Hoppa till sidans innehåll
Hem / Artiklar / Prevention och preventivmetoder
Prevention och preventivmetoder

Prevention och preventivmetoder

Preventivmedel – att förhindra graviditet och könssjukdomar under sexuellt umgänge, vilket bidrar till ökad njutning genom att minska oro.

Kort om preventivmetoder

  • Det finns flera olika preventivmetoder som kan delas in i hormonella och mekaniska metoder.
  • Bland dessa är det endast kondomen som skyddar mot könssjukdomar.

Allmänt om preventivmedel

Preventivmedel syftar till att förhindra graviditet och könssjukdomar under sexuellt umgänge, vilket bidrar till ökad njutning genom att minska oro. Preventivmetoder delas in i hormonella och mekaniska metoder. Könssjukdomar kan överföras när slemhinnor, skadad hud och kroppsvätskor kommer i kontakt med varandra, vid vaginalt, oralt och analt sex.

Den vanligaste könssjukdomen är klamydia, med cirka 13 000 rapporterade fall per år. Det verkliga antalet infektioner är högre, då många fall är symptomfria och ej laboratoriebekräftade. Andra könssjukdomar inkluderar HIV, gonorré, kondylom och syfilis.

Hormonell preventivmedel

Hormonella preventivmedel är mångsidiga och passar många kvinnor. De är väl undersökta och därför säkra. Dessa metoder använder hormonerna östrogen och progesteron, eller enbart progesteron, som liknar de naturligt förekommande hormonerna i kvinnokroppen. Mängderna i preventivmedel är mycket små jämfört med nivåerna under graviditet.

Metoder för hormonell preventivmedel inkluderar:

Fördelarna med hormonella preventivmedel är deras höga effektivitet och möjligheten att reglera menstruation samt minska menstruationssmärtor. Preventivimplantat, -plåster och hormonspiral är bra alternativ för kvinnor som har svårt att komma ihåg att ta piller. Nackdelarna inkluderar hormonella biverkningar och att dessa metoder inte fungerar för alla kvinnor. Dessutom skyddar ingen av de hormonella preventivmetoderna mot könssjukdomar.

Vilken preventivmetod passar för en kvinna med riklig menstruation?

Vissa hormonella preventivmetoder, såsom hormonspiral och kombinerade p-piller, kan ofta hjälpa till att behandla riklig menstruationsblödning. En hormonspiral kan minska menstruationsblödningen med upp till 90%, vilket är särskilt fördelaktigt för kvinnor som har problem med låga järnnivåer i kroppen.

Hormonfria preventivmedel

Hormonfria preventivmedel erbjuder ett alternativ för kvinnor som av någon anledning inte vill eller kan använda hormonella metoder.

Dessa metoder inkluderar bland annat:

Fördelarna med hormonfria preventivmedel är att de inte orsakar hormonella biverkningar. Kondomen är den enda metoden som skyddar mot könssjukdomar. Nackdelarna inkluderar att effektiviteten kan begränsas av mekaniska misslyckanden, såsom kondombristning. De mest effektiva av dessa metoder är kopparspiral och sterilisering, där sterilisering är en permanent lösning med specifika förutsättningar. Användningen av stift, gel och skum är relativt besvärlig och inte tillräckliga som ensam preventivmetod, utan kräver samtidigt användning av kondom.

Effektivitet av preventivmetoder

De mest effektiva preventivmetoderna, förutom sterilisering, är hormonimplantat samt hormon- och kopparspiral. Därefter kommer p-piller, -plåster och -ring. Kondom och femidom (kvinnlig kondom) samt metoden med “säkra dagar” följer efter dessa. Säkra dagar innebär att man tajmar samlag till tiden utanför kvinnans ägglossning. De minst tillförlitliga metoderna är avbrutet samlag, pessar och spermicider. När det gäller skydd mot könssjukdomar är kondom och femidom de enda säkra valen.

Preventivmetoder och migrän

Migrän med aura kan vara ett hinder för vissa preventivmetoder eftersom det kan öka risken för cerebrovaskulära sjukdomar, som stroke. För kvinnor med migrän med aura är säkra hormonella preventivmetoder minipiller, hormonspiral och preventivimplantat. Preventivtabletter, preventivring och preventivplåster passar däremot för personer som har migrän utan aura. Diskutera alltid din migrän med en gynekolog när ni diskuterar preventivmedel.

Val av preventivmetod

Det finns en lämplig preventivmetod för alla, och vid valet rekommenderar vi att man vänder sig till en gynekolog eller annan kunnig hälsovårdspersonal.

Nainen ja mies joogaavat
Artikel

Östrogen är ett könshormon

Östrogen är ett könshormon som främst betraktas som ett kvinnligt könshormon. Genom ett blodprov som mäter nivån av östrogen i kroppen kan du få svar på om dina värden ligger inom referensintervall.

Gå till varukorgen: : 0,00