Skip to content
Hem / Artiklar / Tyreoperoxidas, antikroppar (TPOAb)
Mies pelaa rantalentopalloa

Tyreoperoxidas, antikroppar (TPOAb)

TPO-antikroppar (tyreoperoxidasantikroppar) är autoantikroppar mot tyreoperoxidas, ett membranprotein i follikelcellerna i sköldkörteln.

Kort om TPO-antikroppar

  • TPO-ak är autoantikroppar mot tyreoperoxidas
  • 12% av en frisk befolkning kan ha förhöjda värden av TPO-ak som en normal variant

Vad är TPO-antikroppar?

TPO-antikroppar (tyreoperoxidasantikviroppar) är autoantikroppar mot tyreoperoxidas, ett membranprotein i follikelcellerna i sköldkörteln.

TPO-ak används för att ta reda på vad som orsakar underfunktion i sköldkörteln. När man får avvikande resultat för sköldkörtelhormonerna (TSH, T4) som mäts rutinmässigt, tar man även prov för att analysera TPO-ak för att se om den avvikande funktionen beror på en autoimmun sjukdom.

Autoimmun sköldkörtelinflammation (Hashimotos tyreoidit) är den vanligaste orsaken till hypotyreos i Finland. Autoimmun sjukdom innebär att kroppens immunförsvar skadar kroppens egna celler och vävnader, vid autoimmun sköldkörtelinflammation produceras antikroppar mot vävnader i sköldkörteln och immunförsvaret skadar den när dessa binder in.

Vad innebär ett högt värde?

Ett högt värde av TPO-ak kan bero på autoimmun sjukdom i sköldkörteln, som Hashimotos tyreoidit. För att tolka värdet behöver man ta hänsyn till andra sköldkörtelhormoner som T4 och TSH.

Cirka 12% av en frisk befolkning kan ha förhöjda värden av TPO-ak som en normalvariant (högre hos kvinnor än hos män och ökar med åldern). Således innebär inte påvisandet av TPO-ak att det finns en rubbning i sköldkörtelfunktionen.

Vad innebär ett lågt värde?

Ett lågt värde av TPO-ak är vanligtvis normalt. Detta då TPO-antikroppar normalt sett inte ska finnas i blodet.

Vilka referensvärden gäller för TPO-antikroppar?

Referensvärdet för antikroppsnivåerna är detsamma för alla:

< 60 kU/l.

Förekomst av TPO-antikroppar är den känsligaste markören för autoimmun sköldkörtelsjukdom.

Referensvärden kan skilja sig åt beroende på var analysen utförs och vilken analysmetod som används.

Kilpirauhasen vajaatoiminta
Artikel

Hypotyreos kan vara en förklaring till trötthet

Sköldkörteln producerar hormoner som reglerar ämnesomsättningen och den har därför stor påverkan på vårt välbefinnande. Är sköldkörteln underaktiv och producerar för lite hormoner drabbas man av hypotyreos. Det kan bland annat ge symtom som trötthet, orkeslöshet, koncentrations- och minnessvårigheter, ofrivillig viktuppgång samt en allmän känsla av att något är fel i kroppen.

Artikel

T3 (trijodtyronin) är ett aktivt sköldkörtelhormon

Hormonet trijodtyronin, som vanligtvis kallas T3, produceras i sköldkörteln och hjälper till att reglera ämnesomsättningen i hela kroppen. Man brukar testa nivån av T3 i blodet när sköldkörteln ska undersökas, särskilt när man misstänker sjukdomstillstånd som hypertyreos.

Gå till varukorgen: : 0,00