Laboratoriepaket Puhti Super för kvinnor innehåller över 40 olika mätvärden som ger dig mångsidig information om hur din kropp mår. Inkluderar bland annat blodstatus, blodsocker, inflammationsvärde, kolesterol, vitaminer, mineraler samt undersökningar som speglar leverns, njurarnas och sköldkörtelns funktion.

Vad består en hälsosam kost av?
En hälsosam kost kan komponeras på flera olika sätt. Det finns ingen universell “perfekt” kost som passar alla.
Kort om hälsosam kost
- En hälsosam kost kan komponeras på flera olika sätt.
- Det viktiga är att hitta en kost som passar ens livsstil, värderingar och smakpreferenser, samtidigt som den är näringsriktig och mångsidig.
- När majoriteten av kosten är av hög kvalitet, finns det utrymme för att ibland unna sig något extra.
Grunden för en hälsosam kost
Det finns många sätt att sätta ihop en hälsosam kost. Det är viktigt att kosthållningen tar hänsyn till individuella preferenser och värderingar samt att den är hållbar på lång sikt. En extremt lågkalorikost eller en svårgenomförbar diet bör undvikas. En balanserad kost kan också inkludera godsaker, förutsatt att grunden är näringsriktig.
Utöver en hälsosam kost är en regelbunden måltidsrytm och sunda levnadsvanor viktiga. En kombination av hälsosam mat, regelbunden motion, rökfrihet och måttlig alkoholkonsumtion främjar en god hälsa.
Se till att hungern inte blir för stark vid något tillfälle, så att det är lättare att hålla fast vid en regelbunden måltidsrytm. När man planerar kosten beaktas också praktiska aspekter; se till att det alltid finns hälsosamma ingredienser hemma för att förbereda mångsidiga måltider. Allt börjar faktiskt redan i affären, där valen görs.
Hur sätter man ihop en hälsosam kost på ett enkelt sätt?
Det finns några grundläggande principer för att sätta ihop en hälsosam kost. Att följa dessa principer skapar en stabil grund, men det finns också utrymme för flexibilitet i vardagen. De dagliga valen har störst betydelse för hälsan på lång sikt, och enstaka avvikelser från en hälsosam kost är inte avgörande. Tallriksmodellen är ett utmärkt verktyg för att planera enskilda måltider, både hemma och på restaurang.
Tips för en balanserad kost
- Ät rikligt med grönsaker, frukt och bär dagligen. Näringsrekommendationer föreslår minst ett halvt kilo (ca 5-6 nävar) per dag, men mer är bättre. Glöm inte tillagade grönsaker och baljväxter, och inkludera dem även i mellanmål!
- För att hålla dig mätt och belåten bör kosten också innehålla energirika livsmedel. Välj mjuka fetter som finns i nötter, frön, avokado, fet fisk och oljor som olivolja och rapsolja.
- Inkludera fullkornsprodukter och kvalitetsprotein i din kost. Förutom råg, korn, vete, ris och havre kan du även prova quinoa, bovete, hirs eller amarant. Fullkornsprodukter och grönsaker ger viktig fiber. Bra proteinkällor är fisk, kyckling, bönor, linser och tofu. Ät olika typer av fisk minst 2-3 gånger i veckan.
- Begränsa intaget av rött kött och bearbetade köttprodukter. Kött kan ersättas med växtbaserade proteinkällor. Kött innehåller dock viktiga näringsämnen som järn, vilket kan vara fördelaktigt vid järnbrist.
- Stöd skelettets hälsa genom att få i dig tillräckligt med D-vitamin och kalcium. Kontrollera din D-vitaminnivå enkelt med ett test via Puhti.
- Drick vatten till måltiderna och undvik sockrade drycker och alkohol. Te och kaffe kan konsumeras med måtta.
- Undvik raffinerade spannmål och produkter med tillsatt socker.
- Håll en regelbunden måltidsrytm och undvik att bli för hungrig, vilket gör det lättare att följa dina kostvanor. Kom ihåg mellanmålen, men undvik också att småäta för mycket.
- Ät långsamt och njut av måltiderna för att undvika överätning och obehag som magbesvär.
Fördelar med en hälsosam kost
En hälsosam kost ger många hälsofördelar. Regelbunden och varierad mat ger stabil energi, förebygger trötthet, förbättrar koncentrationen och humöret. En balanserad kost stödjer också fysisk aktivitet och prestation på arbetet, samt bidrar till en bättre viktkontroll. Dessutom kan kosten påverka hudens, naglarnas och hårets hälsa.
Vilka sjukdomar kan en ohälsosam kost bidra till?
Kost och andra hälsosamma levnadsvanor (som motion, rökfrihet och måttlig alkoholkonsumtion) kan påverka risken för livsstilssjukdomar som typ 2-diabetes och hjärt- och kärlsjukdomar. Även om flera riskfaktorer bidrar till dessa sjukdomar, spelar en hälsosam kost en viktig roll i både förebyggandet och behandlingen.
Laboratoriepaket Puhti Super för män innehåller nästan 50 olika mätvärden som ger dig mångsidig information om hur din kropp mår. Inkluderar bland annat blodstatus, blodsocker, inflammationsvärde, kolesterol, vitaminer, mineraler, testosteron samt undersökningar som speglar leverns, njurarnas och sköldkörtelns funktion. Provtagning på morgonen kl. 7-10.
Äldre personers näringsbehov – Vad bör beaktas i kosten och livsstilen?
Näring spelar en avgörande roll för äldres hälsa och funktionsförmåga. God näring för äldre kan både förebygga sjukdomar och främja återhämtning.

Återhämtning under sömnen
Tillräcklig sömn och återhämtning är avgörande för att förebygga utmattning, förbättra prestationer och öka livskvaliteten. Vilka faktorer bidrar till god återhämtning och sömnkvalitet?

Graviditetsdiabetes – Symtom, behandling och riskfaktorer
Graviditetsdiabetes är en störning i sockeromsättningen, där riskfaktorer inkluderar bland annat moderns övervikt, ålder över 40 år och polycystiskt ovariesyndrom (PCOS).
Artikel uppdaterad:
16 april 2025