Puhti laboratoriepaket är ett grundläggande laboratoriepaket för dig som vill ha koll på de viktigaste områdena som påverkar ditt allmänna hälsotillstånd. Laboratoriepaketet innehåller värden för blodstatus, ferritin, hjärta samt lever-, njur- och sköldkörtelfunktion.
Underlivssvamp – Symtom, behandling och allmän information
All klåda i intimområdet är inte svampinfektion; lär dig känna igen symtomen och behandla besväret korrekt.
Kort om svampinfektion
- Symtomen på svampinfektion kan lätt förväxlas med symtom på könssjukdomar eller bakteriell vaginos.
- Den vanligaste orsaken till svampinfektion är svampen Candida albicans.
- Förutom i intimområden kan Candida albicans även orsaka svampväxt i munnen och på huden.
Vad orsakar svampinfektion?
Svampinfektion orsakas nästan alltid av en överväxt av jästsvampen Candida Albicans. Denna jästsvamp är en del av den normala mikrofloran i genitalområdet, men när pH-balansen störs ökar dess tillväxt och orsakar överväxt. Jästsvampen trivs i en basisk och fuktig miljö.
Faktorer som predisponerar för svampinfektion inkluderar bland annat graviditet, användning av antibiotika och preventivmedel, diabetes samt tillstånd där immunförsvaret är försvagat. Symtomen kan förvärras ytterligare av för tajta kläder samt oandningsbara bindor eller skydd.
Vaginal svampinfektion är vanligast hos kvinnor i fertil ålder. Hos män är svampinfektion betydligt mer sällsynt.
Symtom på svampinfektion
De vanligaste symtomen på vaginal svampinfektion är intensiv sveda, klåda eller en irriterande och till och med brännande känsla. På de yttre könsorganens slemhinnor kan det förekomma rodnad, svullnad och sår. Flytningen är ljus, luktfri och klumpig. Vaginal svampinfektion är sällan förknippad med andra symtom såsom feber, magont eller urineringsproblem.
Hos män är symtomen mycket lika: klåda i underlivet, rodnad på ollonet och förhuden samt sekret under förhuden.
Symtomen på svampinfektion kan lätt förväxlas med symtom på könssjukdomar eller bakteriell vaginos.
Behandling av svampinfektion (egenvård och medicinering)
Svampinfektion behandlas ofta med receptfria läkemedel från apoteket. Egenvårdsmedicinerna inkluderar vaginala suppositorier, krämer eller en kombination av dessa. Även en oral kapsel kan vara effektiv. Observera dock att medicinering för svampinfektion kan ha interaktioner med andra läkemedel.
Om du upplever symtom för första gången eller om besväret inte förbättras med egenvård inom en vecka, kontakta en läkare. Under graviditet rekommenderas inte egenvård; då bör du kontakta läkare eller mödravårdscentral. Kontakta även läkare om dina symtom avviker från de typiska symtomen på svampinfektion.
Hur förebygger man återkommande svampinfektioner?
- Följ god intimhygien, men undvik överdriven tvättning.
- Torka alltid underlivet från fram till bak efter toalettbesök.
- Undvik att använda tvål eller andra tvättprodukter i intimområdena.
- Använd om möjligt tampong eller menskopp istället för bindor.
- Välj doftfria hygienprodukter.
- Välj underkläder i material som bomull, siden eller luftig syntet.
- Minska eller undvik socker i kosten.
- Användning av mjölksyrabakterier kan hjälpa till att förebygga svampinfektion.
Om svampinfektionen återkommer flera gånger inom kort tid, bör du söka läkarvård. I sådana fall kan förebyggande behandling övervägas.
Obotad svampinfektion
Om klådan orsakad av svampinfektion inte behandlas kan den bli mycket besvärlig. Det finns dock inga bevis för att en obehandlad svampinfektion skulle orsaka allvarliga problem, men det kan öka risken för andra gynekologiska infektioner.
Puhti laboratoriepaket Plus (Kvinna) är en extra omfattande laboratoriepaket för dig som vill ha en ännu djupare insikt i hur din kropp mår och större möjligheter att göra bättre val för att förbättra din hälsa. Inkluderar bland annat blodstatus, kolesterol, blodsocker, vitamin D och B12, ferritin och natrium.
Puhti laboratoriepaket Plus (Man) är en omfattande laboratoriepaket för dig som vill veta mer om din kropps välmående. Du får svar på bland annat kolesterol, långtidssocker, testosteron, ferritin och viktiga vitaminer.
PMS (premenstruellt syndrom)
En hälsosam kost med tillräckligt intag av kalcium, D-vitamin och magnesium kan lindra PMS (premenstruellt syndrom).
SHBG, könshormonbindande globulin
Könshormonbindande globulin (SHBG) är det viktigaste könshormonbindande proteinet.
Östrogen är ett könshormon
Östrogen är ett könshormon som främst betraktas som ett kvinnligt könshormon. Genom ett blodprov som mäter nivån av östrogen i kroppen kan du få svar på om dina värden ligger inom referensintervall.
Artikel uppdaterad:
26 juli 2024