten elimistösi voi. Mukana mm. verenkuva, verensokeri, tulehdusarvo, kolesterolit, vitamiineja, kivennäisaineita sekä maksan, munuaisen ja kilpirauhasen toimintaa heijastelevia tutkimuksia.
Albumiini (P -Alb) on proteiini, joka huolehtii elimistön nestetasapainosta
Muun muassa kilpirauhassairaudet, liikkumattomuus ja vajaaravitsemus voivat johtaa alentuneeseen albumiiniproteiinin pitoisuuteen.
Albumiini lyhyesti
- Suurin osa ihmisen veriplasman proteiineista on albumiinia.
- Albumiinitestin avulla tutkitaan elimistön nestetasapainoa, ravitsemustilaa sekä maksan ja munuaisten toimintaa.
- Nestehukassa albumiiniarvo on korkea.
- Albumiiniarvo on matala esimerkiksi aliravitsemustilassa.
Mikä on albumiini?
Albumiini on ryhmä valkuaisaineita eli proteiineja, joita syntyy maksassa. Se liukenee hyvin veteen sitoen ja kuljettaen monenlaisia aineita ympäri elimistöä.
Elimistön albumiinipitoisuus on riippuvainen albumiinin tuotannon, hajoamisen ja menetyksen keskinäisestä suhteesta sekä siitä, miten sitä jakautuu eri puolille elimistöä.
Mitkä ovat albumiinin tehtävät elimistössä?
Albumiinilla on monia tärkeitä fysiologisia tehtäviä ja sitä käytetään eri sairauksien mittarina.
- Se estää nesteitä vuotamasta verisuonten läpi.
- Se huolehtii elimistön nestetasapainosta.
- Se kuljettaa ravinteita kudoksiin.
- Se sitoo ja kuljettaa hormoneja, rasvahappoja, vitamiineja, hivenaineita ja eräitä lääkeaineita ympäri kehoa tarvittaviin kudoksiin.
- Se on yksi kehon antioksidanteista. Se sitoutuu metalleihin ja reagoi vapaiden radikaalien kanssa, mikä estää radikaalien joutumista kosketuksiin kehon muiden osien kanssa ja vahingoittamasta niitä.
Miksi albumiinia tutkitaan?
Albumiinipitoisuuden perusteella voidaan tehdä päätelmiä akuutisti ja kroonisesti sairaiden potilaiden ennusteesta, joten se on oivallinen yleisen terveydentilan mittari.
Tunnistat tutkimuksen koodista P -Alb.
Albumiinin määritystä käytetään elimistön nestetasapainon, maksan toiminnan, ravitsemustilan ja eräiden yleissairauksien seurantaan. Määritystä käytetään myös, jos henkilöllä ilmenee tahatonta laihtumista tai väsymystä.
Kolmasosa veren kalsiumista on sitoutunut albumiiniin, minkä takia kalsiumarvot kannattaa aina suhteuttaa plasman albumiinipitoisuuteen.
Mitkä ovat albumiinin viitearvot (P -Alb)?
Albumiinin viitearvot ovat:
18-39 v | 36-48 g/l |
40-69 v | 36-45 g/l |
≥ 70 v | 34-45 g/l |
Mihin korkea albumiiniarvo viittaa?
Korkea albumiiniarvo viittaa yleensä nestehukkaan. Tällöin myös hemoglobiinin ja hematokriitin arvot ovat koholla. Ellei kyseessä ole nestehukka, korkeasta arvosta ei tarvitse huolestua.
Myös eräät lääkeaineet voivat nostaa albumiinipitoisuutta. Näitä ovat anaboliset steroidit, androgeenit, insuliini ja kortikosteroidit.
Mitä matala albumiiniarvo tarkoittaa?
Alle 20 g/l veren albumiinipitoisuus aiheuttaa turvotusta kehossa. Myös monet sairaudet voivat aiheuttaa matalaa albumiinipitoisuutta.
Yleisimmin matala albumiiniarvo kertoo elimistön altistumisesta jonkinlaiselle stressi– tai häiriötekijälle kuten tulehdukselle. Usein tulehdus on elintavoista johtuvaa pitkäaikaista ja kytevää, kuten rasvamaksataudin, ylipainon tai tupakoinnin aiheuttamaa.
Akuutissa tulehdusreaktiossa, esimerkiksi vaikeassa bakteeritulehduksessa, keho reagoi tulehduksen kanssa ja suuntaa voimavaroja kehoa puolustavien proteiinien, kuten C-reaktiivisen proteiinin (CRP) muodostamiseen, tällöin albumiinin tuotanto maksassa vähenee.
Myös vuotavat verisuonet tai vaurion seurauksena läpäiseviksi muuttuneet verta suodattavat munuaiskehräset voivat olla matalan albumiinipitoisuuden taustalla. Verisuonet voivat vaurioitua ja muuttua läpäisevimmiksi esimerkiksi loukkaantumisesta tai tulehduksesta johtuen.
Leikkaukset, palovammat ja avohaavat voivat myös olla syitä alhaiseen albumiiniarvoon.
Lisäksi erilaisten sairauksien ja terveydentilojen yhteydessä ilmenee yleensä matalaa albumiinipitoisuutta, joita ovat:
- vajaaravitsemus
- pitkäaikainen liikkumattomuus
- keliakia
- diabetes
- verenvuodot
- maksasairaudet, kuten kirroosi ja nefroosi
- syöpä
- sydämen vajaatoiminta
- kilpirauhassairaudet
- munuaissairaudet
- shokki
- raskaus
- suonensisäinen nesteytys.
Mistä voin tilata albumiiniarvon mittauksen?
Voit tilata albumiinin mittauksen Puhdin verkkosivuilta ilman lähetettä. Voit lisätä yksittäisiä tutkimuksia valmiisiin testipaketteihin, kuten Puhti-laboratoriopakettiin. Lääkärin etäkonsultaation voi tilata erikseen helposti suoraan tulosraportin lopusta, mikäli haluat keskustella tuloksistasi ja terveydestäsi, tulokset poikkeavat viitearvoista, sinulla on oireita tai herää epäilys sairaudesta.
Yleisimmät kysymykset aiheeseen liittyen
Nestetasapainon seurantaan kuuluu päivittäisen nesteen saannin ja poistuman tarkkailu. Terve aikuinen tarvitsee päivittäin noin 2-3 litraa vettä. Nestetasapainoa voi seurata myös tarkkailemalla virtsan väriä ja määrää sekä seuraamalla kehon painoa säännöllisesti.
Kalsium, albumiinikorjattu (P-Ca-albk)
Ilman paastoaKalsium, albumiinikorjattu. Suuri osa elimistön kalsiumista kulkee albumiiniproteiinin mukana. Sisältää osatutkimukset P-Ca ja P-Alb.
Albumiini (P-Alb)
Ilman paastoaAlbumiini on kehon tärkeimpiä proteiineja. Monet vitamiinit ja hormonit kulkevat elimistössä siihen sitoutuneena.
Kalsium – Lähteet, saantisuositus, tutkimus ja viitearvot
Riittävä kalsiumin saanti kannattaa huomioida jo nuorena ja läpi elämän, sillä se on tehokas keino välttää osteoporoosi.
Albumiinikorjattu kalsium kertoo elimistön kalsiumtasosta
Elimistön kalsiumaineenvaihdunta voidaan määrittää verestä kolmen eri tutkimuksen avulla: kokonaiskalsium, albumiinikorjattu kalsium ja ionisoitu kalsium.
Missä vaiheessa Puhdin laboratoriotesteihin kannattaa mennä?
Aiotko aloittaa elämäntapamuutoksen ja pohdit, missä vaiheessa Puhdin testit kannattaa tehdä? Missä vaiheessa laboratoriotesteihin kannattaa mennä? Ennen, jälkeen vai jossain matkan varrella elämäntapojen muutosta?
Artikkeli päivitetty:
30 syyskuun 2024